- Liittynyt
- 22.11.2016
- Viestejä
- 127
Saunalisä on vain näiden kaiken tietäjien muodikas esimerkki vaikkei yhtään ymmärretä mistä vikistään.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Saunalisä on vain näiden kaiken tietäjien muodikas esimerkki vaikkei yhtään ymmärretä mistä vikistään.
Nuohan kaverit voisivat mennä vinkumaan myös sotelle, koska heillä on hyvät lisät, kuten myös kaupan alalla.Saunalisä on vain näiden kaiken tietäjien muodikas esimerkki vaikkei yhtään ymmärretä mistä vikistään.
Tämän tulee valitettavasti kokemaan tänäkin vuonna osa paperikoneenhoitajista, kun kone sammuu jossain päin Suomea.Niin ja jossain maissa ei oikein makseta kenellekkään mitään. Sillä vaan tulee huonosti toimeen...
Väitän että sitä ei ratkaise kenenkään palkat vaan päätös tulee jokatapuksessa eri arvoilla.Tämän tulee valitettavasti kokemaan tänäkin vuonna osa paperikoneenhoitajista, kun kone sammuu jossain päin Suomea.
Kyse on edelleenkin siitä yksittäisen koneen kilpailukyvystä, johon vaikuttaa kaikki sen koneen toimintakustannukset. En ole mitään muuta väittänyt.Väitän että sitä ei ratkaise kenenkään palkat vaan päätös tulee jokatapuksessa eri arvoilla.
Pari ylen uutista paperikoneen myynnistä ja siirrosta kiinaan.Linkkaa mulle yksikin fakta minkä perusteella koneita olisi siirretty Suomesta ulkomaille.
Myllykoski Paperin paperikone 7 myydään Kiinaan
Kauppa vaatii vielä kiinalaisten viranomaisten hyväksynnän. Koneen purkutyöt on määrä aloittaa keväällä.
Kuva: Anna Huittinen / Yle
NIKLAS JOKI
28.12.2012
Mistä on kyse?
UPM:n omistama Myllykoski Paper on tehnyt esisopimuksen paperikone 7 myymisestä kiinalaisille. Koneen purkutyö alkaa keväällä. Kiinalaiset aikovat käyttää konetta elintarvikepaperin tuotantoon. Kauppa vaatii vielä hyväksynnän kiinalaisilta viranomaisilta, jotka ovat tulossa tarkistamaan konetta ennen purkutöiden aloittamista. UPM yrittää myydä vielä paperikoneet 4 ja 6. Tehtaanjohtaja Timo Suutarlan mukaan koneista on tullut kyselyitä.
- Myllykoski Paperin paperikone 7 ollaan myymässä Kiinaan
- UPM yrittää vielä myydä paperikoneet 4 ja 6
- Tehdasalue kiinteistöineen pyritään myymään yhtenä kokonaisuutena
Myllykoski Paperin koko tehdasalue kiinteistöineen pyritään myymään yhtenä kokonaisuutena. Suutarlan mukaan alueen ei ole syytä kilpailla UPM:n Voikkaalla sijaitsevan yrityspuiston kanssa ja Myllykoski Paperin alueelta vuokratiloja kyselevät ohjataan Voikkaalle.
Myllykoski Paperin alueesta on käyty keskusteluja sinne sijoittuvasta kemianteollisuudesta, kartongin- ja bioenergiatuotannosta. Suutarla kertoo, että keskusteluiden suhteen on kuitenkin nyt ollut hiljaista. Parhaillaan Myllykoski Paperin alueella puretaan vanhaa hiomoa.
Paperikoneen myynnistä uutisoi ensimmäisenä paikallislehti Keskilaakso.
Kankaan tehtaan paperikone matkaa Kiinaan
Betamet Service Oy:n työntekijät ovat valmiina aloittamaan Kankaan paperitehtaan PK2-paperikoneen purkamisen. Paperikone on myyty Kiinaan, jonne se on määrä siirtää meriteitse.
Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos
21.7.2010•Päivitetty 21.7.2010 12:20
Purkutöiden oli määrä alkaa keskiviikkona, mutta maksujärjestelyitä koskevan viivästyksen takia töitä ei vielä aamupäivän aikana päästy aloittamaan. Betamet Servicen toimitusjohtaja Timo Kärki arvioi, että hyvin suurella todennäköisyydellä purkutyöt päästään aloittamaan vasta huomenna.
Aluksi purkutöihin osallistuu noin 30 miestä. Elokuun alusta lähtien purkutöissä on täysi miehitys, jolloin konetta on purkamassa noin 50 miestä. Betamet Service on jo valmistellut purku-urakkaa muun muassa merkkaamalla koneen osia.
Paperikoneen pitäisi olla purettuna marraskuun puoliväliin mennessä ja pakattuna kontteihin marraskuun loppuun mennessä.
Vuonna 1947 käyttöön otettu ja vuosina 1990 ja 2002 uusittu kone valmisti päällystettyä aikakauslehtipaperia. Tuotannon päätyttyä M-real varastoi sen paikalleen. Koneen leveys on noin kuusi metriä ja korkeus yhdeksän metriä. Pituutta koko linjastolla on 120 metriä. Tavaraa koneesta tulee yli 20 omakotitalon verran. Ne pakataan 180 merikonttiin.
LÄHTEET: YLE KESKI-SUOMI
Eli yhtiö ei siirtänyt omaan tuotantoa suoraan muualle vaan myi pois.Pari ylen uutista paperikoneen myynnistä ja siirrosta kiinaan.
Myllykoski Paperin paperikone 7 myydään Kiinaan
Kauppa vaatii vielä kiinalaisten viranomaisten hyväksynnän. Koneen purkutyöt on määrä aloittaa keväällä.yle.fi
Kankaan tehtaan paperikone matkaa Kiinaan
Betamet Service Oy:n työntekijät ovat valmiina aloittamaan Kankaan paperitehtaan PK2-paperikoneen purkamisen. Paperikone on myyty Kiinaan, jonne se on määrä siirtää meriteitse.yle.fi
Voidaanhan ne leipoa sinne peruspalkkaankin ne lisät ei kai sillä mitään merkitystä ole. Sitä en tiedä tuleeko ne lisät tuonne keskituntiansioon, jonka perusteella esim sairausloman palkka maksetaan. Peruspalkkaan suoraan leivottuna ne lisät ainakin tulis myös sairausloma ajan palkkaan ja tämähänkelpaisi duunarille.Miksi lauantaista ylipäätään pitää se lisä maksaa? Taisin muistaakseni muutama sivu sitten jo mainita, ettei monessakaan prosessiduunissa makseta lauantaista erillisiä lisiä. Sitten on esimerkiksi niitä tapauksia, että vuorotöissä ei ole erillisiä lisiä lainkaan ja peruspalkkaan on leivottu kaikki ns. haittakorvaukset.
Voidaanhan ne leipoa sinne peruspalkkaankin ne lisät ei kai sillä mitään merkitystä ole. Sitä en tiedä tuleeko ne lisät tuonne keskituntiansioon, jonka perusteella esim sairausloman palkka maksetaan. Peruspalkkaan suoraan leivottuna ne lisät ainakin tulis myös sairausloma ajan palkkaan ja tämähänkelpaisi duunarille.
Osa tuotanto palkkioista ainakin ei näy joissain paikoissa kta, riippuen miten tuotanto palkkio muodostuu.
Voidaanhan ne leipoa sinne peruspalkkaankin ne lisät ei kai sillä mitään merkitystä ole.
Se on vasta siinä kohtaa ihan samanlainen päivä kuin muutkin, kun saat samat yhteiskunnan palvelut samaan hintaan kuin arkenakin.Miksi se pitäisi leipoa yhtään mihinkään jos sen poisto perustellaan sillä, että lauantai on nykyään ihan samanlainen päivä kuin muutkin?
Se on vasta siinä kohtaa ihan samanlainen päivä kuin muutkin, kun saat samat yhteiskunnan palvelut samaan hintaan kuin arkenakin.
Esimerkiksi lasten päivähoidon järjestäminen on aika paljon työläämpää.Mitäs on jäänyt saamatta?
Esimerkiksi lasten päivähoidon järjestäminen on aika paljon työläämpää.
Perheellisillä yhteiset viikonloput, päivähoito Yms.Mitäs on jäänyt saamatta?
Toisaalta monessa vuorotyössä on päivätyöläistä enemmän vapaa-aikaa. Ja etuna myös se, että arkisin voit asioida ja käyttää palveluita, joita et tavallista päivätyötä tekevänä pystyisi käyttämään yhtä sujuvasti. Toki näiden virastojen aukioloaikojen merkitys on vähentynyt internetin laajennuttua. Monessa, varsinkin metsäteollisuuskaupungissa on vuorohoito järjestetty kunnan toimesta.Perheellisillä yhteiset viikonloput, päivähoito Yms.
Joo, järjestää kyllä, mutta ei lähijoitopaikassa. Ylimääräistä ajelua voi hyvinkin tulla saunalisien edestä.Meillä päin ainakin kunta järjestää tuollaista vuorotyöläisille. Ja jos vielä maakuntahenkisesti on auto käytettävissä niin vielä helpompi hoitaa.
Kyllä, ja mielestäni asiat on hoidettu ihan hyvin. Särähti vaan korvaan tuo heitto että lauantai olisi ihan normipäivä. Ymmärrän kyllä ettei arkena 7-15:30 hommissa olevat ymmärrä vuorotyölaisen haasteita, ja asiat nähdään ainoastaan oman kuplan sisällä.Toisaalta monessa vuorotyössä on päivätyöläistä enemmän vapaa-aikaa. Ja etuna myös se, että arkisin voit asioida ja käyttää palveluita, joita et tavallista päivätyötä tekevänä pystyisi käyttämään yhtä sujuvasti. Toki näiden virastojen aukioloaikojen merkitys on vähentynyt internetin laajennuttua. Monessa, varsinkin metsäteollisuuskaupungissa on vuorohoito järjestetty kunnan toimesta.
Miksi lauantaista ylipäätään pitää se lisä maksaa? Taisin muistaakseni muutama sivu sitten jo mainita, ettei monessakaan prosessiduunissa makseta lauantaista erillisiä lisiä. Sitten on esimerkiksi niitä tapauksia, että vuorotöissä ei ole erillisiä lisiä lainkaan ja peruspalkkaan on leivottu kaikki ns. haittakorvaukset.
Toisaalta monessa vuorotyössä on päivätyöläistä enemmän vapaa-aikaa. Ja etuna myös se, että arkisin voit asioida ja käyttää palveluita, joita et tavallista päivätyötä tekevänä pystyisi käyttämään yhtä sujuvasti. Toki näiden virastojen aukioloaikojen merkitys on vähentynyt internetin laajennuttua. Monessa, varsinkin metsäteollisuuskaupungissa on vuorohoito järjestetty kunnan toimesta.
E: Ja perheiden yhteisestä ajasta.. Nyt kun yhteiskunta pyörii jo lähes 24/7/365 rytmillä, niin onko se vuorotyön vai päivätyön vika, että sen perheen yhteisen ajan pitää juuri olla lauantaina?
Mikäs oli mutua? Luettelemani alat ainakin toimivat ilman lauantailisiä?Kyllä, ja osoittautui olevan täyttä mutua.
Monessakaan on aika lailla eri asia kuin pari alaa.Mikäs oli mutua? Luettelemani alat ainakin toimivat ilman lauantailisiä?
TulkintakysymysMonessakaan on aika lailla eri asia kuin pari alaa.
Jos sen muuttaisi tuntityöksi jonka voi laskuttaa asiakkaalta niin eipä se sitten ihan mitätön asia olekaan. Pienistä puroista jne.Laskeskelin äskön niin tienaan koko vuodelta saunalisän kanssa 1214 euroa ylimääräistä, tää on kyllä niin mitätön summa
nyt puhutaan raskaasta teollisuudesta missä palkkakulut koko tehtaan kustannuksista 2-5% riippuen yksiköstäJos sen muuttaisi tuntityöksi jonka voi laskuttaa asiakkaalta niin eipä se sitten ihan mitätön asia olekaan. Pienistä puroista jne.
Mutta muistakaa nyt edelleen, että nuo kaikki pienetkin asiat vaikuttavat siinä isossa kokonaisuudessa kun vertaillaan niiden paperikoneiden keskinäisistä kilpailuista, ja pohditaan mikä kone seuraavana sammuu. Jos paperin kysyntä hiipuu niin paljon, että pitää sulkea yksi kone, niin siinä voi hyvin vaikuttaa, jos toisessa koneessa on 1-2% suuremmat tuotantokustannukset. Pieniä asioita, mutta ne ovat osa koneen tuotantokustannuksia ja kilpailu on kilpailua. Yksittäinen saunalisä ei ole se pääpointti, vaan kilpailukyky. Edelleenkin Saksassa keskimääräinen paperikoneenhoitajan vuosiansio on 15000€ vähemmän kuin Suomessa. Kiinassa varmasti vielä halvempaa. Ja tämän takia tulevaisuudessa paperi tulee todennäköisesti kokonaan tuontina Eurooppaan.nyt puhutaan raskaasta teollisuudesta missä palkkakulut koko tehtaan kustannuksista 2-5% riippuen yksiköstä
Saunalisien poistolla ei kilpailukykyä pelasteta. Saksassa markkinat paljon lähempänä ja muutenkin verotus pienempää.Mutta muistakaa nyt edelleen, että nuo kaikki pienetkin asiat vaikuttavat siinä isossa kokonaisuudessa kun vertaillaan niiden paperikoneiden keskinäisistä kilpailuista, ja pohditaan mikä kone seuraavana sammuu. Jos paperin kysyntä hiipuu niin paljon, että pitää sulkea yksi kone, niin siinä voi hyvin vaikuttaa, jos toisessa koneessa on 1-2% suuremmat tuotantokustannukset. Pieniä asioita, mutta ne ovat osa koneen tuotantokustannuksia ja kilpailu on kilpailua. Yksittäinen saunalisä ei ole se pääpointti, vaan kilpailukyky. Edelleenkin Saksassa keskimääräinen paperikoneenhoitajan vuosiansio on 15000€ vähemmän kuin Suomessa. Kiinassa varmasti vielä halvempaa. Ja tämän takia tulevaisuudessa paperi tulee todennäköisesti kokonaan tuontina Eurooppaan.
Kuten myös sanoin, kokonaisuus ratkaisee. Mutta jos nyt taas yritetään väkisin saada runnottua useamman prosentin palkankorotuksia kuolevalle liiketoiminnalle, niin ei sillä ainakaan saada pitkitettyä koneiden pysymistä Suomessa.Saunalisien poistolla ei kilpailukykyä pelasteta. Saksassa markkinat paljon lähempänä ja muutenkin verotus pienempää.
Näihin vaikuttaa enemmän tuo energian hinta ja kuljetus kustannukset. Suomessa vaan halutaan tulla duunarin kukkarolle. Suomessa kaikkein arvosteluimmat ammatit paperimiehet ja ahtaajat. Lentäjät taitavat olla silloin tällöin tapetilla nyt on hiljaisempaa koska korona.Mutta muistakaa nyt edelleen, että nuo kaikki pienetkin asiat vaikuttavat siinä isossa kokonaisuudessa kun vertaillaan niiden paperikoneiden keskinäisistä kilpailuista, ja pohditaan mikä kone seuraavana sammuu. Jos paperin kysyntä hiipuu niin paljon, että pitää sulkea yksi kone, niin siinä voi hyvin vaikuttaa, jos toisessa koneessa on 1-2% suuremmat tuotantokustannukset. Pieniä asioita, mutta ne ovat osa koneen tuotantokustannuksia ja kilpailu on kilpailua. Yksittäinen saunalisä ei ole se pääpointti, vaan kilpailukyky. Edelleenkin Saksassa keskimääräinen paperikoneenhoitajan vuosiansio on 15000€ vähemmän kuin Suomessa. Kiinassa varmasti vielä halvempaa. Ja tämän takia tulevaisuudessa paperi tulee todennäköisesti kokonaan tuontina Eurooppaan.
joskus aiemmin sanonut täällä että olin mukana silloisella Metsolla suunnittelemassa tämän koneen uusintaa. Eli esikaupat oli tehty. Sitten Liitto löi lakot päälle niin tuli ilmoitus että projekti lopetetaan. Sen jälkeen kaikki UPM:n projektit oli Kiinaan.Linkkaa mulle yksikin fakta minkä perusteella koneita olisi siirretty Suomesta ulkomaille.
Tuohon aiemmin linkattuun Nallen kommenttiin liittyen olisi mielestäni ihan järkevä tehdä ne konekohtaiset sopimukset siten, että työnantaja avaisi työntekijöille avoimesti kaikki toimintakustannukset ja edellytykset millä mikäkin kone pysyisi käynnissä.
Jos yrityksen liiketoiminnan kilpailukyky heikentyy oleellisesti vuodesta toiseen, niin miksei siltä duunariltakin voisi vaatia joustoa tarvittaessa? Miten AY-liike lähtee nyt niistä lähtökohdista, että kaikkien palkkaa pitää korottaa useita prosentteja taas? Riskinä on se, että sillä duunarilla ei ole sitä työtä pian.Näihin vaikuttaa enemmän tuo energian hinta ja kuljetus kustannukset. Suomessa vaan halutaan tulla duunarin kukkarolle. Suomessa kaikkein arvosteluimmat ammatit paperimiehet ja ahtaajat. Lentäjät taitavat olla silloin tällöin tapetilla nyt on hiljaisempaa koska korona.
Jos yrityksen liiketoiminnan kilpailukyky heikentyy oleellisesti vuodesta toiseen, niin miksei siltä duunariltakin voisi vaatia joustoa tarvittaessa? Miten AY-liike lähtee nyt niistä lähtökohdista, että kaikkien palkkaa pitää korottaa useita prosentteja taas? Riskinä on se, että sillä duunarilla ei ole sitä työtä pian.
Energian hinta on yksi tekijä, siihenkin valtio onneksi antaa verotukea. Ilman tukea, meillä ei olisi näinkään montaa paperikonetta. Ja tuskin olisi tullut uusia sellutehdasinvestointejakaan. Logistiikkakustannukset ovat korkeat jo huonon sijainnin vuoksi, mutta nousevat edelleen vihreän siirtymän takia.
Tilanne on vain se, että kun yleissitovuuden mukaan kaikille annetaan näitä korotuksia inflaatiota vastaan, inflaatio kiihtyy entisestään ja palkkoja pitää sitten jatkuvasti tarkastella ylöspäin. Samalla tavalla ne omistajat haluavat suojautua inflaatiolta ja kun otetaan inflaatio huomioon, niin UPM:n omistajien reaalituotto sijoitukselle on varsin huono. UPM on tehnyt silti aika tasaista tulosta, mikä kertoo hyvästä sopeutumisesta muuttuvassa markkinatilanteessa tiettyjen liiketoimintojen kilpailukyvyn heikentyessä. Tietyt tulosodotukset yrityksellä on ja mikäli ei olisi, niin sehän olisi sillon joustoa omistajilta. Yrityksen omistajilla on myös tietyt tuotto-odotukset sijoituksilleen. Johdon palkkiosta ylivoimaisesti suurin osa on sitouttamista osakkeilla, mikä on taas sitten rahallisesti ihan suoraan kiinni niistä tulostavotteista.duunarin ostokyvyn turvaamisesta noissa korotuksista on kyse. Voisihan duunariltakin joustoa pyytää, mutta sen jouston pitäisi tapahtua koko ylimpiä henkilöitä myöten jos tilanne on niin vaikea. Vaikea pyytää joustoa vain osalta porukkaa.
Taitaa kuitenkin tulosta nuo koneet vielä tehdä se on eri asia tekeekö ne niin paljon tulosta mitä Nalle ja osakkeen omistajat haluaa.
Tilanne on vain se, että kun yleissitovuuden mukaan kaikille annetaan näitä korotuksia inflaatiota vastaan, inflaatio kiihtyy entisestään ja palkkoja pitää sitten jatkuvasti tarkastella ylöspäin. Samalla tavalla ne omistajat haluavat suojautua inflaatiolta ja kun otetaan inflaatio huomioon, niin UPM:n omistajien reaalituotto sijoitukselle on varsin huono. UPM on tehnyt silti aika tasaista tulosta, mikä kertoo hyvästä sopeutumisesta muuttuvassa markkinatilanteessa tiettyjen liiketoimintojen kilpailukyvyn heikentyessä. Tietyt tulosodotukset yrityksellä on ja mikäli ei olisi, niin sehän olisi sillon joustoa omistajilta. Yrityksen omistajilla on myös tietyt tuotto-odotukset sijoituksilleen. Johdon palkkiosta ylivoimaisesti suurin osa on sitouttamista osakkeilla, mikä on taas sitten rahallisesti ihan suoraan kiinni niistä tulostavotteista.
Paperikoneenhoitajilla ei nyt varsinaisesti silti mitään suurta ongelmaa ole ostovoiman kanssa, mutta ymmärrän että inflaatio heikentää ostovoimaa. Veikkaisin, että jos tulisi oikeasti sellainen kylmä "joko tai" -valinta eteen: vuosiansiot laskee 60 000 eurosta 50 000 euroon tai paperikone ajetaan pysyvästi alas, niin siinä kohtaa monet valitsisivat ensimmäisen vaihtoehdon.
Omalla työpaikalla tuli tuollainen ehdotus työntekijäpuolelta, tosin siellä erolla että firma olisi subventoinut osaltaan hieman pörssihintaa. Työnantajan tyrmäys oli ehdoton, työntekijät saavat ostaa osakkeita pörssistä. Tietenkään tämä ei estä etteikö ylintä johtoa sitouteta joka vuotisilla osakepalkkioilla, ilmeisesti johdon sitouttaminen on sitä toimivaa toisin kuin työntekijäpuolella.En tiedä onko missään Suomessa yritetty sitouttaa duunareita yrityksen toimintaan osakkeilla, ehkä pitäisi kokeilla tai antaa valinnan mahdollisuus siihen.
Se ei ole verotuksen takia kauhean suosittua. Jos saat palkkana tai palkkana rinnastettavana korvauksena osakkeita niin niistä menee varainsiirtovero ja normaali palkkatulon ennakonpidätys.Nimenomaan sitä joustoa pitäisi sitten löytyä omistaja tahoja myöten, jos tilanne on niin vaikea. Siellä on noiden sulkupäätöksien jälkeen tullut työntekijöiltä vasta esityksiä että toimintaa voitaisiin jatkaa, mutta yleensä kun sulkupäätös annetaan niin se on lopullinen.
En tiedä onko missään Suomessa yritetty sitouttaa duunareita yrityksen toimintaan osakkeilla, ehkä pitäisi kokeilla tai antaa valinnan mahdollisuus siihen.
Joo, järjestää kyllä, mutta ei lähijoitopaikassa. Ylimääräistä ajelua voi hyvinkin tulla saunalisien edestä.
Normipäivä jne..
duunarin ostokyvyn turvaamisesta noissa korotuksista on kyse. Voisihan duunariltakin joustoa pyytää, mutta sen jouston pitäisi tapahtua koko ylimpiä henkilöitä myöten jos tilanne on niin vaikea. Vaikea pyytää joustoa vain osalta porukkaa.
Omalla työpaikalla tuli tuollainen ehdotus työntekijäpuolelta, tosin siellä erolla että firma olisi subventoinut osaltaan hieman pörssihintaa.
Näin Teollisuusliiton päättyneessä Teknologiateollisuuden TES:ssä eli aikapalkka ei tipu, vaikka TVR tai HKO tippuisikin...Kyllä sen pitäisi palkassa näkyä. Mekaanisessa metsäteollisuudessa taitaa heko olla 1-16% ja se kuulemma näkyy siinä heko lisässä jos sitä lasketaan. Mutta näissä on tesseissä aika paljon eroja.
Varsinkin, kun siitä 2% palkankorotuksesta jää reilusti alle 1% käteen.Aika lailla näitä asioita mietitään paremminkin tunne- kuin järkipohjalta. Viime työmarkkinakierroksella monelle tuntui olevan elämän ja kuoleman kysymys Sipilän hallituksen kiky-tuntien poistaminen. Kyseessähän oli 24 vuotuisen talkootunnin tekeminen, joista moni työnantaja päätti itse että ei koske meitä, toiset tuumasivat suunnilleen että räplätkää vaikka munianne ja joku osa taas oli sitä mieltä että tällä talous pelastuu. Lakennallisestihan 24h eli kolme työpäivää vuodessa tarkoittaa n. samaa kuin 1,5% muutos palkkaan. Olisi mielenkiintoista nähdä tulokset, jos jokaisella työpaikalla kysyttäisiin että otatko tällä kierroksella 2% palkankorotuksen vai kolme ylimääräistä lomapäivää?
Varsinkin, kun siitä 2% palkankorotuksesta jää reilusti alle 1% käteen.
Ylempi toimihenkilö voi kuulemma duunaria pätevänpänä neuvottelijana saada tämmöiset työnantajaltalta palkan lisäksi koska on korvaamaton työntekijä.No järjestääpä kuitenkin. Ei tosin järjestä ylemmälle toimihenkilölle vaikka menisi viikonlopun yli, illat tai yöt palkatta reissatessa kun ei ole esittää todistusta säännöllisestä vuorotyöstä.
Ylempi toimihenkilö voi kuulemma duunaria pätevänpänä neuvottelijana saada tämmöiset työnantajaltalta palkan lisäksi koska on korvaamaton työntekijä.
Saa vähän sellaisen kuvan ettei nämä itse neuvotellut ehdot olekkaan kauhean hyviä...Niin, en mä oikeastaan mitään muuta yritäkään tässä sanoa kuin että tehdasduunarilla on kaikin puolin suhteettoman hyvä sopimus. Ja kyllähän työnantaja auttaakin noissa jos tarve on toistuva ja asia hyvin perusteltu. Teillä auttaa yhteiskunnan turvaverkko.
Keskiverto duunari tuskin on edes ajatellut koskaan, millaisilla ehdoilla muu maailma hänen ympärillään työtä tekee. Simaraha taskuun ja radalle vaan herroja kiroamaan. Ja sit pitäis tuntea myötätuntoa kun nää joutuu lopulta itse perustelemaan oman arvonsa?
Saa vähän sellaisen kuvan ettei nämä itse neuvotellut ehdot olekkaan kauhean hyviä...
Eikö tuo Akava sitten aja asiaansa?Kuka neuvottelee ehtonsa itse? Mulla on akavalaisen liiton neuvottelema sopimus. Palkan sen sijaan neuvottelin itse ja se auttaa pitkälle.
Mutta lopputulemana tässä kai on, että suomalaisen duunarin sopimus on aivan loistava ja kenelläkään muulla ryhmällä ei liene paremmin. Niistä lähtökohdista on vaikea tuntea myötätuntoa kaiken maailman tukilakkoilun ja tehtaiden sulkemisen keskellä kun ajava voima on "saavutetuista eduista ei tingitä". Joskus ehkä pitää tinkiä ettei oteta kaikkea kerralla.
Eikö tuo Akava sitten aja asiaansa?
No sittenhän kaikki on ihan hyvin ja syytä kateuteen ei pitäisi olla!Sanotaan nyt näin, että akavalaisten liittojen keskuudessa (ja etenkin niiden jäsenillä) vallitsee aika vahvasti ymmärrys, että jokainen ihminen on enemmän vastuussa itsestään ja omista asioistaan. Siellä myös ymmärretään, että ihmiset tekevät ihan eri tavoilla tuottavaa työtä eikä kaikkea voi taulukoista katsoa tai kelloa vahdaten töistä häipyä jos homma on kesken. Vastineeksi rahaa tulee sitten ihan eri tavalla kun hommat hoitaa kunnolla.
Itse en näe tässä mitään huonoa. Mikä tässä on duunarin mielestä ongelma? Ellei sitten tosiaan usko että saa tuottavuuteensa nähden enemmän palkkaa kuin sopimalla paikallisesti...