Ei vielä ainakaan. Sitähän ei tosin tiedä mitä huomenna tai ylihuomenna tapahtuu. Voivat hyvin sulkea netin ulkomaailta ja samoin laittaa sen maastapoistumiskiellon jne. Venäjä ajoi itsensä aika pahasti nurkkaan, niin jotain on tehtävä kun Ukrainassa menee päin persettä, kansa osoittaa mieltään jotkut oligarkit vastustaa jo sotaa jne.
Kyllä se Venäjän internet-yhteyksien katkaisu taitaa olla nyt hyvin lähellä. Putinia pelottaa sisäiset levottomuudet ja vallankaappaus, niin pistänee netin nurin maasta hyvin pian.
Venäjä aikoo irrottaa itsensä kansainvälisestä internetistä. Silloin Suomesta tuskin pääsee venäläisille sivuille, mutta myös Netflixin katselu Venäjällä loppuu.
www.hs.fi
"Voiko Venäjä irrottaa itsensä internetistä ja meneekö koko verkko silloin rikki? Asiantuntijat vastaavat
Venäjä aikoo irrottaa itsensä kansainvälisestä internetistä. Silloin Suomesta tuskin pääsee venäläisille sivuille, mutta myös Netflixin katselu Venäjällä loppuu.
Laura Halminen HS
9.5.2019 14:50 | Päivitetty 10.5.2019 13:12
VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin allekirjoitti vapunpäivänä lain, jonka mukaan Venäjän internet-yhteydet pysyvät vakaina, vaikka maa suljettaisiin internetin kansainvälisten rakenteiden ulkopuolelle.
Valmista pitäisi olla vuoteen 2024 mennessä.
Suunnitelmasta on liikkunut villejä huhuja. Joidenkin mukaan koko internetiin hyvin kielteisesti suhtautuva Putin jättäisi kansansa mieluusti ilman koko nettiä. Toisten mukaan yritys rakentaa omavarainen internet ei kerta kaikkiaan voi onnistua.
Asia on erittäin moniulotteinen ja monimutkainen.
”Täyden eristyksen ja täyden avoimuuden välissä voi toki olla monia välivaiheita”, muistuttaa Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen.
”Rajoitukset voisivat koskea viestintää vain tiettyjen verkkoalueiden välillä tai venäjällä toimivat ulkomaiset yritykset voisivat saada luvan käyttää eri tavalla säädeltyä internetyhteyttä kuin Venäjän kansalaiset. Sellaisia järjestelyitä on joskus tehty joissakin arabimaissa.”
Miksi Venäjä haluaa ”oman” internetin?
VENÄJÄ listasi itse näkemiään uhkia vuodelle 2016, kun Venäjä valmisteli valtiollisen informaatioturvallisuusdoktriinin päivittämistä. Niihin lukeutui muun muassa se, että ”valtiot käyttävät teknologista ylivaltaansa taloudellisten ja geopoliittisten etujensa ajamiseen kansainvälisessä informaatioympäristössä”.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Apple ja Microsoft, kaksi jättimäistä amerikkalaisyritystä, korostavat Yhdysvaltojen valta-asemaa verkossa. Kiinalla on Huawei ja Japanilla Sony ja Mitsubishi.
Uhka on myös se, että Venäjä on jäänyt kehityksessä jälkeen ja on riippuvainen toisten kehittämästä teknologiasta.
Salausteknologiassa Venäjä pärjää myös kansainvälisesti. Pääsääntöisesti osaaminen on kuitenkin kiinni sotilasteknologiassa, josta innovaatiot tavallisesti valuvat vähitellen kaupallisen sektorin hyödynnettäviksi.
Tuo ”valuminen” on kuitenkin hidasta ja vie tavallisesti vuosikymmenen tai jopa kaksi.
”Kyse on ensisijaisesti valmistautumisesta.”
Myös internetin ja sen rakenteiden suhteen Venäjä on kokenut olevansa liian riippuvainen muista. Internet on uhka, koska Venäjää voi vahingoittaa sen kautta.
”Kyse on ensisijaisesti valmistautumisesta”, sanoo brittiläisen ajatushautomo Chatham Housen Venäjään ja Euraasiaan erikoistunut tutkija Keir Giles HS:lle.
”Ja Kreml on valmistautunut tähän jo pitkään.”
Miten kansallinen internet voitaisiin toteuttaa?
VALTION internetliikenteen irrottaminen muun maailman internetliikenteestä edellyttää, että Venäjällä toimivat internetoperaattorit käyttävät ainoastaan sellaisia solmupisteitä, jotka ovat Venäjän rajojen sisäpuolella. Solmupiste on fyysinen yhtymäkohta, useiden operaattorien ip-osoiteverkot liittyvät toisiinsa.
Ip-osoite on internetissä numerosarja, joka toimii samoin kuin analogisen maailman katuosoite tai postilokero-osoite. Sen avulla postipaketteihin verrattava digitaalinen liikenne löytää internetissä erilaisten mutkien kautta perille. Solmupiste puolestaan on kuin postin lajittelukeskus.
Venäjän suurin solmupiste eli IXP on Moskovassa. Yhteensä niitä on Venäjällä kuusi.
VENÄJÄN verkkovalvontaviranomainen Roskomnadzor tulee jakamaan internet-operaattoreille määräyslistan niistä solmupisteistä, joita ne saavat käyttää. On mahdollista, että viranomainen estäisi liikenteen sellaisiin solmuihin, jotka eivät ole sallittujen listalla. Se on teknisesti mahdollista.
Tämä ei välttämättä ratkaise asiaa, sillä Venäjän yhdysliikennepisteissä toimii myös länsimaisia operaattoreita. Samaten venäläisiä operaattoreita toimii länsimaisissa solmupisteissä.
Liikennettä kaikkien solmupisteiden välillä reititetään BGP:n avulla. BGP on reititysprotokolla eli säännöstö, jonka mukaan internetiin liitetyt reititinlaitteet siirtävät liikennettä, eli digitaalisia postipaketteja, paikasta toiseen.
Analogisessa maailmassa sitä voisi verrata postin työntekijöiden lajitteluohjeisiin: esimerkiksi Riihimäeltä Trondheimiin lähetetty paketti kannattaa kuljettaa ensin kuorma-autolla Vantaalle, lennättää sieltä Osloon ja antaa Norjan postin huolehtia paketti sieltä perille.
KÄYTÄNNÖSSÄ reititysprotokolla BGP siirtää tietoa itsenäisten verkkoalueiden (englanniksi autonomous system, AS) välillä siitä, mitä verkkoalueita on saavutettavissa. AS:n omistaja vastaa siitä, että internetin tarkemmat osoitteet eli ip-osoitteet löytävät toisensa ja pystyvät kuljettamaan liikennettä toistensa välillä.
AS on siis eräänlainen internetin postinumeroalue, jonka vastuulla on tiettyyn verkkoavaruuden kaupunkiin saapuvien ja sieltä lähtevien pakettien toimittaminen sinne minne pitääkin.
Kaikki AS:t pystyvät lähtökohtaisesti asioimaan keskenään. BGP-säännöstön avulla tämä voidaan kuitenkin estää. Esimerkiksi Moskovan Lomonosovin yliopiston ”postinumeroalue” AS2848 voidaan eristää siten, ettei sieltä pysty kommunikoimaan vaikkapa Suomen Nordea-pankille kuuluvan ”postinumeroalue” AS16479:n kanssa.
VENÄJÄN tavoitteena on myös rakentaa oma kansallinen DNS eli internetin nimipalvelujärjestelmä. DNS muuntaa tekstimuotoiset verkko-osoitteet numeroiksi. DNS (Domain Name System) on tietokanta, joka selvittää tietokoneille kuuluvat ip-osoitteet, joilla verkkosivusto löytyy. ...."
Loput alkuperäisestä lähteestä maksumuurin takaa:
Voiko Venäjä irrottaa itsensä internetistä ja meneekö koko verkko silloin rikki? Asiantuntijat vastaavat