Mihinköhän kannattaisi mennä kyselemään edullista momenttiavaimen kalibroinnin tarkistusta Turussa tai Tampereella?
Kyseessä 4-20Nm Wurthin avain johon oli jäänyt kuukaudeksi viritys niin olisi kiva saada varmistus onko tuossa nyt kuinka paljon pielessä lukemat. Tiedän näistä DIY testeistä, mutta hiilikuituosiin tuota käytän niin mielummin mittauttaisin ihan virallisessa telineessä. Google mainostaa Tammer Dieseliä, mutta voisin hinnan olevan hieman kova satkun avaimelle, kun en tarvitse virallisia dokumentteja ja tarroja. Vanhoissa keskusteluissa puhutaan muualla Suomea tämän pystyvän tekemään muutamalla kympillä työkaluliikkeissä ilman varsinaisia dokumentteja niin vastaavaa palvelua kaipailisin.
Teet diy-kalibroinnin tarkasti, niin pääset viiden prosentin sisälle. Esimerkiksi mittaat tarkasti etäisyyden avaimen nelikantin keskeltä kahvan johonkin piirteeseen, laitat avaimen vaakatasoon viilapenkkiin nelikantista ja ripustat em. kohtaan kohtaan punnitun painon ja varmistat että avain naksahtaa tätä vastaavalla asetuksella.
Esimerkiksi neljän kilon kilon paino 25 cm varrella tuottaa 9,81 Nm vääntömomentin. Olettaen tavallisen keittiövaa'an tarkkuudeksi tuolla kuormalla ±5 g (hienommat vaa'at lupailevat jopa ±1g tarkkuutta) ja varren pituudelle parin millin heitto, tulos on välillä 9,41 - 10,22 Nm (9,81 ±0,405 Nm). Tämä on lähes ±4% toleranssissa. Jos uudelle vajaan 300€:n hintaiselle Gedoren avaimelle luvataan ±3% tarkkuus, koen tuon riittäväksi näin kotioloissa
.
Tapaukseen liityen: Ennen kaverin auton kansiremonttia tarkastimme tallissa lojuneen vuosia vanhan, satunnaisesti renkaanvaihdon jälkeen jännityksen jätetyn halpismomenttiavaimen tarkkuuden ja avain piti kutinsa arvioidulla ~10% mittaustarkkuudella koko alueensa läpi.
Momentin perusteella kiristäminen on muutenkin yllättävän hasardi menetelmä (tuotettu kiristysvoima riippuu kiinnikkeen eri pintojen kitkakertoimesta ym. tekijoistä niin paljon, että edes 10-15% heitto momentissa ei välttämättä ole suurin virhetekijä).
Tästä syystä kaikki "enemmän kriittiset" liitokset (kuten sylinterikannen pultit) joko kiristetään kulmamääräisesti tai isommissa kohteissa hydrauliikalla kiinnikettä venyttämällä. Kummallakin tavalla tuotetaan tunnettu venymä ruuviin, teräksen kimmokertoimen ja ruuvin koon avulla tästä saadaan laskettua tarkemmin liitokseen vaikuttava voima.