Toki hoitajien "määräävää markkina-asemaa" on syytä tarkastella, ja aiemmin mainitut hoitaja mitoitukset poistaa.
Se siirtää entistä isomman osan verovaroin maksettavaksi (ja kohdituisi herkästi kuntapuoleen, eli eri maksaja), vahvistaisi hoitoalan järjestöjen vaikutusvaltaa, ei olisi mikään ratkaisu mihinkään ongelmaan.
Varmuus, kriisiajan varautumis juttuihin on käytetty verohelpotuksia, niissä on tavoite ollut päinvastainen, säästää verovaroja, eli jaettu yksityisen ja julkisen puolen välillä kustannuksia.
"Pakko" koskee kaikkia, mutta jos puhutaan siitä että hoitaja järjestöt ylittää järeästi lakko-oikeuden minkä seurauksena yhteiskunta joutuu järjesteleen kriittisiä asioita poikkeuskeinoin. Niin ei ole järkevää "pakko ottaa" poliisia hoitajan tehtävään, vaan hoitaja.
Sitä voi toki miettiä mihin tehtäviin ei tarvita hoitajia, mihin käy porukka ilman koulutusta, tai muuten vain riittävän asentaa omaavat. Tämä siis ihan pidemmällä tähtäimellä.
Viestin tarkoitus lähinnä olikin olla tietynlainen sarkasmin jatke lainattuun viestiin ja herätellä keskustelua eri vaihtoehdoista. Tässä viestissä lisää sitä samaa, eri näkökulmien pohdintaa.
Pakko on väärä tapa hoitaa asioita. Jos siihen mennään, niin on tehty jo pirun monta asiaa väärin. Siksi pakon täytyy koskettaa kaikkia kansalaisia, esim. juurikin niissä perustason tehtävissä, mitkä nostaa potilaiden hoidon laatua, muttei vaadi varsinaisilta hoitajilta aikaa tai tarvitse isompaa perehdytystä.
Tämmöisiä tehtäväesimerkkejä tulee mieleen omilta hoitaja-ajoilta, mihin oli vuosi vuodelta vähemmän aikaa/ei ollenkaan:
- Vanhuksien seurana olo ja ajan viettäminen esim. keskustellen, ulkoillen, jumppia järjestäen, pelejä pelaten tai mitä ikinä.
- Ruokien jakaminen vanhuksille, potilaille, asukkaille missä apulainen onkaan. Tarvitsisi tyyliin hygieniapassin suorittamisen.
- Vaippojen vaihtamista, petivaatteiden yms. laitossa tai potilaiden käännöissä ja siirtelyissä hoitajalle apuna oleminen (kahden hoitajan sijaan riittäisi yksi).
- Lukuisia muita pieniä tehtäviä, mitä hoitoalalla opiskelijat tekevät tälläkin hetkellä. Itsekin olen istunut asiakkaiden/potilaiden seurana vaikkapa terveyskeskuksessa välillä useita tuntejakin. Miksei terveyskeskuksessa ole "apulaisia", jotka tämän voisivat tehdä ja saatella asiakkaan takaisin yksikköönsä käynnin päätteeksi tms?
Eli jos pakkoa ja ilmaistyötä lähdetään ajamaan hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi, niin kaikille pakollinen vähintään 1v palvelusaika, jonka voi suorittaa joko maanpuolustuksessa tai siviilipalveluksessa / jakaa näiden välillä. Näihin tehtäviin voitaisiin myös pakottaa työttömiä, joita tässä maassa riittää. Saisivat hyvää CV materiaalia työpaikkoihin hakemiseen.
Ongelma ehkä onkin, että nämä asiat ovat toisistaan "erillään". Eli kaikkien osapuolten (maanpuolustus, siviilipalvelus, työttömyys) pitäisi istua saman pöydän ääreen miettimään, että miten tilanne saataisiin ratkaistua.
Hoitoalan pääongelma on liian vähäinen henkilökunta ja rutiköyhä valtio, jolla ei ole rahaa palkata lisää väkeä tai panostaa työolosuhteisiin. Kaikki toiminta tapahtuu julkisella puolella yleensä vanhoissa ränsistyneissä rakennuksissa, jotka ovat omiaan altistamaan terveysongelmille ja poissaoloja tulee näidenkin vuoksi merkittäviä määriä.
Tässä on muodostunut eräänlainen noidankehä, josta ulospääsy vaatii ponnisteluja ja ei, se ponnistelu ei voi enää tässä vaiheessa tulla hoitajien kustannuksella. He painavat jo valmiiksi äärirajoilla, mikä näkyy burnoutteina ja sairastumisina + alan vaihtamisena.
Parempi palkka ei yksin ratkaise mitään, mutta on oikea suunta näyttämään sitä arvostusta alaa kohtaan, jos muuta ratkaisua ei olla valmiita tekemään. Vuosia sitä ratkaisua on odotettu ja tiedetty mihin nykyinen malli johtaa, eli ei tämä kenellekään ole voinut yllätyksenä tulla.