Ehkä se valituksen aihe tulee enemmänkin siitä kuinka tehokkaasti Intel on käyttänyt dominoivaa markkina-asemaansa hyväkseen.
Viime vuosina täysin päinvastoin. Intel olisi voinut alkaa polkemaan ajaakseen AMDn pois markkinoilta, mutta ei sitä tehnyt.
Tai antaa alennuksia nimenomaan niille konevalmistajille, jotka eivät käytä AMDn prossuja. Tätä Intel teki joskus 15 vuotta sitten, ei ole tietääkseni tehnyt viime vuosina.
Se, että pidetään hinnat ylhäällä ja tehdään hyvää voittoa on nimenomaan kaikkea muuta kuin hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttöä. Se on nimenomaan se markkinapolitiikka, jossa
annetaan kilpailun syntyä ja menestyä
Siis näinhän pörssiyhtiöt toimivat, mutta ei se mitään hurraahuutoja yleisössä herätä ja ihan aiheestakin porukka nyt meuhkaa AMD:n puolesta.
Jos intel olisi tehnyt päin vastoin,
silloin se olisi syyllistynyt siihen hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttöön
Jos Intel olisi ollut hieman vähemmän ahne ja unohtanut esim. koko HEDT-segmentoinnin tuomalla nuo kasicore-kivet normihintaluokkaan jo vuosia sitten, niin AMD:n olisi ollut paljon vaikeampi päästä yllättämään.
Isommat piirit nyt sattuu olemaan kalliimpia valmistaa.
Se, että samaan hintaluokkaan tuodaan tuotteita jotka on kallimpia valmistaa tarkoittaa huonompia katteita, ja firmalle huonompaa tuottoa.
Näitä moniytimisiä piirejä kuitenkin oli markkinoilla. Niistä pyydettiiin sen mukaista hintaa, että niiistäkin saatiin hyvät katteet.
Ainoa asia missä näiden suhteen on oikeaa valittamista on se, että nämä mallit samasta arkkitehtuurista tulivat n. vuoden kuluttajamallien jälkeen.
Intel on yksityinen firma, sillä ei ole mitään velvollisuutta tuoda markkinoille jotain tuoteita johonkin hintaan vain sen takia, että fanipojat niin haluavat.
Että voisitteko niinkuin opetella edes perusasiat siitä, mitä markkinatalous tai kysynnän ja tarjonnan laki tarkoittavat?
Nyt tuo ydinmäärä on tuplaantunut parissa vuodessa juurikin AMD:n mukaantulon ansiosta ja Intel on helisemässä noiden kymmenen erilaisen keinotekoisen markkinasegmenttinsä positioinnin ja hinnoittelun kanssa.
Kuluttajapiirien ydinmäärä on tuplaantunut, mutta suorituskyky normaalin kuluttajan käyttämillä softilla on kaikkea muuta kuin tulaantunut. Koska suurin osa niistä tavallisen kuluttajien käyttämisät softista ei monisäikeisty kovin hyvin
Ydinmäärä on tuplaantunut sen takia, mitä kuluttajat
haluavat eikä sen takia, mitkä kuluttajat
tarvitsevat.
Ydinmäärä on luku, mitä on helppo markkinoida. Aiemmin intel pyrki tekemään kuluttajille
hyviä prosessoreita, nyt intel joutuu tekemään kuluttajille
moniytimisiä prosessoreita vaikka nämä eivät niitä tarvisi (mutta haluvat ostaa).
Silti hieman kummastuttaa että Intelin voitto kasvoi 2016-2018 välillä todella kovaa vauhtia. Vuonna 2017 tulos oli 37% kovempi kuin 2016 ja vuonna 2018 taas 29% kovempi kuin 2017. Mitään uusia isompia aluevaltauksia en Intelille keksi, mutta joku varmaan kertoo (millos se mobiilipuoli ajettiin alas?).
Osavuosikatsauksistahan se selviää.
Intel Corporation - Intel Reports Fourth-Quarter 2018 Financial Results
Intel Corporation - Intel Reports Fourth-Quarter 2017 Financial Results
Tarkastellaan liikevaihtoa, niin:
2016->2017 PC-puoli pysyi melkein samana, 3% kasvu. 2017-2018 9% kasvu. Yhteensä n. 33->37 miljardia.
2016 ->2017 data center-puoli 11% kasvu, 2017-2018 21% kasvu. Yhteensä mentiin n. 17 => 23 miljardia.
Selvästi suurin kasvu siis data center-puolella.
Data center-puolella vuoden 2016 alussa tilanne oli se, että mentiin vanhalla haswell-arkkitehtuurilla, joka tehtiin "22nm" valmistusprosessilla, ytimiä oli maksimissaan 18 kpl. Vuoden 2016 aikana tuli sitten broadwell-EP joka päivitti valmistusprosessin uudempaan ja ydinten määrä nousi maksimissaan 22een.
2017 aikana tuli skylake-SPt AVX-512lla, maksimissaan 28 ytimellä ja leveämmällä muistiväylällä. Vaikutti jonkin verran 2017 tuloihin, enemmän 2018
Hyvin oleellista tässä kehityksessä varmaan oli myös maailmantalouden tilanne ja teknologiatrendit. Firmat ovat uskaltaneet ja halunneet tehdä investointeja palvelimiinsa. Ja Deep Learning-hypen takia pistetty paljon laskentafarmeja pystyyn
Ja kun bisnes on hyvin R&D-painotteista jossa kiinteät kustannukset on hyvin suuret, tulos paranee prosentiaalisesti helposti selvästi enemmän kuin liikevaihto.
Toisekseen miten helkkarissa maailman suurin piirivalmistaja
ei saa uutta 10nm-valmistusprosessiaan rakennettua kun kilpailijat suhaavat 7nm+ ja pian 5nm tasolla? Toki tuo Intelin 10nm on varmaan lähellä TSMC:n 7nm, mutta silti.
Miten määrittelet "maailman suurimman piirivalmistajan" ?
Käsittääkseni TSMCn tehtaiden kapasiteetti on selvästi suurempi kuin Intelin.
Jolloin vaikuttaisi nimenomaan siltä, että
se oikeasti suurin piirivalmistaja nimenomaan on saanut uuden sukupolven prosessinsa aiemmin toimimaan kuin se toiseksi suurin.
Ja noista valmistusprosesien nanometrilukemista:
Nuo luvut on täysin puhtaita markkinointikusetuslukuja.
Intel valehtelee vaan vähemmän siinä, mitä sen nanometrilukema tarkoittaa.
Intelin "10nm" on mitoiltaan melko vastaava kuin TSMCn "7nm", tosin sitten kun se saadaan valmiiksi se lienee jonkin verran nopeampi. Ja intelin "7nm" taitaa olla selvästi pienempi kuin TSMCn "5nm".
Mieti myös, kuinka hyvin Globalofoundries onnistui
minkään alle 32nm prosessinsa kanssa?
* "28nm" prosessi oli selvästi hitaampi kuin aiempi "32nm".
* "20nm" prosessi peruttiin täysin
* "14nm" prosessi ostettiin Samsungilta, kun itse ei saatu mitään toimivaa aikaan. Ja mitoiltaan se oli melkein sama kuin tuo peruttu "20nm" prosessi, olisi ansainnut n. nimen "19nm"
* "12nm" prosessi on vain ihan pieni viilaus tuohon Samsungin prosessiin (ja olisi ansainnut n. nimen "18nm", tai oikeastaan "19nm+")
* "7nm" prosessi peruttiin täysin.
Alkaa Intelin "10nm" ongelmat tuntua pieneltä näiden rinnalla, Bulldozerissa ja Piledriverissa käytetty vuodelta 2011 oleva "32nm" prosessi on vieläkin nopein Globalfoundriesin kokonaan itse kehittämä prosessi.
Uusien valmistusprosessien kehittäminen vaan on hyvin vaikeaa. Helppo huudella sivusta.
Samoin Intel saisi tämän AMD:n seikkailun poljettua lattiaan ihan vain laskemalla hieman hintojaan, mutta eipä sitä ole pahemmin nähty. Nyt joku 10% ale piti vihdoin tulla joihinkin prossuihin muttei ilmeisesti ole kuitenkaan realisoitunut ihan joka paikkaan.
Tämä olisi sitä monipoliaseman väärinkäyttöä.
Ja tosiaan, firman tehtävä on
tuottaa voittoa, ei lyödä kilpailijoitaan.
Se, että halutaan että firman pitäisi keskittyä voiton tekemisen sijaan kilpailijoiden lyömiseen on melko kummallinen ajattelumalli.