Onpa muuten ihan erityisen paska kysymys. Ellet tällä jotenkin kalastele typeriä vastauksia jotenkin kartoittaaksesi foorumin tasoa tai jotain.
Tuo venäläisten tai venäjänkielisten vihaaminen on ihan sitä putinin höpinää, jota mm käytti tekaistauna syynä hyökkäämiseen. Ei uppoa täällä
Periaatteessa ja tässä vaiheessa joo, mutta muistuikin mieleen sodan alkuvaihe, tapaukset, jotka oli ihan keltaisessa lehdistössä ja jutut tässäkin ketjussa.
Skäli kysymykselle on ainakin voinu olla paikkansa, mutta käsittääkseni alkuvaiheen impulsiivisen juttujen jälkeen ihmiset on ymmärtäny sen, että suurella todennäköisyydellä suurin osa pakolaisista on nimenomaan venäjän kielisiltä alueilta sattuneesta syystä, tässä vaiheessa vaikuttaa tosiaankin ihmeelliseltä kysymykseltä kun aihe taitaa olla selvä tulijoillekin.
Meinasin jo alottaa kertaamaan, minkä väännön täällä sai käydä aiheesta ja mitä argumentteja oli, mutta sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee.
Ei pidä luulla että siellä oikeasti ketään ollaan "vapauttamassa" , ei örkit tyhmiä ole maan tapa on vain sellainen että kaikista "satelliittivaltioista" luonnonvarojen hyödyntäminen on AINA jonkin suurfirman homma ja ne on AINA rekisteröity Moskovaan ja arvaa minne verot/tuotot maksetaan. Follow the money. Kaikki paskapuhe Natoon liittymisen tai vapauttamisen takia hyökkäämisestä on vain tekosyy millä Ukraina oli tarkoitus alistaa satelliittivaltioksi ja hyödyntää hyväksi nähtyä toimintamallia. Ei ne oligarkit omaisuuttaan ole keränneet panttipulloja etsimällä.
Liikemiehet ymmärtää myös sen, kuinka paha asia sota on liiketoiminnalle. Jopa valtionyhtiöiden oligarkit. Ja ymmärsi liiankin hyvin, niitähän alkoi kuolemaan mitä ihmeellisimmissä olosuhteissa heti sodan alkupäivinä. Sitten jos ajatellaan talouden kehittämistä niin sukan varressahan Venäjällä oli 650 miljardia, joilla olis kannattanu ja voinu ostaa vaikkapa niitä mikropiiritehtaita. Kiina ja Venäjä vuonna 2000, Kiina ja Venäjä 2020- luvulla. Siitä sitten vertaamaan, on suoranaisesti pitäny yrittää laittaa kapuloita kehityksen rattaisiin ja rahaa on satanut taivaalta kirjaimellisesti, ihan sama vaikka sinne ei olis kukaan investoinu kun noilla öljytuloilla olis rakentanu itse kaikki mikropiiritehtaat.
Jos ajatellaan energiateollisuutta niin muutos fossiilisista on väistämätön, ydinernergiasektorilla ei mikään pieni, eikä edes huono tekijä ja tilanne nyt?
NL:n perintönä oli maailman suurin sähköistetty liikenne ja siten sähkömoottorituotanto, okei, se on varmaan tuhottu, mutta olishan siinä ollu ainakin kokemuspohjaa, jolle rakentaa uutta ja vientiin. Metallurgiaa on vieläkin, siinäpä olis voinu tehdä kaikki maailman tuulimyllyt, akustot ja aurinkopaneelit tehdään 99% Kiinassa, Eurooppalaisella tekniikalla, mahdollisuus olis ollu tähänkin. Tuolla kaikella Eurooppa olis voinu olla fossiilisen siirtymän jälkeenkin enemmän tai vähemmän Venäjästä riippuvainen.
Toki on helpompaa imeä bensa-asema kuivaksi kuin kehittää mitään, varsinkaan jos se ei osu omalle elinajalle, mutta firmat nyt ainakin ajattelee pidemmälle.
Ja juuri tuo sama katurosvologiikka on sitten Ukrainan kohdalla, sikäli mikäli jotain taloudellisia kulmia hakee. Mutta ei kyse ole enää mistään liiketoiminnasta ja omaisuuksista, sitä kun olis voinu tehdä ilman sotimista ja huomattavasti enemmän, kyllä siellä on taustalla myös sisäpolitiikan huomion siirto juuri siitä pysähtyneisyydestä, vallan kahvassa pysymistä ja lopulta on KGB- porukka tajunnu, että totalitarismi ilman ideologiaa, eli fasismi, ei oikein johda mihinkään, natsipiirit sai ideologiansa läpi ja natsi-ideologiat ovat olleet Venäjällä kovassa huudossa aina. Tähän vielä päälle rinnakkaistodellisuudessa eläminen ja ilmeisesti usko siihen kansalle tarkoitettuun propagandaan ja ideologiaan.
Että kyllä ne bisnessyyt on aika heikoilla vai miten Venäjän bisneksellä oikein sujuu?
Rosstatista on kyllä propaganda esittäny valittuja paloja, kuten mikropiirien kaupan tuplaantuminen. Siis arvossa, ei määrässä. Tätä ei tietenkään mainita. Ja, että niiden vikaantumisprosentit sadoissa, suom. kiinalaiset dumppas rikkinäiset romut tuplahintaan.
Kuljetus- ja varastoalalla menee hyvin, suom. kuljetuskustannukset on kolminkertaistuneet ja hetken piikki varastojen täyttämisestä, lisänä sitten suuret varastopalot.
Kyllä varmasti ainakin osasyynä on energia-aseen vahvistaminen ja Euroopan energiariippuvuuden varmistaminen. Jos venäjä olisi ruuvannut kaasuputkia kiinni ilman sotaa, niin Eurooppa olisi alkanut nopeasti tekemään kaasudiilejä Ukrainan kanssa ja russakoille olisi jäänyt vain mustapekka käteen. Sama koskee Ukrainan viljatuotantoa.
Ei tähän sotaan ole vain yhtä motiivia, mutta tuo lienee yksi muiden joukossa ja kaiketi sieltä tärkeämmästä päästä.
Pitkässä juoksussa koko energia-aseen menettäminen vrt. lähteminen mukaan muihin teknologioihin ja niiden myyminen. Sillä se olis varmistettu.
Nythän Kiinalla on käytännössä monipoli akuissa ja aurinkopaneeleissa.
Suurin motiivi tietysti siinä, että noi maailman energiamuutokset vie realistisesti vuosikymmeniä, kauemmin kuin johdossa olevat luonnollisesti todennäköisesti elää. Eli mistään Venäjän eduista, rakentamisista, vahvistamisista tai pitkän aikavälin shakkijutuista sun muista ei ainakaan voi puhua.
Venäjän taloutta ei saa sekoittaa tuon valtapiirin etujen kasvattamiseen. Ja mikäli tuntuu että siellä entuudestaan on öljyä ja kaasua niin voisi samalla tavalla miettiä milloin miljardöörillä on tarpeeksi rahaa?
Täysin totta, tosin olishan sitä omaisuutta voinu kasvattaa viimeisen 20 vuoden aikana muutoinkin. Jos ei oma ajatusmaailma ja kyvyt yllä rosvoamista pidemmälle, niin olis siihen varmasti voinu palkata pätevät ihmiset.
Olisi melkein kannattanut antaa venäläisille OPSEC-rauha, jos tuossa on jotain perää, koska Lukasenkoa tuskin jää Ukraina ja länsikään kaipaamaan..
Siinä on aika iso mahdollisuus, että Valko-Venäjällä alkaisi tapahtua asioita tuon jälkeen, jotka eivät suinkaan olisi Putinin mieleen... Lukasenka saattaa olla se liima, joka ylipäätään enää pitää Valko-Venäjää jossain sidoksissa Putiniin.
Lukasenka on puun ja kuoren välissä. Jos Putin luulee, että Lukasenka esimerkiksi pystyy käskyttämään armeijaansa miten haluaa, niin se ei välttämättä ole ihan niin. Muussa tapauksessa Valko-Venäjä olisi varmaan osallistunut tähän sotaan paljon kokonaisvaltaisemmin jo aikoja sitten.
Paitsi, että ilmeisesti Kremlillä oli jo katsottuna seuraaja, Stanislav Zas, kovan linjan silovikki ja ideana ylipäätään se, että Lukashenka on tulppana VV:n hyökkäykselle Ukrainaan ja Makejan avulla ylläpiti edes jonkinlaisia suhteita Eurooppaan ja sai aina välillä jotain liennytyksiä, jottei tarvinu 100% Venäjän talutusnuorassa kulkea.
Nyt on sitten se linkki poistettu ja saa nähdä voiko Lukashenka enää kieltäytyä, jos kieltäytyy niin sitten haluavat korvata hänet VV:n omalla Patrushevilla.
Näinhän sen piti mennä neuvostoaikanakin, mutta niin vain kommunismi kaatui. Lisäksi keskiluokka on nykyään tottunut elintasoon, josta neukkuaikaan ei osattu edes unelmoida. Kansan tyytymättömyyttä ei kannata koskaan aliarvioida.
Tässä on vaan se, että vaikka NL:n pysähdyneisyyden ja sittemmin romahduksen alun sai aikaseks Putinin järjestelmän kaltainen järjestelmä (Breznev) niin varsinaisen sinetti ja maan avaaminen tapahtui sisältä päin johdon tekemänä ja kenties jopa virhearviona, ei kansan tekemänä.
Toisekseen elintasojen vertaamisessa pitää ottaa huomioon myös aika ja se, että suurin ongelma oli suunnitelmatalous, jota ei nyt ole. Jos 70% ei ole ulkomailla käynytkään, niin ei se heitä yhtäkkiä haittaa, että eivät pääse. Ne, jotka haluavat ja kykenevät ostamaan länsituotteita ja luksustuotteita pystyvät siihen edelleen, tosin kalliimmalla, monet muuttaneet pois.
Lisäkseen elintason lasku tapahtuu sen verran hitaasti, että mitään shokkireaktiota ja varsinaista huomaamista ja havahtumista asiaan ei tapahdu, aivan kuten Venäjän muuttuminen täysin fasistiseksi valtioksi. Metsän näkeminen puilta ja näin. Ja luulihan sitä keskiverto neuvostokansalainenkin elävän hyvin, siinä, missä amerikkalaiset kadulla.
Luulevat nytkin eurooppalaiset jäätyvän. Paras trolleilta lukemani oli miten Suomesta loppuu puut lämmitykseen, tuon jälkeen muita heittoja ei varmaan tarvi käydä läpi.
Jos ei meininki muutu, niin realistisemmaks mä näkisin Mongolian skenaarion ja kuihtumisen.
Lännessä on aika vähän surface to surface ohjusmalleja. Pääsääntöisesti noi käytössä olevat on lentokoneest tai mereltä laukaistavia ohjuksia. Jotta Ukraina saisi pitkälle ulottuvaa kykyä, pitäisi sen saada ensiksi alustat kuntoon, joilla käyttää niitä. Käytännössä tuo tarkottaisi f-15, f-16 tai f-18 koneita. Lännessä noita ei oikein ole kehitelty, koska jenkit sentään noudattanut INF-sopimusta.
Kai se Tomahawk samalla tavalla lähtee maalta kuin laivastakin, siitä oli 80- luvulla sellainen versiokin.
Yksi Venäjän kitinän aihe kun INF- sopimusta ilmeisesti rikkoivat, että USAlla oli samanlaisia laukaisimia Bulgariassa vai Romaniassa maalla, joita löytyy laivoista ja josta voi Tomahawkeja ampua, siis samoja kuin laivassa on ja tuolloinhan Trump selitti, että tälläisiä on kehitteillä.
en.wikipedia.org