Patomäen ja kumppanien sanoma alkaa vaikuttamaan, kun täälläkin tuntuu osa porukasta olevan niin kovin huolissaan venäläisistä.
Ei täällä kyl kukaan nähdäkseni ehdotellut pakotteiden purkamisia tai mitään Ukrainalle kyseenalaisia rauhansopimuksia? Päin vastoin, katsotaan milloin jääkaappi voittaa television.
Mä nyt takerruin siihen ulkovenäläisten leimaamisiin, josta tää on sitten jatkunu.
Toki Ukrainalle pitää tarjota toimivaa teknistä ja taktista apua. Kenties ihan oikeita ammattilaisia "yksityishenkilöinä" tai yksityisyrityksinä tekemässä tätä. Kaikenlaista harrastajaa ja seikkailijaahan siellä on jo ja Venäjäkin näistä kiukuttelee, mutta tunnustaa tosiasian, niin miksi näiden pitäis olla mikään sekalainen seurakunta eikä yhtenäinen yksityisarmeija?
Esimerkiksi lentäjiä yms spesialisteja. Olihan Venäjälläkin tää yksi alas ammuttu lentäjä käytännössä yksityishenkilö, potkut saanu ilmavoimista. Kylmän sodan aikana NL:n lentäjät myös lensi proxyvaltioiden puolella itse, virallisesti edustamatta NL:ää. Samaa voi siis soveltaa toisinkin päin. Ja onhan Venäjä senkin hyväksynyt, koko Wagner- kuvioihin on kopioitu Academista (ex-Blackwater) ja vastaavista.
Ei tuota vastaan varmaan kukaan ole, eikä se ole sitä nöyryyttämistä mitä tuossa tarkoitetaan.
Mun nähdäkseni siinä tarkoitetaan sitä, että kovan kansallisylpeyden- ja kiihkon omaava valtio ja vielä kiihkeämpi johto ei yksinkertaisesti pidä vaihtoehtona ns. kasvojensa menetystä vaan ryhtyy pahimmillaan äärimmäisiin toimiin. Se tuskin tarkoittaa edes taktisia ydinaseita tai sotaa NATOa vastaan tai tälläistä, mutta mahdollisesti summittaisia kaupunkien sileäksi vetämisiä ja terroripommituksia, kuten on nähty.
Se sen sijaan on nöyryyttämistä, että alkais julkisesti ehtojen sanelu ketkä Venäjän johdosta pitäisi vaihtaa kehenkäkin, mitkä joukot kuinka kauaksi rajasta tms. Ja paino sanalla julkisesti, kaikki ymmärtää, että ne ehdot silti on ja pitää ollakin, mutta sen varsinaisen muutoksen tarvii lähteä Venäjältä tai ainakin sen pitää näyttää Venäjän kansan silmissä siltä. Ja huom, silloin kun se johto myös vaihtuu! Eli kansan silmissä ei mene enää läpi se, että nykyjohto selittää, että "kyllä me itseasiassa näin haluttiinkin, eikö onnistuttukin hyvin" vaan, että nykyjohto lähtee, vaikka sitten omalla ilmoituksella (joka ei välttämättä ole vapaaehtoinen) tai jollakin muulla keinolla ja seuraava johto aloittaa neuvottelut, pysäyttää sotatoimet, toteaa sodan olleen väärin ja valheellisin perustein aloitettu, hyödytön jne likapyykki ja vetää joukot. Vielä kun tämä väliaikaishallinto asettais vapaiden vaalien ajankohdan esim. vuoden päähän, kumoaa viime aikaiset sananvapautta rajoittavat lait ja niiden tuomiot ja toteuttaa vallan kolmijaon ennen niitä... Noh, saahan sitä toivoa.
Ja sillä tavallahan on jokin demokratian siemen kylvetty ja se näyttäytyy kansalle siltä, muussa tapauksessa maailmanmeno näyttäytyisi edelleen diktatuurina ja, että omat diktaattorit vaihtuu vaan vieraisiin, koska häviö ja voittaja sanelee jne.
Voin jo kuvitella, kuinka monella syyhys sormet yllä olevan kappaleen alussa, ennenkuin malttoi lukea loppuun.
Itse Patomäestä en ole ennen kuulutkaan tai lukenu mitä se ennen on sanonu, mut mun mielestä toi linkin juttu on kyl nyt vähän väärin ymmärretty. Toki jos hän nyt meinaa, että sama klikki jatkais tollasen tempauksen jälkeen vallassa niin se ei käy, tuskin edes Venäjällä asuvillekkaan (pl. hallinnosta hyötyvät tai siinä olevat)
Olisko Saksan ja Japanin tyylinen interventio ja nöyryytys sitten hyväksi Venäjälle? Kuten totesin, kenties olisikin, mutta se nyt ei vaan ole oikein toteuttamiskelpoinen. Lähtemättä edes mihin kolmannen maailmansodan, ydinsodan ja maailmanlopun skenaarioihin niin kuinka moni länsimainen olisi oikeasti valmis lähtemään Venäjän valloitukseen? Siis oikeasti, eikä netissä ja nakkikioskilla. Kiinalaiset varmaan kuolaa Siperiaa nytkin, mutta tuskin kukaan toivoo voimakasta kommunistista Kiinaa ja järjestelmää, jonka rinnalla Venäjäkin on suorastaan liberaali.
Mutta toisaalta kyllähän sitä pitäisi kansallisylpeyden sijaan kysyä vähän itseltä "miten täällä voi osa ihmisistä olla näin rikkaita, jahteineen ja takkeineen ja laukkuineen, kun vielä hetki sitten me oltiin kaikki lähes samalla viivalla" "onko puhtaita jauhoja?"
Aivan uskomatonta se onkin, mutta ilmeiseseti kun ei ole mitään muutakaan niin onpahan sitten se nationalismi. Eli jääkaapin korvaa televisio.
Ei tuota lakkaa hämmästelemästä noi tubettajatkaan kun ihmiset valittaa olojaan ja tuota tilannetta ja silti samaan lauseeseen kertoo kannattavansa Putinia ja äänestäneensä, eikä suostu näkemään mitään yhtäläisyyttä tähän vaikka miten yrittäisi johdatella kysymyksillä siten, että ihminen ymmärtäisi. Ne tuntuu ottavan sen loukkauksena, että sen lisäksi, että heillä menee huonosti, heille vielä tullaan naureskelemaan Moskovasta.
Kyse on tosin yleensä todella yksinkertaisista syrjäseudun asukkaista, mutta kuitenkin... Noh, ei voi lakata hämmästelemästä.
Ehkä ne alitajuisesti yhdistää sen huono-osaisuuden NL:n hajoamiseen ja demokratiaan ja ajattelee, että tämän vastakohta, diktatuuri tarkoittaisi paluuta NL:ään ja suojatyöpaikkoihin ja syrjäseutuihin etuihin. Sillonhan järjestelmä ei pelannu markkinatalouden ehdoilla ja jokainen voi kuvitella mitä maksaa infra ja tarvikkeiden vienti muutamalle ihmisille satojen kilometrien päähän lentoteitse. Niin ja jos kohdalle onkin sattunut hyvä kuvernööri, Putinin nimittämänä, kuten vaikkapa Abramovits ja Chukotka, omista rahoistahan se sitä ylläpiti.
Kuvernöörien vaalithan tuli takaisin (ja ilmeisesti taas otettu pois), Habarovskissa "valittiin väärin" ja Furgal lähti linnaan jostain 20 vuotta vanhasta tilausmurhasta tms, oli mielenosoituksia, eikä edes paikallispoliisi puuttunut ainakaan aluksi ja mikä muuttui? Ei mikään.
Sitten tietysti se, että ihmiset ei oikein usko muutokseen, vallankumous 1917 ja sen seuraukset, NL:n hajoaminen ja sen seuraukset.. Siellä on iskostunut syvälle se, että muutosta seuraa yleensä vielä huonompi tilanne.
Vielä siitä kansalliskiihkosta, lojaaliuuden näyttämisellä ja perseennuolennalla, joka ylittää odotuksetkin ihmiset yleensä yrittää edetä järjestelmässä, vähintään suojella itseään.
Esimerkiksi nythän on suuret puhdistukset poliisivoimissa ja 5 vai 6 sen kenraaliakin sai potkut. Mediat muuten oli onnistunu sekoittamaan ne asevoimien kenraaleihin ja sotamenestykseen, niin englanninkieliset lähteet kuin IS/IL, kun siitä oli erikseen mainittu, että yksi oli poliisikenraali ja muut sisäministeriön kenraaleja. Noh, mikäs sisäministeriö on käytännössä toiselta nimeltään, täälläkin? Siellä niillä vaan on sotilasarvot, kuten monessa muussakin maassa.
Opettajilta taasen nykyään edellytetään tiettyjen aivopesukampanjoiden vetoa (Z-kuviot yms) ja tulosten näyttämistä, sama homma. Kuuluisin tapaus lienee kai se, että ilmeisesti joku oppilaista oli tehny ilmoituksen siitä kun yks tyttö valitteli miten ei pääse luistelukilpailuihin tms Eurooppaan ja opettaja ivallisesti selitti, että voi voi, sellasta on politiikka, eihän siinä, menet sitten Luhanskiin tai Donetskiin yms viittauksia. Luonnollisesti syytteeseen asevoimien mustamaalaamisesta. Osa niistä feikkaa noi "tehtävät", osa jättää tekemättä, juuri oli juttua yhdestä, joka väsäs itse ne Z-kirjeet sotilaille lasten puolesta ja kuvat sitten ylemmille, ettei lasten tarvi moista roskaa tehdä.
Ja ymmärtää sen lapsetkin, Dagestanissa (joka on virallisten kaatumistilastojen ykkönen) päättäjäisissä puheenvuorossa yksi tyttö meni sanomaan "ei sodalle" yms, aika nopeasti sieltä sitten tuli nykytapojen mukaisesti videoitu anteeksipyyntö äidiltä ja tyttäreltä ja elekieli vaikutti siltä, että, paikalliseen tapaan, ei enää pelkillä sakoilla uhkailtu vaan varmaan sillä, että Kadyrov tulee käymään. Vaikkei olekaan Dagestanista, mutta viime aikoina maan sisäisessä julkisessa keskustelussa siitä on tullu joku hahmo, jolla pelotellaan. Hieman ihmetyttää, ettei ole Tsetsenian meiningin myötä jotkut muut tasavallat ole ruvennu vaatimaan vastaavaa erityisasemaa.
Ei suomalaiset koskaan edes päästäisi tilannetta tuohon pisteeseen asti tietenkään. Täällä älähdettäisiin hyvinkin pienistä jutuista ja on älähdettykin... Ei päättäjillä ole paljon liikkumavaraa mihinkään epämääräisiin touhuihin.
Ja toisaalta kansalaissota on todiste siitä, että vapauden puolesta on oltu valmiita myös taistelemaan asein kotimaassa.
Ja aseista jos puhutaan, niin puolustusvoimienkin koostumus on vähän sellainen, että aika nihkeää pitää, että se alkaisi jonkun Mein Fuhrerin tarpeita puolustamaan...
Samoihin aikoihin oli Venäjälläkin vallankumous, juuri nykyisenkaltaisesta järjestelmästä pyrkivät eroon ja pääsivätkin. Ja senkin tekemiseen meni aika monta vuotta. Ja lopputulos oli ainakin alkuvaiheessa vielä huonompi. Totesinkin ylempänä tästä, että varmasti on jääny huono maku suuhun näistä vallankumouksista ja siitä, että joku haluaa tsaariksi tsaarin paikalle.
Joo, se on käyty läpi monesti miten huvittavaa on, että kerta toisensa jälkeen järjestelmä lipsuu diktatuuriin, mutta kyse oli siitä, että siinä asemassa olevat sen muka muuttaisi.
Ensimmäinen sortokausi alkoi 1899, mainitsemasi sota 1917. Kun peräänkuulutat Venäjällä toimia, niin onhan tuon esimerkin mukaisesti vielä 10 vuotta aikaa siihen, että tarvis odottaa mitään sisällissotaa. Ja varmasti ne ns. turvatoimet sinä aikana oli "vähän" eri tasoa kuin nykyään kun joka puolella on kamerat ja kasvojen tunnistus yms. Vei se organisointi tuolloinkin aikaa ja 1917 ei enää kansalaiset sotinu paljain käsin asevoimia ja valtion väkivaltakoneistoa vastaan. Ja aseet oli vähän toista luokkaa. Ei siinä ollut kyse enää mistään kansannoususta diktatuuria vastaan, varsinkaan nykytekniikalla.
Sepä se, mitäs erihyva sanoi, suhteuta. Venäjältä löytyy organisaatioita juuri tuota varten, joiden koostumus vastaa niin henkilöstöltään kuin varusteiltaan juurikin sitä, että johtajaa puolustetaan. Kansalliskaartihan nimenomaan perustettiin siksi ja suoraan presidentin alaisuuten.
Eli sen sijaan, että ajattelit koko asetelmaa ja asetuit siellä asuvien asemaan (tai mihin tahansa diktatuuriin) tuli vain whataboutismit Suomen näkökulmasta, että kun ei täällä tilanne ajaudu siihen, eikä täällä armeija ammu omiaan jne? Joten miksi ihmeessä se Venäjällä asuva ei nyt mene Venäjän väkivaltakoneistoa vastaan, putinisteja ja sodantukijoita kaikki, koska minullehan ei mitään käy jos osoittaisin täällä mieltä... Really?
Sitä en kiistä, etteikö syy diktatuureihin ajautumisessa ole vakavat rakenteelliset viat yhteiskunnassa ja isossa osassa Venäjällä asuvien mentaliteetissa, ihmisten siellä pitää pikkuhiljaa oppia, että jos ei politiikka kiinnosta heitä, niin politiikka kiinnostuu kyllä heistä, mutta kyse oli nyt noista diktatuureista pois siirtymisistä ja se nyt on vallitseva tilanne, eikä muuksi muutu vaikka luettelisi, miten ja miksi täällä ei sellaista ole.
Ja niistä diktatuureista ei kyllä ole juuri missään päästy millään mielenosoituksilla, eikä edes sisällissodalla kun sellainen harvoin jos koskaan edes onnistunut. Nyt ei lasketa sitä, että USA tulee hoitamaan diktaattorin ja armeijan pois omilla asevoimilla. Eikä sekään välttämättä muuta tilannetta miksikään. Afrikan konflikteissa on vaan diktaattorit vaihdettu toiseen ja käytännössä eri diktaattorit sotineet keskenään, lapset laitettu sotimaan periaatteella luoti tulee takaa varmasti, edestä ainoastaan ehkä.
Haluaisin ihan mielenkiinnosta esimerkkejä historiasta kun diktatuuri on avautunu muuten kuin sisältä päin. Ranskan ja Venäjän vallankumoukset, ~100 ja 200 vuotta sitten? No olkoot vaikka Suomikin mukana, vaikkei kyse ollukkaan kansan vallankumouksesta valmista diktatuuria vastaan. (venäläistämistoimethan purettiin ensimmäisen maailmansodan päätteeksi, autonomia takaisin, Suomi julisti itsenäisyyden ja se tunnustettiin) Kun aseina oli kertaladattavat mustaruutiaseet ja sapelit, noh, toisessa vähän enemmän? Molempien jatkot myös tiedetään. The Hunger Games? Ja senkin lopussa oli tietty mahdollisuus (en halua spoilata).