Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sampsa
  • Aloitettu Aloitettu
Kevyttä konetta hommaamassa, i3 8350k, MSI Z370-A PRO vai Ryzen 5 1600 Asus B-350 prime plus. Kevyet kellotukset suunnitelmana. 2x4gt 3200 muisteilla. Kumpi ?

Luet vain tuon IO-Techin testin lävitse ja erityisesti loppukaneetti.

Sanoisin että pelivaraa tulevaisuuden varalle on Ryzenissä enemmän.
 
Jos ideana on tarkoitus pitää samaa kokoonpanoa mahdollisimman pitkään, niin omasta mielestäni ryzen kuudella ytimellä ja yhteensä 12 säikeellä on varmempi sijoitus verrattuna inteliin, jossa on neljä ydintä ja yhteensä 4 säiettä. Ryzeniin kaveriksi tosin vaaditaan erillinen näytönohjain kaveriksi inteliin verrattuna.
Kysymys kuuluukin että kumpi pärjää paremmin 5 vuoden päästä, ryzen 5 1600, kellotettuna kaikilla ytimillä n.3,8ghz vai i3 8350k n.4,7ghz ?
 
itellä tosiaan pullonkaulana on gpu tällä hetkellä. Arman sp vai mp? koska mp ja king of the hill +75 player servulla ei toimi millään vehkeellä lähellekkään 60 fps tai sitten multa on mennyt jotain ohi :) ja dayz:n kokeilen/kokeilin jo mutta otan vielä video pätkän siitä kun meen Chernoon tai Elektroon. Tomb Raider täytyy ostaa ja deus ex kans niin pääsee testaan nekin

Veikkaan ettei tuolla näytönohjaimella Ryzen pullonkaulaa noista kuin ehkä Armaa ja DayZ:tä, jos niitäkään.
 
Eihän tämä nyt pidä ollenkaan paikkaansa. Kahvijärvellä raja on siellä 5GHz kun se Ryzenilla on 4GHz.

En tiedä mitä tähän sanoisi. Johtuuko suuri osa "trollauksistani" siitä ettei viestejäni joko lueta tai luettua ymmärretä ollenkaan. Tällä kertaa viestissä ei edes ole mitään tulkinnanvaraa.

Väitteesi voi tulkita myös noin: Mikäli Coffee Lake valmistettaisiin Ryzenin prosessilla (14nm LPP) ja Ryzen Intelin prosessilla (14nm joku, en muista tarkkaa koodia), Coffee Lake kellottuisi 5 GHz:n ja Ryzen 4 GHz:n :facepalm:
https://www.globalfoundries.com/sites/default/files/product-briefs/7lp-product-brief.pdf

Jos tuohon on uskominen, niin aika kovia kelloja lupaileevat 7nm prosessilta kun serveri käyttöönkin lupaillaan 5GHz kelloja.
Tuossa tosin ei ole mitään puhetta että mikä prosessori noihin kelloihin yltää, se varmaan on pitkälti riippuvainen prosessorin suunnittelusta. Sen voi melko varmasti sanoa että Zen 2 tulee kellottumaan paremmin kuin Zen, mutta kuinka paljon niin se jää nähtäväksi. Kyllä toi 5GHz kuitenkin kuulostaa aika optimistiselta että olisi niin optimaalinen että serveri prosessoreitakin sillä kellolla voitaisiin ajella. Jos se toteutuu niin silloin desktop prosessoreita kaiken järjen mukaan pitäisi pystyä ajamaan vieläkin korkeammilla kelloilla.
Mikäli tämä skenaario toteutuu niin se kyllä pistäisi aika kovin paineita Intelin suuntaan kun Intel on nyt tuossa 5GHz rajassa junnannut todella pitkään. Elleivät sitten ole tuollakin saralla vain piilotelleet ja voisivat julkaista 6GHz kulkevat prosessorit milloin haluaavat.

Mitä tuosta 5 GHz:n kelloista? Oracle SPARC M8 released with 32 cores 256 threads 5.0GHz

5 GHz ja valmistustekniikka TSMC 20nm :kippis:

Intel todellakin piilottelee parhaita prosessoreitaan. Ennen Ryzenin julkaisua kerrottiin kuinka Intelillä on Ryzenin varalta takataskussa jotain huikeaa parannusta. Nyt tiedetään mitä se oli: moar cores ja kahvia :kahvi:

USER=4604]@The Stilt[/USER] tuosta aiemmin jossain yhteydessä mainitsi. Ja eihän niitä käskytukia ole mikään pakko lisätä. Esim FMA4 ei virallisesti ole enää Ryzenissa tuettuna, mutta joittenkin lähteiden mukaan CPU kuitenkin tukee sitä.

Tietyissä tilanteissa AVX voi hyvinkin olla SSEx:a hitaampi Ryzenillä.

FMA4 ei ole virallisesti tuettu mutta toimii edelleen. Käytännössä annetaan viesti ettei uusiin ohjelmiin sitä enää laiteta ja jossakin vaiheessa tuki poistuu kokonaan.

Jos yhtään ymmärtäisit mistään mitään olisit tajunnut, että käsittelin näiden vaikutuksen jo tuossa ekassa aiheeseen liittyvästä viestissäni:

Toisin sanottuna, AVX2:lla, FMA:lla (ja muilla Haswelliin tehdyillä muutoksilla) ei ole vaikutusta prosessorin maksimilämmöntuottoon?
 
No heitäs videoo niin nähdään vähäsen kans ku katsoin jonkun tekemän videon niin 7700k teki samaa 40-70fps ja vielä muistakseni 1070 gtxllä niin ei se nyt merkittävästi parempi ole vaan se kertoo edelleen huonosta pelimoottorista DayZ vaan ei ole hyvä peli testata noita fpssiä koska se peli ei vaan toimi millään oli jumalprossua tai ei
 
Prosessorin käyttö ~20% ja näytönohjaimen 50-60%, niin jossain on vikaa. Eikä toi DayZ ikinä valmiiksi tule, koska kehitys vienyt näin kauan ja into jo loppunut. Ei näitä Early access pelejä pitäisi ostella. Tekee vaan hallaa koko pelimarkkinoille.
 
No heitäs videoo niin nähdään vähäsen kans

En valitettavasti omista enää 7700k settiä. Muutenkin tällainen "testausmetodi" on äärimmäisen epätieteellinen.

Prosessorin käyttö ~20% ja näytönohjaimen 50-60%, niin jossain on vikaa.

Vikahan on siinä, että Day Z säikeistyy todella huonosti.

EDIT: Poistin videon Arma3:sta, oli sen verran vanhaa dataa jo.
 
Viimeksi muokattu:
Eikä sen ole tarkoitus ollakkaan tieteellinen näkökulma vaan "real life scenario" minun ruudulta katsottuna
 
Vikahan on siinä, että Day Z säikeistyy todella huonosti.

Arma3 on hyvin samankaltainen tapaus. Siinä tulokset näyttävät tältä:

[

Yhden ytimen käyttökin taisi olla korkeimmillaan 41%. Tosin pieni peliyhtiöm niin Tomb Raiderin tyylistä Ryzen patchia on turha odottaa.

On tuossa Armassakin vielä paljon parantamisen varaa. Ehkä ne sit nelosen tekee kunnolla.
 
Prosessorin käyttö ~20% ja näytönohjaimen 50-60%, niin jossain on vikaa. Eikä toi DayZ ikinä valmiiksi tule, koska kehitys vienyt näin kauan ja into jo loppunut. Ei näitä Early access pelejä pitäisi ostella. Tekee vaan hallaa koko pelimarkkinoille.
Siinä jotkin threadit heittelevät komeasti yli 90%, kun samaan aikaan suurin osa heitteli alle 10% käyttöjä. Mitenkähän karkeasti tuo on koodattu, jos noin edes noin karkeita optimoitiongelmia ei saada ratkaistua?

Vaan valitettavasti Early Access näyttää tulleen jäädäkseen, etten sanoisi että suurremmat julkaisijatkin ovat liittyneet kerhoon omien Early AAAccessiensa kanssa. :eek:
 
Yhden ytimen käyttökin taisi olla korkeimmillaan 41%

Tuota pitää osata vähän tulkita, kun yhtä ohjelman säiettä voidaan pyöritellään ties kuinka monta kertaa sekunnissa prosessorin säikeeltä toiselle, ja ilmoitetaan vain sekunnin keskiarvo. Eli esimerkiksi kahden ytimen tapauksessa jos toinen ilmoittaa 41% ja toinen 59%, voi se tarkoittaa että ensimmäistä kuormitettiin 100% 0,41sec ajan, ja toista 100% 0,59sec ajan.
 
Arma 3:sta kertoo paljo sekin kun kaverin kanssa pelattiin +100 pelaajan servulla king of the hilliä niin itselläni oli silloin athlon 860k ja radeon 7970 kellotettuna ja kaverilla i7 3770k kellotettuna+gtx 970 niin meidän käyttäjä kokemus oli samanlainen kun fps oli huimat 15-25 molemmilla sielä mis jengi soti eniten vaikka tiedän että se on vähän eri asia kuin single player mutta kuiteskin
 
Prosessorin käyttö ~20% ja näytönohjaimen 50-60%, niin jossain on vikaa. Eikä toi DayZ ikinä valmiiksi tule, koska kehitys vienyt näin kauan ja into jo loppunut. Ei näitä Early access pelejä pitäisi ostella. Tekee vaan hallaa koko pelimarkkinoille.

Siellä on joku yksittäinen säie 100% kuormalla, mutta ikävä kyllä tuossa pelissä windows saa vapaasti siirrellä sitä säiettä eri ytimille, jolloin noista afterburnerin luvuista ei näy totuus. Overwatchissa itsellä sama, itsellä AMD:n driver käyttää yhden ytimen 100% (kokonaiskuorma säikeellä koko cpu suorituskyvystä 12,5% , I7-3770k) , mutta windows heittelee sitä useammalle eri ytimelle vuoronperää, jolloin suurimmat kuormat näyttävät olevan luokkaa 40% yhdellä ytimellä. Mutta hetikun pakotat tuolle säikeelle affinityn yhdelle ytimelle, msi afterburner näyttää sen totuuden, eli 100%
 
Toisin sanottuna, AVX2:lla, FMA:lla (ja muilla Haswelliin tehdyillä muutoksilla) ei ole vaikutusta prosessorin maksimilämmöntuottoon?

Hetkellisesti (alle parin sekunnin rasitusbursteissa) vaikutus on, mutta se hyvin pieni(selvästi alle 20%).

Pidemmällä ajanjaksolla/tasaisessa täydessä rasituksessa sillä ei ole mitään väliä, koska prosessorin virran-/lämmönhallinta-automatiikka säätää kellot ja jännitteet sen mukaan että keskimäärin mennään koko ajan TDPssä, käytettiin noita käskyjä tai ei, ja ihan perus-AVX riittää helposti nostamaan sen sähkönkulutuksen& lämmöntuoton sinne TDPhen asti.
Jos prossu AVX2-käskyjen takia kuluttaisi esim. 10% enemän sähköä samalla kellolla kuin ilman niitä, sitten se kello ja jännite on esim. keskimäärin 3% pienempi näitä käytettäessä.
 
Viimeksi muokattu:
TLDR? Ei jaksanu kattoo.

Puhu optimistisesta turbokelloista ja Asuksen Multi-Core Enhancment asetuksesta. Asuksen emoissa oli ollut MCE automaattisesti päällä, mikä tarkoittaa sitä, että tarpeeksi hyvällä jäähdytyksellä kaikki ytimet kellottuu 4,7GHz:n asti. Tämän pitäisi olla vain yhden ytimen turbo. Normaalisti 8700k turbottaa kaikki ytimet 4,3GHz.

multi-core-enhance-cinebench-score.png


Gamer Nexus otti kantaa seuraavana päivänä testien jälkeen. GM testien mukaan MCE lisää tehonkulutusta 50w, joten...

Explaining How Coffee Lake Turbo Works (8700K, 8600K)

i5 8400 6-ytimen 3,8GHz voi olla melko optimistista, varsinkin yhtään halvempaa emoa käyttäessä. Peruskellot 2,80GHz, niin voi tulla pettymys joillekkin.
 
Viimeksi muokattu:
Jos joku viitsii katsoa niin tässä yksi näkökanta:


En ole täysin samaa mieltä, mutta mielenkiintoinen näkökanta joka tapauksessa. Minusta nuo 2 lisäydintä tuovat kuitenkin jotain uutta prosessori rintamalle. Toki tuo että jos sinulla jo on skylake tai mikä tahansa Intelin SB i7 tai uudempi ei vielä ole syytä päivittää ellei hanki 8600K prosessoria koska se on halpa, sisältää 6-ydintä ja on ns. paras pelkkään pelaamiseen (yhtä hyvä kuin 7700K tai 6700K samoilla GHz määrillä).
 
Hetkellisesti (alle parin sekunnin rasitusbursteissa) vaikutus on, mutta se hyvin pieni(selvästi alle 20%).

Pidemmällä ajanjaksolla/tasaisessa täydessä rasituksessa sillä ei ole mitään väliä, koska prosessorin virran-/lämmönhallinta-automatiikka säätää kellot ja jännitteet sen mukaan että keskimäärin mennään koko ajan TDPssä, käytettiin noita käskyjä tai ei, ja ihan perus-AVX riittää helposti nostamaan sen sähkönkulutuksen& lämmöntuoton sinne TDPhen asti.
Jos prossu AVX2-käskyjen takia kuluttaisi esim. 10% enemän sähköä samalla kellolla kuin ilman niitä, sitten se kello ja jännite on esim. keskimäärin 3% pienempi näitä käytettäessä.

Uudemmat Intelin prosessorit saa helposti kuluttamaan yli TDP:n verran tehoa kovalla AVX-kuormalla. Rajoite tulee ennemmin throttlauksesta joka aiheutuu lämpötilan noususta.

Taidat tarkoittaa koko asialla "käytännön" tilanteita etkä Prime95:n kaltaista AVX+FMA rääkkiä? Noissa torture testeissä näkyy aika selvästi millaisen eron FMA:n aiheuttama teoreettinen liukulukutehon tuplaus tekee, kun sen saa melko hyvin esiin. Siksi seison edelleen väitteeni takana. AVX2 yhdistettynä FMA:n ja muihin parannuksiin jotka tulivat AVX2:n mukana on melkoinen kuumentaja. Esim Tomppa sai 159 watin kulutuksen ilman kellotusta Intel Core i7-8700K: Overclocking, Cooling & Temperature

Puhu optimistisesta turbokelloista ja Asuksen Multi-Core Enhancment asetuksesta. Asuksen emoissa oli ollut MCE automaattisesti päällä, mikä tarkoittaa sitä, että tarpeeksi hyvällä jäähdytyksellä kaikki ytimet kellottuu 4,7GHz:n asti. Tämän pitäisi olla vain yhden ytimen turbo. Normaalisti 8700k turbottaa kaikki ytimet 4,3GHz.

multi-core-enhance-cinebench-score.png


Gamer Nexus otti kantaa seuraavana päivänä testien jälkeen. GM testien mukaan MCE lisää tehonkulutusta 50w, joten...

Explaining How Coffee Lake Turbo Works (8700K, 8600K)

i5 8400 6-ytimen 3,8GHz voi olla melko optimistista, varsinkin yhtään halvempaa emoa käyttäessä. Peruskellot 2,80GHz, niin voi tulla pettymys joillekkin.

Aika selkeä huijaus ylikellottamalla prosessoria automaattisesti. Kaipa Intel tuosta syyttä emolevyn valmistajaa.

Tuossa voisi olla myös yksi selitys sille miksi 8700K veti aiemmin mainituissa audiotesteissä niin hyvät tulokset.
 
Joo hauska avautuminen ei käy kieltäminen:rofl: Fanboy-viitteet tosin menee huumorin puolelle ja yritysten etiikka tässä yhteydessä myös.

100Hz+ monitorin omistajille tällä on iso merkitys. Tuo kertoo, että CPU kykenee korkeisiin FPSiin, jos GPU ei jarruta. 60Hz monitorilla toki se ja sama.
Tässä ketjussa on käyty aika pitkä keskusteltu myös Intelin "etiikasta" eikä sillä ole huumorin kanssa mitään tekemistä, päinvastoin. Suhmurointi alkaa jo 80-luvulta. Lyhyt oppimäärä löytyy tästä videosta:

Jos haluaa tykätä Intelistä niin ei kannata videota katsoa tai aihetta tutkia. Aineistoa löytyy netistä pilvin pimein jos jaksaa kiinnostaa. Juttu on siinä että oikeudessa Intel on ollut lukuisia kertoja, tuomioita on tullut suunnilleen jokaisesta, mutta ne ovat kaikki olleet tietoisia peliliikkeitä, koska niillä on saatu pelattua aikaa, korvaukset olleet mitättömiä tai niitä Intel ei edes maksanut. Jos AMD:lta löytyisi samaa ketkuilua, niin voisi sanoa että tätähän tää on, mutta Intel vetää omaa linjaansa joka ei ole edes yritysmaailman etiikan näkökulmasta ok toimintaa.
 
Tässä ketjussa on käyty aika pitkä keskusteltu myös Intelin "etiikasta" eikä sillä ole huumorin kanssa mitään tekemistä, päinvastoin. Suhmurointi alkaa jo 80-luvulta. Lyhyt oppimäärä löytyy tästä videosta:

Jos haluaa tykätä Intelistä niin ei kannata videota katsoa tai aihetta tutkia. Aineistoa löytyy netistä pilvin pimein jos jaksaa kiinnostaa. Juttu on siinä että oikeudessa Intel on ollut lukuisia kertoja, tuomioita on tullut suunnilleen jokaisesta, mutta ne ovat kaikki olleet tietoisia peliliikkeitä, koska niillä on saatu pelattua aikaa, korvaukset olleet mitättömiä tai niitä Intel ei edes maksanut. Jos AMD:lta löytyisi samaa ketkuilua, niin voisi sanoa että tätähän tää on, mutta Intel vetää omaa linjaansa joka ei ole edes yritysmaailman etiikan näkökulmasta ok toimintaa.


Tuossa onkin yksi syy siihen miksi Inteliä ei tosissaan haluta esimerkiksi puhelinmarkkinoille. Kaikki tietävät ettei yhteistyöstä Intelin kanssa ole muuta hyötyä kuin mahdolliset pikavoitot. Pidemmän päälle yhteistyöstä Intelin kanssa tulee olemaan vain harmia. Intel on onnistuneesti saavuttanut vastaavan maineen kuin Microsoft: molempia siedetään sen verran kuin on pakko.

Tuossahan se aikaisemmin hyvin sanoit:

Joka tapauksessa ihan miten päin sitten sitä haluaakin pyöritellä, niin Intel toimii suljetusti, eettisesti usein harmaalla alueella ja on ollut oikeudessa useaan otteeseen, tuomittu niistä, jatkanut keljuilua jeeänee. Mitään tällaista AMD ei tee ja silti samaan aikaan kun se sininen parru tunkee sinne hanuriin niin porukka onnenkyynel silmässä hymy huulella kumartaen heittää rahaa sille parrun pitäjälle. Ei pysty ymmärtämään.

Onneksi tältä foorumilta löytyy niitäkin jotka laittavat sinun ja minunkaltaisille "trolleille" vastaan :hammer:
 
Tämä kaikki on varmasti tottakin. Mutta en minä osta reilun kaupan kahviakaan. Ostan sitä mikä sopii parhaiten minulle. Eli ostan Inteliä kaikesta tästä huolimatta jos se minulle parhaiten sopii. Jos AMD saa Intelin kiinni ja on edullisempi, tai jopa menee edelle, ostan sitten AMD:tä.

Tuohon FPS-kysymykseen, on aivan epärehellistä ottaa joku 150fps esimerkki Ryzenistä, kun sille on jopa alle 60fps esimerkkejä, sekä 70-80fps esimerkkejä rutkasti.
FPS-puolesta samaa mieltä, lainasin vain edellistä viestiä ilman että oli tarkoitus sitä syvemmin lähteä argumentoimaan. Käyttötarkoitus sen optimiratkaisun määrää. Itse pelailen nykyään sen verran vähän, että Ryzen oli luonnollinen valinta kun tuli markkinoille. Pelilasit päässä valinta voisi nyt kahviläiskän jälkeen olla eri. Siltikin kun nyt tämänkin ketjun innoittamana Intelin historiaan tutustunut tarkemmin, niin en varmaan kyseisen firman tuotteisiin enää koske. Tämä taas jotain omaa moraalista aattellisuutta, joka ei mihinkään vaikuta muuhun kuin siihen että tunnen itse saavani paremman kokonaisfiiliksen ja hyödyn kun ostan kamani jostain muualta kuin siniseltä.

Pointti kuitenkin oli varmaankin se, että Intel ei toiminnallaan hirveästi ole ystäviä kerännyt eli jos vaihtoehto vain löytyy, niin vastaavanlaista "oikean tukemisen lojaaliutta" ei Intel kyllä saa miltään taholta. Tämä varmaan on myös yksi syy minkä takia koko AMD:tä enää on olemassa, koska tarvitaan kilpailua, halutaan tukea "underdogia" ja mieluusti sellaista joka ei ole ihan rosvo.
 
Mitä tuosta 5 GHz:n kelloista? Oracle SPARC M8 released with 32 cores 256 threads 5.0GHz
5 GHz ja valmistustekniikka TSMC 20nm :kippis:
Tässä tullaan taas kysymykseen mikä on gigahertsi. SPARCissa on aina ollut jäätävä määrä coreja/threadeja, mutta käytännön suorituskyky on ollut mitä sattuu. Oraclen ostettua Sunin alkoi kellotaajuudet myös kasvaa, mutta itse SPARC-arkkitehtuurissa on omat haasteensa. Ehkä suurimpana ns. rullaava rekisteri, jossa rekisterit nimetään vähän miten sattuu, ne voivat muuttua kesken kutsun, osa on "ehkä" varattuja historiallisista syistä jne. Näitä aivopieruja on enemmänkin --> koodaaminen Sparcille karmeaa. Jos haluaa tutustua aiheeseen, niin kannattaa aloittaa sivulta 26 ja 193 tästä dokumentista:
http://www.gaisler.com/doc/sparcv8.pdf
Kovasti Oracle on yrittänyt Sun-investointiaan korjata, mutta eipä siitä mitään ole jäämässä käteen. Java toki on, mutta sen hyödyntäminen taloudellisesti on jokseenkin haastavaa. Epäilisin Oraclen ja Sunin melko isoa kulttuurieroa ongelmien lähteeksi. MySQL:n perustajat kyllästyivät Oraclen politiikkaan ja pistivät täysin korvaavan MariaDB:n pystyyn, joka alkaa olla pian defaulttina distroissa MySQL:n sijaan. Solariksen kehitys lopetettiin alkuvuodesta ja nyt myös Sparc perässä. Tässä Wikistä ote:
"On Friday, September 1, 2017, after a round of layoffs that started in Oracle Labs in November of 2016, Oracle finally killed off SPARC design after the completion of the M8. Nearly the entire processor core development group in Austin was let go, and the same for the SOC teams in California and Burlington."

Tässä vielä yksi "maailman nopein" prosessori, mitä se voi kyllä ollakin, mutta maksaa melko reippaasti:
IBM z14 (microprocessor) - Wikipedia
Jossain tuollaisen nähnyt livenä ja sinne meneekin joka prossuun kuparinen vesiblokki, jonka neste sitten kiertää sellaisen viidesosaräkin kokoisen ilmajäähdyttimen tms. kompressorin läpi. Muutenkin oli kyllä aika tekniikkaporno laite, mutta tosiaan kapasiteetti semmoista, että vain isommissa firmoissa sitä pystytään ehkä kokonaan hyödyntämään.
IBM7.jpg

Tässä vielä Anandtechin esittely tuosta möhköstä:
Hot Chips: IBM's Next Generation z14 CPU Mainframe Live Blog (5pm PT, 12am UTC)
Varmaan on nopein vehje, jonka voi tänä päivänä konesaliin kaupasta ostaa. Pointtina tämän kanssa se, että tällä uberhigh-end-tasollakin ollaan jo vuosia pyöritty tuolla 5GHz tuntumassa (5-5,5GHz) ja IBM sanoo että se katto alkaa olla tuossa (myös tulevissa viivanleveyksissä, joista taisivat hetki sitten julkaista maailman ensimmäisen 5nm piirin ja siihen liittyvän prosessin).

Kaikki kehitys jatkossa keskittyy rinnakkaisuuden parantamiseen ja nimenomaan matalalalla prosessoriarkkitehtuuritasolla eli superskalaariuden kehittämisellä, OoOE:tä parantamalla, koko ajan pidemmälle viedyillä käskyhaarojen ennakointialgoritmeilla, Lx-puskurien virtaviivaistamisella yms. Rinnakkaisuutta, joka ei näy välttämättä lisäytiminä (SMT:t ja hyperthreadingit ovat itse asiassa vain yllä mainittujen jo pitkähkösti käytössä olevien teknologioiden paketointia uudelleen), vaan se hajauttamisen äly pusketaan yhä syvemmällä rautaan, jolloin voidaan muuten täysin peräkkäisiltä näyttäviä kuormia pilkkoa rinnakkain ajettaviksi.

Prosessori voi olla tapissa vaikkei se olekaan tai sen ei pitäisi olla. Ennustus on mennyt persiilleen, ytimien/säikeiden kasvu tuo kirjanpitokuormaa, syklejä kuluu tavaran siirtelyyn rekistereistä ja muisteista toisiin jne. Näitä on vaikea OS-tasolla monitoroida vaan se prossu näkyy vain käyvän täysillä. Joka tapauksessa rinnakkaisuuden -nyt fysiikan lakien takia- pakosti lisääntyessä se raaka prosessorinopeuslisä on haettava tällä tasolla. Näille kääntäjätuet ja sitten on vielä täysin oma maailmansa kuinka se sovelluskehittäjä rakentaa sen rinnakkaisuuden ns. loogisella kooditasolla killerisoftaansa kirjoitellessa.
 
Viimeksi muokattu:
Jos tulee puhtaasti pelikäyttöön, niin tuo Intel-setti on yleensä nopeampi.

Intel Core i3-8350K 4.0 GHz Review

EDIT: Selailuun melkein mikä vaan käy.




GTA5 putoaa Ryzenillä paikoittain alle 60fps. 60-70 tienoilla useinkin. Arma 3 on erittäin raskas prosessorille. Uusi Tomb Raider on prossulle raskas esim. Geothermal Valleyn kylässä DX11-moodissa, jolloin myös prossullekin raskas VXAO saadaan käyttöön. Day Z kaupungeissa on erittäin raskas. Uusimman Deus Exin ensimmäisen kaupungin isoimmat aukiot laittaa myös allekirjoittaneen Ryzenin ~70-80 haarukkaan, vaikka melko hyvin säikeistyykin.

Tässä testattu GTA5, näköjään tippuu kovillaki timingeilla alle 60fps. Muuten kyllä aika hyvää suorittamista.

 
Tuli äskettäin tutustuttua noihin tuleviin Threadrippereihin. On muuten jännän näköinen tuo tr4-kanta...
 

Niin siksi minä mainitsin että siinä pdf:ssä ei ollut mainintaa että mikä cpu siihen 5GHz mahdollisesti yltää. Ei kannata siis kuolavaluen odottaa että joku Zen 2 perustuva EPYC kulkee 5GHz, voihan niin käydä mutta epäilen.

En tiedä mitä tähän sanoisi. Johtuuko suuri osa "trollauksistani" siitä ettei viestejäni joko lueta tai luettua ymmärretä ollenkaan. Tällä kertaa viestissä ei edes ole mitään tulkinnanvaraa.

Väitteesi voi tulkita myös noin: Mikäli Coffee Lake valmistettaisiin Ryzenin prosessilla (14nm LPP) ja Ryzen Intelin prosessilla (14nm joku, en muista tarkkaa koodia), Coffee Lake kellottuisi 5 GHz:n ja Ryzen 4 GHz:n :facepalm:

Mitä sinä sitten sillä tarkoitit että Ryzen kellottuu paremmin kuin coffee lake, se ei kyllä minulle auennut ollenkaan. Jos valmistusprosessit vaihdettaisiin niin voi olla että Ryzen kellottuisi yli 5GHz tai sitten jäisi 4,5GHz. Sitä emme tiedä joten sillä voidaan vain spekuloida. Ja mielestäni tämä spekulointi menee jo turhaksi koska tuollaista tilannetta ei tulla ikinä näkemään.

i5 8400 6-ytimen 3,8GHz voi olla melko optimistista, varsinkin yhtään halvempaa emoa käyttäessä. Peruskellot 2,80GHz, niin voi tulla pettymys joillekkin.

Juu tämä onkin se suurin ongelma. Nyt testaajat myrkyttää testinsä noilla Z370 emoilla jotka ajelee surutta yli TDP:n noita kiviä ja saavuttaa loistavia tuloksia. Sitten joskus kun noi budjetti emolevyt tulee markkinoille ja ostajat katselee testejä joissa on käytetty Z370 emoa ja tekevät sitten ostopäätöksen niin voivat pettyä todella pahoin kun 8400 ei menekään sillä budjetti emolla 3,8GHz kaikilla coreilla vaan 2,8GHz.

Toisaalta tää voi myös tarkoittaa sitä että Intel voi nyt myydä enemmän niitä huonosti kulkevia kiviä kun voidaan aina vedota että kulkeehan se sen mitä luvataan.
Kaikinpuolin aika harmaalla alueella jälleen kerran keikutaan Intelin toimesta.
 
Tässä testattu GTA5, näköjään tippuu kovillaki timingeilla alle 60fps. Muuten kyllä aika hyvää suorittamista.



En löytäny Gta V tuosta o_O Watch Dogs 2:n kyllä

Mutta anyway testailin "taas" Gta V ja tällä kertaa oli kyllä erikoisen huonoa suorittamista kun fps tippuili 50 fps luokkaan ja viimeksi ei ollu mitään :D
 
Mites noi intelin normi 8700 ja 8400, saako ne kaikilla kyseisiä prossuja tukevilla emolevyilla sync all cores,
eli
4,6 Ghz * 6 cores i7-8700 ja
4 Ghz * 6 cores i5-8400?

Hinnassa ei näytä järkyttävää eroa olevan normi 8700 vs K-malli. (n. 60€) mutta, eipä siellä järkyttävää eroa ole suorituskyvyssäkään mikäli noissa sync all cores toimii.
 
Jos haluaa tykätä Intelistä niin ei kannata videota katsoa tai aihetta tutkia. Aineistoa löytyy netistä pilvin pimein jos jaksaa kiinnostaa. Juttu on siinä että oikeudessa Intel on ollut lukuisia kertoja, tuomioita on tullut suunnilleen jokaisesta, mutta ne ovat kaikki olleet tietoisia peliliikkeitä, koska niillä on saatu pelattua aikaa, korvaukset olleet mitättömiä tai niitä Intel ei edes maksanut. Jos AMD:lta löytyisi samaa ketkuilua, niin voisi sanoa että tätähän tää on, mutta Intel vetää omaa linjaansa joka ei ole edes yritysmaailman etiikan näkökulmasta ok toimintaa.
Tässä takavuosilta muistetaan kyllä yksi erityisesti huomion arvoinen kohu, jota tuossa videolla ei muistaakseni edes mainita. Eli puhun luonnollisesti intelin kääntäjien tavasta tarkistaa CPU:n valmistaja, sekä ajaa omallaan aivan toiseen luokkaan optimoitua koodia. Täällä oli aiheesta melko kattavasti: Agner`s CPU blog - Intel's "cripple AMD" function

Muutenkin tuon Adoren videot ovat monesti olleet katsomisen arvoisia. Sen videoissa on nimittäin havaittu yllättävän monta sellaista asiaa, joita muut eivät ole havainneet. Esimerkkinä vaikkapa tuo nVidian dx12 ajurivaikutus Ryzenillä, jota kukaan ei huomannut koska testit ajettiin nVidialla.
 
Tässä takavuosilta muistetaan kyllä yksi erityisesti huomion arvoinen kohu, jota tuossa videolla ei muistaakseni edes mainita. Eli puhun luonnollisesti intelin kääntäjien tavasta tarkistaa CPU:n valmistaja, sekä ajaa omallaan aivan toiseen luokkaan optimoitua koodia. Täällä oli aiheesta melko kattavasti: Agner`s CPU blog - Intel's "cripple AMD" function

Muutenkin tuon Adoren videot ovat monesti olleet katsomisen arvoisia. Sen videoissa on nimittäin havaittu yllättävän monta sellaista asiaa, joita muut eivät ole havainneet. Esimerkkinä vaikkapa tuo nVidian dx12 ajurivaikutus Ryzenillä, jota kukaan ei huomannut koska testit ajettiin nVidialla.

On se muistaakseni tuota Intel kääntäjä asiaa käsitellyt. Tuohan on Inteliltä ihan megaluokan perseilyä kun sillä kääntäjällä voitaisiin ihan hyvin kysellä suoraan CPU:lta että mitä käskyjä se tukee niin Intelin piti mennä hardcoodaamaan omat paskeensa siihen kääntäjään ja sitten jos ei natsaa niin käytetään ihan perus käskyjä. Tais olla jopa sellanen case jossain vaiheessa kun ne oli hardcoodannu sen genuine Intel homman lisäksi family numeron, niin myöhemmin kun julkasivat uuden prossun mikä ei natsannu tuohon family numberiin niin softat toimi vitun huonosti sillä uudella prosessorilla. :D

Ja samaa mieltä että Adore on kyllä osunut noissa omissa pohdinnoissaan aika suurella tarkkuudella oikeaan. Ja vaikka kaveri punaiseen suuntaan on aika kovin kallellaan, niin ei siltä kyllä Vegalle hirveästi tukea löydy mikä on täysin ymmärrettävää.
 
On se muistaakseni tuota Intel kääntäjä asiaa käsitellyt. Tuohan on Inteliltä ihan megaluokan perseilyä kun sillä kääntäjällä voitaisiin ihan hyvin kysellä suoraan CPU:lta että mitä käskyjä se tukee niin Intelin piti mennä hardcoodaamaan omat paskeensa siihen kääntäjään ja sitten jos ei natsaa niin käytetään ihan perus käskyjä. Tais olla jopa sellanen case jossain vaiheessa kun ne oli hardcoodannu sen genuine Intel homman lisäksi family numeron, niin myöhemmin kun julkasivat uuden prossun mikä ei natsannu tuohon family numberiin niin softat toimi vitun huonosti sillä uudella prosessorilla. :D

AMDllä vaan on prosessoreissaan käskyjä, joiden käyttäminen on yleensä hitaampaa kuin saman asian tekeminen vanhempia käskyjä käyttäen, joten sen tarkastaminen, millä prossumallilla koodia ajetaan(sen sijaan että tarkastettaisiin vain tuetut käskykantalajennokset) on joissain tilanteissa perusteltua.

Jos vaan suoraan aina otetaan käyttöön kaikki uusimmat tuetut käskykantalaajennokset, lopputulos on välillä hitaampi kuin että jätetään pois ne käskyt, joiden vaikutus on haittaava.

Esim. AVX2n gather-loadit ovat ryzenillä todella hitaita, mutta intelin lake-sarjalla melko nopeita. (ja intelin well-sarjalla jotain siltä väliltä)

Eli esim. sellaisia vektorilatauksia jotka ryzenillä kannattaa tehdä muutamalla normaalilla loadilla ja niiden jälkeisellä permutella, mutta intelin lake-sarjalaisilla sillä yhdellä gather-loadilla.

Ja 256 bittiä leveistä AVX-käskyistä ei käytännössä ryzenillä saa mitään hyötyä.

Ja jos alkuperäisessä algoritmissa on vaikka 12-kokoinen float-vektori, se kannattaa intelin prossuilla laskea kahtena 8-leveänä vektorina AVX-käskyillä siten että toinen näistä "laskee tyhjää" puolen vektorin leveydeltä, mutta AMDllä taas tämä kannattaa laskea kolmena 4-leveänä vektorina.
 
Viimeksi muokattu:
AMDllä vaan on prosessoreissaan käskyjä, joiden käyttäminen on yleensä hitaampaa kuin saman asian tekeminen vanhempia käskyjä käyttäen, joten sen tarkastaminen, millä prossumallilla koodia ajetaan(sen sijaan että tarkastettaisiin vain tuetut käskykantalajennokset) on joissain tilanteissa perusteltua.

Jos vaan suoraan aina otetaan käyttöön kaikki uusimmat tuetut käskykantalaajennokset, lopputulos on välillä hitaampi kuin että jätetään pois ne käskyt, joiden vaikutus on haittaava.

Esim. AVX2n gather-loadit ovat ryzenillä todella hitaita, mutta intelin lake-sarjalla melko nopeita. (ja intelin well-sarjalla jotain siltä väliltä)

Eli esim. sellaisia vektorilatauksia jotka ryzenillä kannattaa tehdä muutamalla normaalilla loadilla ja niiden jälkeisellä permutella, mutta intelin lake-sarjalaisilla sillä yhdellä gather-loadilla.

Ja 256 bittiä leveistä AVX-käskyistä ei käytännössä ryzenillä saa mitään hyötyä.

Ja jos alkuperäisessä algoritmissa on vaikka 12-kokoinen float-vektori, se kannattaa intelin prossuilla laskea kahtena 8-leveänä vektorina AVX-käskyillä siten että toinen näistä "laskee tyhjää" puolen vektorin leveydeltä, mutta AMDllä taas tämä kannattaa laskea kolmena 4-leveänä vektorina.

Tää Intelin kääntäjä perseily nyt on kestänyt jo hiukan pitempään kuin AVX2 ajan. Ja jos otetaan vaikka clang tai gcc, niin olisikohan niihinkään vielä rakennuttu jotain Ryzen speciaalia optimointia ettei Ryzenilla AVX2 käytetä tai käytettäisiin vain optimi tilanteissa? Tuskimpa. Käsittääkseni se AVX2 ei kuitenkaan merkittävästi hitaampi ole Ryzenilla kuin ilman AVX2 tukea. Eikös se Stiltin kommentti ollut jotain että "AVX2 ryzenilla on joskus jopa hitaampi kuin ilman AVX2 käskyjä" Tai jotain tuon suuntaista.
Tuo Intelin kääntäjän AMD perseily vaan on hiukan suuremman luokan juttu kuin se että jätettäisiin AVX2 pois. Se Intelin kääntäjä kun jätti kaikki SSE käskytkin pois jos ei genuine inteliä familyllä 6 tai 15 koneesta löytynyt.
Sittemmin tilanne on ilmeisesti hiukan parantunut.
 
Uudemmat Intelin prosessorit saa helposti kuluttamaan yli TDP:n verran tehoa kovalla AVX-kuormalla. Rajoite tulee ennemmin throttlauksesta joka aiheutuu lämpötilan noususta.

Jospa yrittäisit lukea uudelleen mitä kirjoitin, ja yrittäisit ymmärtää mitä se TDP tarkoittaa.

Prosessori saa kuluttaa hetkellisesti yli TDPn verran sähköä niin kauan kun sen lämpötila on sallitun rajan alapuolella.

Taidat tarkoittaa koko asialla "käytännön" tilanteita etkä Prime95:n kaltaista AVX+FMA rääkkiä?

Kukaan ei osta prosessoria ajaakseen sillä prime95sta.

Ja kaikki mitä sanon pätee myös siihen että sillä prossulla tehdään vaikka jatkuvasti jotain järeää rendausta tms.

Noissa torture testeissä näkyy aika selvästi millaisen eron FMA:n aiheuttama teoreettinen liukulukutehon tuplaus tekee, kun sen saa melko hyvin esiin.

Ei, vaan näissä testeissä näkee sen millaisen eron keskimäärin ehkä n. 3 säiettä käyttävä peli ja Coffee Lakella 12 säiettä käyttävällä rasitustestillä tulee.

Säikeiden määrä on tässä paljon oleellisempi kuin käskykantalaajennokset.

Siksi seison edelleen väitteeni takana. AVX2 yhdistettynä FMA:n ja muihin parannuksiin jotka tulivat AVX2:n mukana on melkoinen kuumentaja. Esim Tomppa sai 159 watin kulutuksen ilman kellotusta Intel Core i7-8700K: Overclocking, Cooling & Temperature

Edelleenkin olet pihalla siitä mitä TDP tarkoittaa.

Noissa testaissä se prossu ei kuumentunut, koska se oli kytketty supertehokkaaseen jäähdytykseen, joka piti sen kylmänä.
Niin kauan kun se prossu on viileänä, se saa kuluttaa enemmän sähköä kuin TDP.

Tämä keskustelu lähti sellaisesta paskasta että väitit että AVX2 saa prossun käymään kuumempana. Nuo heittämäsi linkit eivät sitä väitettä tue, kun noissa testeissä se prosessori kävi 20 asteen lämpötilassa, vaikka sitä kuormitettiin täysillä kaikilla säiekillä AVX2lla.
 
Noissa testaissä se prossu ei kuumentunut, koska se oli kytketty supertehokkaaseen jäähdytykseen, joka piti sen kylmänä.
Niin kauan kun se prossu on viileänä, se saa kuluttaa enemmän sähköä kuin TDP.

Mutta ongelma onkin siinä että Intelillä kuluttajapuolella tuolla TDP arvolla ei nykyisin ole enää mitään merkitystä. Jos vaan lueskelet testejä ja marssit kauppaan ja ostat jonkun perus lankun (Ei ole tosin saatavilla vielä 8th gen cpu:lle) ja perus coolerin siihen kaveriksi joka lupaa hävittää 100W lämpöjä.
Pulttaat koneen nippuun ja alat ajaa testejä niin taatusti tulet pettymään kun omat testisi ei vastaa ollenkaan niitä mitä olet interwebistä lukenut. Joko cpu alkaa lämpörotlaamaan koska jäähytys ei riitä tai sitten alkaa VRM rotlaaminen koska budjetti emo ja sitä ei ole suunniteltu 150W jatkuvalle kuormalle.
AMD:n puolella käsittääkseni tuo TDP arvo on edelleen aika paikkaansa pitävä.

Ja varsinkin serveripuolen prossuissa se TDP on varsin merkityksellinen ja siellä Intel kyllä kiltisti pysyy lestissään eikä xeonit ylitä tuota TDP rajaa.

Eli Intelillä on 2 TDP arvoa, kuluttaja prosessoreille on omansa joka ei merkitse mitään ja sitten on serveri puolelle oma joka merkitsee. Ihmeellistä touhua.

Itse olen TDP arvon aina ymmärtänyt niin että se on arvo jonka se prosessori pukkaa ulos maksimissaan kun sitä prosessoria kuormitetaan täydellä kuormalla 24/7. Se mitä se hetkellisesti kuluttaa, sillä ei ole juurikaan merkitystä.
 
Onko muuten X299-alustassa yhä samat ongelmat, jotka ilmenivät julkaisun yhteydessä, mm. vrm:n kuumeneminen?
 
Nuokin ongelmat tais olla olemassa vain siksi, kun emolevyn valmistajilla oli heikko käsitys siitä millasta lämpökuormaa pitäisi sietää :dead:
 
Nuokin ongelmat tais olla olemassa vain siksi, kun emolevyn valmistajilla oli heikko käsitys siitä millasta lämpökuormaa pitäisi sietää

Hyvä esimerkki siitä kun Intelin kuluttaprossujen TDP ei enää nykyisin merkitse mitään vaan tämä on heitetty täysin emolevyvalmistajan vastuulle.
Tuskin emovalmistajat oli edes pahimmissa painajaisissaan nähny jotain yli 400W kulutuksia kun X299 alustaa alettiin suunnitella.
 

Tuollainen systeemihän on ollut ASUSin levyissä iät ja ajat. Itsekin tajusin vasta kun Ryzenin julkaisu tuli ja kokeilin sitä Ryzenin logoa rendata Intel pohjaisella koneella, että tuloksissa oli jotain vikaa. Ja olihan niissä: ASUS optimized asetukset biosissa (oletus) säätivät päälle systeemiin, joka sai koneessa olevan i7 5820K prosessorin boostaamaan joka corella melkein 3.8GHz tasolle kuormitettuna. Ja tuo siis ilman mitään manuaalista ylikellotusta. Kone on täysin vakaa noillakin kelloilla, mutta en sitä ennen edes tajunnut emon ylikellottavan prosessoria automaattisesti.
 
Tää Intelin kääntäjä perseily nyt on kestänyt jo hiukan pitempään kuin AVX2 ajan.

Juu, siis Intel tosiaankin perseili silloin K7/K8/P3/P4-aikaan tuolla.

Mutta käsittääkseni tämä Intelin perseily loppui jo n. 10 vuotta sitten.


ja tuossa AVX2-jutussani toin vaan esimerkin, että aina se, että jätetään jotain käskykantalaajennoksia käyttämättä ei ole "perseilyä".
 
Niin siksi minä mainitsin että siinä pdf:ssä ei ollut mainintaa että mikä cpu siihen 5GHz mahdollisesti yltää. Ei kannata siis kuolavaluen odottaa että joku Zen 2 perustuva EPYC kulkee 5GHz, voihan niin käydä mutta epäilen.

Miksei vähäytiminen (4/6/8 ytiminen) Zen 2 Epyc voisi kulkea 5 GHz?

Mitä sinä sitten sillä tarkoitit että Ryzen kellottuu paremmin kuin coffee lake, se ei kyllä minulle auennut ollenkaan. Jos valmistusprosessit vaihdettaisiin niin voi olla että Ryzen kellottuisi yli 5GHz tai sitten jäisi 4,5GHz. Sitä emme tiedä joten sillä voidaan vain spekuloida. Ja mielestäni tämä spekulointi menee jo turhaksi koska tuollaista tilannetta ei tulla ikinä näkemään.

Jo nykyinen Ryzen arkkitehtuurin puolesta kellottuu paremmin kuin Coffee Lake

Arkkitehtuurin puolesta Ryzenin pitäisi kellottua (vähintään hieman) paremmin kuin Kaby Laken. Ryzenin 4 GHz raja ei johtuu pelkästään valmistusprosessista eikä arkkitehtuurista. Ei siis ole mitään syytä miksi Ryzen ei kellottuisi reilusti yli 5 GHz:n mikäli valmistusprosessi antaa myöden. Ryzenin kellottuvuudesta kertoo aika paljon 1800X:n 3,6 GHz:n base ja 4 GHz:n turbokellot ilman lämmöntuoton räjäyttämistä käsiin prosessilla jonka sweet spot on jossakin 2,x GHz luokassa.

Mites noi intelin normi 8700 ja 8400, saako ne kaikilla kyseisiä prossuja tukevilla emolevyilla sync all cores,
eli
4,6 Ghz * 6 cores i7-8700 ja
4 Ghz * 6 cores i5-8400?

Hinnassa ei näytä järkyttävää eroa olevan normi 8700 vs K-malli. (n. 60€) mutta, eipä siellä järkyttävää eroa ole suorituskyvyssäkään mikäli noissa sync all cores toimii.

Veikkaan että vaatii emolevyltä tuen ja laajamittainen käyttö = Intel poistaa homman mikrokoodipäivityksellä.

Jospa yrittäisit lukea uudelleen mitä kirjoitin, ja yrittäisit ymmärtää mitä se TDP tarkoittaa.

Prosessori saa kuluttaa hetkellisesti yli TDPn verran sähköä niin kauan kun sen lämpötila on sallitun rajan alapuolella.

Mikä on hetkellisesti? Eli mikäli lämpötila on sallitun rajan alapuolella, TDP:n saa ylittää käytännössä koko ajan? Tomppa esim. ajeli puoli tuntia yli TDP:n.

Kukaan ei osta prosessoria ajaakseen sillä prime95sta.

Ja kaikki mitä sanon pätee myös siihen että sillä prossulla tehdään vaikka jatkuvasti jotain järeää rendausta tms.

Kukaan ei osta prosessoria ajellakseen SuperPi:ta tai 3DMarkkia tai Cinebenchiä yhdellä ytimellä. Silti niitä testaillaan about joka artikkelissa.

Se mitä sanon pätee myös rasitustesteihin.

Ei, vaan näissä testeissä näkee sen millaisen eron keskimäärin ehkä n. 3 säiettä käyttävä peli ja Coffee Lakella 12 säiettä käyttävällä rasitustestillä tulee.

Säikeiden määrä on tässä paljon oleellisempi kuin käskykantalaajennokset.

Miksi sitten kaikkia ytimiä kuormittava Handbrake kuumentaa selvästi vähemmän kuin Prime95?

Säikeiden määrä ei siis ratkaise vaan se miten prosessoria kuormitetaan.

Edelleenkin olet pihalla siitä mitä TDP tarkoittaa.

Noissa testaissä se prossu ei kuumentunut, koska se oli kytketty supertehokkaaseen jäähdytykseen, joka piti sen kylmänä.
Niin kauan kun se prossu on viileänä, se saa kuluttaa enemmän sähköä kuin TDP.

Tämä keskustelu lähti sellaisesta paskasta että väitit että AVX2 saa prossun käymään kuumempana. Nuo heittämäsi linkit eivät sitä väitettä tue, kun noissa testeissä se prosessori kävi 20 asteen lämpötilassa, vaikka sitä kuormitettiin täysillä kaikilla säiekillä AVX2lla.

Viileänä? Vakiokelloilla noin 75 astetta ja 4,9 GHz:n kellotettuna throttlasi 95 watin paikkeilla. Throttlatessaan (=käydessään todella kuumana) kulutti 168 wattia joka menee niin heittämällä yli 95 watin. 8700K kulutti 45 wattia enemmän kuin i7-7700K vaikka TDP ero on sen 4 wattia. Näillä perusteluilla tuo kuvaus TDP:sta ei pidä paikkaansa.

20 asteen lämpötilassa :confused:

AVX2 (ja siihen liittyvät arkkitehtuurimuutokset) ovat nimenomaan se syy miksi Intelit käyvät kuumana raskailla AVX-kuormilla. Se on myös tärkeä syy siihen ettei AMD laittanut Ryzeniin enempää AVX-laskentatehoa.

Tuosta voi katsoa eroa Handbraken ja Prime95:n välillä kun kaikkia ytimiä kuormitetaan.

cfl-bench-teho3.png
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 047
Viestejä
4 564 536
Jäsenet
75 079
Uusin jäsen
Eksu85

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom