Hallitus voisi aloittaa leikkaamalla julkisen sektorin palkkoja vaikka 10:llä prosentilla. Myönnytyksenä sitten vaikka ketään ei etotettaisi vaikkapa viiteen vuoteen.
Tästä aiheutuvilla säästöillä verotusta tulisi keventää eniten kasvua stimuloivalla tavalla.
Olisiko se sitten vaikka tuloverotus, en osaa tarkasti vielä sanoa.
Sipilä, saa ottaa idean talteen. Ymmärrän että julkisen sektorin palkkoja ei voi leikata loputtomiin, koska silloin kukaan lahjakas ihmisen ei enää halua sinne töihin. Liiallinen julkisen palkkojen leikkaus saattaa myös alentaa virkamiesten, poliisien yms. kynnystä korruptioon.
Miksi juuri julkisen sektorin palkkoja pitäisi leikata 10 prosentilla ja mitä ongelmia se ratkaisee? Julkista sektoria on määrätietoisesti pienennetty jo muutaman vuosikymmenen ajan, löytyykö sinulta tai muilta ketjuun postanneilta tutkittua tietoa siitä, onko verorahojen käytön siirtäminen julkiselta puolelta yksityiselle puolelle johtanut parempiin tuloksiin veronmaksajien kannalta toteutuneen laadun tai kustannustehokkuuden osalta? Odotan tähän ketjuun esimerkkejä. Palveluita tuskin on kuitenkaan samaan aikaan juurikaan vähennetty eli niiden tarve ei ole julkista sektoria pienentämällä poistunut.
Tuo 10 prosenttia kohdistuisi vain henkilöstömenoihin, etkö ole huolissasi siitä, miten ostopalvelut, urakat ja tavarat hankintaan tehokkaasti? Julkista rahaa käytetään paljon myös yksityisiltä yrityksiltä (ja muilta tahoilta) ostettujen palveluiden, rakennusurakoiden ja tavaroiden hankintaan. Miksi en olisi kiinnostunut näiden yritysten toiminnasta ja kustannusrakenteesta? Vastaus taitaa olla "yksityinen yritys" ja "kilpailu", tämä parivaljakko on semmoinen taikayhdistelmä, ettei lopputuloksena voi olla kuin hyvää tai vielä parempaa. Entä jos tosiasiallista kilpailua ei ole, tai kilpailuttamiseen ei ole käytössä riittäviä ja asiantuntevia resursseja? Siinä ei pienet hankintayksikön henkilöstömenot ole enää kovin merkittävässä roolissa kokonaisuuden kannalta.
Voi olla, että olemme hyvin eri mieltä siitä, mitä palveluita yhteiskunnan tulisi jäsenilleen varmistaa ja mitkä ovat ns. perusoikeudet asumisen ja elämisen suhteen. En kuitenkaan näe keskustelua siitä, miten nämä keskeisimmät palvelut olisi kaikkein kustannustehokkainta järjestää yhteiskunnan (eli kaikkien kansalaisten) kannalta. Markkinoiden avaamisella ja yksityistämisellä löytyy aina voittaja eli yritysten omistajat.
Toki, jos uskoo dynaamisiin ja stimuloiviin vaikutuksiin, on kaikki hyvä yhteiskunnan kannalta mahdollista saavuttaa välillisesti - aivan kuin sivutuotteena. Voisiko verorahoilla tuotettu palvelu, tehty urakka tai valmistettu tavara olla yksityistä sektoria tehokkaampaa ja laadukkaampaa? Ilmeisesti ei.
Loppujen lopuksi olen huolissani vain siitä, ettei yhteiskunnan perustarpeita ja peruspalveluita hoideta peruskansalaisen kannalta mahdollisimman tehokkaasti. Minulle on aivan sama kiertääkö veroeuroni (tai maksuni) yksityiselle tai julkiselle yritykselle, liikelaitokselle, yhdistykselle tai virastolle, kunhan se on käytetty minun ja yhteiskunnan kannalta niin hyvin kuin vain on mahdollista.