Ei välttämättä siirry muualle, mutta ollaanhan me nähty jo tuota, kuinka filippiiniläiset valtaavat Suomessa hoitoalaa kun suomalaisia ei nykyisillä palkoilla saada tekemään kyseisiä töitä. Ei siitä enää pitkä matka, että saamme virolaisia opettajia ja lastentarhaopettajia. Läheisellä ala-asteella taitaa ollakkin jo ainakin kaksi virolaista opettajaa, tosin puhuvat täysin suomalaisittain ja asuneet pidempään Suomessa. Pienempiin, kuin Suomen top10, kaupunkeihin alkaa olla välillä haastavaa löytää opettajia.
Mutta sulla menee nyt pointti täysin ohi koko asiasta. Se ei ole ainoastaan julkisen puolen palkat, vaan koko makrotalouteen vaikuttavat yleiskorotukset. Mutta myös esimerkkinä julkisen puolen palkankorotus lisää veropainetta tai lainapainetta valtion talouteen. Riippuen miten toteutetaan, mutta ainakin vasemmistolaisittain toteutettuna eli työtä enemmän verottamalla, veropaine lisää palkankorotuspainetta jokaisella alalla. Koska sillä kassamyyjällä, koneistajaduunarilla, tarjoilijalla tai [lisää ammatti tähän] jää verojen jälkeen vähemmän käteen; kulutus vähenee ja palkankorotuspaine kasvaa. Kun kulutus vähenee, palvelualan työpaikat vähenevät. Enemmän työttömiä ja enemmän menoja valtiolle. Kun palkankorotuspaine palvelualoilla kasvaa, tuotteiden hinnat nousevat, kulutus vähenee ja työpaikat vähenevät. Enemmän työttömiä ja enemmän menoja valtiolle. Vientiteollisuudessa duunarit lähtevät hakemaan yleiskorotuksia, sillä kiristynyt verotus julkisenpuolen palkkakorotusten jälkeen rokottaa nettotuloja. Kilpailukyky heikkenee globaaleilla markkinoilla. Yritykset siirtävät toimintaa kilpailukykyisempiin maihin tai menevät konkurssiin. Enemmän työttömiä ja enemmän menoja valtiolle. Viennin tulovirrat laskevat. Verotus kiristyy. Tätä ajatusleikkiä voi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.
Me ollaan nähty jo monesti se lumipalloefekti, kun joku ala neuvottelee yleiskorotuksesta, niin muut alat seuraavat perässä ja vaatimuksena on vähintäänkin sama korotus. Esimerkiksi ne hoitajat, kuntatyöntekijät, opettajat yms. Hoitajille kuuluisi reilu palkankorotus kovasta työstä, mutta heti perään kuntatyöntekijät lähtevät tavoittelemaan samaa koska ei vähempään voi tyytyä. Tämän jälkeen hoitajillehan tulee todella petetty olo. Kaikki tämä pätee myös yksityisellä sektorilla. Nyt teollisuusliitossa haetaan vähintään samaa tasoa kuin Saksassa, vaikka sille on melko kaukaa haetut perusteet. Kun kaikki alat neuvottelevat tuollaisesta 5-10% suuruisesta palkankorotuksesta niin on selvää, että vuoden päästä on pakko neuvotella vähintään saman suuruisesta, sillä elinkustannukset ovat nousseet uudet edellisten korotusten verran. Pitää oikeasti varoa, ettei luoda päättymätöntä kierrettä, koska siten pelaamme ainakin meidän kilpailukyvyn globaaleilla markkinoilla, mikä taas tarkoittaa että se rahahana, jolla tätä yhteiskuntaa rahoitetaan, tyrehtyy.