• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Työttömän elämä -thread

Tämä on varmaan ollut jo moneen kertaan joten pahoittelen etukäteen. Miten TE-toimistolle tulee raportoida, että on hakenut työtä? Haluaako ne jotain kopsuja sähköposteista vai miten sen pitäisi mennä?
 
Tämä on varmaan ollut jo moneen kertaan joten pahoittelen etukäteen. Miten TE-toimistolle tulee raportoida, että on hakenut työtä? Haluaako ne jotain kopsuja sähköposteista vai miten sen pitäisi mennä?

Kirjauduitko jo TE-keskuksen sivuille ja katoit avoimet tehtävät?
 
En nyt muista, kun ei ole vuoteen niitä koulutuksen vuoksi joutunut tekemään. Muistikuva on, että olisi tehtävään valinta kyllä/ei (hienosanaisemmin,tosin) ja tehtävän tekemisen päivämäärä. Ei silloin ollut mitään lisättävää.

Jos on taas on työtarjous, niin sitten se on kirjattu (muistaakseni) niihin tehtäviin omana tehtävänä. Sen kuittaa kun on hakemuksen lähettänyt.

Tuskin ne työhakemuksia muutoin, kuin työtarjouksia valvoo. Kanavia on muitakin kuin Mol ja olisi kohtuutonta vaatia työntekijän hakijaa pitämään kirjaa ja raportoimaan jollekin työvoimatoimistolle muista, kuin Molin kanavien hakemuksista.
 
Nyt meillä on vasemmistohallitus, mutta työttömille on luvassa lisää keppiä. Aikaisempi malli pudotti tuloja 4,65 % ja tämä uusi peräti 100 %. Hallitus suunnittelee ”aktiivimalli kakkosta” – Velvoitteiden laiminlyönnistä lankeaisi 30 tai 60 päivän karenssi, jonka ajaksi työttömyysetuuden maksaminen keskeytettäisiin.

Ei työllisyyttä kyllä tällä tavoin saada nousemaan ja 75 % tavoite tulee jäämään vain tavoitteeksi. Demarit löytävät itsensä oppisitiosta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
 
@living_death Voihan sitä yrittää hakea, mutta kielteisen päätöksen saa, mikäli kumpikaan näistä ehdoista ei toteudu:

1) Olet ylittänyt virallisen eläkeiän (tähän vaikuttaa syntymävuosi).
2) Olet työkyvytön, jolloin pääsee sairaseläkkeelle.
 
Laitoin hesarin jutun spoilereihin kun tuo läpyskä pistää sen kuitenkin jossain kohtaa "vain tilaajille", eikä mulla ole tunnuksia.

Jotain mitä tuossa nyt oli, niin masennusta tai muuta mielenterveyden häiriötä. Liikuntaelintensairaudet lisää mahdollisuutta päästä eläkkeelle.


Sitten tietysti provikalla toimivat vakuutuslääkärit joiden homma on evätä eläkkeet. Lisämausteena mitä jutussa ei ollut, niin jotain mitä joskus lukenut, tulee sitten, jos tuollaiselle eläkkeelle pääsee turhan nuorena niin soppaan lisätään joku kuntoutus? Millä ilmeisesti tarkoitus parantaa takaisin työelämään, vaikkei sellaisessa olisi ikinä ollutkaan. Tämä sitten lukijan vastuulla, kun en ole asiaan niin hyvin perehtynyt ja käytännötkin voi vaihdella.

YHÄ useampi suomalainen menettää työkykynsä ja joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen kaltaisten mielenterveysongelmien takia.

Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden määrä alkoi nousta vuonna 2018 ja jatkoi viime vuonna nousuaan. Eläketurvakeskuksen koko maata koskevat luvut julkaistaan ensi viikolla. Vuonna 2018 runsaat 19 800 ihmistä jäi työkyvyttömyyseläkkeelle.

”Aivan varmasti määrä nousee pitkästä aikaa yli 20 000:n’’, sanoo erikoistutkija Mikko Laaksonen Eläketurvakeskuksesta.

Työkyvyttömyyseläkkeiden kasvu johtuu Laaksosen mukaan osittain työttömien aktiivimallista. Aktiivimalli on edellisen pääministerin Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen tuotos. Nykyinen hallitus lakkautti sen tämän vuoden alussa.


Aktiivimalliin sisältyi säännös, että aktiivisuusehtoa ei tarvinnut täyttää, jos vireillä on työkyvyttömyyseläkehakemus.

”Se lisäsi työkyvyttömyyseläkkeiden hakemista ja johti usein myös myönteiseen päätökseen.”

SUOMEN suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen kertoi perjantaina, että työeläkehakemusten määrä jatkoi viime vuonna kasvuaan. Eniten lisääntyivät mielenterveyssyistä myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet. Niiden määrä kasvoi edellisvuodesta viidenneksellä.

Mielenterveyden häiriöt olivat ensi kertaa suurin syy työkyvyttömyyseläkkeen myöntämiseen. Voimakkainta kasvu oli nuorilla aikuisilla, alle 30- ja 40-vuotiaille myönnetyissä eläkkeissä.

LAAKSOSEN mukaan työkykyä uhkaavat mielenterveysongelmat koskevat erityisesti työelämässä olevia. Työttömillä työkyvyttömyyseläkkeen saamisen taustalla ovat useammin somaattiset sairaudet.

Mielenterveyssyiden lisäksi toinen yleinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen on tuki- ja liikuntaelinsairaudet.


Yksittäistä syytä mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden kasvuun ei ole löydetty, sanoo Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen.

Taustalla vaikuttavat työelämän muutokset ja lisääntyvät vaatimukset, nuorten elämänhallintaan liittyvät haasteet ja mielenterveysongelmiin liittyvän stigman vähentyminen. Nuorena mielenterveyssyistä eläköityminen on Halosen mielestä huolestuttavaa.

”Kyllä tässä ollaan merkittävän asian äärellä. Iso osa eläkkeistä myönnetään nuorille määräaikaisina, mutta pidemmän poissaolon jälkeen töihin paluu, työelämään kiinnittyminen ja ylipäätään toimeentulo on vaikeaa”, hän sanoo.

Mielenterveysongelmat pitäisi hänen mukaansa todeta riittävän varhain, saada niihin oikeanlaista hoitoa ja varmistaa työhön paluu työtä muokkaamalla.

TYÖTERVEYSLAITOS on kehittänyt uuden työkalun yksittäisen ihmisen työkyvyn ennustamiseen.

Se kertoo, kuinka suuri riski työntekijällä on menettää työkykynsä seuraavan kymmenen vuoden aikana ja joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työkalulla voi myös arvioida, miten esimerkiksi elintapojen muutokset, kuten tupakoinnin lopettaminen tai ylipainosta pääseminen, vaikuttaisivat tuleviin työvuosiin.

”Työkyvyn menettämistä ennustavat monet asiat, jotka ovat kytköksissä toisiinsa. Työkalu laskee todennäköisyyden sille, että samankaltainen ihminen joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle”, selittää professori Mika Kivimäki Työterveyslaitokselta.

Jos tulokseksi saa esimerkiksi viiden prosentin riskin, se tarkoittaa, että viisi sadasta ihmisestä, jolla on samankaltaiset taustatiedot, joutuu seuraavan kymmenen vuoden aikana työkyvyttömyyseläkkeelle.


Esimerkiksi 60 prosentin riski taas tarkoittaa, että jo yli puolet saman kaltaisista ihmisistä jää tulevaisuudessa työkyvyttömyyseläkkeelle.

TYÖKYVYN menettämisen riskiä lisäävät ikä ja kroonisten tautien, kuten esimerkiksi astman, sydän- ja verisuonitautien, masennuksen ja migreenin, määrä. Elintavoista siihen vaikuttavat eniten painoindeksi, tupakointi ja univaikeudet.

Myös sosioekonomisella asemalla on merkitystä: johtajilla ja erityisasiantuntijoilla työkyvyttömyyden riskit ovat pienemmät kuin työntekijöillä.

Mittarissa ei ole kuitenkaan työhön tai esimerkiksi sen henkiseen rasittavuuteen liittyviä kysymyksiä. Kroonisen sairauden ja työn luonne vaikuttavat siihen, voidaanko työtehtävää muokata työkykyyn sopivaksi.

Iän jälkeen eniten työkyvyn säilymistä tai menettämistä ennustaa Kivimäen mukaan itse koettu terveys.

”Ihmisillä on yleensä terveydestään jonkinlainen käsitys. Jos kokee terveytensä huonoksi, se ennustaa huonoa työkyvyn säilymisen kannalta, ja päinvastoin.”

Kivimäen mukaan työkalun tarkoituksena on löytää ihmiset, jotka tarvitsevat kuntoutusta ja työkykyä ylläpitäviä, ennalta ehkäiseviä toimia. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa, millaisen tuloksen saaneille kuntoutusta pitäisi antaa.

Työterveyslaitoksen mukaan työkalu pohjautuu laajaan tieteelliseen tutkimukseen. Aineistona ennustemallin kehittämisessä on käytetty kahta suomalaista kunta-alan henkilöstön tutkimusta, jossa on seurattu 80 000 työntekijän terveyttä kymmenen vuoden ajan.

Masennus ajaa yhä useampia alle nelikymppisiä eläkkeelle – monet päätyivät työkyvyttömyyseläkkeelle myös aktiivimallin takia, sanoo tutkija
 
Nyt meillä on vasemmistohallitus, mutta työttömille on luvassa lisää keppiä. Aikaisempi malli pudotti tuloja 4,65 % ja tämä uusi peräti 100 %. Hallitus suunnittelee ”aktiivimalli kakkosta” – Velvoitteiden laiminlyönnistä lankeaisi 30 tai 60 päivän karenssi, jonka ajaksi työttömyysetuuden maksaminen keskeytettäisiin.

Ei työllisyyttä kyllä tällä tavoin saada nousemaan ja 75 % tavoite tulee jäämään vain tavoitteeksi. Demarit löytävät itsensä oppisitiosta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
Ja tämäkään leikkaus ei näytä koskevan toimeentulotukea eli ei mitään merkitystä yhä useammalle työttömälle. Saattaapa jopa saada tukisummat kasvuun kun pitää ihan vaan varalta pitää omaa asuntoa.

"Työttömällä olisi velvoite hakea tiettyä määrää avoimia työpaikkoja ja paikallisen TE-toimiston hänen haettavikseen osoittamia avoimia työpaikkoja."
Onko tarkoituksena että on ihan virkailijasta kiinni pitääkö hakea yhtä työpaikkaa vuodessa vai kymmentä kuukaudessa? Ainoat työpaikat mitä tämäkin malli tuo on lisää työttömyysturvan käsittelijöitä ja ehkä myös te-toimistoon virkailijoita joiden tehtävänä on soitella työnantajille onko niitä työpaikkoja haettu sovittua määrää.

Vanha ideahan koko aktiivimalli kakkonen on.
 
En nyt tiedä onko tuo nykyäänkään paljon lepsumpi. Hain aktiivisesti töitä mutta en mennyt kahteen TE-toimiston osoittamaan tapahtumaan niin tuosta pysyvä karenssi joka säilyy kunnes olet tehnyt kolme kuukautta töitä tms. suoritetta. Ilmeisesti kuitenkin poistaa sinut työttömyystilastoista?
Pelkkä pysyväiskarenssi ei poista sinua työttömien tilastoista jos olet ilmoittunut työttömäksi työnhakijaksi/pitänyt työnhaun voimassa. Ja jos haet tuona aikana toimeentulotukea niin ymmärtääkseni myös kela vaatii pitämään työnhaun voimassa tai alkaa alentamaan toimeentulotukea. Jos taas ei ole oikeutta toimeentulotukeen niin en kyllä henkilökohtaisesti näe tuossa tilanteessa yhtään syytä pitää työnhakua voimassa. Töitähän voi hakea ilmankin ja ilmoittautua vasta sitten takaisin jos vaikka alkaa jokin työkkärin koulutus mihin haluaa hakea.
 
Nyt meillä on vasemmistohallitus, mutta työttömille on luvassa lisää keppiä. Aikaisempi malli pudotti tuloja 4,65 % ja tämä uusi peräti 100 %. Hallitus suunnittelee ”aktiivimalli kakkosta” – Velvoitteiden laiminlyönnistä lankeaisi 30 tai 60 päivän karenssi, jonka ajaksi työttömyysetuuden maksaminen keskeytettäisiin.

Ei työllisyyttä kyllä tällä tavoin saada nousemaan ja 75 % tavoite tulee jäämään vain tavoitteeksi. Demarit löytävät itsensä oppisitiosta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Luin ton uutisen, ja mulle jäi vähän epäselväksi, että mikä noista kaikista tuolla mainituista kohdista on oikeasti hallituksen ideoita.

Ja jos kerran yksityiskohdat ovat vielä päättämättä, niin miten voidaan jo tässä vaiheessa sanoa, että mikä olisi karenssin pituus. Ainakin minulle tuli noista päivistä sellainen kuva, että kyseessä on SAK:n ideointia, ei hallituksen ajatus mahdollisista sanktioista.

Koko uutinen tuntui olevan pelkkää SAK:n ja EK:n mallien esittelyä.

Veljellä luki joskus, että karenssi on voimassa toistaiseksi. Eli on sitä aiemminkin voinut menettää koko työttömyysturvan, eli ei mitään uutta tuossakaan. Parannus sentään olisi, että maks. 60 päivää olisi tuossa SAK:n esittämässä mallissa.
 
En nyt ymmärtänyt, miten tuo esitys eroaa tämänhetkisestä tilanteesta? Tälläkin hetkellä TE-toimisto lähettää kirjeitä avoimista työpaikoista, joihin pitää hakea karenssin uhalla. Tälläkin hetkellä työttömän on osallistuttava työkokeiluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan karenssin uhalla (nimimerkillä: monta vuotta jo ollut putkeen kuntouttavassa työtoiminnassa).

Kuntouttavan työtoiminnan työt ja kurssit on ihan täynnä osatyökyvyttömiä ja täysin työkyvyttömiä ihmisiä, joiden on pakko olla siellä karenssin uhalla.
 
Viimeksi muokattu:
Pitänee pistää joku siivous ja/tai puhelinmyynti firma pystyy ja palkata ainoastaa noita kun joutuvat ottamaan paikan ettei lähde tuet.Palkka tietenkin minimi koska eihän noi voi kieltäytyä tarjotusta työstä( :srofl: ).Kauas tollainen firma pysyy pystyssä jos/kun et maksa veroja yms?.:):think::kahvi:
 
Pääsisit maksamaan tukia suurempia palkkoja niille jotka hakee huonoimpia mahdollisia töitä.
Ei noi saa päättää mihin ne hakee vaan työkkäri päättää mihin niiden pitää hakea.On vaan väleissä työkkärin virkailijoiden kanssa niin mistään "työvoimapulasta" ei ole tietoakaan.:rofl::kahvi:
 
Aivan täysi uutisankka tuo aktiivimalli 2 uutinen. Tälläkin hetkellä jos et noudata työnhakusuunnitelmassa sovittuja asioita saat karenssin. Mitään uutta tuossa siis ei ole. Eli te-toimisto lähettää "työtarjouksen" ja et hae paikkaa niin karenssi tulee.
 
Mikäli täältä löytyy muitakin, jotka ovat meikäläisen kanssa samassa veneessä, eli Kela ei suostu maksamaan rahoitusvastikkeita enää vuoden alusta alkaen, niin aihetta on käsitelty myös mediassa.

Tässä se olennainen:

"Räty on Taloussanomien mukaan kehottanut hakemaan tarvittaessa muutosta Kelan tekemiin toimeentulopäätöksiin. Muutoksenhakuun voi olla tarvetta, sillä Kelan linjaus koskee kaikkia rahoitusvastikkeita, mutta KHO:n ratkaisu vain uudisrakennuskohteen lainalyhennyksiä. STT ei perjantaina tavoittanut Rätyä kommentoimaan asiaa.
Kelan Juntunen ei näe, että KHO:n tekemää linjanvetoa voitaisi tulkita toisin esimerkiksi putkiremonttikulujen kohdalla.
– Kelassa on tulkittu, että linjauksen tulee koskea kaikkea rahoitusvastiketta. Enkä ole nähnyt, miten olisi perusteltavissa, että se koskisi vain uudisrakentamiseen liittyvää rahoitusvastiketta."

Eli toisinsanoen valittakaa toki, mikäli rahoitusvastikkeenne johtuvat vaikkapa remontista, tai jostain muusta kuin "uudisrakennuskohteen lainanlyhennyksistä."

Siinä on hyvä esimerkki narsistisesta porvarista, joka lukee lakia kuin piru raamattua. Ideana mitä ilmeisimmin saada ihmisroskat, eikun siis työttömät, muuttamaan johonkin itsemurhayksiöön, jotta saadaan isompi osa Kelan maksamista tuista ohjattua vuokranantajille, yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksista vähät välittämättä.
 
En kyllä keksi mitään syytä, että miksi kelan pitäisi maksaa remonttikuluja ihmisille.
Mutta se on kuitenkin ok, että tuo sama asunto myydään asuntosijoittajalle ja tämä entinen asukki jatkaa siinä vuokralla ja sitten kela maksaa vastikkeen+rahoitusvastikkeen+10%provikan... Voisi sanoa että poikkeuksetta vastike+rahoitus on edukkaampi yhteyiskunnalla kuin vastaavan kämpän vuokra, koska vuokrassa on aina nuo samat kulut leivottu sisään provikan kanssa... Kysymys on vain puhtaasti siitä että kenen taskuun ja kuinka paljon rahaa halutaan siirtää.
 
Mutta se on kuitenkin ok, että tuo sama asunto myydään asuntosijoittajalle ja tämä entinen asukki jatkaa siinä vuokralla ja sitten kela maksaa vastikkeen+rahoitusvastikkeen+10%provikan... Voisi sanoa että poikkeuksetta vastike+rahoitus on edukkaampi yhteyiskunnalla kuin vastaavan kämpän vuokra, koska vuokrassa on aina nuo samat kulut leivottu sisään provikan kanssa... Kysymys on vain puhtaasti siitä että kenen taskuun ja kuinka paljon rahaa halutaan siirtää.
Ei se rahoitusvastike vaikuta mitenkään siihen vuokran suuruuteen - vuokra ja siihen saadut tuet ovat tasan yhtä suuret vuokrakämppään riippumatta vuokranantajan kuluista.
 
Huomautus - asiaton käytös, henkilökohtaisuudet
No selitätkö miksi kelan pitäisi maksaa työttömien remontit, mutta ei työssä käyvien pienituloisten remontteja?

En katso aiheelliseksi. Sillä perusteella että kadehdit meitä tämän maan köyhimpiä, voidaan päätellä, että menisi kirkkaasti yli hilseen.
 
Ei se rahoitusvastike vaikuta mitenkään siihen vuokran suuruuteen - vuokra ja siihen saadut tuet ovat tasan yhtä suuret vuokrakämppään riippumatta vuokranantajan kuluista.
Keskimäärin jokaiseen kämppään tulee se rahoitusvastike jossain vaiheessa, jolloin siinä vuokrassa on se rahoitusvastike mukana oli kämpässä sillä hetkellä ko. vastiketta tai ei. Kelan tukea saava omistusasuja voisi teoriassa keplotella sillä että muuttaisi aina seuraavaan kämppään jonne rahoitusvastike on tulossa kun nykykämpästä se loppuu, näin hän saisi aina "halvalla" uuden kämpän ja voisi myydä "kalliilla" vanhan-> varainsiirtovero tosin tuhoaa tämän keplottelun kohtuullisen tehokkaasti.

Väitän edelleen että yhteiskunnalle on halvempaa maksaa tukea rahoitusvastikkeeseen kuin vuokraan.
 
Keskimäärin jokaiseen kämppään tulee se rahoitusvastike jossain vaiheessa, jolloin siinä vuokrassa on se rahoitusvastike mukana oli kämpässä sillä hetkellä ko. vastiketta tai ei. Kelan tukea saava omistusasuja voisi teoriassa keplotella sillä että muuttaisi aina seuraavaan kämppään jonne rahoitusvastike on tulossa kun nykykämpästä se loppuu, näin hän saisi aina "halvalla" uuden kämpän ja voisi myydä "kalliilla" vanhan-> varainsiirtovero tosin tuhoaa tämän keplottelun kohtuullisen tehokkaasti.

Väitän edelleen että yhteiskunnalle on halvempaa maksaa tukea rahoitusvastikkeeseen kuin vuokraan.
Vuokrassa ei nimenomaan ole rahoitusvastiketta.

Vuokra määräytyy kysynnän ja tarjonnan, ei vuokranantajan kulujen mukana.

Olen itse vuokranantaja. Sijoitusasuntooni on tulossa iso julkisivu, parveke ja lämmityslaite remontti ja sen asunnon vuokra on nyt 750€/kk. Kun rahoitusvastikkeen kk-erä alkaa tikittä 200€/kk vauhtia, niin en voi mitenkään nostaa vuokraa 200€/kk, koska vuokralainen vain ilmoittaa minulle, että ”haistapa paska” ja muuttaa jonnekin muualle, koska vastaavia kämppiä nyt vaan on jatkuvasti tarjolla 750€/kk hinnalla.

Markkinavuokra on asettunut tuollaisille asunnoille 750€:hen täysin riippumatta oman kämppäni rahoitusvastikkeista tai muista kuluista. Sen rempan kulut ovat nimenomaan pois minun pussistani vuokranantajana, eikä kela mitenkään maksaisi niitä, vaikka vuokralaiseni kelan tukia saisikin (ei saa, on joku nuorehko autokauppias).
En katso aiheelliseksi. Sillä perusteella että kadehdit meitä tämän maan köyhimpiä, voidaan päätellä, että menisi kirkkaasti yli hilseen.
En kadehdi köyhiä. En vaan yksinkertaisesti ymmärrä, että miksi eri ihmisiä pitäisi kohdella eri tavalla.

Miksi joidenkin ihmisten remontit pitäisi maksaa julkisista varoista, mutta toisten remontteja ei?

Minusta omistusasuminen ei ole asia jota pitää tukea julksista varoista. Asun itsekin vuokralla, vaikka omistan sijoitusasunnon.
 
Viimeksi muokattu:
Väitän edelleen että yhteiskunnalle on halvempaa maksaa tukea rahoitusvastikkeeseen kuin vuokraan.

Niinpä. Meikäläisen tapauksessa huoltovastike + rahoitusvastike on 260€/kk, kun taas halvin vapaa itsemurhayksiö samalla paikkakunnalla kustantaa 560€/kk.

En kadehdi köyhiä. En vaan yksinkertaisesti ymmärrä, että miksi eri ihmisiä pitäisi kohdella eri tavalla.

Miksi joidenkin ihmisten remontit pitäisi maksaa julkisista varoista, mutta toisten remontteja ei?

Minusta omistusasuminen ei ole asia jota pitää tukea julksista varoista. Asun itsekin vuokralla, vaikka omistan sijoitusasunnon.

Laissa on säädetty erinäisiä asioita, muunmuassa toimeentulotuesta ja siitä paljonko pitää jäädä elämiseen rahaa per kuukausi. Myös EU:n lainsäädännössä säädetään näistä asioista yhtä sun toista.

Minusta omistusasuminen on asia, jota pitää tukea julkisista varoista, ainakin siihen asti kun se on yhteiskunnalle halvempaa kuin omistusasunnon omistavien työttömien pakottaminen vuokralle, silläkin uhalla että kaltaisesi rahan ahneiden porvareiden tulot siitä kärsisivät.
 
Vuokra määräytyy kysynnän ja tarjonnan, ei vuokranantajan kulujen mukana.

Markkinavuokra on asettunut tuollaisille asunnoille 750€:hen täysin riippumatta oman kämppäni rahoitusvastikkeista tai muista kuluista. Sen rempan kulut ovat nimenomaan pois minun pussistani vuokranantajana, eikä kela mitenkään maksaisi niitä, vaikka vuokralaiseni kelan tukia saisikin (ei saa, on joku nuorehko autokauppias).
Pitkässä juoksussa ja keskiarvoistaen vuokra kyllä määräytyy kulujen mukaan, koska miksi kukaan vuokraisi mitään tappiolla ainakaan pitkässä juoksussa. Tai sanotaanko että _vähintään_ kulujen mukaan, vuokraahaan vedetään niin helvetisti kuin sitä vain saadaan...

Olet ostanut sen kämpän aikanaan edukkaasti (tai siis edukkaammin kuin vastaavan kämpän olisi saanut johon ko. remontti on tehty), nyt koko tämän väliajan olet pistänyt rahat taskuusi, nyt vaan tuo maksun hetki osuu väliaikaisesti sinuun. Keskimäärin jokainen vuokrantaja maksaa tuon saman rempan jossain vaiheessa eli edelleen väitän että se rempan hinta on vuokrissa, ei se tietenkään minään vuokrannousun piikkinä näy.

Ei ole mikään poikkeuksellinen tilanne että "kalevi" on ostanut kämpän vuonna -77 ja nyt siihen pitäisi tehdä remontti Y ja kalevi sattuu olemaan tällä hetkellä kelan tukien piirissä. Onko yhteiskunnalle halvempaa myydä kalevin kämppä (kelan tukiin ei käsittääkseni varallisuus vaikuta mitään, ainoastaan juoksevat tulot&menot eli kalevi voi pistää rahat tilille ja se ei tukiin vaikuta) vuokraloordille ja asuttaa kalevi siihen vuokralle? Kalevin todelliset ja pitkässä juoksussa lasketut asumiskustannukset kuitenkin ovat murto-osa siitä mitä vuokra sattuisi olemaan.

Eihän tuossa rahoitusvastikkeen maksamisessa nallekarkit tasan mene, mutta ei se mene missään muussakaan, mielestäni se vaan tuntuu keskimäärin pienemmän riesan tieltä...
 
Viimeksi muokattu:
Keskustelussa näkyy aika hyvin hyvinvointiyhteiskunnan vaikutukset. Miksen minäkin hyvätuloisena voisi saada hieman tukia?
Saavathan maajussitkin hitosti tukia, telakat, lapsilisät rullaa hyvätuloisille, jne jne. Kaikkia tuetaan, miksei muakin?

Toinen hyvä esimerkki on kun keskustelet jonkun kanssa onko joku "nettoveronmaksaja". No ei kukaan oo hei! Ajattele sun koulutus, sit jos saat syöpähoitoja niin sit ainakaan! Kukaan ei ole "nettoveronmaksaja", kaikki saavat vaan valtiolta :)
 
Keskustelussa näkyy aika hyvin hyvinvointiyhteiskunnan vaikutukset. Miksen minäkin hyvätuloisena voisi saada hieman tukia?
Saavathan maajussitkin hitosti tukia, telakat, lapsilisät rullaa hyvätuloisille, jne jne. Kaikkia tuetaan, miksei muakin?
Viittaatko nyt tähän rahoitusvastikekeskusteluun? Ei, hyvätuloinen ei voi saada siihen tukea, eikä oikein mihinkään muuhunkaan... Eikä tässä käsittääkseni kukaan hyvätuloinen ollut itselleen tukia hamuamassakaan, zepi oli leikkaamassa tukea (jotta ihmisiä joutuisi enemmän vuokralle, joka nostaisi vuokria, joka sataisi hänen laariinsa). Tämän nyt voi ehkä tulkita menevän tuhon "kaikkia tuetaan, miksi ei minuakin"-kategoriaan...
 
Viittaatko nyt tähän rahoitusvastikekeskusteluun? Ei, hyvätuloinen ei voi saada siihen tukea, eikä oikein mihinkään muuhunkaan... Eikä tässä käsittääkseni kukaan hyvätuloinen ollut itselleen tukia hamuamassakaan, zepi oli leikkaamassa tukea (jotta ihmisiä joutuisi enemmän vuokralle, joka nostaisi vuokria, joka sataisi hänen laariinsa). Tämän nyt voi ehkä tulkita menevän tuhon "kaikkia tuetaan, miksi ei minuakin"-kategoriaan...
Jos joku ostaa omalla rahallaan itselleen omakotitalon, niin minusta yhteiskunnan tehtävä ei ole maksaa sen talon kattoremonttia tai putkiremonttia vain, koska sen talon ostanut sattuu olemaan työtön.

Sama homma kerrostalossa - jos kerrostaloon tulee kattoremontti, ei se ole yhteiskunnan ja viimekädessä veronmaksajien homma rahoittaa yksityishenkilöiden henkilökohtaisen omaisuuden arvon ylläpitoa.

Jos haluat kerryttää ja ylläpitää omaisuutta, se on oma hommasi.

Jos mä alan pienituloiseksi asuntosijoittajaksi (yhden asunnon vuokratuotot 9000€/v, ei sillä elä), niin pitäisikö mullekin ruveta maksamaan remppatukea ja jos ei, niin miksi?
 
Jos haluat kerryttää ja ylläpitää omaisuutta, se on oma hommasi.

Jos mä alan pienituloiseksi asuntosijoittajaksi (yhden asunnon vuokratuotot 9000€/v, ei sillä elä), niin pitäisikö mullekin ruveta maksamaan remppatukea ja jos ei, niin miksi?
Voisi sanoa että sen asunnon arvo melkein laskee sen rahoitusvastikkeen verran eli ei tuossa varsinaisesti omaisuus kelan avulla kerry. Niin kauan kuin yhteiskunta aikoo pienituloisten asumista tukea ja kun korvaus on keskimäärin pienempi kuin esim. vuokran maksu, niin mielestäni asiassa ei ole mitään ongelmaa (kuten sanottu jotkut yksittäiset tässä hyötyvät, mutta merkittävää hyötyä tuskin saa aikaiseksi mitenkään, ottaen huomioon tuen tarvitsijoiden vaatimattomat lähtökohdat, jos nuo kaikki pakotettaisiin vuokralle niin hyötyjiä olisi enemmän ja veronmaksajia kupattaisiin enemmän). PS. taloyhtiö voi myös hilata tavallisen yhtiövastikkeen ylös ja sillä maksaa remontit, tämmöisen kuprun kela maksaisi edelleen ihan mukisematta....

Jos olet tukiin oikeutettu niin miksi ei (huomioi että eihän sitä tukea sun vuokraloordiluukkuun makseta vaan siihen missä sinä itse asut). Tuen perusteeksi on ymmärtääkseni valittu tulot eikä varallisuus, joten jotain muuta pitää muuttaa ensin jos radikaalia muutosta haluaa... Miksi ei suoraan vaadita ensin realisoimaan kaikkea omaisuutta, sen jälkeen saa vain vaikka 400e avustusta ja jos se ei hesassa asumiseen riitä niin saariselällä ehkä, jos ei riitä sielläkään niin on ainakin metsää ympärillä jonne pakkasilla kuolla. Nythän tuo koko asumistuki (josta iso osa maksetaan vuokrakämppiin) sataa suoraan asuntosijoittajan pussiin kuin manulle illallinen, massiivinen tulonsiirto veronmaksajilta...

Mikään tuki missään muodossa ei ole kaikille tasapuolinen, sille ei nyt vaan voi mitään, mielestäni veronmaksajana olennaista on että ei tehdä ainakaan sellaisia veivauksia joissa tarve päästä veronmaksajan kukkarolle nousee jos asian voi kohtuullisesti halvemmallakin hoitaa.
 
Ehkä tuossa on kyse myös käytäntöjen oikeudenmukaistamisesta. Omakotitalossa asuvan remontteja ei kompensoida mitenkään vaikka yhtä kalliiksi työttömän omakotitaloasujan muutto vuokralle tulee. Omakotitalossa tulee vesivahinko ja esim. työtön asuja maksaa sen kokonaan itse. Kerrostaloasunnossa tulee vesivahinko ja tämän korjaamista yhteiskunta tukee asumistukeen oikeutetulle asujalle.
 
Ehkä tuossa on kyse myös käytäntöjen oikeudenmukaistamisesta. Omakotitalossa asuvan remontteja ei kompensoida mitenkään vaikka yhtä kalliiksi työttömän omakotitaloasujan muutto vuokralle tulee. Omakotitalossa tulee vesivahinko ja esim. työtön asuja maksaa sen kokonaan itse. Kerrostaloasunnossa tulee vesivahinko ja tämän korjaamista yhteiskunta tukee asumistukeen oikeutetulle asujalle.

Omakotitaloa ei noin vaan myydä järkevään hintaan, riippuen paikkakunnasta. Tulipalolla pääsee eroon, myydessä voi tulla jatkossa sanomista jos talosta löytyy joku ylläri, ja sitten ollaan käräjillä pidemmän kaavan mukaan. Sitäpaitsi todennäköisesti okt ostettu röissä ollessa lainalla, sitten tulee yt, potkut ja maksukyky menikin siinä.
Jos talossa (ei mikään kartano) on kohtuulliset asumiskulut, siis lämmitys ja sellaiset, niin halvempaa se on kuin maksaa jotain 700€/kk vuokraa, josta saa jotain, asumistukea jonkun verran. Kaikki on niin suhteellista.

Sijoituskämppä mistä saa 9000€ vuodessa, jos puhtaana - kuulostaa aika hyvälle diilille, pari kolme tuollaista niin eipä sitä mitään kannata edes tehdä. Toki tuollainen tulo / asunton on utopiaa jollei hesen keskustassa missä kivijalkakaupat maksa vastikkeet, noin suunnilleen näin...
 
Olen itse vuokranantaja. Sijoitusasuntooni on tulossa iso julkisivu, parveke ja lämmityslaite remontti ja sen asunnon vuokra on nyt 750€/kk. Kun rahoitusvastikkeen kk-erä alkaa tikittä 200€/kk vauhtia, niin en voi mitenkään nostaa vuokraa 200€/kk, koska vuokralainen vain ilmoittaa minulle, että ”haistapa paska” ja muuttaa jonnekin muualle, koska vastaavia kämppiä nyt vaan on jatkuvasti tarjolla 750€/kk hinnalla.
Mutta jos tuon (oletan kerrostalon) päättäjät sitten onnistuvatkin lyömään läpi isomman remonttihankkeen, jota sinä vastustaisit, ja rahoitusvastike nousisikin 1000€/kk olisit työttömien kanssa (oletettavasti) samassa pinteessä. Olisi mielestäsi OK?

Jos joku ostaa omalla rahallaan itselleen omakotitalon, niin minusta yhteiskunnan tehtävä ei ole maksaa sen talon kattoremonttia tai putkiremonttia vain, koska sen talon ostanut sattuu olemaan työtön.
Tässä on se ero että muu kuin tuon talon omistaja päättää että remontti tulee tai ei tule. Näihin remontteihin ei mitään tukea tietenkään saisi antaa.

Mutta ymmärrän kyllä tämän kerrostalo asunnon arvon nostamisen aiheuttaman ongelman. Asian voisi varmaan ratkaista niin, että KELA maksaa tukea rahoitusvastikkeeseen, mutta asukas jää KELAlle velkaa vastaavan arvonnousun verran. Se maksettaisiin sitten takaisin KELAlle viimeistään silloin kuin asunto myydään. Näin työtön ei joutuisi "häädetyksi" asunnostaan, jos rahat on sillä hetkellä tiukassa.
 
No selitätkö miksi kelan pitäisi maksaa työttömien remontit, mutta ei työssä käyvien pienituloisten remontteja?

Jos on riittävän pienituloinen työssäkäyvä, niin saa toimeentulotukea siinä missä työttömätkin.

Mitä itse rahoitusvastikkeisiin tulee niin ymmärrän kyllä niiden maksamisen jos remontti ei ole vapaaehtoinen. Toisaalta sitten miksi ylipäätään maksetaan toimeentulotukea henkilöille, joilla on vähintään kymmenien tuhansien arvosta omaisuutta? Tällöin kuitenkin este olisi nimenomaan se asunnon omistaminen, eikä rahoitusvastike.
 
Omakotitaloa ei noin vaan myydä järkevään hintaan, riippuen paikkakunnasta. Tulipalolla pääsee eroon, myydessä voi tulla jatkossa sanomista jos talosta löytyy joku ylläri, ja sitten ollaan käräjillä pidemmän kaavan mukaan. Sitäpaitsi todennäköisesti okt ostettu röissä ollessa lainalla, sitten tulee yt, potkut ja maksukyky menikin siinä.
Jos talossa (ei mikään kartano) on kohtuulliset asumiskulut, siis lämmitys ja sellaiset, niin halvempaa se on kuin maksaa jotain 700€/kk vuokraa, josta saa jotain, asumistukea jonkun verran. Kaikki on niin suhteellista.

Sijoituskämppä mistä saa 9000€ vuodessa, jos puhtaana - kuulostaa aika hyvälle diilille, pari kolme tuollaista niin eipä sitä mitään kannata edes tehdä. Toki tuollainen tulo / asunton on utopiaa jollei hesen keskustassa missä kivijalkakaupat maksa vastikkeet, noin suunnilleen näin...
Myöskään vanhat kerrostaloasunnot eivät näytä menevän kaupaksi ainakaan tällä alueella yhtään sen helpommin. Jotenkin myös oletan että se kerrostaloasuntokin on ostettu aikoinaan töissä ollessa. Eihän nekään ilmaisia ole. Ja toisaalta mikä estää omakotitalon omistajaa muuttamasta vuokralle vaikka yhä omistaakin sen omakotitalon minkä pakolliseen remontointiin ei nyt sitten rahat riitä. Yhtälailla silloin saa asumistuet ja työttömyystuet siihen kerrostaloasuntoon.

Tässä on se ero että muu kuin tuon talon omistaja päättää että remontti tulee tai ei tule.

Mielestäni myöskään omakotitaloasujalle saattaa tulle eteen remontteja joista hän ei tavallaan itse päätä että tehdäänkö ne vai ei. Esimerkkinä vaikka vesivahinko tai lämmitysjärjestelmän rikkoontuminen.

Ehkä voisi määritellä ne remontit joiden rahoitusvastikkeisiin voisi saada asumistukea ja jättää loput ulkopuolelle. Tuokaan ei tosin toisi omakotitalossa asuvia samalle viivalle. Nämä eivät myöskään koske pelkästään työttömiä vaan esim. eläkeläisiä jotka saavat asumistukea.

Edit. tässä olikin näköjään kyse toimeentulotuesta eikä asumistuesta. Muistelin että aiemmin näitä uutisointeja on ollut että asumistuki ei korvaa rahoitusvastikkeita mutta muistin ilmeisesti väärin.
 
Myöskään vanhat kerrostaloasunnot eivät näytä menevän kaupaksi ainakaan tällä alueella yhtään sen helpommin. Jotenkin myös oletan että se kerrostaloasuntokin on ostettu aikoinaan töissä ollessa. Eihän nekään ilmaisia ole. Ja toisaalta mikä estää omakotitalon omistajaa muuttamasta vuokralle vaikka yhä omistaakin sen omakotitalon minkä pakolliseen remontointiin ei nyt sitten rahat riitä. Yhtälailla silloin saa asumistuet ja työttömyystuet siihen kerrostaloasuntoon.

Eipä mene täälläkään kaupaksi. Mulla on siis kerrostalokämppä vuokralla, haluja olisi myydä koko paska pois sitten kun aika koittaa. Mitä kysellyt, niin myyntiaika vuosi tai yli, ja hinnat on laskeneet puoleen siitä mitä oli joskus. Yhtiövastike on kyllä ruhtinaallinen, kun vanha talo on remontoitu käytännössä kokonaan. Hinta minkä siitä jollain pikakaupalla aikanaan saa, ei ole kovin kummoinen. Kun ei ole halua etsia vuokralaista - ja samalla pitää päästä luukusta eroon asap. koska vastike juoksee koko ajan...

Taas jos mä tästä keksisin lähteä vuokralle johonkin, niin vaikka saisin asumistukea (oikeasti en saisi mitään tukea), silti okt:n kulut juoksisi taustalla, vaikka sähkö ja vesimaksut pienenisi, eikä taloa voi kylmilleen jättää. Kiinteistövero, sähkönsiirto, vakuutukset, lämmitys ja mitä tässä nyt on.
 
Eipä mene täälläkään kaupaksi. Mulla on siis kerrostalokämppä vuokralla, haluja olisi myydä koko paska pois sitten kun aika koittaa. Mitä kysellyt, niin myyntiaika vuosi tai yli, ja hinnat on laskeneet puoleen siitä mitä oli joskus. Yhtiövastike on kyllä ruhtinaallinen, kun vanha talo on remontoitu käytännössä kokonaan. Hinta minkä siitä jollain pikakaupalla aikanaan saa, ei ole kovin kummoinen. Kun ei ole halua etsia vuokralaista - ja samalla pitää päästä luukusta eroon asap. koska vastike juoksee koko ajan...

Taas jos mä tästä keksisin lähteä vuokralle johonkin, niin vaikka saisin asumistukea (oikeasti en saisi mitään tukea), silti okt:n kulut juoksisi taustalla, vaikka sähkö ja vesimaksut pienenisi, eikä taloa voi kylmilleen jättää. Kiinteistövero, sähkönsiirto, vakuutukset, lämmitys ja mitä tässä nyt on.

Joo, ei se kämpän myynti tapahdu vaan sormia napsauttamalla, sitten vielä jotku vinkuu, että duunin perässä on lähestulkoon PAKKO muuttaa, muuten olet syyllinen Suomen taloustilanteeseen, koska olet ahnepaskaylipalkattutyöntekijäjollaonkaikkiliianhyvin joka ei halua tuosta vaan muuttaa työn perässä jonnekin.
 
En tiedä kuuluuko nyt tähän triidiin, mutta mikä on paras paikka hakea työntekijää? Olisi kokoaikainen vakinainen työ tarjolla, mutta mitä paikkoja työnhakijat/vaihtajat seuraa? Oikotietä joskus käytin, mutta olisiko joku LinkedIn tms nykypäivää?
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä kuuluuko nyt tähän triidiin, mutta mikä on paras paikka hakea työntekijää? Olisi kokoaikainen vakinainen työ tarjolla, mutta mitä paikkoja työnhakijan/vaihtajat seuraa? Oikotietä joskus käytin, mutta olisiko joku LinkedIn tms nykypäivää?

Riipuu tietysti minkälaista hommaa on hakemassa. Mollia suosittelen.
 
Itse löysin ensimmäisen duunin Monsterista (ei pääkaupunkiseutu) ja seuraavan suoraan firman verkkosivujen rekrytointisivuilta. Ensimmäisessä lafkassa työnantaja ei edes harkinnut MOL:ssa ilmoittamista ja oli sitä mieltä ettei sieltä saa tarpeeksi osaavaa väkeä.
 
Itse löysin ensimmäisen duunin Monsterista (ei pääkaupunkiseutu) ja seuraavan suoraan firman verkkosivujen rekrytointisivuilta. Ensimmäisessä lafkassa työnantaja ei edes harkinnut MOL:ssa ilmoittamista ja oli sitä mieltä ettei sieltä saa tarpeeksi osaavaa väkeä.

Tämä näyttäisi olevan ainakin joillakin aloilla aika peruskäytäntö. Katsellut huvikseni työpaikkoja välillä ja ainakaan oman alan (viestintä ja markkinointi) hommia ei tunnuta ilmoittelevan lähes lainkaan mol.fi:ssä vaan kaikki on monstereissa tai oikotiessä ym. Voihan se olla että Molin kautta tulee niin paljon turhia hakemuksia kun työkkäri pakottaa hakemaan johonkin, että parempi kun ei laittele sinne työpaikkaa lainkaan.
 
Tämä näyttäisi olevan ainakin joillakin aloilla aika peruskäytäntö. Katsellut huvikseni työpaikkoja välillä ja ainakaan oman alan (viestintä ja markkinointi) hommia ei tunnuta ilmoittelevan lähes lainkaan mol.fi:ssä vaan kaikki on monstereissa tai oikotiessä ym. Voihan se olla että Molin kautta tulee niin paljon turhia hakemuksia kun työkkäri pakottaa hakemaan johonkin, että parempi kun ei laittele sinne työpaikkaa lainkaan.

Itsekin kattelen välillä mitä on tarjolla, eli eipä juuri mitään täälläpäin. Lähinnä mol ja monsteria tulee vilkuiltua joskus. Toissapäivänä vilkaisin duunitoria, viimeks kun katoin niin sinne olisi pitänyt kirjautua, ja täältä luin että jotain mainoksia pyörii, ni AB estää ne joten eipä näy. Muuten se sivu on aivan älytön luettava, hakujen tarkentaminen ei nyt oikein auennut ja kaikki melko sekaisin siellä. Jokuhan oli sille sivustelle hinnankin etsinyt jostain ja se oli miljoonia muistaakseni. Tästä ketjusta löytyy kun jaksaa kaivaa.

Ja asiasta kukkaruukkuun, tossa yks +50 tuttu ihmetteli kun sille tuli työkkärin pakotuksella parikin tarjousta kesätöistä ja ikäähän jo on... Toinen paikka lomakkeen kysymysten mukaan selvästi nuorille opiskelijoille, toinen ei kai normaalista poikennut. Mitkähän mahtaa olla realistiset mahdollisuuden päästä vanhempana ihmisenä lasten kesätyöpaikkaan, hyvin ne vetää siellä työkkärissä nykyään.
 
Karensseista nyt faktaa pöytään kiitos. Tilanne on se että olen työvoimakoulutuksessa mutta ajattelin jättää kesken.. (en luettele tähän nyt syitä)

Minulla vielä 100pv jäljellä ansiosidonnaista kun karenssi iskee niin mitä olenko oikeutettu toimeentulotukeen sekä asumistukeen, jollakinhan se vuokra pitäisi sitten saada maksettua jne. Ikinä en ole karenssia saanut joten siksi kyselen tyhmiä. Eli sinä joka tiedät miten homma menee niin olisitko ystävällinen ja kertoisit noviisille :D
 
Olet oikeutettu toimeentulotukeen jos olet oikeutettu eli sinulla ei ole tilillä säästöjä tai muuta (merkittävää) omaisuutta. Itse asiassa en ole varma haittaisiko edes omaisuus koska kyse on lyhyestä ajasta toimeentulotuen asiakkaana (et ilmeisesti saa tällä hetkellä toimeentulotukea ansiosidonnaisen ja asumistuen lisäksi?). Asumistukea saat myös. Muistelisin että edes alennuksia toimeentulotukeen ei tule mutta tässä saatan olla väärässä.
 
Valmistuin perjantaina sähköasentajaksi aikuisopiskelijana. Töitä tekisi mieli hakea mutta ei oikein pysty. Kaupunki jossa asustan ei tarjoa päivähoitoa 5v tyttärelle, koska en ole kriittisellä alalla. Emäntä puolestaan on hoitoalalla. Eli ollaan kotona sitten ja toivotaan, että korona helpottaa pian. Työkkärin kanssa en ole asioinutkaan varmaan 10 vuoteen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 794
Viestejä
4 517 035
Jäsenet
74 475
Uusin jäsen
odeTK
Back
Ylös Bottom