Vastaan ilman käytännön kokemusta asiaan viime aikoina paljon tutustuneena ja samalla itsekin uteliaana, koska itselläkin on pienimuotoinen kotiteatteriprojekti suunniteilla
Ainakin nämä HC-harrastajat, joilla on erillinen kotiteatteritila, vannovat edelleen perinteisten pitkän heittoetäisyyden tykkien nimeen paremman kontrastin vuoksi. Sen sijaan sinunkin katselutilasi on olohuone eikä erillinen kotiteatteritila. Jos tilaa ei kunnolla saa pimennettyä ja pinnat ovat vaaleita, niin et varmasti saa kalliinkaan perinteisen projektorin potentiaalista kontrastia hyödynnettyä. Normaalin valoisassa tilassa pöydälle tuleva lyhyen heittoetäisyyden tykki antaa todennäköisesti kirkkaamman kuvan.
Ainakin UST (ultra short throw) tykkien kanssa erillinen valkokangas on sikäli tärkeä, että lyhyen heittoetäisyyden ja jyrkän heijastuskulman vuoksi pienetkin epätasaisuudet seinässä aiheuttavat vääristymiä kuvaan. Seinää ei käsittääkseni ihan helposti saa niin tasaiseksi, että kuva olisi UST tykin kanssa virheetön. Jos kankaan haluaa piiloon, niin voi toki miettiä moottoroitua kangasta. Lisäksi kuvan kirkkautta voidaan edelleen parantaa ylhäältä päin tulevaa valoa blokkaavalla ALR-kankaalla, mikä tekee valkokankaasta suositeltavan vaihtoehdon.
Toivottavasti joku asiasta enemmän käytännön kokemusta omaava vastaa tähän, koska asia kiinnostaa itseänikin. Varsinkin kiinnostaisi kuulla normaalien ihmisten mielipiteitä siitä, miten iso ero perinteisellä ja UST tykillä todella on kuvanlaadussa.
Mitä tulee kysymykseesi kattoon vietävistä kaapeloinneista, niin mitä tuo käytännössä maksaisi? Ei varmaankaan ihan hirveästi rakennusvaiheessa. Lisäksi älykodin toimintoja varten kattoon olisi varmaan ihan hyvä vetää CAT-kaapelia muutenkin esim. kameroita tms varten. En usko kustannuksen olevan kovin iso, joten itse kyllä vetäisin kaapelit riippumatta siitä, millaiseen tykkiin lopulta päädyt.