Mitä tuosta 5 GHz:n kelloista?
Oracle SPARC M8 released with 32 cores 256 threads 5.0GHz
5 GHz ja valmistustekniikka TSMC 20nm
Tässä tullaan taas kysymykseen mikä on gigahertsi. SPARCissa on aina ollut jäätävä määrä coreja/threadeja, mutta käytännön suorituskyky on ollut mitä sattuu. Oraclen ostettua Sunin alkoi kellotaajuudet myös kasvaa, mutta itse SPARC-arkkitehtuurissa on omat haasteensa. Ehkä suurimpana ns. rullaava rekisteri, jossa rekisterit nimetään vähän miten sattuu, ne voivat muuttua kesken kutsun, osa on "ehkä" varattuja historiallisista syistä jne. Näitä aivopieruja on enemmänkin --> koodaaminen Sparcille karmeaa. Jos haluaa tutustua aiheeseen, niin kannattaa aloittaa sivulta 26 ja 193 tästä dokumentista:
http://www.gaisler.com/doc/sparcv8.pdf
Kovasti Oracle on yrittänyt Sun-investointiaan korjata, mutta eipä siitä mitään ole jäämässä käteen. Java toki on, mutta sen hyödyntäminen taloudellisesti on jokseenkin haastavaa. Epäilisin Oraclen ja Sunin melko isoa kulttuurieroa ongelmien lähteeksi. MySQL:n perustajat kyllästyivät Oraclen politiikkaan ja pistivät täysin korvaavan MariaDB:n pystyyn, joka alkaa olla pian defaulttina distroissa MySQL:n sijaan. Solariksen kehitys lopetettiin alkuvuodesta ja nyt myös Sparc perässä. Tässä Wikistä ote:
"On Friday, September 1, 2017, after a round of layoffs that started in Oracle Labs in November of 2016, Oracle finally killed off SPARC design after the completion of the M8. Nearly the entire processor core development group in Austin was let go, and the same for the SOC teams in California and Burlington."
Tässä vielä yksi "maailman nopein" prosessori, mitä se voi kyllä ollakin, mutta maksaa melko reippaasti:
IBM z14 (microprocessor) - Wikipedia
Jossain tuollaisen nähnyt livenä ja sinne meneekin joka prossuun kuparinen vesiblokki, jonka neste sitten kiertää sellaisen viidesosaräkin kokoisen ilmajäähdyttimen tms. kompressorin läpi. Muutenkin oli kyllä aika tekniikkaporno laite, mutta tosiaan kapasiteetti semmoista, että vain isommissa firmoissa sitä pystytään ehkä kokonaan hyödyntämään.
Tässä vielä Anandtechin esittely tuosta möhköstä:
Hot Chips: IBM's Next Generation z14 CPU Mainframe Live Blog (5pm PT, 12am UTC)
Varmaan on nopein vehje, jonka voi tänä päivänä konesaliin kaupasta ostaa. Pointtina tämän kanssa se, että tällä uberhigh-end-tasollakin ollaan jo vuosia pyöritty tuolla 5GHz tuntumassa (5-5,5GHz) ja IBM sanoo että se katto alkaa olla tuossa (myös tulevissa viivanleveyksissä, joista taisivat hetki sitten julkaista maailman ensimmäisen 5nm piirin ja siihen liittyvän prosessin).
Kaikki kehitys jatkossa keskittyy rinnakkaisuuden parantamiseen ja nimenomaan matalalalla prosessoriarkkitehtuuritasolla eli superskalaariuden kehittämisellä, OoOE:tä parantamalla, koko ajan pidemmälle viedyillä käskyhaarojen ennakointialgoritmeilla, Lx-puskurien virtaviivaistamisella yms. Rinnakkaisuutta, joka ei näy välttämättä lisäytiminä (SMT:t ja hyperthreadingit ovat itse asiassa vain yllä mainittujen jo pitkähkösti käytössä olevien teknologioiden paketointia uudelleen), vaan se hajauttamisen äly pusketaan yhä syvemmällä rautaan, jolloin voidaan muuten täysin peräkkäisiltä näyttäviä kuormia pilkkoa rinnakkain ajettaviksi.
Prosessori voi olla tapissa vaikkei se olekaan tai sen ei pitäisi olla. Ennustus on mennyt persiilleen, ytimien/säikeiden kasvu tuo kirjanpitokuormaa, syklejä kuluu tavaran siirtelyyn rekistereistä ja muisteista toisiin jne. Näitä on vaikea OS-tasolla monitoroida vaan se prossu näkyy vain käyvän täysillä. Joka tapauksessa rinnakkaisuuden -nyt fysiikan lakien takia- pakosti lisääntyessä se raaka prosessorinopeuslisä on haettava tällä tasolla. Näille kääntäjätuet ja sitten on vielä täysin oma maailmansa kuinka se sovelluskehittäjä rakentaa sen rinnakkaisuuden ns. loogisella kooditasolla killerisoftaansa kirjoitellessa.