• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:15 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Sampsa
  • Aloitettu Aloitettu
intel_vs_amd.png


Tähän ketjuun kaikki kahden prosessorivalmistajan välinen keskustelu ja väittely ja pidetään nuo tietyn aiheen ketjut siitä puhtaana. Jos alkaa mennä offtopiciksi, niin viestit siirretään tähän ketjuun.

Täällä vastaava viestiketju NVIDIA vs AMD -keskustelulle:

Virallinen: NVIDIA vs AMD keskustelu- ja väittelyketju
Osaako joku kertoa miks prossun hertsit on laskenu 3,7 3,2:teen
 
Passmarkin changelogista:

"Have better support for out of order execution, which is a feature of newer CPUs."

Ei OoOE tarvi MITÄÄN tukea softalta tai kääntäjältä. Mitähän ihmettä tuo on tarkoittavinaan.
 
Passmarkin changelogista:

"Have better support for out of order execution, which is a feature of newer CPUs."

Ei OoOE tarvi MITÄÄN tukea softalta tai kääntäjältä. Mitähän ihmettä tuo on tarkoittavinaan.


Mitäs tuosta olet mieltä? Aika käsittämätöntä että uudet ryzenit ottaa hittiä noin älyttömästi, mutta joku phenom on hyötyny. :)
 

Mitäs tuosta olet mieltä? Aika käsittämätöntä että uudet ryzenit ottaa hittiä noin älyttömästi, mutta joku phenom on hyötyny. :)

Eniten hyötynet ryzenit on mobiili-Raven Ridgejä, joissa vain 4 MiB L3 (joka on hiukan nopeampaa kun isovelimalleissa), mutta tyypillisesti hiukan matalammat kellot => suhteessa pienempi muistiviive

Eniten hittiä on ottaneet zen2-ryzenit, joissa vähän pitaampi muistiviive, mutta iso (ja inasen hitaampi) L3-kakku.

Myös noilla antiikkisilla phenomeilla , nehalemeillä yms. muistin viive suhteessa suorituskykyyn on nopeampi.


Vaikuttaisi siis siltä, että uuden version kanssa muistiviiveellä (sekä L3-viiveellä?) on todella paljon enemmän väliä, ja L3n koolla taas todella vähän väliä, datat mahtuu joko hyvin pieneen kakkuun tai ei mahdu edes zen2n 16 megan L3-kakkuun.

Olisi mielenkiintoista kuulla niitä perusteluita valittujen datasettien koosta..
 
Nythän tuolla Passmarkin forumissa on jo selityksiä tuloksille, AMD ollut mukana selvittämässä asiaa. Eli Windowsin satunnaisluku-api kutsu on ollut syynä poikkeuksellisen huonoihin AMD:n tuloksiin. Microsoft tehnyt ko. kutsuun jotain muutoksia jolloin uudemmat Windows-versiot ovat hidastuneet AMD-raudalla Intelin versioita enemmän. Microsoftilta ei selitystä vielä ole tullut mutta AMD:llähän oli jotain rautaongelmia satunnaislukugeneraattorinsa kanssa joten Windows voi olla paikattu näitä vastaan. Testiä muutettu tuon osalta koska tarkoitus ei ole ollut testata satunnaislukujen suorituskykyä.
 
Passmarkin changelogista:

"Have better support for out of order execution, which is a feature of newer CPUs."

Ei OoOE tarvi MITÄÄN tukea softalta tai kääntäjältä. Mitähän ihmettä tuo on tarkoittavinaan.

Mitäs ihmettä selittelet, toki koodi voidaan optimoida OOO-suoritusta silmälläpitäen. Intelillä on tähän hyvät työkalut joilla voi tutkia koodin todellista suoritusta prosessorissa ja lukea feedbackkinä missä koodin suorituksen osassa tulee pullonkauloja - ja kooderi voi optimoida koodiaan näiden tietojen avulla toimimaan paremmin ko. suorittimen OOO-ikkunassa.
 
Intel Rocket Lake -huhuja liikkeellä taas.
Muuten aika odotettua, mutta tuossa väitetään, että julkaisuaikataulu olisi "late 2020". Vähän ihmetyttää, kun desktop-puolen Comet Lakekaan ei ole vielä ulkona, ja lisäksi aiemmin Rocket Laken väitettiin tulevan ulos vasta vuonna 2021. Tosin Comet Lake taitaa olla myöhässä alkuperäisestä aikataulusta.
 
Pistetääs parit linkit videoita vieroksuville:



Intelin kannalta voi lähinnä todeta että "Todella paha, todella pahalta näyttää se nyt tässä kyllä." Vakuuttavan oloinen CPU-puoli tässä uudessa prosessorissa näiden testien perusteella. Integroitu näytönohjainkin on selvästi tehokkaampi läppärikäytössä, kiitos parantuneen energiatehokkuuden ja nopeampien (testikoneessa DDR4-3200) muistien. Mikäli tästä tulee AM4-versiota niin siinä tosin jää nähtäväksi kuinka paljon tehokkaammaksi sitä GPU:ta virittelemällä on mahdollista saada kun pienempi laskentayksiköiden määrä otetaan huomioon.
 
Mitäs ihmettä selittelet, toki koodi voidaan optimoida OOO-suoritusta silmälläpitäen. Intelillä on tähän hyvät työkalut joilla voi tutkia koodin todellista suoritusta prosessorissa ja lukea feedbackkinä missä koodin suorituksen osassa tulee pullonkauloja - ja kooderi voi optimoida koodiaan näiden tietojen avulla toimimaan paremmin ko. suorittimen OOO-ikkunassa.

Ei.

Jos nyt aloitetaan pilkun viilaamisella siitä , että kooderilla ( Digitaalitekniikka - luento 6: Dekooderit ) ei ole ohjelmakoodin kirjoittamisen ja optimoinnin kanssa mitään tekemistä.

Ja sen jälkeen jatketaan itse aiheeseen.

Se, että koodia optimoidaan toimimaan jonkun tietyn prosessorin liukuhihnalla ja välimuisteilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että koodia optimoidaan toimimaan yleisesti OoOE-prosessoreilla.

In-order-prosessori on hyvin niuho sen suhteen. millaista koodia sille syöttää, kun se stallaa heti, kun esim. yritetään heti loadin jälkeen käyttää ladattua arvoa. Ja jos esim halutaan saada hyvää suorituskykyä aikaiseksi loopeista, in-order-prossulle loopit pitää joku unrollata tai softa-liukuhihnoittaa, jotta toisen looppi-iteraation koodia voi suoritua kun yksi looppi-iteraatio odottaa lataustaan muistista (ja välimuistillakin on monen kellojakson viive).

Ja kääntäjän tekemä softa-liukuhihnoitus on hyvin monimutkainen ongelma saada toimimaan hyvin muissa kuin hyvin yksinkertaisissa tapauksissa.

Out-of-order-prossulle taas voidaan syöttää koodi, jonka käskyjä ei ole kääntäjän toimesta skeduloitu yhtään, joka olettaa täysin sekventiaalisen suorituksen ilman liukuhihnaa, ja OoOE-prossu fetchailee itsekseen koodia loopin seuraavia iteraatioita eteenpäin ja uudelleenjärjestelle käskyjä ja suorittaa niitä loopin alkupän käskyjä seuraavista loopin iteraatioista ennen kuin loopin edelliset iteraatiota ovat valmistuneet, eikä sen tarvi stallata.

Ei ole mitään sellaista erityistä optimointia, minkä OoOE-prossu "tarvisi" koska se tekee käskyjen uudellenjärjestelyä. Rekisteritkin se uudelleennimeää siten että antidependenssitkään ei ole sille ongelma. Optimointi OoOE-prossulle tarkoittaa pitkälti, sitä, että "tee yleisesti ottaen järkevää koodia joka ei tee mitään tyhmää/turhaa" ja "älä tee turhia matalan tason nysväoptimointeja". Ja tietysti, että "pidä huoli että välimuistisi osuu mahdollisimman usein" mutta tämänkin merkitys on OoOE-prossulla siinä mielessä absoluuttisesti pienempi kuin muilla, että se kärsii vähemmän niistä välimuistihuteista. (suhteellisesti sen merkitys sen sijaan on suurempi, kun muut optimoinnit ei ole niin tärkeitä)


OoOE-prossutkin kuitenkin usein hyötyvät HIUKAN esim. looppien unrollaamisesta, koska tällä voidaan vähentää suoritettavien vertailukäskyjen määrää. Mutta jos looppi unrollataan liian monta kertaa, sitten tällä on haitallisia vaikutuksia käskyvälimuistin osumatarkkuuteen. Se, mikä on "liian monta kertaa" on kuitenkin melko prosessorimallikohtainen. Ja tällaisiin juttuihin niitä intelin suorituskykyanalysaattoreita tarvitaan.


Ja moniin asioihin on monta vaihtoehtoista tapaa tehdä se. Esimerkkinä vaikka kolmella kertominen:

Naiivi tapa on käyttää kertolaskukäskyä. (Yksi käsky, viive kolme kellojaksoa, throughput 1/kellojakso (koska kertolaskuyksiköitä on vain 1)).

Toinen tapa on käyttää kahta peräkkäistä yhteenlaskua. Paitsi että koska x86lla ei ole ei-destruktiivista tapaa laskea sitä yhteenlaskua, tämä tarkoittaakin ensin siirtokäskyä, ja sitten kahta peräkkäistä yhteenlaskua. Kolme käskyä, viive kaksi kellojaksoa (siirtokäskyllä ei ole viivettä, koska se tehdään rekistereitä uudelleennimeämällä, siirron kohde uudelleenimetään samaksi rekisteriksi kuin sen lähde jo prosessorin frontendissä), throughput n. 1.33/kellojakso.

Kolmas tapa on käyttää shiftausta ja yhteenlaskua. Ja jälleen tarvii siirtokäskyn eteen. Kolme käskyä, kahden kellojakson viive, throughput n .1.33/kellojakso.

Käytännössä shift+add ja add+add antaa moderneilla prossuilla kaikissa tilanteissa saman suorituskyvyn, mutta entäs nämä vs kertolasku?

Riippuu täysin siitä, onko pullonkaula sillä hetkellä prossun etupäässä vai takapäässä. Mikäli pullonkaula on etupäässä (käskyvälimuisti, käskynhaku, dekoodaus, rekisterien uudelleennimeäminen), kertolaskukäsky on nopeampi.

Mikäli pullonkaula on takapäässä (yleensä käskyjen viive, joskus harvoin vapaiden laskentayksiköiden määrä), shift+add tai add+add on nopeampi.

Ja siihen, kumpi on milläkin kohtaa koodia enemmän pullonkaula tarvitaan sitä intelin suorituskykyanalysaattoria. Mutta tämä on jälleen hyvin riippuvainen siitä prosessorimallista.


Tosin, tämä kolmella kertominen on nyt siinä mielessä kaukaa haettu esimerkki, että tämän kolmella kertomisen optimointi menee todlela lillukanvarsiksi. Käytännössä melkein kaikki normaalit tilanteet joisa sitä intelin suorituskykyanalysaattoria käytetään on nykyään softan välimuistikäyttäytymisen tutkimista.
 
Viimeksi muokattu:
Taisi itseltäni unohtua, mikä päivä tänään on :rofl::rofl::rofl:

Techpowerup vihjaa saamiinsa tietoihin perustuen, että Intel olisi julkistamassa 14nm prosessilla valmistettua 16-coreista 'Ozark Lake' prosessoria uudelle(!) LGA1700 -kannalle keväälle 2021.
Siru perustuisi kahden erillisen yksikön MCM-paketointiin. 'Core' -paketissa oĺisi 16 CPU corea ja tarvittavat väylät 'uncore' IO-piirille.
Muistutaa aika lailla AMD:n mallia.
Saattaa käydä lämpöisenä, jos suorituskykyvaltikkaa (tavoitteena 6GHz) lähdetään tavoittelemaan.
1585723886618.png
 

Liitteet

  • 1585723886677.png
    1585723886677.png
    74,9 KB · Luettu: 1
Viimeksi muokattu:
En nyt parempaakaan ketjua tälle keksinyt, joku Reddit-käyttäjä on korjannut (tai siis kertonut miten voidaan korjata) MatLab Math Kernel Library Ryzen-prosessoreilla, se pirulainen kun käyttää vain SSE(1):tä ilmeisesti jos prosessorin nimistring alkaa jollain muulla kuin "GenuineIntel"illä. Suorituskykyä parhaimmillaan +258% lisää

How-To force Matlab to use a fast codepath on AMD Ryzen/TR CPUs - up to 250% performance gains : matlab
Matlabiin on julkaistu päivitys (2020a), minkä myötä se osaa vihdoin käyttää AVX(2):ta myös AMD:n prosesoreilla ilman että tarvii itse sörkkiä
 

Liitteet

  • 1585728565599.png
    1585728565599.png
    62,1 KB · Luettu: 13
Viimeksi muokattu:
Huhheijaa kun on Ryzeneillä käytettyjen osien markkinoilla kysyntää, varsinkin 1600 ja 2600 kohdalla nopeat syö hitaat. Olen tippunut Intelin socketeista jo ajat sitten kärryiltä, mikä olisi Intelin vastine tai vastineet halvalle AM4 prossulle käytetyiltä markkinoilta? Sellainen johon jäisi päivitysvaraa prossulle. Vai onko niitä edes? ~120-150 eurolla olen emon ja prossun suhteen liikkeellä. 1080p pelaamiseen tulossa, ja pariksi hankin myöhemmin tod.näk RX 5600 XT.

Edit: Ei ole varmaan täysin oikea ketju, mutta en löytänyt ''mikä prossu mulle'' ketjua, enkä jaksa yhden kysymyksen takia aukoa ketjuja.
 
Huhheijaa kun on Ryzeneillä käytettyjen osien markkinoilla kysyntää, varsinkin 1600 ja 2600 kohdalla nopeat syö hitaat. Olen tippunut Intelin socketeista jo ajat sitten kärryiltä, mikä olisi Intelin vastine tai vastineet halvalle AM4 prossulle käytetyiltä markkinoilta? Sellainen johon jäisi päivitysvaraa prossulle. Vai onko niitä edes? ~120-150 eurolla olen emon ja prossun suhteen liikkeellä. 1080p pelaamiseen tulossa, ja pariksi hankin myöhemmin tod.näk RX 5600 XT.

Edit: Ei ole varmaan täysin oikea ketju, mutta en löytänyt ''mikä prossu mulle'' ketjua, enkä jaksa yhden kysymyksen takia aukoa ketjuja.
Intelin puolella ole juuri päivitysvaraa kuin saman sukupolven sisällä, poikkeuksena 7. ja 8. sukupolvet toimivat sekä 100- että 200-sarjan emoilla, mutta vaikka 9. sukupolvi menee on nimellisesti samaa LGA 1151 -kantaa, se sopii vain 300-emoihin ja 300-emot ei tue vanhempia (joskus kantaa kutsutaan 1151-2:ksi sen takia ettei menisi sekaisin mutta se ei ole virallista nimeä). 10. sukupolvi tulee uuteen LGA 1200 -kantaan eikä toistaiseksi ole varmuutta tuleeko sitten 11. sukupolvi sopimaan myös siihen vai ei, historian tuntien luultavammin ei kuin kyllä.
 
10. sukupolvi tulee uuteen LGA 1200 -kantaan eikä toistaiseksi ole varmuutta tuleeko sitten 11. sukupolvi sopimaan myös siihen vai ei, historian tuntien luultavammin ei kuin kyllä.
DDR5 muistit on tulossa kanssa ja LGA 1200 kantaan menevät prossut on loppumassa olevan Intelin 14nm prosessin prossuja, joten ei taida Intelillä olla paljoa järkeä nyt satsata ihan hirveästi tuohon LGA 1200 -kantaan. Tosin ei kilpailijaltakaan tule kuin seuraava sukupolvi enään, mutta itse valitsisin Ryzen polun.

Ja uutena saa Ryzen 2600 prossuja alle 150 -egeä (paras on 1600f joka on oikeasti ryzen 2600), niin ei se nyt ole hirveästi kalliimpi, jos ostaa prossun käytettynä. Emolevyissä Intel -puolelta saa kyllä todennäköisesti parempaa halvemmalla.
 
DDR5 muistit on tulossa kanssa ja LGA 1200 kantaan menevät prossut on loppumassa olevan Intelin 14nm prosessin prossuja, joten ei taida Intelillä olla paljoa järkeä nyt satsata ihan hirveästi tuohon LGA 1200 -kantaan. Tosin ei kilpailijaltakaan tule kuin seuraava sukupolvi enään, mutta itse valitsisin Ryzen polun.

Ja uutena saa Ryzen 2600 prossuja alle 150 -egeä (paras on 1600f joka on oikeasti ryzen 2600), niin ei se nyt ole hirveästi kalliimpi, jos ostaa prossun käytettynä. Emolevyissä Intel -puolelta saa kyllä todennäköisesti parempaa halvemmalla.
DDR5-muistit on tulossa juu, mutta Inteliltä tulee vielä ainakin 11. sukupolvi DDR4:llä
 
Inteliltä tulee vielä ainakin 11. sukupolvi DDR4:llä
Inteliltä jo tämä tieto? Tosin kohta sieltä tulee se vuosirapsa ja Q1 tulokset, niin niissä voidaan valaista vähän noita tulevaisuuden suunnitelmia lisää. Ihme juttu jos seuraava sukupolvi on vielä DDR4 kantaa. Kertoo oikeastaan sen, että mitään kovin ihmeellistä ei ole tulossa.
 
Ja uutena saa Ryzen 2600 prossuja alle 150 -egeä (paras on 1600f joka on oikeasti ryzen 2600), niin ei se nyt ole hirveästi kalliimpi, jos ostaa prossun käytettynä. Emolevyissä Intel -puolelta saa kyllä todennäköisesti parempaa halvemmalla.

Eikös noita 3600 näkynyt uutena noin 175eur hintaan jo? Tuota paremmaksi on tosi vaikea päästä 1080p pelailussa ja emoksi kelpaa ns. mikä vaan. Eri juttu sitten, kun noi next gen konsolit loppuvuodesta tulee ja miten se vaikuttaa uusissa peleissä yitimien määrään (8 vs. 6)
 
Eikös noita 3600 näkynyt uutena noin 175eur hintaan jo? Tuota paremmaksi on tosi vaikea päästä 1080p pelailussa ja emoksi kelpaa ns. mikä vaan. Eri juttu sitten, kun noi next gen konsolit loppuvuodesta tulee ja miten se vaikuttaa uusissa peleissä yitimien määrään (8 vs. 6)
Joo, jos toi pelaaminen on pääasiallinen juttu, niin 3600 tuohon hintaan on aika hyvä. Jotain kauppaan palautettuja prossujakin taisi olla jo 150 euroon, joten jos ei hoppu ole, niin kyttää tuollaista tarjousta.
 
Inteliltä jo tämä tieto? Tosin kohta sieltä tulee se vuosirapsa ja Q1 tulokset, niin niissä voidaan valaista vähän noita tulevaisuuden suunnitelmia lisää. Ihme juttu jos seuraava sukupolvi on vielä DDR4 kantaa. Kertoo oikeastaan sen, että mitään kovin ihmeellistä ei ole tulossa.
Roadmapeista (LPDDR4x:n lisäys tuettuihin löytyy samasta roadmapista oikeasta paikkaa, DDR5:ttä ei näy) + mobiiliversioista on jo ekoja benchejä joissa on DDR4 (toki mobiilissa voisi olla eri muistit, mutta kun roadmapissakaan ei ole moisesta mainintaa se on hyvin epätodennäköistä)
Intelin ekan DDR5-setin pitäisi olla Sapphire Rapids ensi vuonna palvelimiin
 
Huhheijaa kun on Ryzeneillä käytettyjen osien markkinoilla kysyntää, varsinkin 1600 ja 2600 kohdalla nopeat syö hitaat. Olen tippunut Intelin socketeista jo ajat sitten kärryiltä, mikä olisi Intelin vastine tai vastineet halvalle AM4 prossulle käytetyiltä markkinoilta? Sellainen johon jäisi päivitysvaraa prossulle. Vai onko niitä edes? ~120-150 eurolla olen emon ja prossun suhteen liikkeellä. 1080p pelaamiseen tulossa, ja pariksi hankin myöhemmin tod.näk RX 5600 XT.

Edit: Ei ole varmaan täysin oikea ketju, mutta en löytänyt ''mikä prossu mulle'' ketjua, enkä jaksa yhden kysymyksen takia aukoa ketjuja.
Ehdottomasti suosittelen venyttämään pikkuisen budjettia ja hankkimaan prossuksi Ryzen 3600. Jos ihan maksimit tuo 150 tai Intel jostain syystä vaatimuksena, niin käytetyn 9600K:n voisi napata tuohon hintaan hyvällä tsägällä.
 
Intelin puolella ole juuri päivitysvaraa kuin saman sukupolven sisällä, poikkeuksena 7. ja 8. sukupolvet toimivat sekä 100- että 200-sarjan emoilla, mutta vaikka 9. sukupolvi menee on nimellisesti samaa LGA 1151 -kantaa, se sopii vain 300-emoihin ja 300-emot ei tue vanhempia (joskus kantaa kutsutaan 1151-2:ksi sen takia ettei menisi sekaisin mutta se ei ole virallista nimeä). 10. sukupolvi tulee uuteen LGA 1200 -kantaan eikä toistaiseksi ole varmuutta tuleeko sitten 11. sukupolvi sopimaan myös siihen vai ei, historian tuntien luultavammin ei kuin kyllä.

Okei, eli jos vaikka Intelin 7th gen. löytyy halvalla niin periaatteessa voi hankkia. Pitääpä katsella missä noiden prossujen ja 100-200 -sarjan emolevyjen hinnat menee. Ryzen 5 1600/2600 ja B450 emolevy toinen vaihtoehto 1080p pelaamiseen, ja siihen voisi jotain tehokkaampaa 3000-sarjalaista hankkia sitten kun alkaa vanhasta loppua puhti. Pitääpä laskeskella vielä olisiko varaa venyttää budjettia käytettyyn 3000-sarjalaiseen, niin ei tarvi olla taas parin vuoden päästä päivittelemässä. Edit: Ja jossain raskaissa peleissä tuo 3600 toisi jo nyt ihan kivasti lisää FPS:iä 144hz näytölle.
 
Okei, eli jos vaikka Intelin 7th gen. löytyy halvalla niin periaatteessa voi hankkia. Pitääpä katsella missä noiden prossujen ja 100-200 -sarjan emolevyjen hinnat menee. Ryzen 5 1600/2600 ja B450 emolevy toinen vaihtoehto 1080p pelaamiseen, ja siihen voisi jotain tehokkaampaa 3000-sarjalaista hankkia sitten kun alkaa vanhasta loppua puhti. Pitääpä laskeskella vielä olisiko varaa venyttää budjettia käytettyyn 3000-sarjalaiseen, niin ei tarvi olla taas parin vuoden päästä päivittelemässä.

4xxx sarja tulee vielä AM4 kannalle, joten hyvä päivityspolku löytyy jos 3600 päätät ostaa.
 
Okei, eli jos vaikka Intelin 7th gen. löytyy halvalla niin periaatteessa voi hankkia. Pitääpä katsella missä noiden prossujen ja 100-200 -sarjan emolevyjen hinnat menee. Ryzen 5 1600/2600 ja B450 emolevy toinen vaihtoehto 1080p pelaamiseen, ja siihen voisi jotain tehokkaampaa 3000-sarjalaista hankkia sitten kun alkaa vanhasta loppua puhti. Pitääpä laskeskella vielä olisiko varaa venyttää budjettia käytettyyn 3000-sarjalaiseen, niin ei tarvi olla taas parin vuoden päästä päivittelemässä. Edit: Ja jossain raskaissa peleissä tuo 3600 toisi jo nyt ihan kivasti lisää FPS:iä 144hz näytölle.

Ei SER:t kelpaa?
Esim X58 6c/12t Xeonit pieksee R5 1600:n ja itse prossut maksaa sen 10 - 15€ ja emot 25 - 60€.
Tai X79 6c/12t Core i7/Xeoni jotka pieksevät jo R5 2600:n.
Noiden ongelma tosin että emot ovat aikasta harvinaisia, mutta siksi prossut ovat sitten halpoja.
Eli parhaimmilaan i7-3930K lähtee 40€ ja i7-4930K 70€:lla. Varsinkin noiden Xeon versioita on paljon liikenteessä eli E5-1650 ja E5-1650 v2.
 
Inteliltä jo tämä tieto? Tosin kohta sieltä tulee se vuosirapsa ja Q1 tulokset, niin niissä voidaan valaista vähän noita tulevaisuuden suunnitelmia lisää. Ihme juttu jos seuraava sukupolvi on vielä DDR4 kantaa. Kertoo oikeastaan sen, että mitään kovin ihmeellistä ei ole tulossa.
Rocket Laken pitäisi olla LGA 1200-kannalla (kuten Comet Lake) ja DDR4-muistilla. Tosin huhutaan, että se tukisi PCIe 4.0:aa ja piirisarjan väylän pitäisi olla tuplalevyinen, joten saa nähdä, että onko kanta kuitenkaan yhteensopiva.
 
Rocket Laken pitäisi olla LGA 1200-kannalla (kuten Comet Lake) ja DDR4-muistilla. Tosin huhutaan, että se tukisi PCIe 4.0:aa ja piirisarjan väylän pitäisi olla tuplalevyinen, joten saa nähdä, että onko kanta kuitenkaan yhteensopiva.
Tom's Hardwaren tietojen mukaan noiden piti tulla jo Comet Lake-S:ien mukana mutta eivät saaneet toimimaan kyllin hyvin tms niin rajoittivat 3.0:aan vielä, mutta emojen pitäisi teknisesti olla valmiita 4.0:lle
 
Tom's Hardwaren tietojen mukaan noiden piti tulla jo Comet Lake-S:ien mukana mutta eivät saaneet toimimaan kyllin hyvin tms niin rajoittivat 3.0:aan vielä, mutta emojen pitäisi teknisesti olla valmiita 4.0:lle
Joo, mutta väylä piirisarjalle tuplataan joka tapauksessa. Jos kyseessä olisi AMD, niin yhteensopivuus olisi aika varmaa, mutta Intelin kohdalla ei voi olla varma.
 
Ei SER:t kelpaa?
Esim X58 6c/12t Xeonit pieksee R5 1600:n ja itse prossut maksaa sen 10 - 15€ ja emot 25 - 60€.
Tai X79 6c/12t Core i7/Xeoni jotka pieksevät jo R5 2600:n.
Noiden ongelma tosin että emot ovat aikasta harvinaisia, mutta siksi prossut ovat sitten halpoja.
Eli parhaimmilaan i7-3930K lähtee 40€ ja i7-4930K 70€:lla. Varsinkin noiden Xeon versioita on paljon liikenteessä eli E5-1650 ja E5-1650 v2.

Jos noin halvalla saisi niin voisi kelvata, mutta noiden saatavuus käytettynä aika heikkoa. Xeon:eja en ole nähnyt missään. Mitä nopeasti selasin niin 3xxx-4xxx inteleistä pyydetään edelleen aika hyviä hintoja. Tehokkaitahan noiden parhaat on edelleen, mutta emolevylle ei jäisi mitään järkevää päivitysvaraa, eikä jaksaisi mitään 50 euroa maksaa noiden emolevyistä. Pitää katsella jos joku halpa prossu + emo kombo löytyisi.

Edit: No sieltä löyty yksi kombo. Riittääkö 4 corea ja 4 threadia edelleen pelikäytössä?
 
Ei SER:t kelpaa?
Esim X58 6c/12t Xeonit pieksee R5 1600:n ja itse prossut maksaa sen 10 - 15€ ja emot 25 - 60€.
Tai X79 6c/12t Core i7/Xeoni jotka pieksevät jo R5 2600:n.
Noiden ongelma tosin että emot ovat aikasta harvinaisia, mutta siksi prossut ovat sitten halpoja.
Eli parhaimmilaan i7-3930K lähtee 40€ ja i7-4930K 70€:lla. Varsinkin noiden Xeon versioita on paljon liikenteessä eli E5-1650 ja E5-1650 v2.
1600af maksaa uutena 100€, emolevyn saa uutena 80€. On nopeampi kuin noi vanhat x79 kamat ja käytännössä samaan hintaan, mutta takuu kaupan päälle ja sähkönkulutusta on n. 100W vähemmän. Jos sulla on neliytiminen x79 prossu, niin se kannattaa ehkä vielä vaihtaa tommoseen kuusytimiseen ja mennä sillä siihen asti että emolevy leviää, mutta muuten en noihin enää koskisi.
 
1600af maksaa uutena 100€, emolevyn saa uutena 80€. On nopeampi kuin noi vanhat x79 kamat ja käytännössä samaan hintaan, mutta takuu kaupan päälle ja sähkönkulutusta on n. 100W vähemmän. Jos sulla on neliytiminen x79 prossu, niin se kannattaa ehkä vielä vaihtaa tommoseen kuusytimiseen ja mennä sillä siihen asti että emolevy leviää, mutta muuten en noihin enää koskisi.

Edelleen nuo X79 kamat pelikäytössä vievät Zen ja Zen+ Ryzeneita joten faktat nyt kuntoon siellä ;)
Hyötyohjelma nopeudessa Ryzenit ovat toki parempia, sielläkin vaan sillä osastolla missä ei tarvitse muistikaistaa. Joka on noiden Zen ja Zen+ kompastuskivi, eli jos softa tarvitsee muistikaistaa niin X79 kamat kiilaa rinnalle.

Virrankulutuksesta että Sandy-E versiot kuluttaa noin 110W enemmän kuin tommonen Ryzen 5 2600/1600AF, mutta Ivy-E mallien kansas ero onkin enää vain noin 75 wattia.

Ja kerroppa mistä saa tommosia 1600AF:ia ostettua ? Kun ei ole eBay:ssä, Aliexpressissä tai suomalaisissa verkkokaupoissakaan. Jenkkien Amazonista löytyy kyllä $98 + $23 shipping + tullit hintaan.
Käytettyjä 2600:a kyllä saa 90-93€:lla vähän joka paikasta.

Mutta joo onhan 2600 todella hyvä vaihtoehto, mutta kannattaa aina muistaa nuo X58 ja X79 kamatkin jos näkee edullisesti myytävänä jossain.
 
Ja kerroppa mistä saa tommosia 1600AF:ia ostettua ?

Kellottuu nätisti 4,2 GHz asti ja on nopeampi kuin x79 kamat pelikäytössä. Noi oli ihan OK vielä ennen meltdownia ja kumppaneita, joidenka jälkeen mitään yhtään raskaampaa moninpeliä ei pystynyt enää pelaamaan jos on edes nettiselain tai chattisofta auki taustalla.

edit: Ja sullahan noita prossuja olis millä testata ja todeta kantasi oikeaksi. Kokeileppa vaikka pubgia tai warzonea (tää on jopa ilmainen!) pelata oikeassa moninpelissä ja taustalle discordi auki siten että oot liittyneenä johonkin keskikokoiseen voice chattiin (vaikka pelit.fi tai io-techin joku jos on). Voin taata että 1% low:t tulee olemaan ihan hanurista.
 
Viimeksi muokattu:
Sellainen huomio tuohon mitä ei taidettu sanoa, niin vaikka tuo Ryzen 5 1600AF on nimellisesti 1st geniä, se on oikeasti Zen+-siru kuten 2600:kin
 

Kellottuu nätisti 4,2 GHz asti ja on nopeampi kuin x79 kamat pelikäytössä. Noi oli ihan OK vielä ennen meltdownia ja kumppaneita, joidenka jälkeen mitään yhtään raskaampaa moninpeliä ei pystynyt enää pelaamaan jos on edes nettiselain tai chattisofta auki taustalla.

edit: Ja sullahan noita prossuja olis millä testata ja todeta kantasi oikeaksi. Kokeileppa vaikka pubgia tai warzonea (tää on jopa ilmainen!) pelata oikeassa moninpelissä ja taustalle discordi auki siten että oot liittyneenä johonkin keskikokoiseen voice chattiin (vaikka pelit.fi tai io-techin joku jos on). Voin taata että 1% low:t tulee olemaan ihan hanurista.

Olenhan minä noita testaillut vaikka millä mitalla ja vaikka mitä ;)
Ja älä huoli Warzone on tulossa testi settiin kesäkuussa alkavalle seuraavalle testikaudelleni. Jo ihan sen takia koska siinä on botti matsi eli teoriassa saan matseista samalaisia joten pystyy tekemään benchmarkkeja. Ihan puhtaita multiplayer pelejen benchmarkkaaminen on niin tuskaa, kun saada jotenkin järkeviä lukemia ulos on pikkasen vaikeeta.

Olisi tuon takia pitänyt jättää Apex Legends pois juuri päättyneeltä kaudelta ja sitä edellisellä kaudella vasta olikin heittoja esim Overwatchissä kun et saa multiplayer matseissa samanlaisia mitenkään.
Joten nyt benchmarkkaan vain yksinpelejä ja semmoisia moninpelejä missä on botti matsi mahdollisuus.

EDIT: Ai niin avaus videoni seuraavalle kaudelleni tulee olemaan R5 2600 vs i7-4930K :)
 
Viimeksi muokattu:
Olisi tuon takia pitänyt jättää Apex Legends pois juuri päättyneeltä kaudelta ja sitä edellisellä kaudella vasta olikin heittoja esim Overwatchissä kun et saa multiplayer matseissa samanlaisia mitenkään.
Joten nyt benchmarkkaan vain yksinpelejä ja semmoisia moninpelejä missä on botti matsi mahdollisuus.
Kyllähän tuo Overwatchissa onnistuu? Teet Custom-pelin, asetuksiin "Invite only" vai mikälie ja botteja peli täyteen?
 
Ei slloin onnistunut... muistaakseni ainakaan kun sitä benchmarkkasin. Tai sitten oon asian todella pahasti missannut.
Play > Game Browser > +Create
Vuosi sitten tuli ainakin custom säännöt mukaan, en tiedä tuliko koko ominaisuus vasta siinä mukana vai oliko sitä ennen jo normisäännöillä.
 
Play > Game Browser > +Create
Vuosi sitten tuli ainakin custom säännöt mukaan, en tiedä tuliko koko ominaisuus vasta siinä mukana vai oliko sitä ennen jo normisäännöillä.

Niimpäs sieltä semmoinen löytykin... mutta hei kiitos kun tässä juuri benchmarkkaan tuota peliä niinkin uusilla prossuilla kuin C2D E4600, E6850, E7500 ja E8500:n :)
Ja tein tuota silleen että E8500:lla pelasin matsin ja replayllä sitten benchmarkkasin noita. Ongelmana olikin että jos peliin tulee päivitys tuo replay häviää olemasta... mutta tämä olikin siihen ongelmaan ratkaisu.
Tosin nyt pitää benchmarkata E6850, E7500 ja E8500:lla tuo overwatch uudestaan....
Parempi nyt saada tuo korjattua ennen kuin siirryn muihin SER aarteisiin :)

Kun aloitin tässä uuden mini video sarjani prossu testi kausieni välissä. Eli kuinka vanhoilla prossuilla eSport pelejä pystyy pelaamaan ja ideana juuri testata kaikki C2D:t, C2Q:t, Phenom 1:t, Pentium D:t jne...
Testi peleinä CS:GO (tällä kertaa ihan FPS Benchmark mapilla kuten on pyydelty), DOTA 2 (ammatti matsi replaylla), Overwatch, Quake Champions ja Rocket League. Ja ehkä CoD: Warzone... se vaatii 4-säiettä prossulta, joten pitää C2Q:lla sitä testata ja katsoa käynnistyykö se edes vai tarvitseeko se esim SSE4.2:sta. Ja jos toimii niin sitten kaikilla 4-säie prossuilla (siis C2Q:t, Phenom 1:t, Phenom 2:t ja LGA1156 Clarkdalet) benchmarkkaan sen myös.
 
Niimpäs sieltä semmoinen löytykin... mutta hei kiitos kun tässä juuri benchmarkkaan tuota peliä niinkin uusilla prossuilla kuin C2D E4600, E6850, E7500 ja E8500:n :)
Ja tein tuota silleen että E8500:lla pelasin matsin ja replayllä sitten benchmarkkasin noita. Ongelmana olikin että jos peliin tulee päivitys tuo replay häviää olemasta... mutta tämä olikin siihen ongelmaan ratkaisu.
Tosin nyt pitää benchmarkata E6850, E7500 ja E8500:lla tuo overwatch uudestaan....
Parempi nyt saada tuo korjattua ennen kuin siirryn muihin SER aarteisiin :)

Kun aloitin tässä uuden mini video sarjani prossu testi kausieni välissä. Eli kuinka vanhoilla prossuilla eSport pelejä pystyy pelaamaan ja ideana juuri testata kaikki C2D:t, C2Q:t, Phenom 1:t, Pentium D:t jne...
Testi peleinä CS:GO (tällä kertaa ihan FPS Benchmark mapilla kuten on pyydelty), DOTA 2 (ammatti matsi replaylla), Overwatch, Quake Champions ja Rocket League. Ja ehkä CoD: Warzone... se vaatii 4-säiettä prossulta, joten pitää C2Q:lla sitä testata ja katsoa käynnistyykö se edes vai tarvitseeko se esim SSE4.2:sta. Ja jos toimii niin sitten kaikilla 4-säie prossuilla (siis C2Q:t, Phenom 1:t, Phenom 2:t ja LGA1156 Clarkdalet) benchmarkkaan sen myös.
Juu juu, hienosti testattu vanhoja yksinpelejä. Kokeileppa ihan vitsillä laittaa se discordi auki taustalle ja katso kauhulla kun noi vanhemmat intelin prossut ei toimi enää ollenkaan sulavasti.
 
Juu juu, hienosti testattu vanhoja yksinpelejä. Kokeileppa ihan vitsillä laittaa se discordi auki taustalle ja katso kauhulla kun noi vanhemmat intelin prossut ei toimi enää ollenkaan sulavasti.

En ole koskaan sitä käyttänyt, eikä minulla ole sille tarvetta ja jos se kerran noin kyykyttää koneita niin eikös se silloin ole hyvin paskasti koodattu ohjelma joka pitäisi kaikkien hylätä ?
Kun tässähän on vuosien varrella ollut vaikka mitä vastaavia softia kuten vaikka team speak (oli joku parempikin mutta en nyt muista nimeä) joka ei hyydyttänyt edes Athlon XP tai Pentium 4:sta.

Ja se on jokaisen hehkilökohtainen asia jos haluaa taustalla pitää kasan ohjelmia auki kun pelailee, itselläni ei ole ollut koskaan tapana pitää taustalla auki kuin Skype (ja ennen vanhaan ICQ).
Että en todellakaan ala benchmarkkaamaan silleen että avaan taustalle kasan paskaa.
 
Discord nyt vaan on se "de facto"-puheohjelma nettipelailussa ja muutenkin yhteydenpidossa. En toki itsekään pidä Discordin lisäksi yleensä muuta taustalla auki CS:GOta pelatessa, vaikka Ryzen 3600 ja 16GB muistia löytyykin. Sitä kun tottui aikanaan sulkemaan aina kaiken joutavan taustalta :think: 95-XP aikaan sillä sai aivan järkyttävän eron suorituskyvyssä.
 
Että en todellakaan ala benchmarkkaamaan silleen että avaan taustalle kasan paskaa.
Jos ei edes minimiohjelmia ole auki tyypillistä moninpelikokemusta varten, niin ei ne tuloksetkaan kuvaa kuin jotain teoreettista offline-pelailua.

Sinä väität että noi vanhat prossut toimivat pelikäytössä tietyin rajauksin, minä väitän että ne eivät toimi tyypillisessä nettimoninpelikäytössä kuin välttävästi. En kyseenalaista mittauksiasi tai näkemystäsi, mutta älä ala sanomaan että minunkaan olisi pielessä jos ei ole mitään antaa sanojesi tueksi. Itse vaihdoin 4930k:sta pois kun csgo fps tippui paikoin alle sataan ja pubg avg:n ollessa n. 100 niin minimit oli n. 40. Ainoastaan bottien kanssa trainingi selain ja discordi kiinni pysyi minimit tolkullisina. Kaikki oli ihan hyvin molempien pelien osalta ennen noita hemmetin tietoturvapäivityksiä. Laita vaikka se skype sinne taustalle ja 3-5 hengen ryhmäpuhelu auki jos discordi on liian vieras. Se on paljon raskaampi kuin mitä discord ikinä.
 
Viimeksi muokattu:
Aivan sama vaikka vanhat kamat vielä toimiskin, mikäli esim. ei omista jo valmiiks Gulftowneja tukevaa X58-lankkua, en todellakaan suosittelis enää kenellekään Westmere Xeonin hankkimista. Ite vedin X58:n kanssa sen melkein yheksän vuotta ja ihan OK tuo edelleen peleissä pärjää, mutta jos tässä kohtaa suositteleen perustason pelikoneeseen jotain muuta kun minimissään R5 1600:sta ni mettään mennään ja lujaa.


Ja @Zetteri ymmärrän kyllä sun mieltymyksen SER:iin mutta älä nyt herra siunaa ala ehdottaan mitään viis vuotta sitten kuollutta alustaa henkilölle joka on kasaamassa kokonaan uutta konetta. Tilanne oli melko oleellisesti eri vielä kolmisen vuotta sitten, mutta nyt tilanne vaan sattuu oleen se että tällä hetkellä saa käytettynä about satasella lankkuja mihin voi aivan huoletta tuupata Zen3 16-ytimisen kuhan ne julkastaan. Otetaan nyt huomioon AM4 vehkeille on ihan oikeesti päivityspolku olemassa, SER on vielä enemmän SER:iä vuoden päästä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 180
Viestejä
4 574 597
Jäsenet
75 390
Uusin jäsen
Sepantpaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom