Tuo olisi varteenotettava vaihtoehto seuraajaksi K740:lle, kun siinä ei ole tahmaantuvaa rannetukeakaan. Harmillista ettei siitä ole tarjolla mallia, joka tukisi liittämistä useampaan laitteeseen kuten uudemmissa malleissa on. Mekaaniset on melun suhteen ihan omassa luokassaan, ainakin mitä malleja olen kaupoissa päässyt itse kokeilemaan. Muutenkin niissä häiritsee itseäni Keytronicmainen ulkonäkö ja pitkäiskuisuus.
Juuri sen takia uudemmat mallit usean laitteen tuella ovat alkaneet kiinnostamaan, kun pääkoneen näppis nyt menee joka tapauksessa vaihtoon. Pelkkä yhtä konetta tukeva langaton ei omalla kohdallani toisi mitään lisäarvoa langalliseen verrattuna. Langaton hiirikin on tullut hankittua vain sen takia ettei säädyllistä (=hiljaista) langallista ole enää olemassakaan.
Oikeastaan olisin jo ostanut K780:n mutta pyöreät näppäimet kaihertavat ja nyt kun pääsin omin sormin yhdessä liikkeessä kokeilemaan K380:aa, jossa ainakin saman kokoiset/muotoiset pyöreät näppäimet ja ilmeisesti mekanismikin on sama, niin totesin ettei tunnu oikein luontevalle käyttää. Ehkä siihen tottuisi mutta silti on huonoja kokemuksia erikoisemmista näppäimistöistä, että niihin totuteltuaan on satunnainen tavallisen näppiksen käyttö hyvin hankalaa, kun ei sormet osu millään oikeaan.
Kakkoskoneessa joka on itselläni kiinni samassa monitorissa, on kaapissa vanha langaton näppis/hiiriyhdistelmä sitä varten, eikä sen käyttö ole kovin kätevää, kun pitää pöydältä aina raivata tilaa niille erikseen. Nyt kun jo pääkoneessa oleva hiiri tukee kahta laitetta, niin tuollainen useampaa laitetta tukeva näppis olisi tosi luonteva, ja tuosta jäisi käytännössä ylimääräinen Unifying-vastaanotin toista konetta varten, niin voisi paria nappia painamalla vaihdella koneiden välillä jatkossa. Ehkä Craftia pitää harkita vaikka 200 euroa näppiksestä ei oikein järkevälle kuulosta.
Tuli sitten hiljattain päädyttyä Logitech Craftiin. K780 oli pitkään harkinnassa mutta sitä ei ollut missään esillä ja käsittääkseni pienempi K380 on käytännössä samankokoisilla näppäimillä ja näppäinväleillä toteutettu (kirjainten osalta ainakin) ja se vain tuntui jotenkin oudolta ja ahtaalta.
Vieläkin Craft vaatii totuttelua K740:n jälkeen, jotenkin tuo lyhytikuisempi näppis vain on tuntumaltaan aika paljon erilainen käyttää vaikka se nopeasti kaupassa näpytellessä tuntuukin hyvälle. Eiköhän tähän totu. Oikeastaan suurin pettymys on sen melu, jota ei niin selvästi hälyisessä kaupassa huomaa. Sinänsä näppäimet ovat mekanismiltaan sulavat ja hiljaiset mutta näppäinhatut ovat tavallaan vähän löysällä mekanismissaan siten, että niistä kuuluu metallisesti kilahtava ääni, kun sormella näpyttelee niitä kevyesti varsinaisesti painamatta näppäintä. Olisiko saksimekanismi metallinen? Ääni on jotakuinkin sellainen mikä tulee, kun kahta kolikkoa koputtelee toisiinsa reunat vastakkain sormissaan. Tuo metallinen kilinä sitten kuuluu normaalisti nopeaa kirjoittaessa hyvinkin ikävästi, kun näppäimiä paukuttelee pitkäiskuiseen näppäimistöön totutulla tavalla. Pitäisi opetella kirjoittamaan liu'uttamalla sormia näppäimeltä toiselle eikä läiskäistä niitä "ilmasta" käsin, jolloin tuo kilinä tulee.
Hyvänä puolena taas kolmen laitteen välillä vaihtelu suoraan napeilla. Vanhan koneen käyttö on suorastaan iloa, kun ei tarvitse kaivaa erillistä hiirtä ja näppistä kaapista ja raivata pöydälle tilaa niille, vaan napauttaa näppiksestä ja hiirestä vain nappia ja sujuvasti vaihtuu koneelta toiselle. Vielä, kun oli ylimääräinen Unifying-vastaanotin hiirestä jäänyt yli, ei tarvinnut edes ostaa mitään ylimääräistä. Tuonhan saisi ilmeisesti vielä sujuvammaksi, jos haluaisi käyttää Logitech Flowia, voisi vaihdella koneelta toiselle hiirtä viemällä näytön reunalle ja liikutella tiedosta niiden välillä, mutta ei kiitos itseäni kiinnosta.
Näppiksen pyörälle en ole vielä keksinyt oikein mitään muuta käyttöä kuin äänenvoimakkuussäätimenä toimimisen.
Olemukseltaan näppis on raskas ja melko laadukkaan tuntoinen, tosin muovi jonka läpi näppäimet tulevat on aika heikkolaatuista, naarmuuntuu helposti, kun kynsi vähänkin osuu mutta tätä ekomuovia tahtoo vähän joka vehkeessä olla nykyisin. Näppäimien muovi taas on selkeästi parempaa, sileää sekä ei tunnu naarmuuntuvan niin helposti, vaikkakin välilyöntinäppäimeen alkaa tulla kiiltoa muutamassa päivässä. Näppäinhattujen merkinnät ovat myös kestävän oloisia, toisin kuin K780:ssa ne olisivat olleet tarralla, ja niiden muovilaatu on myös tavallisen tuntoista (vähän kuin Craftin muoviosa,josta näppäimet tulevat läpi), ainakin K380:n perusteella.
Taustavalo on hieno mutta eipä tuota tule pimeässä käytettyä yleensä, joten olen laittanut pois päältä, niin akkua ei tarvinne ladata viikoittain.
Jälkeenpäin havaittuna tässä ei näytä joidenkin kauppojen ennakkotiedoista poiketen olevan PerfectStroke-näppäimet, kuten esim. K740:ssä oli ja tuo varmaan yksi syy vähän huonompaan kirjoitustuntumaan. Toisaalta K780:ssa se sitten on, vaikka vähän outoa, kun sekin on lyhytiskuinen (2,2mm) vaikka Logitechin omissa PerfectStroke tiedoissa aina puhutaan 3,2mm iskunpituudesta niissä tuotteissa. Niin ja K380 taas ei ole myöskään PerfectStroke, joten siinä mielessä nuo omat vertailut jäivät vähän torsoksi lopulta, kun testailin niitä siinä luulossa, että ne olisivat molemmat olleet samanlaisia PerfectStroken osalta. K780 oli joka tapauksessa kutistettu niin ja siitä puuttui tiettyjä yleisesti käyttäminäni näppäimiä (tai siis olivat jaettu numeronäppäimistön kautta).