- Liittynyt
- 16.04.2017
- Viestejä
- 1 288
Siviilikoneissa on kuormitusrajoille (g-voimille) turvarajat joiden päälle lasketaan muistaakseni 50% turvamarginaali. Rajat ovat sekä negatiivisille, että positiivisille g-voimille. Koneen kuormaus vaikuttaa luonnollisesti kuormitusrajoihin eli saman mallinen kone voi olla luokiteltu vaikka taitolentoluokkaan, mutta rajoitetuilla kuormausmahdollisuuksilla (kuorman/henkilöiden määrä, sijoittelu yms). Sää luonnollisesti vaikuttaa myös eli skeidalla kelillä tarttee lennellä pikkuisen rauhallisemmin. Sotilasilmailussa koneet on rakennettu kestämään kovia kuormia, mutta ei niilläkään nyt ihan mihin tahansa myrskypilveen kannata ajaa. Kun rajoissa pysytään, niin koneen rungolle on laskettu tietty tuntimäärä, joka on sitten käytännössä sen koneen elinikä esim. nyt syksyllä lähti Valmetin uskolliset Vinkat viimein eläkkeelle 7000h tullessa täyteen. Kymmeniä vuosia tuollaisen tuntimäärän kelaamiseen menee ja siinä välissä moottori on vaihtunut moneen kertaan ja usein myös avioniikka.Vaikea kuitenkaan uskoa että nämäkin koneet ovat ihan tuosta vaan sormia napsauttamalla tiensä päässä, ei se metalli niin paljon väsy että runko pettää ja siivet irtoaa, ei se metallin väsyminen kantavissa rakenteissa niin toimi. Totta kait näitä jouduttaisiin huoltamaan, mutta jos vertaa noihin ryssien migiehin niin varmasti huomattavasti paremmassa kunnossa.
Petteri Orpo on todennut tässä ihan lähiaikoina että ylipäätään hävittäjien lähettäminen Ukrainaan saattaa eskaloida sodan, joten onko tässä myös tietyillä ihmisillä pelko perseessä.
Mutta edelleen turvamarginaalit ovat kovia eli aika huoletta pystyy lentelemään vielä maksimituntien tullessa täyteen. Todennäköisyydet tietty vaihteee sen mukaan kuinka kovaa piiskaa kone on saanut historiansa aikana. Siviili-ilmailussa kuormituskertoimet ovat maltillisempia ja on helpompi huomata joku alkava hiushalkeama jossain, mutta sotilaspuolen yliäänivehkeissä vian ilmeneminen on usein dramaattisempi tapahtuma.
Ja vielä noista koulutusajoista, niin ei noilla vehkeillä turhaan lennetä. Sotilaspuolella lentotuntihinnat on melkoisen suolaisia, mutta ei siihen mitään oikoreittiä ole; simulaattoreilla päästään vain tiettyyn pisteeseen asti. Teoriaa on lisäksi paljon, eikä niitä siellä pilven sisässä paljoa googletella. Reaktioajat myös sellaisia ettei tietoisella tasolla ehdi kuin pienen osa hoitamaan eli harjoittelua, toistoja ja vielä tasaisen varmasti. Muutaman kuukauden tauko tekee jo hallaa. En ole sotilasilmailija, mutta sen verran läheltä seurannut, että ymmärrän, ettei sinne turhaan pidetä kovaa seulaa hakijoille. Siten parempi siis että kouluttavat nyt ukrainalaiset lentäjät hyvin kerralla, koska uusien ukkojen kouluttaminen täysin nollasta vasta kestääkin.