Enemmänkin kannattaisi kysyä mihin tarkoitukseen nuo Atomit oli suunniteltu ja vastaus oli vähävirtaiset netbookit, täppärit ja mobiililaitteet. Sieltähän tuli sitten sata-nolla turpaan ARM-derivaatioilta ja käytännössä Intel lopetti tuon odysseian samalla kun kenkäsi ne 11000 duunaria mobiilipuolelta pellolle joku hetki sitten. Toisin sanoen ehkä oli nopeampi kuin edeltäjänsä, mutta ei tarpeeksi nopea/virtatehokas pärjätäkseen markkinoilla.
Jos nyt ei sotkettaisi asioita...
Atomeita myydään/on myyty kolmessa selvästi eri markkinasegmentissä:
1) PC-pohjaiset pienet kannettavat (täysi PC, windows mutta voi asentaa linuxin, yleensä sisältää näppiksen, ajetaan x86-softaa)
2) Puhelimet/tabletit (ei välttämättä täyttä PC-yhteensopivuutta vaikka x86 onkin, android, ei yleensä näppistä, ajetaan sekaisin dalvik-bytekoodia, natiivia x86sta ja binäärikäännettyä ARMia)
3) "kevytpalvelimet", jotkut NAS-lootat tms.
Näistä vain tuo vaihtoehto 2 kilpailee suoraan ARM-SoCeja vastaan, ja siellä turpaan ei tullut 100-0 vaan pikemminkin 5-1, ja vain tämä näistä kolmesta käytännössä lopetettiin.
Atom-pohjaiset pikkukannettavat ja kevytpalvelimet elävät edelleen.
Ja tosiaan tuossa android-markkinasegmentissä intel sai markkinoilla turpaan ei pääosin sen takia että intelin prossut olisivat olleet hitaampia tai virtasyöpömpiä kuin ARMit, vaan enemmän sen takia, että
1) Intelillä ei ollut tarjota samalla piirillä prossun kanssa hyvää modeemia, jolla sai toteutettua puhelimen yhden piirin ratkaisuna. Vaati käytännössä erillisen modeemipiirin, kun taas esim. qualcommilla oli yhden piirin SoC-ratkaisuja joissa oli erinomainen modeemi samalla piirillä.
2) Android-ekosysteemi on käytännössä ARM-pohjainen. Monissa peleissä yms. oli natiivikoodia joka piti binäärikääntää x86ksi jos sitä ajoi intelin piireillä, ja tämä hidasti. Se järjestelmän natiivikoodi ja dalvikista käännetty koodi ajautui ihan mukavalla nopeudella ihan mukavalla virrankulutuksella.
Lisäksi:
3) Intelin tärkein yhteistyökumppani puhelinpuolella vaihtoi käyttikseen joka toimi vain qualcommin piireillä, ennenkuin ensimmäistäkään intelin piirillä varustettua puhelinta oli saatu markkinoille
Ja itseasiassa, silloin viitisen vuotta sitten kun intelillä oli vielä se mopo bonnell-pohjainen atom-ydin, jopa sillä tehdyt Intelin SoC-piirit pärjäsivät suorituskyvyssä oikein hyvin teknisesti kehittyneemmällä Cortex A9-ytimellä varustetuille ARM-pohjaisille SoC piireille, koska Intelillä oli SoC-piireissään selvästi paremmat välimuistit ja väylät. Tuohon aikaan qualcomm oli about ainoa ARM SoC-valmistaja, joka osasi laittaa piireihinsä kunnollisia välimuisteja ja väyliä. (Nykyisin myös muut osaavat, ainakin Samsung ja Apple)