Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nyt kun Intel on altavastaajana, niin miten monta vuotta arvioitte intelin tarvitsevan, että se saavuttaa/ohittaa ryzenit ykkösvaihtoehtona kotikäyttäjän peliprosessoriksi?
Johan se intteli monessa tapauksessa on nyt parempi vaihtoehto pelikoneeseen. Varsinkin budjettiluokassa kun AMD:tä ei tunnu kiinnostavan budjetti luokka ollenkaan.
Ei lämpötiloja ole järkeä vertailla, kun ne sensorit CPU:n sisällä ja miten niitä raportoidaan eteenpäin ei ole vertailukelpoisia, eikä edes tarkat detaljit julkisia? Molempien valmistajien uudet generaatiot yrittää boostata kelloja mahdollisimman ylös ja lämpötilan annetaan nousta thermal limitin lähelle, joten senkin takia lämpötilojen tuijottelu ei oikein kerro mitään.Mites näiden AMD / Intelin tehomallien, lähinnä pelikäyttöön parhaiten soveltuvat, lämmöntuotot on nyt olleet viimejulkaisuissa?
AMD taitaa käydä perus ilmajäähyllä viileämpänä ainakin jos curvevoltittaa, oliko erot suurinpiirtein millaisia, 10C ?
Ei lämpötiloja ole järkeä vertailla, kun ne sensorit CPU:n sisällä ja miten niitä raportoidaan eteenpäin ei ole vertailukelpoisia, eikä edes tarkat detaljit julkisia? Molempien valmistajien uudet generaatiot yrittää boostata kelloja mahdollisimman ylös ja lämpötilan annetaan nousta thermal limitin lähelle, joten senkin takia lämpötilojen tuijottelu ei oikein kerro mitään.
Sen sijaan tehonkulutusta voi vertailla:
Eihän sillä raportoiduilla lämpötilalla ole mitään merkitystä jos se on valmistajan määrittämän sallitun lämpötilan sisällä.No juu, tehoja nuo Intelin mörssärimallit hörppää kyllä kovasti.
Onhan niillä lämmöillä mun mielestä selkeä rooli tuossa myös, jos vaihdan emoa ja prossua ja laitan saman jäähyn / nestekierron toisen puulaakin prossulle niin näyttääkö pelatessa lämmöt 75C vai 95C.
Eihän sillä raportoiduilla lämpötilalla ole mitään merkitystä jos se on valmistajan määrittämän sallitun lämpötilan sisällä.
Etkä sä edes oikeasti tiedä minkä lämpötilan se prosessori sinne telemetriatietoihin raportoi.
Prosessoreissa on kymmeniä jos ei satoja antureita kumminkin ja kukaan valmistajan ulokopuolelta ei voi varmaksi sanoa mitä lämpötilaa ne prosessorin ilmoittamat luvut kuvaa.
Sandy bridgen ajoista prosessorien boost algoritmit on muuttuneet täysin.Nojoo totta tietty noinkin. Muistelin vaan kun oli aikoinaan Sandy Bridge niin herjsi jatkuvasti lämpöjä ilmajäähyllä, varmaan oli aika nätisti jo throttlaillut siinä kohtaa. Sen jälkeen oli pitkää vesillä sekä Intelin että AMD kanssa niin yks ja sama oikeastaan kun lämmöt pysyi kurissa kuitenkin.
Nykyään taas ilmalla sigun setti, niin jos tuosta vaihtais vaan 14900 tilalle niin mitenköhän mahtais jaksaa Alpenföönin kanssa pitää lämpöä kurissa ettei Throtlaile pelatessa, tai puskeeko huoneeseen vielä kuumempaa ilmaa.
Wateistahan se tietty kiinni mutta konkreettisesti huomaa jos puhaltaa villasukille tai leikkaa tehoja.
En jäänyt kaipaamaan 100C lämpöjä. Tulipa Team Intel leirissä oltua varmaan yli 15v.
Niin kauan kun se lämpötila ei ole siinä näppiksessä tai hiiressä, johon oikeasti joutuu konetta käyttäessä koskemaan, ei ole mitään väliä, mikä se lämpötila on. Se, millä on käyttäjälle väliä on
1) lämmöntuotto (tehonkulutus) joka on eri asia kuin lämpötila.
2) minkä suorituskykyn se piiri tarjoaa niillä softilla mitä käyttäjä haluaa sillä ajaa. Jos lämpötilaraja johtaa kellojen alentamiseen ja suorituskyvyn pudottamiseen, sitten se korkea lämpötila on toki epäsuorasti ongelma.
Korkea lämpötila on myös itseään syöttävä ketjureaktio, kun piiri vuotaa enemmän virtaa mitä kuumempana se käy, joka itsessään lisää lämpötilaa.
Korkea lämpötila on myös itseään syöttävä ketjureaktio, kun piiri vuotaa enemmän virtaa mitä kuumempana se käy, joka itsessään lisää lämpötilaa.
Tästä kyllä kiinnostaisi nähdä joku testi, paljonko moderni prossu kuluttaisi tietylle kellontaajuudelle lukittuna juuri ja juuri riittävällä ilmajäähyllä vs custom loopilla missä ytimen lämpötila saadaan pysymään useita kymmeniä asteita viileämpänä.
Niin kauan kun se lämpötila ei ole siinä näppiksessä tai hiiressä, johon oikeasti joutuu konetta käyttäessä koskemaan, ei ole mitään väliä, mikä se lämpötila on.
Tuulettimien ohjaus perustaa toimintansa lämpötiloihin ja mitä korkeampi lämpötila, sitä nopeammin tuulettimet pyörivät. Perustallaaja ei osaa näitä säätää
ja lopputuloksena Intel-alustoilla sama jäähdytin (ilma tai AIO) kuulostaa kovaäänisemmältä. Tällä on valtava vaikutus käyttömukavuuteen. AMD osaa tämän puolen paremmin: suorituskyky per watti on parempi ja kokoonpano käy paitsi oletuksena mutta myös tuulettimien fancurveja säätäen hiljaisempana.
Justiinsa tuli AMDn uudet julki (myynti alkaa heinäkuussa), mutta pelikäytössä 7000X3D:t on parempia (kunnes tulee 9000X3D:t joskus myöhemmin).En oikein tiiä mistä muualtakaan kysyä niin kysyn tässä. Pudonnut sen verran pahasti taas kaikesta cpu teknologian kelkasta, että ajattelin päivittää tietoni. Koneen päivitystä tässä jollakin aikavälillä mietinnässä, mutta ei akuutisti, joten varaa on odotella seuraavaa teknologiaa.
Missä mennään nykyisen polven ja seuraavan prossupolven kohdalla? Milloin on oletettavissa suunnilleen seuraavaa numerosarjaa ja kuinka vanhoja nämä nykyiset käytännössä ovat(eli milloin perustallaaja on niitä saanut ostettua). Sama kysymys siis koskee molempia prossuvalmistajia. Onko mitä 'kivaa' uutta tulossa näiden myötä(ei vissiin DDR6 vielä, entä jotain PCI väylän parannuksia tms.?)
Luultavasti kone tulisi olemaan taas joku 5-10v värkki(nykyistä hakattu 2015 asti), joten mitä vähemmän "heti vanhenevaa" teknologiaa niin sen parempi. Silloin tuli tehtyä pitkäaikaisia valintoja ja tekis mieli tehdä samanlaisia nytkin.
Jedecin DDR6 speksijulkaisu on vasta ensi vuonna. AMD:llä menee tyypillisesti pari vuotta speksijulkaisusta siirtyä uuteen sokettiin ja muististandardiin. Eivät voi olla etulinjassa kun omien piirien myynti on sidottu yhteen muistityyppiin. Julkaisutahdin perusteella Zen6-piirit tulisivat 2026 alkupuoliskolla mikä on tukevasti AM5/DDR5. Jos julkaisutahti ei veny niin AM6 ja Zen6 seuraajaa voisi odottaa 2027 loppuvuoteen. Ainoa mikä on varmaa on ettei tahti ainakaan nopeudu.DDR6-muistit saattavat tulla markkinoille jo ensi vuonna, mutta niitä odotellaan ensin lähinnä palvelimiin. AMD sitoutunut tukemaan AM5-alustaa vähintään 2027 asti, mikä tarkoittaa että vähintään siihen asti tulee DDR5-prossuja kun ei ko. kanta muuta tue (toki on mahdollista, että AM6 tai joku muu vastaava uusi kanta julkaistaan jo ennen tuota 2027:ää,
Eivät voi olla etulinjassa kun omien piirien myynti on sidottu yhteen muistityyppiin.
Ei taida noin vuoden marginaaliset myynnit ~20% markkinaosuudella olla tarpeeksi suuri kannustin suunnitella I/O-piirejä kaikkeen mahdolliseen. Toisekseen ei ole varmuutta että Zen6:n seuraaja pysyisi nykyisessä chiplet-rakenteessa, kannanvaihto on hyvä paikka tehdä muutoksia. CCD<->IOD välinen linkki ei ole kovin energiatehokas ja kuitenkin nopeuksia pitäisi kasvattaa niin todennäköisesti substraattilinkistä siirrytään parempaan.Miten niin sidottu? Mikään ei estä AMD:tä tekemästä IO lastua jossa on useampi muistiohjain. Se ei käsittääkseni edes lisää sirun kokoa juurikaan koska Intel tätä on tehnyt vaikka kuinka pitkään. Oliko 9th gen prossut ainakin jotka oli mahdollista saada toimimaan DDR3 emossa noin niinkuin esimerkkinä.
Ja koska AMD:llä on chiplet strategia niin sehän mahdollistaisi senkin että noita IO siruja tehtäisiin eri malleja eri muistiohjaimilla ja itse core chipletit pysyy ennallaan. Erittäin joustava ratkaisu siis AMD:llä jossa paljon mahdollisuuksia.
...se äänekkyys riippuu lähinnä siitä kokonaissähkönkulutuksesta, ei niinkään siitä lämpötilasta.
Ei riipu vaan lämpötilasta. Tuulettimia ohjataan lämpötilan perusteella, ei suorittimen kokonaissähkönkulutuksen, ampeerien tai wattien perusteella. Lähde: emolevyvalmistajat.
hkultala sanoi:Se tuulettimien nopeuskäyrä ei lue missään kymmenessä käskyssä, vaan se tulee esim. emolevyn virranhallinta-ajurien mukana (ja BIOSissa lienee myös oma käyränsä sitä tilannetta varten kun mitään virranhallinta-ajureita ei ole ladattu)
Se, että "perustallaaja ei säädä" ei tarkoita, että ne olisi lukittu kaikilla samaan. Vaan ne säädetään alustan tarpeiden mukaan järkeviksi alustatoimittajan toimesta.
Et ilmeisesti vaivautunut lukemaan viestiäni ajatuksella. Rautalangasta: Intel-leirissä 13900K/14900K saa helposti 100C lämpöihin vain muutamassa sekunnissa rasistuksesta järeimmilläkin AIO-ratkaisuilla ja pitkäkestoisessa ajossa throttlaavat eli menettävät kaiken lisäksi tehoaan. Lähde: monen riippumattoman sivuston testit. Tuulettimet BIOSin oletusprofiileja käyttäen ovat silloin 100 % teholla.Selitin jo miten asia todellisuudessa menee siinä viestissäni, mutta ilmeisesti et vaivautunut lukemaan viestistäni muuta kuin viimeisen lauseen.
Tilanne ei ole noin hyvä. 50% tehonkulutusta (W) lisää siitä 5-10% parannuksesta on varmaan lähempänä.Ainakin alussa AM5 tuuletin käyrät oli ihan vituillaan.
Intel taas puskee ihan älyttömästi virtaa siruilleen ja emolevyvalmistajat laitaa vielä lisää löylyä. Onhan tuo älytöntä, että nykypäivänä kannattaa laittaa monen emon rajoittamattot tehonkulutukset pienemmälle ja alivoltittamaan prossua jos haluaa sen käyttäytyvän järkevästi. Kilpailun takia pusketaan 20 % enemmän virtaa, että saavutetaan max 10 % parempi cinepelitulos.
Prosessorit ja emolevyt säädetty järjettömäksi HC ylikellotus asetuksilla. Suorituskykykäppyröiden takia.
No en ihan usko tuohonkaan lukuun ellei lasketa mukaan jotain rajua alivoltitusta, mikä ei ole mielekästä. Mutta joo heitin aika yksinkertaistettu luvut. Totuus varmaan jossain tuossa puolivälissä.Tilanne ei ole noin hyvä. 50% tehonkulutusta (W) lisää siitä 5-10% parannuksesta on varmaan lähempänä.
Eikös tämä kohta 1 konkretisoidu aika pitkälle myös samassa suhteessa, eli Intel kokoonpano käyttää enemmän energiaa eli tuottaa enemmän lämpöä kuin vastaavan suorituskyvyn amd kokoonpano?Niin kauan kun se lämpötila ei ole siinä näppiksessä tai hiiressä, johon oikeasti joutuu konetta käyttäessä koskemaan, ei ole mitään väliä, mikä se lämpötila on. Se, millä on käyttäjälle väliä on
1) lämmöntuotto (tehonkulutus) joka on eri asia kuin lämpötila.
2) minkä suorituskykyn se piiri tarjoaa niillä softilla mitä käyttäjä haluaa sillä ajaa. Jos lämpötilaraja johtaa kellojen alentamiseen ja suorituskyvyn pudottamiseen, sitten se korkea lämpötila on toki epäsuorasti ongelma.
Et ilmeisesti vaivautunut lukemaan viestiäni ajatuksella. Rautalangasta: Intel-leirissä 13900K/14900K saa helposti 100C lämpöihin vain muutamassa sekunnissa rasistuksesta järeimmilläkin AIO-ratkaisuilla ja pitkäkestoisessa ajossa throttlaavat eli menettävät kaiken lisäksi tehoaan. Lähde: monen riippumattoman sivuston testit. Tuulettimet BIOSin oletusprofiileja käyttäen ovat silloin 100 % teholla.
AMD:n lippulaiva 7950X3D throttlaa 89C lämpötilassa ja monet AIO:t ja jopa ilmajäähyt selviävät ko. suorittimen kanssa ongelmitta ilman, että tuulettimet käyvät 100 %. Lähde: monen riippumattoman sivuston testit.
Kyllä prosessorin lämpötilalla on välilä. 12700K prosessorin omistajana tietokone ei ollut vakaa 100C lämpötilarajan kanssa. Kun laskin rajan 90 asteeseen biosissa saattoi Cinebessejä sun muita testiohjelmia ajella tietokoneen kaatumatta.
Tuo prosessori (tai emolevy) on viallinen jos ei toimi vakiona. Näitä huippu mallalliston prosessoreja, mitkä ei toimi vakiona on tullut nyt tuotantolinjoilta mollemmilta valmistajilta. Ei vaan riitäkkään siinä kokoonpanossa jännitteet prosessorin vakio kelloille. Intel laitaa enemmän ylimääräistä V-coreen, koska Inteleitä voi yleensä alivoltittaa paljon enemmän kuin AMD. Jotkut tyytyvät säätämään prossun itse vakavaksi ja osa laittaa takuuseen. Itse laittaisin takuuseen, jos pystyy varmistamaan ettei vika ole emolevyssä.Kyllä prosessorin lämpötilalla on välilä. 12700K prosessorin omistajana tietokone ei ollut vakaa 100C lämpötilarajan kanssa. Kun laskin rajan 90 asteeseen biosissa saattoi Cinebessejä sun muita testiohjelmia ajella tietokoneen kaatumatta.
Jos jäähy oli kunnossa ja se ei toiminut defaulttiasetuksilla niin takuuseenhan se olisi kuulunut eikä todellakaan alkaa mitään asetuksia räpeltämään.Kyllä prosessorin lämpötilalla on välilä. 12700K prosessorin omistajana tietokone ei ollut vakaa 100C lämpötilarajan kanssa. Kun laskin rajan 90 asteeseen biosissa saattoi Cinebessejä sun muita testiohjelmia ajella tietokoneen kaatumatta.
Totta. Nauravainen, tai itkevä prosessori on kurja juttu. Vakavaa sen olla pitää.Tuo prosessori (tai emolevy) on viallinen jos ei toimi vakiona. Näitä huippu mallalliston prosessoreja, mitkä ei toimi vakiona on tullut nyt tuotantolinjoilta mollemmilta valmistajilta. Ei vaan riitäkkään siinä kokoonpanossa jännitteet prosessorin vakio kelloille. Intel laitaa enemmän ylimääräistä V-coreen, koska Inteleitä voi yleensä alivoltittaa paljon enemmän kuin AMD. Jotkut tyytyvät säätämään prossun itse vakavaksi ja osa laittaa takuuseen. Itse laittaisin takuuseen, jos pystyy varmistamaan ettei vika ole emolevyssä.
Jos jäähy oli kunnossa ja se ei toiminut defaulttiasetuksilla niin takuuseenhan se olisi kuulunut eikä todellakaan alkaa mitään asetuksia räpeltämään.
Prosessori A täydellä teholla toimiessaan lämpenee 100 asteeseen ja kuluttaa 150W saavuttaen cinepelissä 20000 pistettä
Prosessori B täydellä teholla toimiessaan lämpenee 75 asteeseen ja kuluttaa 150W saavuttaen cinepelissä 20000 pistettä
Kyllä saa katsoa peiliin jos millekkään i9 lyö ilmajäähyn. Kyllä ainakin oma freezer II contact framen kera push and pullina jäähdyttää 340w kevyesti ilman throtlausta.
Meinasinkin uusimpia malleja. Tuo 12th gen huomattavasti helpompi jäähdyttää.Io-tech itse testasi 12900k Noctua NH-D15 kanssa: Testissä Intel Core i9-12900K (Alder Lake) - io-tech.fi
Sulla on vielä paljon potentiaalia prossussa jos uskallat poistaa sen lämmöneristimen mitä valmistajat kutsuu lämmönlevittimeksi. Poistin kyseisen osan omasta 13900k prossusta ja laitoin jäähyksi tämän Direct die AIOKyllä saa katsoa peiliin jos millekkään i9 lyö ilmajäähyn. Kyllä ainakin oma freezer II contact framen kera push and pullina jäähdyttää 340w kevyesti ilman throtlausta.
Kannattaa muistaa että kyseinen toimenpide evää takuun.
Aikoinaan kuumotti tehdä kyseinen toimenpide 3770K:lle joka maksoi vain reilu 300€
Viestissäni oli 12900K ~240W vertailussa 7950X3D ~140W kanssa. Intel throttlaa testien suorituskykyisimmän ilmajäähyn (Noctua) kanssa. Teho siis laskee rasituksessa. AMD ei. Intelin tuulettimet 100% teholla. AMD pärjää 50-60%. Jännä juttu ettei lämpötilat vaikuta.
Niin hyvä mc (88) että en viitsi ottaa riskiä varsinkaan kun ei ole lisäteholle tarvetta. Ja varmasti pääsisin tuon ohi jos haluaisin..Sulla on vielä paljon potentiaalia prossussa jos uskallat poistaa sen lämmöneristimen mitä valmistajat kutsuu lämmönlevittimeksi. Poistin kyseisen osan omasta 13900k prossusta ja laitoin jäähyksi tämän Direct die AIO
En ole vielä kokeillut rajoja mutta CinebencR23 meni pienellä kellotuksella 42300p ja max. lämmöt oli 90°c
Lämmönlevittimen poisto onnistuu parhaiten asianmukaisella välineellä eli tällä Thermal Grizzly Delid-Die-Mate
Missään nimessä en suosittele kyseistä prosessia, mutta jos siihen ryhtyy niin homma vaatii uunia (70°c) ja indium jäänteiden puhdistamista, mutta kaikkeen
löytyy kyllä asiallisia videoita ja myös niissä varoitetaan mahdollista riskeistä.
Joo ei itsellekkään ollut muuta kuin "hölmöä" kokeilua tuo prossun korkkaus. Kyllä nykyiset prossut riittää normaaliin käyttöön ihan hyvin, ja ei pelit niitä niin paljon rasita että jäähdytyksen kanssa tulisi ongelmia.Niin hyvä mc (88) että en viitsi ottaa riskiä varsinkaan kun ei ole lisäteholle tarvetta. Ja varmasti pääsisin tuon ohi jos haluaisin..