Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Aina ei tarvitse mennä ääripäihin. Varmaan sinäkin viet roskat roskikseen mutta et jokaista langanpätkää välttämättä aina oikein kierrätä. Tee se minkä voit ilman stressiä tehdä.Boikotteihin liittyen:
Miten tarkasti seuraatte yritysten toimintaa Venäjällä ja erilaisia omistusjärjestelyjä tai muita veivauksia, ennen kuin teette päätöksen tuotteen tai palvelun ostamisesta? Ja kuinka syvälle noissa pitäisi pureutua?
Jäätelö nyt on tietenkin luokkaa "ensimmäisen maailman ongelma", eli ei ole kovin suuri asia joutua luopumaan siitä vaikka kokonaan. Joka tapauksessa aika hankalaksi tuntuu menevän, jos haluaa toimia "periaatteellisesti". Kaikki Unileverin ja Nestlen valmistamat jäätelöt olen jo jättänyt kauppaan, ja vaihtoehtoja katsellessani tutkailin sitten muita merkkejä. Käteen sattui Häagen-Dazsin purkki, josta ei tainnut ollakaan mitään mainintaa lukemissani artikkeleissa, joissa käsiteltiin ongelmallisia jäätelöitä. Tarkalla syynäämisellä Häagen-Dazs paljastui kuitenkin General Millsin brändiksi, ja koska kyseinen puulaaki jatkaa ilmeisesti edelleen täyttä häkää toimintojaan Venäjällä, sai sekin purkki jäädä altaaseen.
Ja toisaalta sitä miettii, mikä vaikutus omalla toiminnalla ylipäätään on katsellessaan vilinää jäätelöaltaalla, kun tarjouksessa on 3 purkkia kympillä Ben & Jerryä (Unilever, ja ilmeisesti Ben Cohen on kunnon putinisti). Ja toisaalta Turengin tehtaalla valmistetusta jäätelöstä nyt tuskin ainakaan suoraan kilisee rahaa Putlerin sotakassaan, vaikka Froneri onkin osittain Nestlen omistuksessa.
Entäpä sitten muut kuviot? Pepsin Putin-colat olen jättänyt hyllyyn, ja valinnut vaikka Coca-Colaa, koska olin ymmärtänyt sen ainakin jossain määrin rajoittaneen toimintojaan Venäjällä. Nyt kuitenkin on tullut näkemyksiä siitä, että Coca-Colakin olisi tekemässä paluuta Venäjän markkinoille. Lisää kuviota sekoittavat ilmeisesti Coca-Colan osittain omistama HBC eli Hellenic Bottling Company, joka pullottaa Venäjällä Dobry Cola -nimistä tuotetta.
Ja lisäksi on tietenkin elektroniikka. Taannoin yritin selvitellä, mitä puhelinmerkkiä voisi hankkia yritykseltä, joka ei toimi Venäjällä. Varmaan jokin Apple tai ehkäpä tietyin reunaehdoin Samsung olisivat olleet hyväksyttäviä vaihtoehtoja, mutta kumpikaan ei oikeassa hintaluokassa tarjonnut järkeviä ominaisuuksia. Parasta olisi varmaan ollut jättää koko hankinta tekemättä, mutta vanhan laitteen hajottua oli kuitenkin ostettava uusi laite, joten päädyin Nord 3:een, vaikka OnePlus toimiikin Venäjällä ihan normaaliin tapaan. Ja tietysti näissäkään tilanteissa ei riittäisi tarkastella pelkästään vaikutuksia Ukrainan sotaan, vaan oikeasti pitäisi tutkailla myös kaikkia muita vastuullisuuskysymyksiä, esim. mistä yritys hankkii esimerkiksi tarvitsemansa maametallit.
Voi hemmetti, että menee monimutkaiseksi. Tuntuu, että jos haluaa toimia "oikein", siitä saa aikaiseksi ihan kokopäiväisen työn. Tai sitten voisi tietenkin asuttaa sähkötöntä torppaa kaukana kaikesta ja ryhtyä ekofasismia kannattavaksi kalastajaksi.
Miten tarkasti seuraatte yritysten toimintaa Venäjällä ja erilaisia omistusjärjestelyjä tai muita veivauksia, ennen kuin teette päätöksen tuotteen tai palvelun ostamisesta? Ja kuinka syvälle noissa pitäisi pureutua?
Boikotteihin liittyen:
Miten tarkasti seuraatte yritysten toimintaa Venäjällä ja erilaisia omistusjärjestelyjä tai muita veivauksia, ennen kuin teette päätöksen tuotteen tai palvelun ostamisesta? Ja kuinka syvälle noissa pitäisi pureutua?
Varmaan joo. Osittain, ainakin omissa valinnoissani, on kyse myös siitä, että vaikka siitä omasta ostoksesta ei rahaa Putlerile kulkeutuisikaan, niin mieluummin tuen sellaista yritystä joka on vetäytynyt Venäjältä tai ainakin pyrkii supistamaan liiketoimintojaan mahdollisuuksien rajoissaLuulis että kun ostaa jonkun Venäjällä toimivan kansainvälisen brändituotteen niin enemmän lähtee rahaa ulkommaille kuin jää Venäjälle?
Juu totta. Ilmaisin asian ehkä vähän huonosti, mutta enemmän tarkoitus oli pohtia että "onko tästä minun toiminnastani mitään hyötyä" kuin yleisesti esittää että turha yrittää. Mutta uskon kyllä että ainakin joissakin tapauksissa vaikutuksia todella on. Toivottavasti moni suomalainen yritys ottaa opiksi siitä, minkälaiseen paskamyrskyyn Putinin oma dronekauppa joutui.Sellaista ei kannata esittää, että ihan turha edes yrittää (putinin propagandaa).
Juu tiedän tunteen omasta pienuudesta ja tekojen pienestä vaikutuksesta. Se on osittain totta kyllä mutta pitää muistaa, että et ole boikottisi kanssa yksin. Muistan lukeneeni jostain lehdestä (ehkä hesarin kuukausiliite) boikottien vaikutusta käsittelevää artikkelia ja siinä käytiin läpi useita yleisiä boikotteja ja kyllä useimmilla boikoteilla on ollut vaikutusta. Joten jatketaan boikotteja mutta ei oteta niistä stressiä, tehdään se minkä voidaan.Varmaan joo. Osittain, ainakin omissa valinnoissani, on kyse myös siitä, että vaikka siitä omasta ostoksesta ei rahaa Putlerile kulkeutuisikaan, niin mieluummin tuen sellaista yritystä joka on vetäytynyt Venäjältä tai ainakin pyrkii supistamaan liiketoimintojaan mahdollisuuksien rajoissa
Juu totta. Ilmaisin asian ehkä vähän huonosti, mutta enemmän tarkoitus oli pohtia että "onko tästä minun toiminnastani mitään hyötyä" kuin yleisesti esittää että turha yrittää. Mutta uskon kyllä että ainakin joissakin tapauksissa vaikutuksia todella on. Toivottavasti moni suomalainen yritys ottaa opiksi siitä, minkälaiseen paskamyrskyyn Putinin oma dronekauppa joutui.
Mä olen suhtautunut Venäjään erittäin krittisesti 1990-luvulta lähtien (tai no, 1980-luvulta lähtien jos Neuvostoliitto lasketaan), joten on helppo taas myhäillä oltuaan aina oikeassa.Venäjään suhtautuminen on muuttunut. Luin monia vuosia sitten ruukinmatruunan kovia kommentteja Venäjästä ja venäläisestä systeemistä. Ihmettelin näitä ja itse olin kiinnostunut venäläisestäkin tieteestä ja taiteesta ja ajattelin että Pietarissa olisi mukava käydä joskus. Ruukinmatruuna olikin oikeassa ja ilmeisesti syönyt samoja aamiaismuroja mitä Martti J. Kari, kun se kuuluisa luento sitten kertoi syvällisemmin samoja asioita. Voipi olla että ei tule loppuelämässä hirveästi hakeuduttua venäläisten asioiden pariin enää.