- Liittynyt
- 29.01.2017
- Viestejä
- 1 621
Ei se sähkölämmityksellä toimivan talon vuosienergiankulutus todellakaan mitään 20-40 kWh ole vaan luokkaa 20-40 MWh eli 20.000-40.000 kWh.
En nyt puhunut vuositasolla, vaan tuntitasolla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei se sähkölämmityksellä toimivan talon vuosienergiankulutus todellakaan mitään 20-40 kWh ole vaan luokkaa 20-40 MWh eli 20.000-40.000 kWh.
Onko kuinka pitkälle mietitty toi hakelämmitys?
Onko muita tiloja lämmitettävänä kuin asunto jatai paljonko autotallissa on neliöitä?
On meinaan aika kallis lämmitysjärjestelmä, jos lämmöntarve on alle 100 kWh.
Lämmitystapaa ei ole vielä mietitty kovin pitkälle, mutta muutamia selviä asioita on:
- Sähkön hinta tulee nousemaan ja siitä pitää huolen hallitus
- Maalämpö on varmaan hyvä, mutta tarvii sähköä eli sähkön hinta vaikuttaa jollakin suhteella
- Mitä vähemmän polttoaineeseen kosketaan käsin sitä halvempaa se on (turve, hake, klapit jne.)
Lämmitettäviä neliöitä tulee olemaan noin 300. Autotallin sisäkorkeus tulee olemaan 4 - 5m, joten siihen tulee paljon kuutioita. Tarkoitus on mennä tutustumaan vastaavan kokoiseen hakesysteemiin vielä tällä viikolla. Sen jälkeen ollaan vähän viisaampia.
Edit: talo tulee Etelä-Lappiin, joten talvella on yleensä ihan kunnon pakkasia.
Ei kaikille kodinostajille olekaan, mutta sehän ei määrää asiain tilaa. Koska keskimäärin kodinostajille hyvä on hyvä ja huono huono, niin kaikille rakennuttajille, kaavoittajille, tontin myyjille jne. sama sijainti on ~saman arvoinen.Tämä on paljon käytetty mutta sikäli huono että kaikille sama sijainti ei ole saman arvoinen.
Itsehän olen saanut menemään yli 10MWh vuodessa rivitalokaksiossa eteläisessä Suomessa. Lämpöä talteen ottamaton koneellinen ilmastointi. Kyseessä siis ihan lämmityskulu, koska kerrostaloasunnoissa asuessani aiempi kulutus vastaavalla kodintekniikalla oli aina noin 3-4 MWh/a.Ehkä jossain lapissa?
Mutsilla oli suora sähkölämmitys 130m2 lämpimän neliön talossa ja sähkölaskun mukaan vuosikulutus n. 13MWh.
Lämmön talteenottava koneellinen ilmastointi tosin löytyi.
Sähkön hinnan nousu lisää maalämmön laskennallista hyötyä eli lyhentää investoinnin kuoletusaikaa. Tämä on hyvä tietää niidenkin, joiden mielestä nykyhinnoilla kyseessä on hukkainvestointi. Maalämpö on melko varma sijoitus.- Maalämpö on varmaan hyvä, mutta tarvii sähköä eli sähkön hinta vaikuttaa jollakin suhteella
Miksi sähkön hinta nousisi? Sehän on vaan laskenut ja OL3:sen starttaus + siirtoyhteyksien lisäys Ruotsiin entisestään painaa hintoja alaspäin.
Ei kaikille kodinostajille olekaan, mutta sehän ei määrää asiain tilaa. Koska keskimäärin kodinostajille hyvä on hyvä ja huono huono, niin kaikille rakennuttajille, kaavoittajille, tontin myyjille jne. sama sijainti on ~saman arvoinen.
Itsehän olen saanut menemään yli 10MWh vuodessa rivitalokaksiossa eteläisessä Suomessa. Lämpöä talteen ottamaton koneellinen ilmastointi. Kyseessä siis ihan lämmityskulu, koska kerrostaloasunnoissa asuessani aiempi kulutus vastaavalla kodintekniikalla oli aina noin 3-4 MWh/a.
Sähkön hinnan nousu lisää maalämmön laskennallista hyötyä eli lyhentää investoinnin kuoletusaikaa. Tämä on hyvä tietää niidenkin, joiden mielestä nykyhinnoilla kyseessä on hukkainvestointi. Maalämpö on melko varma sijoitus.
Tämä ajatukseni tietenkin perustuu oletukseen, että esimerkiksi öljyn ja vastaavien hinta ei halpene verrattuna nykyisin verrattain edulliseen sähköön. Mielestäni tämä on melko turvallinen oletus. Jos sähkön jakelun hinta muodostuu niin sietämättömäksi, että sähköverkosta irtaantuminen alkaa olla kannattava investointi, asiaa voi miettiä uudelleen. Tällöin toisaalta maalämpö energiataloudellisen rakennuksen yhteydessä voi olla mahdollista säilyttää, toisin kuin suora sähkölämmitys. Periaatteessa suosisin muutenkin sähkön ja lämmön yhteistuotantoa omalla laitoksella, mutta se taitaa olla investointikulun takia epärealistinen ajatus verrattuna johonkin muuhun vähemmän sähköä vaativaan lämmitysmuotoon.
Nyt sää puhut ihan höpöjä. 20-40kWh:n huippukulutus tuntitasolla on ihan posketon, normaalin 3x25A liittymän nallit laukeaa ennen tuota. Toki jonkun heikosti eristetyn 250 neliöisen 40-lukulaisen purulaatikon polttimet voi olla mitoitettu 20-40kW:n huipputeholle (koska puolet lämmöstä häviää taivaalle jo surkean hyötysuhteen muodossa), mutta tällä ei ole mitään tekemistä nykyajan kanssa. Uudessa talossa lämmitysjärjestelmän huipputeho on luokkaa 5-12kW.En nyt puhunut vuositasolla, vaan tuntitasolla.
Tässä kirjoituksessa ei ole mitään totuuspohjaa, ko. henkilö ei selvästi tiedä maalämmöstä yhtään mitään. Aurinkopaneelijärjestelmät sen sijaan ovat täysin kannattamattomia lähes aina, jos puhutaan valmiista avaimet-käteen paketeista.Älä luule, tai oleta.
Maalämpö etenkin pakkasella vaatii sähköä ns. vitusti.
Tulee hintoihinsa, kokonaiskustannuksineen öljylämmityksen hinnoissa, nykyisillä sähkönhinnoilla.
Luuletko että sähkö halpenee?
Hirveä kusetus maalämpö. Olen joutunut jonniin verran olemaan tekemisissä ko. laitteistojen kanssa.
Jos haluaa säästää niin aurinkopaneeleilla jotain mahdollisuuksia, tuotat enemmän kuin kulutat on jopa mahdollista.
Edit. Tietysti jos asuu etelässä ja ei talvella pakkasta ole niin ehkä toimii, sähköä maksavat silti ihan melkein kuin suora sähkö.
Mut on hienoa kun maalämpö ja silleen vihreetä kun pistorasiasta sähkö nii ei saastuta!
Nyt sää puhut ihan höpöjä. 20-40kWh:n huippukulutus tuntitasolla on ihan posketon, normaalin 3x25A liittymän nallit laukeaa ennen tuota. Toki jonkun heikosti eristetyn 250 neliöisen 40-lukulaisen purulaatikon polttimet voi olla mitoitettu 20-40kW:n huipputeholle (koska puolet lämmöstä häviää taivaalle jo surkean hyötysuhteen muodossa), mutta tällä ei ole mitään tekemistä nykyajan kanssa. Uudessa talossa lämmitysjärjestelmän huipputeho on luokkaa 5-12kW.
No enhän puhu.
Hakekattiloiden teho lähtee 20 kw ylöspäin, joten niiden teholuokka mitä omakotitaloihin asennetaan on alkaen 20 kw.
Jos nykyaikainen puolinollaenergiatalo tarvitsee tuon 5-12 kWh, niin se tekee hakelämmityksestä entistä kannattamattomamman.
Tässä keississä oli lisänä iso autotalli, joten huipputehon tarve saattaisi asettua tuohon 20 kWh luokkaan.
En nyt ihan varma ole nykytalojen energiankulutuksesta, mutta ihan kilowateista sielä puhutaan.
Olisko joku 20-40 kWh?
Itse pysähdyin jo tähän kohtaan:
Talon speksit tulivat vasta jälkikäteen.
Nyt kun tiedetään että talo on poikkeuksellisen iso ilman talliakin, menee se huipputeho kyllä hyvinkin sinne 20 kilowattiin. Taitaa se mitoitusteho olla luokkaa 15-25w/m3, eli esim. 300m2 * 2,5m * 20W = 15000W. Mutta siis tärkein pointti oli se, että kattilan mitoitus ja talon huippuenergiatarve ei ole sama asia. Kattila voi olla reilusti isompikin. Lämpöhän varataan yleensä varaajaan.Niin, noi hakekattilat lähtee 20 kw tehosta joten oletin että sen verran about olisi huipputehon tarve.
Vaatii ison autotallin, että saa edes puolet käytettyä tuosta tehosta, jos alle 10 kWh huipuilla pärjää nykyaikaisessa asunnossa.
Mutta siis tärkein pointti oli se, että kattilan mitoitus ja talon huippuenergiatarve ei ole sama asia. Kattila voi olla reilusti isompikin. Lämpöhän varataan yleensä varaajaan.
Vesikiertoinen sähkölämmitys - Energiatehokas koti
Tyypillisesti yösähköllä lämpöenergiaa varastoidaan veteen josta sitä luovutetaan kalliimman tariffin aikaan...
Ok, ihan uutta tietoa meikälle että lämpöenergiaa ajettaisiin varaajaan.
Mutta hakelämmitystä tämä ei koske, kun energia on saman hintaista aina.
Lämmän varastoimisen ideaan perustuu myös varaava lattialämmitys, siinä lämmönvaraajana toimii lattian betonilaatta.
Blog - Varaava lattialämmitys pähkinänkuoressa
Puulämmityksessä useasti on isot varaajat kun ei haluta jatkuvasti päivystää pannuhuoneessa. Hakkeellakin samaa käytetään jos ei haluta investoida isoihin automaatti siiloihin ja syöttöihin.Ok, ihan uutta tietoa meikälle että lämpöenergiaa ajettaisiin varaajaan.
Mutta hakelämmitystä tämä ei koske, kun energia on saman hintaista aina.
Tottakai hakekattilan yhteydessä tarvitaan varaaja. Hakekattilan hyötysuhde tippuu rajusti osateholla ajettaessa ja aiheuttaa muitakin ongelmia kuten nokeentumista. Tämän vuoksi kattilaa pyritään ajamaan täydellä teholla ja varaamaan ylimääräinen lämpö varaajaan.Ok, ihan uutta tietoa meikälle että lämpöenergiaa ajettaisiin varaajaan.
Mutta hakelämmitystä tämä ei koske, kun energia on saman hintaista aina.
En nyt ihan varma ole nykytalojen energiankulutuksesta, mutta ihan kilowateista sielä puhutaan.
Olisko joku 20-40 kWh?.
Tottakai hakekattilan yhteydessä tarvitaan varaaja. Hakekattilan hyötysuhde tippuu rajusti osateholla ajettaessa ja aiheuttaa muitakin ongelmia kuten nokeentumista. Tämän vuoksi kattilaa pyritään ajamaan täydellä teholla ja varaamaan ylimääräinen lämpö varaajaan.
Vajaateho ei tosiaankaan ole suositeltavaa, eikä myöskään pakollista. Kesälläkin varaajaa voidaan ladata täydellä teholla kunnes tavoitelämpötila on saavutettu. Käynti- ja taukoaikoja säädetään varaajan lämpötilan mukaisesti. Talvella käyntiaikaa on enemmän ja kesällä vastaavasti vähemmän.Väistämättä tulee vajaa käyttöä. Et sä voi koko kesää ajaa lämpöä varaajaan.
Tässä tulee taas kattilan valinta tärkeäksi, toisia voi ajaa paremmin vajailla tehoilla kuin toista. Voi esim tukkia tuubeja, joka puolittaa kattilan tehon.
Joitain kattiloita pitää olla kk välein nuohoamassa, kun toiselle riittää kerran - kaksi vuoteen.
Vajaateho ei tosiaankaan ole suositeltavaa, eikä myöskään pakollista. Kesälläkin varaajaa voidaan ladata täydellä teholla kunnes tavoitelämpötila on saavutettu. Käynti- ja taukoaikoja säädetään varaajan lämpötilan mukaisesti. Talvella käyntiaikaa on enemmän ja kesällä vastaavasti vähemmän.
Ok, ihan uutta tietoa meikälle että lämpöenergiaa ajettaisiin varaajaan.
Mutta hakelämmitystä tämä ei koske, kun energia on saman hintaista aina.
Niin, näinhän ne juurikin toimii. Kesällä tuo taukoaika on pidempi, eli on vajaakäytöllä, ja nokeentuu nopeammin.
Varaajien/kaukolämpöakkujen käyttö koskee lähes jokaista lämmitysjärjestelmää: 20 000 kuution vesisäiliöstä tulee Suomen suurin kaukolämpöakku - varastoi 800 MWh
Käsittääkseni lähes jokaisen voimalan yhteydessä on jonkin kokoinen kaukolämpöakku eli varraaja. Isommissa voimaloissa varaajat on vaan hieman toista kokoluokaa kun omakotitalossa tai maatiloilla.
Tässä kirjoituksessa ei ole mitään totuuspohjaa, ko. henkilö ei selvästi tiedä maalämmöstä yhtään mitään. Aurinkopaneelijärjestelmät sen sijaan ovat täysin kannattamattomia lähes aina, jos puhutaan valmiista avaimet-käteen paketeista.
Ei kannata tuomita lämmitystapaa sen vuoksi, että sinulle on myyty alitehoinen systeemi tai se on ollut muuten rikki.Se on hyvä kun Pena tietää, minä en.
Edellisessä mökissä käytännössä öljy samanhintainen kun maalämpö sähkölaskuineen ja vajaan parinkymmenen tuhannen hankintakuluineen.
Öljy/ puulämmitys samassa kattilassa edullisin, sitten jos haluaa kikkailla niin aurinkopaneelit lisäksi.
Hankintahinta huomioon ottaen edullisin ja varmin ratkaisu.
Turha jeesustella maalämmöllä, on tehty ja kokeiltu.
Pari porakaivoa joskus tehnyt, josko jotain kuitenkin tiedän.
Ei se ole vajaakäyttöä jos kattilassa poltetaan täydellä teholla niin kauan että varaajassa oleva vesimassa saavuttaa vaaditun lämpötilan (esim. 70 astetta). Vajaakäytöllä tarkoitetaan sitä tilannetta kun varaajan koko on alimitoitettu eikä kattilassa palotapahtuma pääse täysin käyntiin, vaan vaadittu lämpötila varaajassa saavutetaan liian aikaisin ja palotapahtuma joudutaan väkisin tukahduttamaan.
Jos kattilassa ei polteta mitään niin miten se voisi nokeentua?
Kyllä tuo on höpöä että olisi Suomen suurin lämpöakku.
Suurin taitaa olla Oulun Energian 190.000 kuutiometrin lämpöakku.
Lähde:
http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2003/T2199.pdf
Sivu 33.
Siis meinaat että kun kattila on tauolla, sielä ei pala mikään? Ja pitää taas sytyttää uudestaan?
Joskus miettinyt, että jos ois luppoaikaa, ylimääräistä rahaa ja tonttia, niin voisi rakennella oman vesivaraajasysteemin. Joitain satoja kuutioita vettä jonkinlaiseen eristykseen, jatkuva lämmitys esim. aurinkokeräimillä ja vaikkapa tuulivoimalla vastuksia lämmitellen ja sieltä sitten kiertovesipumpulla lämpö taloon. Joskus laskeskelin, että pitäisi sinänsä olla ihan toteuttamiskelpoinenkin idea
Täällä meillä on ongelma se, että silloin kun lämpöä tarvitaan eli joulu-tammikuussa on pimeää ja yleensä myös tyyntä. Aurinkopaneelit ja tuulimyllyt eivät oikein tuota. Toki sopivalla paikalla ja riittävän korkealla oleva tuulimylly tuottaa jotakin, mutta kuinka paljon? Idea on siis hyvä, mutta toteuttamisessa muutomia ratkaistavia ongelmia
Mä sen laskeskelin siis sillein, että talven lämmittämiseen riittäis kesällä sen vesivaraston saaminen ~70 asteiseksi, jonkin verran se tuulee ja paistaa syksyllä ja talvellakin, niin ne on vain plussaa sitten.
Joskus miettinyt, että jos ois luppoaikaa, ylimääräistä rahaa ja tonttia, niin voisi rakennella oman vesivaraajasysteemin. Joitain satoja kuutioita vettä jonkinlaiseen eristykseen, jatkuva lämmitys esim. aurinkokeräimillä ja vaikkapa tuulivoimalla vastuksia lämmitellen ja sieltä sitten kiertovesipumpulla lämpö taloon. Joskus laskeskelin, että pitäisi sinänsä olla ihan toteuttamiskelpoinenkin idea
Vesivaraston pitäisi olla aika ison kokoinen. Jos nykyaikainen matalaenergiatalo vie talven mittaan luokkaa 10.000 kWh lämpöä talon lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen, niin siitähän voi laskea vaikka peruskoulun fysiikalla sen minkä kokoinen vesivaraaja siihen tarvittaisiin ilman häviöitä. Sitten meneekin jo paljon vaikeammaksi fysiikaksi kun lasketaan se vesivaraston lämpöenergianhukka kun se on tehty maanalle ja eristeenä on jotain ja ympärillä saattaa vielä virrata esimerkiksi pohjavettä.
Muistelen että joskus esimerkiksi professori Peter Lund on puhunut jotain sellaista että olisi hienoa kun joku joskus kokeilisi tuollaista Suomessa käytännössä. Ilmeisesti se hintalappu on luokkaa järkyttävä mitä tuollainen tulisi maksamaan kun kukaan ei ole sellaista koskaan tehnyt ja maalämpöpumpun asentaminen maksaa sen 10-15 tuhatta euroa ja sillä saa pumpattua maasta tai kalliosta samat lämmöt muutaman sadan euron vuosikustannuksilla.
Tuulivoimala voisi toimia "akun" energian lisäämisessä talvisin, mutta se vaatisi kymmenien kilowattien maksimitehoisen tuulivoimalan että sen tuottamalla sähköllä yksi omakotitalo pysyisi lämpimänä. Sellaista taas ei minnekkään omakotitalojen kaava-alueelle rakennetakkaan melu- ja muiden haittojen vuoksi vaan vaatisi jonkun oman maatilan tms. jonne niitä myllyjä voisi pystyttää. Maksaa myös niin paljon sellainen ettei hommassa ainakaan taloudellisesti ole mitään järkeä.
Aurinkopaneeleilla taas ei tee yhtään mitään Suomessa marraskuun alkupuolen ja helmikuun lopun välillä.
Kuten hyvin tiedät, hakekattiloita on useita erilaisia ja osassa ei ole automaattista polton uudelleenkäynnistystä. Näissä tilanteissa on kuten asian ilmaisit. Uudemmissa kattiloissa/polttimissa on tietenkin automatiikat jotka hoitavat polton käynnistykset ja tauot ilman kummempia räpeltelyitä. Näissähän on monesti myös tuubien puhdistus hoidettu automatiikalla jolloin "vajaakäyttö" ei aiheuta suuria ongelmia. Itselläni otti vain silmään tuo lauseeksi jossa ihmetteli lämpöenergian ajamista varaajaan ja sillä ajattelin ettei homma ole aivan selvää.
Tekninen tila/huone, jonne käynti ulkopuolelta on ilmeisesti pakollinen taloissa, joissa on kaukolämpö. Tai näin ainakin eräs talomyyjä muisteli olevan kotikunnassani. Tämä kuulemma liittyy kaukolämpöverkkoon ja sen huoltoon. En sitten tiedä onko totta vai ei, mutta selvinnee kysymällä rakennusvalvonnasta.
Tämä on minusta lähempänä todellisuutta kun nuo blurris:n viestin neliöt. Huoneen muoto ja oven/ovien ja ikkunoiden sijoittele ratkaisee paljon, eli ei pelkät neliöt.
Ihan mielenkiinnosta, jos varsinkin kotiautomaatio kiinnostaa, miksi talopaketti? Talon suunnittelu ei niin hirveän monimutkainen prosessi ole, jos ottaa yhteyttä esim. taloja suunnitteliviin arkkitehtitoimistoihin? En nyt kritisoi, esitän lähinnä toisen näkökannan. Oma okt-projekti meni juurikin noin: tontti, talosuunnittelu, pienurakkasopimus talosta -> homma paketissa eikä mitään kompromisseja, vaan kaikki just tasan tarkasti eikä yhtään mitään sinne päin.
-maarakentamiskustannukset: 68000 e (tässä tuli meidän kannalta se ainoa ikävä yllätys, kun maaperätutkimus paljastui huonosti tehdyksi ja maansiirtoa tuli "hieman" enemmän kuin oli ennakoitu)