1. TechBBS ja EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR (General Data Protection Regulation): Käyttäjien ehdoilla, oikeus tulla unohdetuksi - meillä tunnuksesi ja viestisi eivät jää panttivangeiksi. Foorumi päivittyy. Lue lisää.
  Poista ilmoitus

Vaihteistot, eli automaatti/manuaali ja sen parhaus.

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja elliV, 11.03.2017.

 1. elliV

  elliV

  Viestejä:
  151
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Aiheesta on ollut taistoa monessa ketjussa, monesti offtopiciksi asti.

  Itse olen hyvin pitkälle manuaalin kannattaja, koska pidän ajamisesta ja se kepin kanssa sotkeminen tuo sopivasti haastetta suoritukseen. Vaippaan paskoessa oli upeaa, kun sai laitettua pyöreän palikan pyöreään reikään ja kolmikulmaisen omaansa. Onnistunut vaihtaminen tuo vähän samanlaisen tyydytyksen.

  Harrasteautossa tuskin koskaan haluan manuaalista luopua, mutta käyttöautossa tekisin poikkeuksen. Vaihtaminen manuaalilla on yhtä paljon vaiva kuin nautinto, joten automaattilaatikon pitäisi pystyä suorittamaan vaihto kuljettajaa paremmin. Toistaiseksi olen törmännyt vain muutamaan laatikkoon jotka kelpuuttaisin.

  Kolmi- ja nelivaihteiset automaatit ovat poikkeuksetta kuraa. Pykälien puute vaatii momentinmuuntimen luiston ja kaasupolkimen suora yhteys vetäviin pyöriin tuntuu katoavan. Hyötysuhde on monesti jotain kauheaa. Ehdottomasti paskin kokemus oli uudemman Neonin nelipykäläinen, johon oli laitettu tiptronic-tyyppinen manuaalimahdollisuus. Sen välityksillä ei ollut mihinkään ajotilanteeseen tarjolla kahta käyttökelpoista vaihdetta ja vaihto kesti monta sekuntia.

  Volvon laatikot 2000-luvun alusta ovat myös kohtuullisen hirveitä. Vaihtoaika on tolkuton ja momentinmuunnin luistaa aivan tarpeettoman paljon. V70R jäi koeajon jälkeen kauppaan, koska automaattilaatikko söi kaiken hauskuuden autosta. Sama loota tuntuisi olevan myös pienempitehoisissa koneissa. 2004 9-5 Saabin automaatti taas on jäänyt mieleen huomattavasti parempana.

  Kaksoiskytkinvehkeet ovat normaalissa ajossa asiallisia, mutta näiden ainoa selvä plussa on nopea vaihtotapahtuma. Muuten menevät samaan kategoriaan yksikytkimisten robottivaihteistojen kanssa. Edessä on siis väistämättä kytkinremontti, eikä erikoistilanteissa käytös ole koskaan perinteisen automaatin veroista. Peräkärryn kanssa peruuttamiseen ehdottomasti momentinmuunnin tai manuaaliloota.

  Pariin vuoteen ei ole kokemusta uusista, mutta F11 koppaiseen Bemariin istutettu 8-vaihteinen oli ensimmäinen josta tykkäsin. Vaihtoi nopeasti, luisti hyvin vähän ja toiminta oli hyvin huomaamatonta eri tilanteissa. Toinen siedettävä laatikko on ollut Subarun käyttämä CVT. Variaattorin ja momentinmuuntimen yhdistelmä on käytössä todella toimiva, kun vaan tottuu kierrosluvun perinteisestä poikkeavaan vaihteluun.

  Manuaaleista on parhaimpina jäänyt mieleen takavetovolvon M47 ja Cooper S Minin nokalla ollut Getragin kuusilovinen. Molemmat ovat ottaneet pykälää sisään mukisematta kuskin tahdon mukaan eri tilanteissa. Volvoon tietysti olisi kaivannut vähän lyhyempiä liikeratoja, mutta kai se pienellä muutoksella olisi onnistunut. Kaikki muut ajamani manuaalit ovat aina jollain tapaa tuntuneet huonommilta.
   
 2. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Kyllähä se manuaali on paras "ajamiseen", ainakin jos omaa toimivan vasemman jalan. Täydellinen auton hallinta, hyvä suorituskyky, luotettavuus ja taloudellisuus. Moni rattimies tietenkin allekirjoittaa manuaalin tarjoaman ajamisen hauskuuden.

  Jos auto on vain pakko-tylsää matkustamista varten, niin sitten se on aivan sama millä etuveto-automaatti-diesel-romulla ajelee, mutta toiset tykkäävät ajaa itse.


  Tietenkin fakta on että tulevaisuuden sähköautot ovat kaikki automaatteja (tai sähköauto ei yleensä tarvitse vaihteistoa lainkaan), joten kepittämisen hauskuus tulee väistämättä kuolemaan.


  Ja mielipiteeni perusteeksi voin vielä korostaa että monenlaisia automaatteja olen omistanut ja ajanut.

  Momentinmuunnin + planeettapyörästö on se ainoa automaatti jonka enää kelpuuttaisin. Juu, se on hidas, kuminauhamainen, tuhlaa bensaa, mutta hyvin tehtynä mukava matkavaunuun ja ihan luotettava automaatiksi, erityisesti jos mukana on kuormaa ja tarvitsee hitaita siirtymisiä, kuten venetrailerin parkkeeraus.

  Yritä siinä jollain tuplakytkimellä siirtää konttausvauhtia usean tonnin peräkärryä, niin kytkinlevyt palavat hetkessä. Momentinmuunnin vain kierrättää hydrauliikkaöljyä, jonka luoman hukkalämmön jäähdytin toivottavasti eliminoi ennekuin tulee tuhoa.

  Eli, jos vedät perässä hotellia tai isoa venettä, niin perinteinen tomaatti on ehkä se paras valinta. Tietenkin on hyvä muistaa, että nämä perinteisetkin tomaatit ovat toisilla merkeillä luotettavampia kuin toisilla. Kyllä siinä yksikin Volvo-kaverini meni hyvin hiljaiseksi kun korjaamo totesi että pistetään uusi automaatti tilaukseen, eikä ollut kovin paljon ajettu V70. Automaatin vaihtoremppa voi olla auton arvo, joten käytettynä se on aina riski.


  Tuplakytkin laitteita en ole ikinä ymmärtänyt. Ne ovat vain hyviä 0-100 kiihdytyksissä, koska noissa tilanteissa vaihdot ylöspäin ovat nopeita, usein välittömiä, mutta arkielämässä tarvitaan useiden pykälien pikaisia alaspäin vaihtoja, esim kaupunkiliikenteessä johonkin väliin pujahtamisessa, koska laatikko menee kuitenkin normaaliajoa tyhjäkäyntikierroksilla ilman mitään voimaa. Siinä palaa hermo kun poljet kaasua syvemmälle ja laatikko arpoo pitkään että mikä niistä noin seitsemästä vaihteesta tähän sopisi. Planeettapyörästö voi olla jopa nopeampi arkielämän tilanteissa.

  Tietenkin tuplakytkimen etu on sen energiatehokkuus, mikään pesulinko ei siellä syö tehoja, ei ole kuminauhamaisuutta, bensaa säästyy, mutta tuon nykivän kaupunkiajon takia en tuplakytkintä ottaisi. Ei myöskään ole paras vaihteisto kärryn vetoon, kun muistelee kuinka aina kytkin haisi peruutettaessa mäkeen. Eikä varmaan tarvitse kenellekään muistuttaa kuinka surullisen kuuluisa VW:n DSG paketti on ollut. Olisi kiva kuulla miten muiden valmistajien tuplakytkimet ovat toimineet pidemmässä ajossa.


  CVT on monen merkin kohdalla ollut katastrofi, hidas kuminauha paska, joka leviää lopullisesti naurettavan pienillä kilometreillä. Näitä on monet merkit kokeilleet, ja useasti ongelmallisiksi todettu. Ehkä ongelma ei ole niin paha, jos autossa on pieni heikkotehoinen moottori. Vähäinen vääntömomentti ei ehkä hajota portaatonta ketjuvetoa kuten suurempi moottori.

  Olen jopa sitä mieltä että heikkotehoiseen autoon portaaton vaihteisto sopii melko hyvin, koska CVT:ssä ei ole vaihtoviiveitä. Laiskan moottorin yhteydessä kaikki muut automaatit ovat todella ärsyttäviä, koska voiman puute tarkoittaa että laatikko joutuu pientäkin kiihdytystä varten vaihtamaan pienemmälle.

  Esimerkiksi manuaalin kanssa tiedän että se laiskakin kone jaksaa kiivetä tuon mäen viitosella kunhan pidät poljinta pohjassa (tai vakkari päällä tietenkin yleensä), mutta automaatti ei sitä tiedä ja alkaa pudottelemaan pienempiä pykäliä sisään. Minulla on monta kokemusta kuinka automaatilla menen vakkari päällä esim. 110km/h asetettuna, tomaatti pitää isointa sisällä, seuraa ylämäki, vauhti hidastuu, tomaatti pudottaa viitoselle, sitten neloselle, tähän miettimiseen meni niin kauan aikaa että vauhti hidastui entisestään. Se taas tarkoittaa sitä että vakkari päätti että nyt mennään niin hitaasti, vaikka pyynti on 110, että nyt täysi kaasu. Sitten tomaatti pudottaa kakkoselle ja kierrättää punarajalle. Onpa sivistynyttä! Ja kyseessä oli ihan kunnon V6, eikä mikään mopo.

  Eli, laiskaan moottoriin ei perinteinen automaatti sovi. Se on järkyttävää arpomista vaihteiden välillä, ennemmin otan manuaalin ja saan itse päättää mikä vaihde sisällä vaikka kaasupoljin olisi pohjassa. Tietenkin jos olet onnekas rikas ja sinulla on iso tehokas moottori, niin automaatti onkin jo paljon miellyttävämpi, kun jokaisella vaihteella on voimaa tarjolla. Mutta toisaalta, sitten jos sinulla on se iso vääntävä moottori, niin manuaali onkin aivan loistavan hauska laite tykkiin autoon!


  Paras "automaatti" on mielestäni Toyotan Power Split Device, joka ei itseasiassa ole vaihteisto missään mielessä, koska siinä on kiinteä välitys, vaan se on enemmänkin yksinkertainen järjestelmä kolmen eri moottorin yhdistäminen vetopyörille siten että niiden suhteellisia nopeuksia muuttamalla vetopyörästön pyörimisnopeus muuttuu. Ajajalle se tuntuu kuin portaaton CVT vaihteisto, mutta siinä ei ole CVT:n vika-alttiutta, koska se ei todellakaan ole mikään "hihna" veto, vaikka CVT:ltä tuntuisikin. Oikeastaan siinä ei ole mitään vika-alttiutta, koska rakenne on niin yksinkertainen että on vaikea kuvitella miten sen saisi rikki. Toyotan hybridit ovatkin olleet todella luotettavia.
   
 3. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  3 866
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Itsellä oli 2002 S60 automaatti ja laatikko oli ihan loistava. Tehoa oli lastun jälkeen 235hp ja hyvin se laatikko toimi.

  Nyt on 120hp D2 ja automaatti, toimii myös todella hyvin. Reilun vuoden ajoin välissä manuaalilla ja kyllä se tikun veivaaminen vitutti alusta asti.
   
  nnh tykkää tästä.
 4. Nazi

  Nazi

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Manuaali tottakai!

  Ei paljoa tarvitse autonvalintaani perustella: keulalla baijerilainen suora-kuutonen, 50-50 painojakauma, takaveto ja manuaalivaihteisto. Aika täydellinen paketti.
   
  blastermaster tykkää tästä.
 5. teppemies

  teppemies

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitä helvettiä? :confused2:
  Mikä ja miltä aikakaudelta tuollainen tuotos on?
   
 6. Toiota

  Toiota

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  05.03.2017
  Useita eri merkkejä ja malleja, ainakin vuosimallista 2015 vielä löytynyt (Camry V6, viimeisin vuokra-automaatti kun USA:ssa ei muita ole vuokraamoissa).

  Ilmiö riippuu toki auton kuormasta ja mäen jyrkkyydestä. Ehkä Suomessa ei niin suuri ongelma, enemmänkin maissa joissa pitkiä moottoritie nousuja.
  Edit:
  Tähän voisin tarinoida vielä vähän lisää kokemuksia. Joskus 90-luvun puolivälissä automainoksissa alettiiin mainostamaan älykkäitä oppivia automaatteja. Hieman tyhjäksi jäi ne puheet, monet niistä oli huonoja oppimaan. En tiedä miten automaatti loota ja vakkari ohjelmoidaan yhteen, jos ohjelmoidaan lainkaan. Monesti muistan kuinka oli mahdotonta mennä vakkarilla kun loota vaihtoi yhtenään vaihteiden välillä, jaksaa, ei jaksa.

  Tuo 2015 Camry oli oppiva. Mutta tyhmä sellainen. Sen jälkeen kun se oli kakkosella kiihdyttänyt mäessä takaisin vauhtiin nii se vaihtoi taas isommalle,jota kone ei jaksanut taaskaan kiivetä. Se taisi antaa kolme kertaa käydä vaihteet läpi, sitten se mukautui tilanteeseen ja piti kakkosen sisällä, ja harmillisen kauan aikaa pitikin vaikka mäki oli jo ohi. Ekana luulin että laatikko hajosi ku ei vaihtanut millään ylöspäin.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2017
 7. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  3 866
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kaikilla ajamillani automaateilla (pari perinteistä ja pari kaksoiskytkintä) on vaihtanut mäessä pienemmälle jos näyttää siltä ettei jaksa, ja tällöin vakkarin lukema on pudonnut korkeintaan 2-3 km/h. Ja nämä tosiaan jossain 40-50 km/h vauhdeissa kaupungissa... Taajamissa ja maanteillä ei ole moisia pudotuksiakaan tullut.

  En tiedä mikä aski tuossa Camryssa on mutta voimalinja kuulostaa joltain hätäisesti jenkkimarkkinoille purkatulta paskalta.
   
 8. Requiem

  Requiem For You

  Viestejä:
  288
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eka automaatti ja manuaaliin ei paluuta. Pitäisi olla oppiva, enpä tiedä, mutta kyllä käytös vähän muuttui kun nollasivat öljynvaihdon yhteydessä. Kun kaasua polkasee ohittaessa niin vaihtaa herkästi liian pienelle mielestäni. Ja kun ajaa noin mittari 90 niin ei vaihda kutoselle. Mutta kun vakkarin pistää päälle niin kutonen vaihtuu samantien. Muuten ei ongelmia.
  2007 Mondeo, samaa lootaa lienee käytössä useilla merkeillä.
   
 9. leekoukko

  leekoukko

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  04.02.2017
  Harrasteautossa manuaali, tosin kelpuuttaisin kyllä jossain radalle sopivassa harrasteautossa myös jonkun f1 tyyppiset vaihteet, mitä nyt onkaan nimeltään. Käyttöautossa automaatti, siitä ei osaa enää luopua. Noi uudet 8 portaiset automaatit on kyllä hienoja ajaa ja sellainen tuosta nykyisestäkin kulkupelistä löytyy. En vaihtaisi pois.
   
  Biker75 tykkää tästä.
 10. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  3 879
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Manuaalilla toistaiseksi on menty vuosikausia, koska niiden huoltovapaus on kuiteskin pitemmässä juoksussa iso valttikortti (+ nykymittapuulla yksinkertainen ja luotettava tekniikka). Paria automaattiakin ajellut, ei niissä valittamista, mutta omat kokemukset eivät ole olleet säväyttäviä siinämielessä, että kovissa vauheissa ne on tuupannu olemaan hitaahkonlaisia ('97 B-Omega 2.5 V6 manuaalilla vs. '04 V70 2.4 automaatti, ni 120 km/h vauhdissa Volvo tippui kyydistä). Mutta paikaltaan lähtö toki on kuin tykin suusta. Ja sit jos on yrittäny ajella vähän semmoista performanssiajoa jossain takateillä, ni omat kokemukset ovat olleet vähän kehnoja, mm. '96 BMW 525tds oli aina väärä vaihde tuvassa ja hukkasi hyvän keskialueen väännön revittämällä konetta. Mutta, nämä toki ovat aina autokohtaisia ja varmasti uudempien autojen automaatit ovat jo paljon kehittyneempiä.


  Loppupeleissä se oma autoilutyyli ja tarve ratkaisee, että haluaako automaatin vai manuaalin. Siitä kinastelu on turhaa, mutta vertailu on hyvää keskustelua. :)
   
 11. teppemies

  teppemies

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itselläni on rajallinen määrä kokemusta tomaateista, mutta jotain kuitenkin. Vähäisesti useasta, sekä enemmän yhdestä perinteisestä ja yhdestä kaksoiskytkimellisestä. Yksikään noista ei ole käyttäytynyt, kuten @Toiota kuvasi Camryn käytöstä. Aidosti mäkisiä teitä olen ajellut, vakionopeudensäätimen kanssa, vain C-Mersulla (-98), CRV:llä (-05), Octavialla (-07 ja -08), sekä Mazda 6:lla (-14), eli sen suhteen aika suppea otanta. Yksikään noista ei ole sekoillut, kuten jenkki-Camry. Jokaisella noista on tullut eteen tilanteita, joissa loota joutuu touhuamaan, mutta toiminta on ollut jouhevaa ja loogista, jopa tuon CR-V:n tapauksessa, vaikka 2.0 vaparibensan puhti loppuu heti jyrkemmän mäen alkuvaiheessa. Eikä tuo Mazdan vaparibensakaan taida vääntölukemissa kovin korkealle nousta.

  Ainoa kerta, kun tomaatti on ollut, käytöksestä päätellen, lähellä hämmentyä, on ollut Vuokatin vaaran päälle kiipeäminen vakionopeudensäädin päällä (vakkari vain testin vuoksi). Siinä DSG vaihteli pykäliä jatkuvasti ja välillä tuli "pieniä" nykäisyjä, mutta toiminta oli silti loogista, kun huomioi sen, ettei loota tiedä tulevaa. Sama homma oli alas tullessa. Tällä ei ole sitten mitään tekemistä normaalien teiden kanssa, ainakaan meillä päin, tuskin missään.

  Kokeilemani automaattivaihteiset autot ovat kaiken kaikkiaan olleet ihan ok. Tietynlaisissa harrastepeleissä manuaali on ehdottomasti oikea valinta, mutta käyttöpeliin imo automaatti on parempi. Saattaisin olla eri mieltä, jos kokemukset olisi jenkki-Camrysta ja vastaavista, mutta olen moisista onnellisen tietämätön. Ei kai tuollainen ole mahdollista, ellei suunnittelua ole tehnyt tasamaan asukki puhtaasti paperilla, ilman ensimmäistäkään käytännön testiä?
   
  nnh tykkää tästä.
 12. teppemies

  teppemies

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lähtisin oletuksesta, että tuo automalli, ainakaan tuolta aikakaudelta, ei ole se sopivin vaihtoehto performanssiajoon. ;) Voisi kuvitella, että auton käytöksen suunnittelussa etusijan ovat saaneet aivan muut, jopa päinvastaiset, seikat.

  Se lienee totta, että jos autoa haluaa toisinaan käyttää ihan muuhun, kuin sitä on alunperin suunnittelu, lienee manuaaliaski lähes välttämätön. (Ennenkuin joku ehtii, jätetään tämän ulkopuolelle pakasta vedetyt +150k€:n autot, varmaan menee ajossa kuin ajossa, vaihtoistolla kuin vaihteistolla.)
   
 13. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  3 879
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Joo, noissa tuon aikakauden vehkeissä oli jo sähköistä lootan ohjausta ja se ei oikein skulannu niiku ois pitäny, vaan hukkasi nimenomaan vääntömoottorissa sen väännön siihen, että revitteli konetta ihan älyttömästi. Nykyään varmasti on otettu huomioon toi seikka ja vaihteisto pitää käytännössä aina sen vaihteen tuvassa, mikä on sillähetkellä tuolla ideaalilla kierrosalueella. :)
   
 14. SS_Elite_Guard

  SS_Elite_Guard

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten kaksoiskytkinvaihteisto eroaa käytössä momentinmuuntimellisesta? En ole kaksoiskytkimellistä ikinä käyttänyt joten sikäli kiinnostaa koska noita on eniten tarjolla uusissa automalleissa.
  Onnistuuko ongelmitta:

  a) ryömintä jarrua käyttäen, vaikka hidas peruutusparkkeraus tai liikennevaloissa ryömintä
  b) pysyykö valumatta paikallaan ylämäessa itsestään jos vaihde Deellä
   
 15. elliV

  elliV

  Viestejä:
  151
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olisi hieno päästä kokeilemaan Rollsin gps-avusteista tomaattilaatikkoa. Se kun yrittää kartan avulla ennakoida ja valita joka mutkaan sopivimman vaihteen. Eiköhän se edessä olevat korkeuserotkin ota huomioon.
  Aika jännä. 170hp vaparin keulalla laatikko on osakaasulla kaupungissa omituinen. Kevyessä kiihdytyksessä se luistattaa momentinmuunninta ja hyvin herkästi alkaa arpomaan pienempää vaihdetta, vaikka isommallakin riittäisi voimaa. Lähdöt ei ole pehmeitä ja vaihdot ovat turhan hitaita. Maantiellä vakkarilla ajaessa tai ohitellessa laatikko toimii järkevästi. Ärrää vaivasi ihan samanlaiset ongelmat. Olisiko mahdollista, että lastutuksen yhteydessä olisivat tehneet laatikon ohjauksellekin jotain?
  Kaksoiskytkinvaihteisto on käytännössä manuaalilaatikko, jota robotti käyttää. Kytkimiä on robotilla vaan yhden sijasta kaksi. Vaihteiston rattaat ovat kahdella akselilla eri kytkimien takana(esim. parilliset ja parittomat erikseen), jotta perättäisten vaihteiden vaihto voidaan tehdä todella nopeasti. Sitten jos pitääkin vaihtaa saman kytkimen takana olevien vaihteiden välillä(esim. vitoselta kolmoselle), on viive selvästi pidempi. Momentinmuunnin tekee käytännössä saman asian kuin kytkin, tosin paljon pehmeämmin ja kulumatta.

  Ryömintä onnistuu, tosin jarrua vasten ne eivät minun tietääkseni suostu ryömimään. Joku jolla on tuoreita kokemuksia varmaan osaa sanoa. Peruutusparkkeeraus onnistuu sekin tasaisella. Ylämäkeen peruutellessa joutuu kaasua painamaan enemmän, johon laatikko ei välttämättä reagoi odotetusti. Näissä on varmasti eroja eri sukupolven laatikoiden välillä.
  Ylämäessä ei vaihteisto pidä kaksoiskytkinvehkeissä autoa paikallaan. Niissä taitaa olla kaikissa mäkilähtöavustin, eli auto pysyy paikallaan jarrun avulla automaattisesti. Kannattaa koeajaa ja kokeilla eri tilanteissa ennen ostopäätöksiä.
   
 16. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  3 866
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Voi olla että jotain tehtiin, mutta ehdin mä sillä ajamaan aika paljon ennen softaamistakin ja ihan loogisesti se minusta toimi. Ei tosiaankaan vaihtanut herkästi alaspäin vaan lähinnä jyrkemmässä mäessä tai jos laittoi oikeasti lapun lattiaan. Nykyinen tehoton D2 A vaihtaa jo vähän herkemmin alas. Se S60 oli tosiaan 2.4T:llä ja laatikko oli joku Aisinin 5-vaihteinen. Onko noissa sitten eri vaihteistoja, mene ja tiedä.
   
 17. blastermaster

  blastermaster

  Viestejä:
  781
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Aina on ollut manuaaleja ja manuaalia viimevuonnakin hain kun autoa vaihdoin. Mutta automaatti tuli kuitenkin hommattua kun ei sopivaa yksilöä manuaalina löytynyt. Ei se varsinkaan alussa tuntunut pahalta mutta kyllä näin jälkeenpäin on tullut kirottu kun normaaliajossa olis manuaali kyllä kivempi. Hitaassa möyrinnässä ja kaupungissa ehkä automaatti ok. Kestävyyden kannalta näissä vanhoissa Volvoissa ilmeisesti ihan sama kumpi, toisesta menee levyt ja toisesta ventiilipöytä. Samaa hintaluokkaa korjaus jos ei anna automaateista ymmärtämättömän pajan vaihtaa koko askia. Tuo sama automaattihan on käytössä varmaan kymmenessä eri autossa.

  Audin DSG tykkään maantiellä mutta kaupungissa en. Stop&go nylkytys on jotenkin epämääräinen.

  Mersun Vito pakua automaatilla yritin viikolla peruttaa jäistä mäkeä ylös, en tiedä tekniikkaa mutta perseestä oli kun ei saanut mitään tuntumaa koska pyörät lähtee pyörimään ja millä momentilla.

  Audin CVT vaihteisto on ollu ehkä se mukavin tuollaiseen perheautoon. Valitettavasti vaan pikkukoneiden yhteyteen saa.

  Bemareissa käytetty perinteinen ZF laatikko on toimiessaan kyllä tuntunut kans hyvältä moneen muuhun verrattuna. E53, E61 ja E39
   
 18. teppemies

  teppemies

  Viestejä:
  596
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Omat kokemukseni kaksoiskytkinvaihteistosta perustuvat vain Octavia II:n TDI:n jatkona olevaan DSG:n toimintaan.

  a) Jarrua vasten ryömitys kyllä onnistuu "pintajarrulla", joskaan ei niin jouhevasti, kuin momentinmuuntimellisella. Vähän jyrkempään mäkeen saattaa tarvita pientä kaasua, ei lähde niin helposti ylämäkeen ryömimään, kuin perinteinen tomaatti. Kuitenkin aivan riittävän jouhevasti, ts. ei ongelmia. Tottumattomalle kuitenkin helpompaa ja jouhevampaa, kuin manuaalilla.

  b) Jyrkässä mäessä jarrun vapautuksen jälkeen inasen valahtaa, aavistuksen perinteistä enemmän. Ei kuitenkaan lähde ensivalahduksen jälkeen valumaan juuri perinteisestä tomaattia herkemmin.

  Kokemukseni eivät välttämättä päde, jos perään laitetaan kärry, joka on suurempi kuin pieni ;) Ei kannata jättää noita koeajosta pois.

  Itse tykkään nykykokemusten perusteella enemmän momentinmuuntimellisesta, mutta kokemukseni perustuvat käytännössä yhteen kaksoiskytkinmalliin. Tai kahteen; BMW:n SMG ei ole kaksoiskytkinvaihteisto, mutta käsittääkseni toimintaperiaate on samalla seinällä. Ei ollut senkään käytön kanssa ongelmia, ei valunut ja onnistui ryömitys ruutuun.
   
 19. Henkka77

  Henkka77

  Viestejä:
  1 551
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kahta en vaihda, vaihdetta ja automaattilaatikkoa.
   
  nnh tykkää tästä.
 20. The Oath

  The Oath R&T-jäsen #240

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  [ ] Automaatti
  [x] Manuaali
  [ ] Joku muu, mikä?
   
 21. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Bemarin käyttämä ZF 8HP on kyllä automaattien parhautta. Kaksoiskytkimet on kyllä kehittyneet paljon viime aikoina. VAG:n uusi 7v märkäkytkiminen oli mainio laatikko ja vanhempien 7v kuivakytkimisten ongelmat ja 6v märän viiveet loistivat poissaolollaan.

  Itselläni on manuaali ja viikottain vituttaa.
   
 22. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  1 323
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Kokemusta automaattivaihteistosta on vain Ameriikan reissulta viime kesältä. Käytössä oli kaksi eri automaattivaihteistoautoa (Jetta ja Volvo C70). Kyllä mä niiden kokemusten perusteella vahvasti harkitsen seuraavaan omaan autoon automaattivaihteistoa. Tuo Jetta varsinkin teki vaikutuksen.
   
 23. Shikanjyo

  Shikanjyo #low&slow

  Viestejä:
  430
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Kyllä se manuaali on oma valinta mutta silti kesäautossa on automaattilaatikko.
   
 24. Incredible Buff

  Incredible Buff

  Viestejä:
  585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kai se riippuu paljon siitäkin missä ajaa. Jossain Turengissa ja maanteillä yks ja sama, mutta en minä ainakaan tuosta kepin veivauksesta ja kytkimen polkemisesta aamuruuhkan jonossa saa mitään ajamisen fiiliksiä.
   
  nnh ja Chekkit tykkäävät tästä.
 25. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  3 879
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Kehä kolmosen ruuhkassa manuaalina olleena voin tuohon yhtyä, noissa paikoissa se manuaali on aivan helvettiä käyttää. Vasen jalka oli jatkuvan kytkimen polkemisen ja pohjassa pitämisen jälkeen täysin puujalka.
   
  nnh tykkää tästä.
 26. Mysiini

  Mysiini

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Arkiajoon ehdottomasti automaatti.

  Muutama vuosi sitten automaattiin siirtyessäni kuvittelin, että yli 20 vuoden manuaaliautoilun jälkeen vaihteiden käyttö olisi niin selkäytimessä, että automaattilaatikko toisi lähinnä lisää mukavuutta kaupunkiajoon muttei sen kummempaa. Yllättäen kuitenkin huomasin, että automaatilla Helsingin kantakaupungin ruuhkissa ajellessa muun liikenteen havainnointi muuttui paljon helpomman tuntuiseksi kuin aiemmin. Näköjään vaihteiden käyttö kuitenkin syö aivokapasiteettia sen verran, että se vaikuttaa huomiokykyyn.
   
  nnh tykkää tästä.
 27. SS_Elite_Guard

  SS_Elite_Guard

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitoksia vastauksista, ehkä nykypäivän kaksoiskytkimet eivät olekaan ihan niin leluja mitä luulin ja eittämättä kehittyvät miellyttävimmiksi vähitellen. VW vähäsen pilasi noitten mainetta. Ennakkoluulojen vuoksi taidan kuitenkin pitäytyä vanhanaikaisessa koska on se vaan niin helppo että ehtii ajamisestakin nauttia, sekä eteen- & taaksepäin. Ja onhan noissa vanhoissa momentimuuntimissa eroja myös, toisilla kiipeää vaikka puuhun tyhjäkäynnillä kun joku toinen voi hyytyä lähes männynkäpyyn.

  Mitä tulee mäkilähtöihin niin näyttääpä monissa uusissa manuaaliautoissakin olevan jonkinlaista mäkipidätintä, Subaruissa jo vähän kauemmin ollut varuste.
   
 28. MrCasual

  MrCasual

  Viestejä:
  322
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [X ] Automaatti
  [ ] Manuaali
  [ ] Joku muu, mikä?
   
 29. Busso

  Busso

  Viestejä:
  252
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Vaihtelu virkistää.
   
  elliV ja DD-Indeed tykkäävät tästä.
 30. tuoppi´

  tuoppi´

  Viestejä:
  469
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Vuoden verran tuli automaattia kokeiltua. Onhan se tietty jollain tavalla helpompaa ja vaivattomampaa, mutta manuaali on vaan aina hauskempi ajaa.
   
 31. MSN64

  MSN64

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Mitä vanhemmaksi tulee sitä enempi automaatti tuntuu paremmalta
   
  naintinain ja nnh tykkäävät tästä.
 32. deequ

  deequ

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  12.01.2017
  Harrastevehkeet manuaalilla, käyttöautot automaatilla.
   
 33. Trespasser

  Trespasser

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ehdottomasti automaattivaihteet kaikessa muussa paitsi ehkä harrasteautoissa. Ei hirveästi kiinnosta kytkimen polkeminen, mukavuus menee edelle. Joskus aikanaan jaksoi manuaalista innostua, mutta ei enää.
   
  nnh tykkää tästä.
 34. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  436
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Manuaalilla mennään, mutta niin omat kuin muidenkin kokemukset automaateista vihjaavat, että seuraavasta kulkineesta löytynee tomaatti.
   
 35. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 275
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juuri näin.


  Ei näin.
   
  nnh tykkää tästä.
 36. Hammu

  Hammu

  Viestejä:
  525
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  (käsin)vaihtelu virkistää :cigar2:
   
 37. MiTu

  MiTu

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Manuaalilla olen ajanut viimeiset 30 vuotta, mutta nyt tuli vaihdettua automaattiin kun toi työmatka hieman piteni... CVT suht vaatimattomalla bensakoneella tuli valittua, tässä on momentinmuunnin josta en kyllä kauheasti tykkää koska liikkeelle lähdössä kierroksia on mielestäni turhan paljon. Paljon puhuttuja dsg vaihtoehtoja en kyllä ole kokeillutkaan, mutta ne ei mielestäni kaupunkiajoon oikein passaa kun siinähän ryömitään sitten kuin manuaalilla kytkintä luistatellen. Eikä nuo erään konsernin cvt:kään siitä tykännyt kun samaan tyylin kytkin hoiti ryöminnän. Eli nykyinen on cvt momentinmuuntimella, tosin minunkin mielestä nauris-tyylinen hybridi olisi ollut kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, toki siinäkin kone huuta kun voimaa tarvitaan kuten tämä cvt:kin, mutta liikkelle se lähtee mukavammin ja kulutuskin lienee hieman kohtuullisempi, auris kokoluokka oli vaan hiukan pieni omiin tarpeisiini... Tähän asti suurin ei automaatille oli suurempi kulutus, mutta nyt sekin alkaa mennä tietyissä tapauksissa tomaatin eduksi..
   
 38. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  3 866
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eikös tuo ole CVT:n ominaisuus tuo "luistaminen", se kun kiihdyttää aina täsmälleen parhaalla kierrosalueella ja pienellä bensakoneella se on helposti aika korkealla.
   
 39. MiTu

  MiTu

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä, siis kiihdytettäsessä kierrokset on helposti tapissa ja ylämäissä kierrokset nousee huomaamatta... Mutta tarkoitin lähinnä tuota liikkellelähtöä momentinmuuntimella jossa kierrokset nousee helposti sinne pariin tonniin (joka on kierrosluku myös satasen marssivauhdissa) ja kun vauhtia tulee niin kierrokset laskee kun se lukittuu, eikä tämä ole varmaankaan ainoastaan cvt:ssä vaan myös perinteisen momentinmuunnin automaatin ominaisuus. Edellisellä nokilekamanuaalilla liikkelle lähdettäessä ei kaasua tasaiselta lähdettäessä tarvinnut ollenkaan, tyhjäkäynti riitti...
   
 40. Diaz\

  Diaz\

  Viestejä:
  3 866
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  On juu, jos tahtoo lähteä semiripeästi niin kyllä se sinne pariin tonniin tykkää mennä.
   
 41. Jani_ik

  Jani_ik

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Harrasteauto: Minä ajan itse
  Käyttöauto: Teleportaatioteknologiaa odotellessa tyydytään saatavilla oleviin automaatteihin :)
   
 42. Bapsu

  Bapsu

  Viestejä:
  858
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä ainakin vanhemmissa momentinmuunninlaatikoissa kierrokset lähtee nousemaan sieltä alle tonnista ja siinä sitten vauhdin ja kaasujalan mukaan nousevat.

  Eli ei luista lähes lainkaan liikkeellelähdössä ainakaan omat, jonkun 200-300rpm saattaa nousta ennenkuin auto liikkuu.
   
 43. senefisti

  senefisti Super Genius Team R&T

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kyllä tämä mulla on ihan käyttötarkoituksen mukaan. En minä samalla suksellakaan mäkeä mene laskemaan, kuin millä tasasella hiihdän. Päämäärättömään harrasteajeluun valkkaisin manuaalin ja päämäärälliseen arkiajoon en täällä kaupungissa manuaalia edes mieti. Pöndellä asuessa suju vielä arkiajot manuaalilla ihan ok, mutta kaupunkiin muuttaessa vaihtui vaihteisto hyvin sukkelasti automaatiksi ja automaattina pysyy niin kauan kuin täällä asun.
   
 44. Korpijeesus

  Korpijeesus

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oma auto on manuaali, mut firman JDM-Yarikset (postin vanhat) on kaikki automaatteja ja niillä tulee ajettua muutamia satoja kilometrejä viikos.
  Henkilökohtasesti mulle on se ja sama kuhan ei manuaaliloodas oo raskasta kytkintä (=Vito vm. 2011, isän 70-luvun massikassaki oli kevyempi kytkin). Kaupunkiajos meinaan polvi alkaa lahota jos joutuu koko ajan ryömimään kahen jalan kytkimellä.
   
 45. Age of Computers

  Age of Computers Wololo Make ATK Great Again

  Viestejä:
  523
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ehkä paras voimalinja löytyy raskaasta kalustosta, Sisu SA-240/241 "Rasi". Momentinmuuntimen ja manuaalivaihteiston yhdistelmä on lyömätön siinä ympäristössä, johon auto on tarkoitettu.

  ---

  Mutta sitten tavallisempiin autoihin. On tullut ajettua Volkswagenin surullisenkuuluisalla 1,4 TSI + 7 DSG -yhdistelmällä. Vikoja ei tosin ole ollut. Vaihteistossa on ominaisuuksia sitäkin enemmän. Hyvää vaihteistossa on ripeä vaihtaminen kiihdytyksissä sekä maltillisissa hidastuksissa. Esimerkiksi jyrkän mäen päälle ajaessa tulee jossain vaiheessa 7-->5 tai 4 vaihdos, joka yleensä töksäyttää ikävästi. Yleensä aivan mäen huipulla, vaikka yrittäisi "neuvoa" vaihteistoa olemaan vaihtamatta hölläämällä kaasua. Pariin otteeseen sai marmoritiskillä naputtaa vaihteiston aggressiivisuudesta liikkeellelähdön yhteydessä. Löysivät kuin löysivätkin ohjelmiston, jolla liikkeellelähdöt maltillisempia. Välillä DSG nimittäin lähti kuin kytkinpommilla konsanaan, riippumatta kaasupolkimen käytöstä. Oma lukunsa on vaihteiston arpominen, eli parempi itse tiputtaa ennen ohitusta joko S-tilaan tai sitten pari pykälää alemmas jo hyvissä ajoin.

  Nyt olen ajellut Toyotan Auris Hybridillä. E-CVT -vaihteistoa ei voi mitenkään verrata tuohon DSG:hen. Ei ole nykimistä, rykimistä ja arpomista esimerkiksi ohitustilanteissa. Kaasupolkimeen vastaavuus on ripeää ja ylimääräistä nyppimistä ei ole. Myös suunnanvaihdot ovat ripeitä - auto on välittömästi liikkumassa vastakkaiseen suuntaan, kun jarrun päästää ylös. Oman lukunsa toki tekee hybridijärjestelmä, varsinkin liikkeellelähdöissä, kun ei tarvitse kytkintä luisuttaa. Itse ainakin pidän vaihteiston toiminnasta, muistuttaa hyvin paljon perinteisellä mehulingolla ajamista - tosin löytyy moottorijarrutus.
   
 46. maukka86

  maukka86

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  Automaatti yhdistettynä adaptiiviseen cruiseen on parhautta.
   
  nnh ja kromo tykkäävät tästä.
 47. Dechaque

  Dechaque

  Viestejä:
  224
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Kun mainitsen jollekin automaattimiehelle tykkääväni vaihteiden vaihtamisesta itse, niin vastaus on aina: "on minun automaatissakin rattivaihteet". Muttakun se ei ole sama asia, koska kytkimen kanssa pelaaminen on tärkeä osa nautintoa.
   
  Nazi, kaapo83, The Oath ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 48. Gize

  Gize

  Viestejä:
  807
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Ja kokeiltuasi huomaat että suurinpiirtein sama kombo toimii myös jos voimanlähteen jatkeena on automaattiaski ;) Tosin kasihan on kuitenkin kasi ja sen jatkeeksi tomaatti sopii vielä mukavemmin.

  Tosin toivottavasti se suora-6 ei ole pienimmästä päästä, koska silloin en automaatin puolesta puhuisi, ainakin esim. joku e39 520i vaikkakin on suora kutonen mutta manuaalinakaan ei kyllä liiku mihinkään, enkä tuommoisen perään kyllä automaattia edes ottaisi, tosin en ostaisi koko autoakaan tuolla koneella mutta joo :D
   
  nnh tykkää tästä.
 49. Parotech

  Parotech

  Viestejä:
  242
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  30tkm pääasiassa nurkka-ajoa, valitsen automaatin. Molempia ajan ja molemmat on, ei mikään ongelma
   
 50. kromo

  kromo

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tähän on kyllä pakko yhtyä, menee parhaimmillaan satoja kilometrejä kaasuun/jarruun koskematta. Nyt on usean manuaalivuoden jälkeen alla 6v Aisinin perinteinen momentinmuunnin joka toimii 99% vallan mainiosti. Aiemmin oli myös käytössä 5v ZF:n steppiloota E39 bemarissa, todella looginen ja miellyttävä käytökseltään.