Nyt tullaan jo vähän suurempien yhteiskunnallisten asioiden ääreen. Alunperin työttömyyskorvaus/toimeentulotuki rakennettiin sen vuoksi ettei kukaan näe nälkää tai joudu tekemään rikoksia perustoimeentulon eteen. Ongelmaksi muodostuu ihmiset joille se riittää ja jotka eivät halua mitään muuta tehdäkkään. Ongelmaa ei ole jos näitä ihmisiä on yhteiskunnassa muutama tuhat, sen tämä hyvinvointiyhteiskunta kestää. Mutta mitä suuremmaksi määrä nousee sitä suurempi taakka tästä tulee yhteiskunnan kannettavaksi.
Minun mielestä kun puhutaan työttömyydestä niin aina mennään täysin metsään siinä, että puhutaan työttömyydestä ongelmana vain koska joudutaan maksamaan tukia. Se oikea ongelma on se, että työtä jää tekemättä jolloin rahaa jää tulematta. Ja siis se ongelma on, että nämä rahat jää sijoittamatta jolloin niiden tuottokin jää pois. Työ myös tuottaa lisäarvoa muuallekin kuin työntekijän lompakkoon.
Voidaanko sitten edellyttää jotain ehtoja perustoimeentulon saamiseksi ?
Karenssi, työssäolovelvoite, työkokeilu, kuntouttava, koulutuspakko, leikattu toimeentulotuki. Ehtoja kun on jo vaikka kuinka paljon. Jos luet vaikka näitä lakeja niin siellä on ehtoja ja sakkoja mainittu joka välissä.
Mitä me teemme sitten ihmisille jotka eivät halua työllistyä mihinkään ? Ovat tyytyväisiä yhteiskunnan tuista, osaavat hakea vähintään kaikki mitä heille kuuluu ja tyytyvät siihen. Mitä heidän kanssaan pitää tehdä ? Jos sitä motivaatiota mihinkään ei ole. Tai ainoa mikä motivoi on vaikka päihteiden käyttö. Pitääkö yhteiskunnan rahoittaa heidän elämisensä ? Entä jos ei halua kouluttautua eikä työllistyä, nauttii tuista ja samaan aikaan tekee jossain muodossa pimeää työtä koko ajan.
Ongelma ei ole se pieni ihmismäärä joka ei halua tehdä töitä ikinä. Ongelma on se suurempi ihmismäärä jolle työtä ei löydy. Itseäni aina harmittaa näissä keskusteluissa kun työtön on vain laiskuri joka ei koskaan tee mitään jos ei ole pakko. Ongelma on aina vain se, että miten saada työtön tekemään töitä. Oma lukunsa sitten nämä, jotka vain haluavat vain uunittaa työttömät ja ratkaista ongelma kerralla lopullisesti. Kun oikea ongelma on se, että miten löytää työpaikka työtä haluaville. Minun mielestä se ei ole ongelma, että on pieni ihmisryhmä jotka ovat esimerkiksi ideologisesti työntekoa vastaan. Se ryhmä on niin pieni, että sillä ei ole merkitystä. Toki näissä keskusteluissa valitettavasti kaikki työttömät mielletään tähän ryhmään kuuluviksi.
Jos joku on päihderiippuvainen niin se on lääketieteellinen ongelma. Ei masennusta, alkoholiongelmaa tai huumeongelmaa ratkaista tukia leikkaamalla. Niihin on aivan eri keinot.
Tulit väittäneeksi ettei työtä tekevä saisi palkkaa. Mutta kerro nyt vielä miksi työttömyystukena pitää saada rahaa? Miksei sähköä, ruokaa, vettä? Vuokra sen mukaan onko halvempaa tarjolla, jos on -> muutto edessä. Näin asuntojenkin hinnatkin pysyisivät.
Tukien pitää olla rahaa koska elämme markkinataloudessa. Se on jo ihan ihmisoikeuskysymys että saa päätää mitä ostaa. Miten ajattelit että ihminen pärjää tässä maailmassa ilman rahaa? Toki varmaankin arvaan jo seuraavan pointtisi. Joku työtönhän voi käyttää rahaa johonkin kivaan. Ostaa sipsipussin, elokuvalipun tai herranjumala sentään, kaljapullon! Eihän työttömän kuulu nauttia mistään, niinkö? Pitää vaan hakea röitä saatana ja ei levähtää saa (eikä syrjäytyä) ennenku palkkakuitti on kourassa.
Eikä työttömien rahtaaminen halvimpiin ghettoihin ratkaise yhtäkään ongelmaa.
Ja se mitä väitin, on että tuki ei ole palkkaa. Miksi palkankaan tulisi olla rahaa? Sekö on se ratkaisu että työttömät siirretään ruokalippusysteemiin? Edelleen kuulostaa ihan puhtaasti kommunismilta. Ensin sanot että ei tarvi maksaa palkkaa työstä ja nyt sen vastikkeellisen tuenkaan ei tarvi olla rahaa? Kuuluuko työttömälle mielestäsi äänioikeus? Tasa-arvoinen kohtelu oikeuden edessä? Terveydenhuolto? Ihan uteliaisuuttani kyselen.
Työntekijällä on hintansa, ja itseasiassa monissa maissa on vielä minimipalkka tuohon estämään niitä jotka eivät muuta ymmärrä. Muussa tapauksessa kyllä hinta pitäisi olla se alin, millä kumpikin on tyytyväisiä - ja jos ei ole töitä niin kannattaisi ottaa mitä saa.
Tyytyväisyys on myös sitä, että ei ole pakko ottaa jos ei ole tyytyväinen. Vastikkeellisessa mallissa on pakko tehdä tuottamatonta työtä ilmaiseksi. Ja Suomessa ei ole minimipalkkaa.
Hinta on aina riippuvainen monesta seikasta. Palkka eli työntekijän hinta vertautuu toimivassa markkinataloudessa muihin työpaikkoihin. Jos joku voi maksaa vähemmän niin silloin se joku voi ottaa suuremman katteen tai myydä halvemmalla. Jos ei makseta palkkaa vaain pakotetaan tuilla ihmiset tekemään ilmaistyötä ilman että työn pitää olla edes tuottavaa, niin tällöin työntekijän hinta, eli palkka, pienenee. Markkinoilla missä työntekijälle ei tarvi maksaa palkkaa on työntekijän arvo negatiivinen, koska työreserville pitää silti keksiä tekemistä.