Historia on epäeksakti tiede, jossa jälkikäteiset tulkinnat ovat vahvasti kulttuurisidonnaisia. Punakapinan jälkimaningit olivat niin kipeitä, että niitä ei isommasti ruodittu etenkään julkisesti kovin pian. WW2-jälkeen taas voisi sanoa poliittisen ilmapiirin suosineen punaisten syyllisyyttä vähentäviä tulkintoja. Onko sinulla muuten tiedossa häpeämättömän valkoisesta näkökulmasta tehtyä historiallista analyysiä punakapinan syistä, vaiheista ja seurauksista? [Ehdotus nimeksi: "Punakapina 1918 - Sitä saa mitä tilaa"
]
On minun omaa tulkintaa kapinaa edeltäneistä tapahtumista, että stoori sosiaalisista ongelmista sodan laukaisevana tekijänä olisi vain sitä: tarina, jolla yritetään jälkikäteen selittää aseisiin tarttuminen oikeutetuksi. Pikemminkin näyttää siltä, että välittömät syyt on olleet jotain ihan muuta, ja ne tekevät punakaartilaisista osallisia ihan järjettömän paljon raskaampaan rikokseen kuin sosiaalisten olojen parantamiseksi tehty ylilyönti, tjsp. Sosiaalisilla ongelmilla on toki ollut merkitystä sille miten helppoa ihmisiä on ollut houkutella punakaarteihin, mutta ne eivät selitä sitä, miksi sittenkin varsin maltillinen työväenliike lähti aseellisen kapinan tielle.
Mikä sinun mielestä oli punakapinan tammikuussa 1918 laukaissut kärjistyminen?
Minulle on ollut vähän yllätys, kuinka läheiset suhteet suomalaisilla ja suomalaistaustaisilla on ollut suoraan Leniniin. Tässä nousee esiin etenkin Rahjan veljesten osuus. Rahjan veljeksillä oli pitkäaikaiset, henkilökohtaiset suhteet suoraan Leniniin ja kauan ennen vallankumousta:
Kalajokisten kommunistiveljesten tarina julkaistiin
http://documents-prod-kaleva-fi.s3....4-11e3-98c5-12313b053908-rahjan-veljekset.pdf
Kuten ylempänä kerrotaan, Lenin oli suoraan kannustamassa suomalaisia demareita kumoukselliseen toimintaan, ja Rahjat näyttävät olleen tässä myöhemminkin keskeisenä (tuskin ainoana) välikätenä. Rahjat kävivät mm. hakemassa Pietarista junalastillisen aseita punaisille tammikuun 1918 lopulla.
Käsittääkseni kuitenkin aika pieni vähemmistö suomalaisista oli mitenkään aktiivisesti punakapinaa tukemassa. Ylivoimainen enemmistö ei halunnut koskea rähinään pitkällä tikullakaan, jos se vain oli mahdollista.
Täytyy myös nähdä ero kapinan todellisten vaikuttimien ja agitaattorien rivimiehille kerrotoman tarinan välillä.