Lakkoilevat hoitajat Elina ja Arttu puhuvat nyt suunsa puhtaaksi – tähän palkka oikeasti riittää elämässä
"Kulmala sanoo, että ensimmäinen ja suurin epäkohta on palkka. Hänen mukaansa hoitajien palkka on koulutukseen nähden merkittävästi jäljessä verrattuna muihin vastaavan koulutuksen aloihin. Sairaanhoitajaksi voi valmistua ammattikorkeakoulusta 3,5 vuodessa.
Kulmalan mukaan insinöörien koulutus on yhtä pitkä ja heidän palkkansa on noin 800 euroa korkeampi.
– Verojen jälkeen minulle jää kuussa käteen noin 2 200 euroa. Se riittää niukin naukin elämiseen. Saan toki perusasiat kuten ruuan ja asunnon, mutta niinhän ihmisen kuuluukin. Joudun kyllä laskeskelemaan tarkkaan."
Ei nyt mitkään kaikkein vahvimmat argumentit, mutta kai nuo johonkin kohderyhmään uppoaa. Omia mietteitä tästä ainaisesta insinööri vs sairaanhoitaja -väännöstä:
- Insinööritutkinto on 4 vuotta (heh)
- Entä opettajat tai varhaiskasvatuksen opettajat?
- Entä poliisi neljän vuoden korkeakoulututkinnolla ja 2100-2400€/kk peruspalkalla? Työolot ovat poikkeuksetta heikommat sairaanhoitajiin verrattuna.
- Insinöörialalla palkat vaihtelevat hyvin paljon. Aloitteleva insinööri saa hädin tuskin sitä, mitä aloitteleva sairaanhoitaja. Ne hyvin palkatut insinöörityöt ovat lähtökohtaisesti aina voittoa tuottavissa osakeyhtiöissä, valtaosa sairaanhoitajista on lähes pyhällä hengellä pyörivällä julkisella sektorilla. Mutta joku suunnitteluinsinööri pääsee hädin tuskin 3000€/kk palkkaan edes vuosien kokemuksella.
- Hyvin palkatut insinöörityöt vaativat usein matkustamista tai esimiehenä toimimista.
- Insinöörillä on paljon enemmän kilpailua vastassa. Sairaanhoitajana pääset töihin suoraan koulunpenkiltä ja voit tehdä töitä eläköitymiseen saakka ja pidemmälle, murehtimatta töiden riittävyydestä.
- Ja sitten suurten kysymysten ääreen; miksi lähti hoitoalalle eikä insinööriksi? Käsittääkseni insinööritutkinnon pääsykoe on jopa sairaanhoitoalaa helpompi, sisältäen vain loogista päättelyä ja laskemista ilman mitään erillisiä haastatteluja ja arvioita soveltuvuudesta.
- Verojen jälkeen jää vähän käteen, mutta paljonko hän odottaa saavansa? Suomen korkealla ja erittäin progressiivisella verotuksella ei mahdottomia kannata odottaa niiden 5% palkankorotustoiveidenkaan jälkeen. Tonnin lisäys bruttopalkkaan alkaa tuomaan jo isompaa eroa nettotuloihin, mutta kuinka realistista se on?