Onko Intel ajautumassa umpikujaan nykyisen arkkitehtuurin kanssa? Onko 9xxx-sarjan prossujen (joita kai kutsuvat jostain syystä edelleen kahdeksannen sukupolven tuotteiksi) Turbo-kellojen nousu saatu aikaan vain juottamalla IHS (ainakin kalleimmissa malleissa) ja poistamalla HyperThreading käytöstä kaikista, paitsi parhaiten binnatuista siruista?
Ei.
Symmetrisen multithreadauksen poiskytkemisellä ei ole käytännässä mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon prosessorista saadaan kelloa irti. Sen vaikutus sähkönkulutukseen ja lämmöntuottoon on melko pieni, ja maksimikellotaajuutta(turbo-mode) rajoittaa lähinnä piirin kriittiset polut, ei lämmöntuotto tai sähkönkulutus.
Lämmöntuotto tai sähkönkulutus rajoittaa sitä monen ytimen "perus"kellotaajuutta.
Ja ne kriittiset polut on tasan samat oli se monisäikeistys päällä vai pois päältä, kun se piiri on sellaisena valmistettu. (ja JOS monisäikeistys aiheuttaisi jotain kriittisiä polkuja, niitä voisi helpottaa ainoastaan suunnitelemalla uuden erilaisen piirin, josta SMT puuttuu kokonaan eikä ole vain poiskytketty, jossa ne kriittiset polut olisi lyhemmät).
Monisäikeistys on kytketty pois päältä ihan puhtaan markkinointisegmentoinnin takia. Pitää jotenkin saada eroteltua eri mallisarjoja toisistaan. (no, oikeasti ei tarvisi, mutta intel haluaa pitää montaa eri tuotebrändiä samoille tuotteille voidakseen rahastaa paremmin kalliimmilla malleillaan)
Kellotaajuudet nousee, koska "14nm" valmistusprosessia viilataan jatkuvasti paremmaksi, ja mahdollisesti piiriin tehdään jotain hyvin pieniä nopeuspolkuoptimointeja (joita ei tehdä SMTtä poistamalla, koska se SMT on edelleen niissä kalleimmissa malleissa).
Core i -sarja tulee kuitenkin kunnioitettavaan 10 vuoden ikään
.. mutta ensimmäiset core i-sarjalla myytävät prosessorit oli nehalemeita, jotka pohjaavat P6(Pentium Pro)-ytimeen huomattavilla muutoksilla.
Teknisesti nykyinen sarja on alkanut Sandy Bridgestä, seitsemän ja puolen vuoden takaa.
, Skylake-sukupolven iteraatiot kiertäneet jo sen kolme vuotta, ja 10nm prosessin takkuilut on kaikkien tiedossa, tämän varaan oli varmasti laskettu useampikin sukupolvi. AMD:n kipittäessä lähelle, rinnalle ja ohikin, käyttötarkoituksesta riippuen, on Intelillä varmaankin mietitty laajalti eri vaihtoehtoja ja tehty kehitystyötä tulevaisuutta ajatellen. Olisiko suunnitteilla suurempi arkkitehtuuripäivitys, puhtaalta pöydältä suunniteltu valmistusprosessi
Mitähän nyt tarkoitat "puhtaalta pöydältä suunnitellulla valmistusprosessilla" ?
Ja Skylake-X ja Cannon Lake ovat jo uudempia selvästi paranneltuja ytimiä joissa AVX-512, eli jotain kehitystä ytimien mikroarkkitehturuissa on kyllä tapahtunut, MUTTA..
AVX-512 voisi mahdollistaa huomattavan nopeutuksen niitä tukeville softille, koska se mahdollistaa monien sellaisten asioiden vektoroinnin, joita ei aiemmin voinut vektoroida.
Intel vaan markkinointi-/markkinasegmentointipolitiikallaan tämän suhteen kusee oikein kunnolla omaan jalkaansa, koska ei pyri mahdollisimman nopeasti tuomaan markkinoille täyttä linjastoa AVX-512sta tukevia prosessoreita, vaan jättää sitä pois osasta malleistaan, mikä tarkoittaa, että softankehittäjillä on vähemmän intoa alkaa kääntämään softiaan AVX-512-tuella tai eriskeen alkaa sille käsin optimoimaan.
, ydinsodan ja kellotaajuuksien välisen tasapainolinjan heiluttelu? Kysymys kuuluukin, kuinka kauan Intel aikoo/voi jatkaa nykyistä linjaa ja millä aikataululla saadaan jotain oikeasti uutta. Vai luotetaanko siellä edelleen sokeasti, että markkinoinnilla, likaisilla tempuilla, OEM-valmistajien lahjonnalla ja saman tavaran paketointi vähän hienompiin kuoriin pärjätään ja jatketaan hamaan tulevaisuuteen. Tässä ketjussa on ollut mielenkiintoista spekulointia ja selvästi asiaa teknisellä tasolla tuntevien tekstejä on mukava näin noviisina lukea
Mitä likaisia temppuja Intel on viime aikoina tehnyt? Ne Intelin likaiset temput, mitä itse muistan, ajoittuu enemmän tuonne K7-/K8-aikaan.
Mutta joo, se ärsyttää että intel puhuu jostain "kahdeksannen sukupolven core-prosessorista" kun 6000- , 7000- ja 8000-sarjat on teknisesti ihan samaa sukupolvea.
Mutta ihan samaa tekee AMD näyttiksillään. Esimerkiksi RX400-sarjan piirejä myydään rebrandattuina RX500-sarjan nimellä, ja koko arkkitehtuuri pohjaa hyvin suoraan vielä vuodelta 2011 olevaan GCNään.
Vanhoina hyvinä aikoina intel julkaisi prosessorin nimeltä pentium 133 ja kun valmistustekniikkaa saatiin viilattu siten että samasta piiristä saatiin 166 MHz ulos, julkaisiin myöhemmin piiri nimeltä Pentium 166, ilman mitään mediamyllytystä uudesta sukupolvesta, ja viilatulla valmistustekniikalla valmistettua 133 MHz mallia myytiin ulos edelleen ulos nimellä pentium 133, rebrändäämättä sitä joksikin "muka uuden supolven malliksi".