Tärkein tavoite on Putinin vallan konsolidointi ikuisiksi ajoiksi. Kaikki muu on toissijaista - vielä ei ole mitään näyttöjä siitä, että pakotteet olisivat kaatamassa nykyhallintoa. Ja missään maassa hallinto ei ole koskaan pakotteiden takia vielä kaatunut, joten en olisi ihan hirveän varma että ne nytkään sitä saisivat aikaan.
Tärkeintä on saavuttaa tila, jossa Putinin valtaa uhkaavat tahot ovat tilanteessa jossa heidän ei kannata sitä vallankaappausta yrittää.
Kansan aivopesu jauhaa täysiä ja väkivaltakoneisto partioi katuja. Jos kauppojen hyllyt ova tyhjiä ja elintaso laskee, niin syylliseksi osoitetaan NATO:a ja länsimaita. Kaikkiin se ei pure, mutta jos edes 30% kansasta uskoo oikeasti + väkivaltakoneisto päälle, niin vaikeaa on kaapata valta.
30 % putin-uskovaisia kansasta ei merkitse mitään, jos vastustajia on riittävästi ja oikeissa positioissa. Tähän liittyvä dynamiikka, eli mitä tässä oikeasti tulee tapahtumaan, ja millä aikataululla, on todella vaikea ennustaa.
Kaikki Putinin tuhon merkit ovat kuitenkin ilmassa.
On kaksi ratkaisevan suurta asiaa, joissa Putin teki massiivisen virhearvion - ja nämä voivat ihan oikeasti järisyttää Putinin valtaa:
1. Putin ei osannut ennakoida pakotteiden yhtenäisyyttä ja voimakkuutta; voimapolitiikkaan uskovana vanhan liiton KGB-miehenä hän ei ehkä ole edes täysin sisäistänyt modernin talouden ja teknologian voimaa. On eri asia, jos talous kurjistuu hivuttamalla, kuten neuvostoliitossa, mutta jos keskiluokka ja osa eliitistäkin romahtaa nopeasti, se voi olla vakavampi juttu. Vastaavan mittaluokan pakotteet on asetettu lähinnä Pohjois-Korealle, mutta se maa on ollut "Pohjois-Korea" jo vuosikymmeniä, eikä se kurjemmaksi enää vuosikausiin ole voinut mennä. Mutta ei kukaan nykyajan venäläinen halua toiseksi Pohjois-Koreaksi.
2. Putin ei tajunnut, miten yksimielisesti (loputkin) ukrainalaiset kääntyvät häntä vastaan ja ovat valmiita puolustamaan itsenäisyyttään. Hän yksinkertaisesti laski väärin. Hän oletti, että vastarinta nujertuu nopeasti, samalla tavoin kuin Valko-Venäjällä, Tshetsheniassa tai Syyriassa. Hän ei suostunut uskomaan, että Ukraina oli jo etääntynyt liiaksi, se ei ollutkaan enää samalla lailla näpeissä kuin Valko-Venäjä. Ja sen 44-miljoonainen kansa ja laaja maa-alue ovat vastarintaan ryhtyessään todella iso pala purtavaksi suurvallallekin. Jos sotaa vain jääräpäisesti jatketaan, Ukrainasta tulee aivan väistämättä Venäjälle uusi Afghanistan.
Nämä kaksi aiheuttavat kasvavaa tyytymättömyyttä kahta kanavaa pitkin: toisaalta turvallisuuskoneistossa, toisaalta rahaeliitin eli oligarkkien piirissä. Kansaa voidaan ehkä pidempään hallita, mutta salamurha on akuutisti kasvava riski. Juuri tästä syystä Putin on täysin hysteerisesti eristäytynyt omistaan tällä hetkellä. Virallinen syy pelolle on korona, mutta todellinen on luoti tai pommi.
Moni lännessä pitää hyökkäystä epäonnistuneena ja järjettömänä, mutta en olisi niin varma. Jos emme ymmärrä tavoitteita niin miten voimme olla varmoja, ettei tavoitetta mukamas saavuteta?
Kyllä minun mielestäni Putinin tavoitteet ymmärretään tätä nykyä lännessä varsin hyvin. Se, mistä ollaan epävarmoja, ovat keinot, eli millaisiin kaikkiin tekoihin Putler on valmis tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Ei kun Putin just varmisti asemansa elämänsä loppuun asti tsaarina.
No ei. Putin on iskenyt kätensä niin isoon paskaläjään, ettei siinä mitkään keinot auta. Hän teki suurimman virhearvion Venäjän historiassa ainakin 80 vuoteen (tälle vetää vertoja Stalinin valmistautumattomuus Saksan hyökkäykseen 1941). Sodan pitkittyminen ja talouspakotteiden Venäjää runteleva vaikutus syövät vääjäämättä Putinin asemaa, eivät paranna sitä.
Tai miten sen ottaa, "elämänsä loppuun asti tsaarina" ehkä. Sillä viitekehyksellä, että Venäjällä on murhattu 5 tsaaria.