Tuleekohan AMD:n tulos paranemaan Q3:n jälkeen? Tarvisi ainakin 3x nykyisen tuloksen, että nykykurssissa mitään järkeä.
Niin, tämähän on asia jota joudut itse pohdiskelemaan mikäli haluat sijoittaa. Kenenkään muiden mielipiteisiin ei kannata laittaa hirvittävästi arvoa.
Jos ei ole halua, taikka ei ole aikaa, asiaa pohdiskella, niin silloin ei kannata suoraan mihinkään osakkeeseen sijoittaa.
Omat mietinnät ovat ainakin osittain samankaltaiset Mechanical Manin kanssa. Itselläni on myös ajatus että GF valitettavasti hidasti ja kampitti AMDn menoa varsin paljon, kun eivät pysyneet muiden kehitystahdissa. Lisa Su on myös mielestäni tehnyt varsin hyvää työtä AMDn johdossa.
AMD on aikaisemmin profiloitunut PC puolella "halpis" vaihtoehtona. Tämä on osaltaan valitettavasti edesauttanut sitä että OEM, Business, Server, Laptop jne. ovat olleet pitkälti Intelin pelikenttä. Nyt lopultakin on olemassa tuotantoprosessi joka ei jää Intelille jälkeen (osittain Intelin syytä toki), ja joka selvästi kehittyy vuosi vuodelta (16nm-14nm-12nm-7nm-7nm EUV-5nm). TSMC on tehnyt erittäin vakuuttavaa työtä. Sillä ei ole merkitystä minkä nimen PR osasto laittaa prosessiin, vaan sillä, että prosessi pystyy kilpailemaan, ja että se tasaiseen tahtiin paranee. Intelikin joutu viime osavuosikatsauksessa myöntämään että "vanhanaikaiset" isot node hypyt kerrallaan, ei välttämättä ole tällä hetkellä enään se paras tapa, vaan järkevintä on ehkä juuri varmistaa jatkuvuus, ja että kokoajan tulee varmempia, pienempiä, päivityksiä.
Täytyy myös muistaa että serveri puolella (tod.näk. se tärkein osa-alue tuloksen parannuksen kannalta) muutokset tapahtuvat erittäin hitaasti. Lisa Su sanoi että Rome Epyc ramp on nyt huomattavasti nopeampi (2x enemmän ensi-asiakkaita, 4x enemmän asiakaskeskusteluja kuin 1st gen epyc) koska saivat jalansijaa ensimmäisellä Zen generaatiolla.
Hitautta kuvastaa se että Lisa Su on useissa haastatteluissa sanonut että heidän arvio on että pääset kaksinumeroiseen markkinaosuuteen serveripuolella 4-6 kvartaalia sen jälkeen kun ovat saavuttaneet 5%. Muistaakseni tämä tarkoittaa 1H/2020. Myös laptop puolella asiat liikkuvat samalla vauhdilla. Eli toisinsanoen, kun AMD saa 7nm laptop piirin ulos joka ensi kertaa pystyy kilpailemaan ultrabook markkinoilla (tällä hetkellä AMD laptop piirisarja syö järkyttävästi virtaa vrt. Intel), niin siitä mennään sitten se vuosi tai kaksi kunnos valmistajat uskovat, ja tarjoavat samalla tavalla AMD tuotteitta kun Intel tuotteita.
AMD on useissa haastatteluissa todennut, että tärkeintä tällä hetkellä on se, että he ovat todistaneet että pystyvät tuomaan vuosi vuodelta hyviä päivityksiä, ja että ovat näin voittaneet markkinoiden luottamuksen ja uskon (varsinkin serveri puolella). Ensiksi Zen, sitten Zen+, ja nyt Zen2. Näytetään toteen se, että mikäli jokin iso yhtiö satsaa juuri AMDn infrastruktuuriin, niin AMD myös pystyy vuosi vuodelta tuomaan uutta ja parempaa. Isot toimittajavaihdokset kun eivät ole mikään nopea ja helppo asia.
Osakkeen hintaa voidaan siis katsoa tällä hetkeltä siltä kantilta, että kyse on kasvuyhtiöstä, joka tulee syömään kilpailijoiden markkinaosuutta, ja näin ollen kasvattamaan voittojaan, riippumatta PC markkinoiden tilasta. Tämä, kunhan TSMC kykenee jatkamaan prosessejen kehitystä (ja tämä vaikuttaa 7nm ja 5nm osalta varsin varmalta), ja AMD ei lähde kampittamaan itseään pahemmin.
EDIT:
Eli tuleeko Q3 tulos paranemaan? Tuskin tulee olemaan hirvittävän erinlainen siihen mitä AMDn tämänhetkiset ennusteet sanovat. Mutta onko sillä Q3 tuloksella nyt yhtään mitään väliä? Jos joku lähtee nyt AMDhen sijoittamaan, niin sitä ei kyllä tehdä "vakaa-laatupaperi-hyvä-osinkotuotto-ja-ei-yllätyksiä" pohjalta. Vaan sillä ajatuksella että yhtiä kasvaa, ja tulee yhä enemmän viemään markkinaosuutta rahakkailla/tärkeillä osa-alueilla.