Täyttä kukkua ja höpöhöpöhumppaa. Der8auer tuossa joku kuukausi sitten teki videon jossa ajeli 3900X 5GHz:n muistinopeudella. Ja tuo tapahtui ihan vaan biosista muistien tukema profiili valitsemalla, ei vaatinut siis mitään virittämistä, aivan samoin kuin itse heitin silloin tähän 3200MHz DOCP profiilin päälle ja eikun kovaa ajoa.
AMD itse esityksessään mainitsee tämän ongelman, tosin näköjään siellä myös todetaan, että saatiin ratkaistua 12-kerroksisella johdotuksella paketin sisällä.
Mutta joo, saatiin siis ratkaistua selvästi kalliimmalla paketoinnilla, eli lopulta ratkaisun kanssa lisääkin vain valmistuskustannuksia, ei haittaa kelloja.
Mutta kun minä vähän yritin tiedustella että miten se intteli hoitaa homman sitten niin paljon paremmin jos ovat menossa "chiplet" ratkaisuun.
Ensinnäkin, kun keskustellaan suunnitteluratkaisun hyvistä ja huonoista puolista, logiikka että voidaan täysin ignorata AMDn suunnitteluratkaisun negatiiviset puolet, koska "kilpailija on
ehkä tekemässä tulevaisuudessa samanlaiset ratkaisun jolloin sillä on
ehkä edessään sama negatiiviset puolet" on melkoisen typerä ja värittynyt.
Sillä, tekeekö intel joskus "chiplettejä" myös palvelimiin vai ei ja millainen muistiviive niissä tulee sitten olemaan ei vaikuta siihen, mikä muistiviive AMDn tällä hetkellä markkinoilla olevissa tuotteissa on.
Mutta jos vastataan kysymykseen:
Riippuu täysin mitä sillä "chiplet"-ratkaisulla
tarkkaan ottaen tarkoitataan. Että millainen se arkkitehtuuri oikeasti on, ja miten ne on kytketty toisiinsa.
Esim se, että muistiohjain pidetään samalla piilastulla kuin itse ytimet, ja piilastut vaan yhdistetään toisiinsa selvästi nopeammalla väylällä (jonka EMIB mahdollistaa) tarkoittaa selvästi pienempiä keskimääräisiä viiveitä kuin AMDn nykyratkaisussa.
Muta vaikka intel tekee tällaisen teknisesti AMDn ratkaisua muistiviiveiltään ja muistikaistaltaan paremman ratkaisun, sinä todennäköisesti jatkaisit sen haukkumista "liimaksi" koska se "näyttäisi" liikaa siltä, että kaksi "erillispiiriä" on vaan "liimattu" yhteen.
Tiedät kyllä varsin hyvin mitä tuossa yhteydessä sillä liimalla tarkoitin. Se on sitä samaa liimaa jonka käytöstä intteli vielä tovi sitten ilkkui amd:lle.
Se on totta että kaikki prosessorit on liimattuja mutta se ei ollut pointti tuossa. Älä lue asioita kuin piru raamattua.
Se että keskustelussa käytetään jotain lapsellisia ilkkumistermejä kertoo lähinnä keskustelijan tasosta ja haluttomuudesta pysyä asia-argumenteissa.
Edelleen, se on niin "oikea" prosessori ettei kenelläkään ollut halua alkaa tekemään sille emolevyjä paitsi enttelillä itsellään. Eli tuo on kyllä melkoinen menestystarina.
Eiköhän sille ole tehnyt emolevyjä useammat palvelinvalmistajat. Niitä van ei myydä erillään vaan vain kokonaisen koneen mukana. Koska kukaan ei osta yli kymppitonnin prossua ja sille emolevyä irrallisena verkkokauppa.com:sta, vaan tilataan aina kokonainen kon. Tai sitten jos joku google (joka kokoaa itse koneensa) niitä käyttää, ne ostavat ne komponentit aivan muualta kuin normaalista atk-liikkeestä, ja google käyttää esim. ihan omaa standardiaan virtalähten ja emolevyn liittämiseksi toisiinsa, ATX-standardiemot ei googlen koneissa edes toimi.
No emolevyjen valmistajat ilmaisi mielipiteensä kyseistä sötöstä kohtaan ja totesivat että kiitos mutta ei kiitos.
Kts. edellinen kohta
Intteli on pelipuolella ainoastaan kellojen takia edellä.
... mutta jos AMDllä olisi pienemmät muistiviiveet, voisi olla ettei olisi edellä edes niistä suuremmista kelloista huolimatta.
Intelin suunnitelmat seuraaviksi vuosiksi on erään vuodon perusteella että monoliittisellä prosessorilla jatketaan, 10nm prosessilla core määrä nostetaan 38. On siinä inttelillä mäkeä kiivettäväksi.
Jospa lukisit sen koko sliden niin siellä mainitaan myös Cooper Lake, joka on MCM.
Ja Cascade Lake-APssä vaan on
jo kaksi piilastua
Se että pistetään silmät kiinni ja kieltäydytään näkemästä niitä faktoja, jotka on oman maailmankatsomuksen vastaisia, että voidaan sitten kirkkain silmin hokea paikkansapitäviä "vaihtoehtofaktoja" on todella typerää ja älyllisesti epärehellistä.
Kyllä niitä ihan kaupoissa myydään, ei ehkä prismasta saa ostettua mutta kyllä tuota interwebbiä selaamalla löytää montakin putiikkia josta voi epyc taikka xeonia ostaa.
Se ettei suomesta saa, ei tarkoita etteikö maailmalta saisi. Ja ei tarvi edes mennä mihinkään lätäkön toiselle puoleen, riittää kun suuntaa katseensa tuonne keskieurooppaan.
Niin, aivan kuin Cascade lake -APtä saa ostettua vaikka sitä ei sieltä sen verkkokauppa.com:n tai jimmsin hinnastgosta löydy.
Molemmat on ihan yhtä oikeita tuotteita.
Lisäksi AMD on nyt tuonut jälleen mahdolliseksi datacentereille sen ettei välttämättä tartte laittaa kaikkea uusiksi jos halutaan tehoa lisää. Riittää kun vaihtaa 1st gen epycin romeen. Se että inttelin valtakaudella tämä ei ole ollut mahdollista tai suorituskyky lisät ollu niin pieniä ettei kyseisessä operaatiossa olisi järkeä, ei tarkoita etteikö niin voisi nyt tehdä kun se on taas kerran järkevää. Viimeeksi tuo pelkkien prosessoreiden upgrade on tainnut olla järkevää opteron aikana eli onhan tässä tovi vierähtänyt ja mieliin päässyt pesiytymään syöpä että tarvii koko kone vaihtaa jos tehoa haluaa lisää.
Taisi onnistua Sandy Bridge EP:stä Ivy Bridge EPhen, 8->12 ydintä
Samoin taisi onnsitua Haswell-EPstä broadwell-EPhen, 18 ->22 ydintä.
Ohhoh, no nyt kyllä väänsit melkoisen olkikukon!
Ei taita ihan ongelmaton olla tuo sötös. Hei mutta sehän näyttää aika paljon ensimmäisen genin epyciltä, kun ei lokaalista muistista löydy niin lähetään hyppimään ja pomppimaan UPI:a pitkin. Saattaapi mennä UPI:t tukkoon kun oikein vallattomasti ruvetaan hyppimään.
Pitää olla hyvin hyvin speciaali keissi mihin tommosta ruvetaan hommaamaan.
RDMA kun on keksitty jo tovi sitten niin ei se datan pyörittely esim. ib linkin kautta serveri klusterissa ole enää mitenkään.
Ensin kaikkein oleellisin:
RDMA ei ole välimuistikoherentti.
Se ei toimi täysin läpinäkyvästi. Dataa pitää erikseen flushailla välimuistista että se näkyy toisille koneille oikein.
Toisekseen:
Se datan siirto UPI-linkin yli on aika paljon nopeampaa kuin sen datan siirto verkon yli.
Melkoisen valikoivaa näkökykyä nähdä se ongelma siinä UPIn nopeudessa muttei nähdä sitä ongelmaa sen paljon hitaamman verkkolinkin nopeudessa.
Kolmannekseen:
Tämä postattiin vastineena ratkakapun typerään väitteeseen, että
kaikilla muilla mittareilla paitsi yhden säikeen suorituskyvyllä amd on inteliä edellä.
No laitetaan nyt sentään maalitolpat silleen oikeille paikoille että NUMA vs NUMA, eli otetaan AMD:ltä se dual socket rome tuohon vertailuun niin tilanne muuttuu kummasti.
Ja tässä malliesimerkki todella törkeästä maalitolppien siirtelystä sinulta. Haluat siirtää maalitolpat kohtaan, missä AMD on optimaalisesti kaikkia rajoittimiaan vastaan, mutta ei ota inteliltä konfiguraatioita, jotka hinkkaa intelin(suurempia) rajoittimia vastaan.
Reilu versio tästä oli jo ylempänä, 8 soketin Xeon(skylake-SP/Cascade lake-SP) vs 2 soketin EPYC.
Ilmeisesti sinä et ole vieläkään oppinut että tuolla isojen poikien leikeissä noi muutokset tapahtuu varsin hitaasti.
Tämän olen tainnut oppia jo melko samoihin aikoihin kuin milloin sinä olet oppinut lukemaan.
Ja tuo "vieläkään"-sanan käyttö tuossa on sinulta jälleen typerä "oletko vieläkään lakannut hakkaamasta vaimoasi"-argumentointivirhe, jolla yrität virheellisesti/valheellisesti vihjata että minulla on joskus aiemmin ollut vaikeuksia sen ymmärtämisessä.
Vertauksena voisi käyttää tilannetta kun täydessä lastissa oleva öljytankkeri pitää pysäyttää "nopeasti". Siellä saa koneet jumputtaa pitkään "pakilla" että mitään näkyvää tapahtuu saatikka pysähtyy.
Esim. VPS puolella muutoksia alkaa varmaan tapahtua vasta sitten kun pistetään jonnekin ihan uutta salia pystyyn koska kuuma migraatio ei taida edelleenkään olla mahdollinen intel -> amd taikka päinvastoin.
Kyllä niitä palvelinkeskuksia rakennetaan jatkuvasti ja niihin hankitaan uusia koneita.
Analysts: There are Now More than 500 Hyperscale Data Centers in the World