Koska resursseja on määrä X ja niiden käyttö kannattaa suunnitella huolella. Tässä täytyy nyt ottaa huomioon, että harjoittelija yleensä tästä kuviosta hyötyy ja yritys ei niinkään. Se mitä sinä haet on, että harjoittelijoita pitäisi vielä nykyistä enemmän paijata ja mennä heidän ehdoilla.
Jos taas harjoittelija on myös tulevaisuuden visiossa mukana, niin tottakai käytetään resursseja hänen pitämisekseen, kuten tehdään kaikkien hyvien suorittajien kanssa.
Eli siis kantasi on, että ainoastaan harjoittelija hyötyy harjoitteluista ja siitä aiheutuu voittoa tavoittelevalle yritykselle käytännössä ainoastaan taloudellista tappiota? En tiedä oletko kuinka ja/tai lainkaan päättämässä yrityksenne rekrytoinneista, mutta herää silti muutama kysymys/ajatus asiaan liittyen:
1. Jos harjoittelijoista ei ole (yrityksen kannalta katsottuna) kuin "harmia", miksi olette koskaan päättänyt sellaisia hankkia? Houkuttaako ilmainen työvoima ja siitä mahdollisesti aiheutuvat patoumat kahvipöytäkeskusteluihin lisäpotkua? En tiedä oletatteko yrityksessänne, että he tulevat lähes tulkoon aina palkatta (/ korvauksetta) teille töihin ainoastaan sen takia, että tutkintoon johtava koulutus sen vaatii. Seuraavaksi varmaan viittaat kulujen muodossa siihen, että kun työkaverit / esimies neuvoo ja opastaa harjoittelijaa talon tavoille kuluu aikaa sekä resursseja ja sitä kautta "palaa rahaa". Sinänsä en näe tässä mitään uutta - sama tapahtuu kun uusi kaveri tulee taloon. Ja siihen kuluva aika vasta kallista onkin.
2. Ei harjoittelijoita tarvitse "paijata ja mennä heidän ehdoillaan". Siinä vaiheessa kun olette tehneet rekrytointipäätöksen ja sopimuksen harjoittelijan kanssa x kuukaudeksi, tulee yrityksen edustajan myös asennoitua tarvittavalla skoopilla siihen, että kaverille ei voida antaa yksinään liian haasteellisia tehtäviä. Juuri kuten uuden työntekijän kanssa tehdään joka kerta, olipa kyseessä harjoittelija tai ei. Se vaan on osa sitä "prosessia", että katsotaan ja nähdään millainen kaveri on kyseessä. Usein vain (molemmat osapuolet, en kiellä sitä) eivät osaa ottaa ja antaa tuolle ajanjaksolle tarpeeksi sen kaipaamaa "huomiota".
Miksi ostaa auto joka menee rikki tai TV-kanavapaketti, joka ei suurten urheilutapahtumien aikana toimikkaan? Et voi aina tietää, mitä saat.
Tässä ei nyt ollut koulutus pointtina, vaan se, että välillä tulee esim. suhteiden kautta tekijöitä, joiden taitotasosta et pysty etukäteen tarpeeksi sanomaan. Tottakai jos hommaan ei ole mitään edellytyksiä, niin silloin ei palkata vaikka olisi firman hallituksen suuromistajan poika.
Mitä koulutukseen tulee, niin otan mielummin ahkeran alikoulutetun datanomin, kuin löysän hyvin koulutetun insinöörin. Molempia on tullut koettua.
Ilmeisesti IT-alan tai vastaan alan harjoitteluista kyse(?). Ihmetyttää vain, että jos pystyt ottamaan johonkin tehtävään/projektiin harjoittelijaksi inssiksi opiskelevan TAI amis-tason kaverin niin aika laaja on skooppi. Käytännössä jos tuon pukisi rekryilmoitukseksi, ainakin itse tulkitsisin ilmoituksen tyyliin: "haemme windows-ympäristön pikkunikkaria harjoitteluun, riittää kun saat officen käyntiin ja osaat googlettaa how to fix". Pointti tässä nyt on se, että jos ette itse tiedä mitä haette, miten voitte koskaan valita sen tasoista harjoittelijaakaan siihen tehtävään? Vai onko liian mainstreamia sanoa, että "otetaan parhaat pinnalta, sitä varten meillä on 'scouttaajat'". Mielestäni noiden kahden kaverin välillä oleva ero on ainakin paperilla todella suuri, toki ihmiset ovat yksilöitä ihan siinä missä autotkin.
Jos olet rekrytointitoiminnassa mukana ja harjoittelijoita otetaan "pöydän alta" pomon serkun kissan nimen keksijöitä niin silloin täytyy vähän tuumata peiliinkin. Täytyy sen verran olla munaa sanoa, että "hei, muuten hyvä mutta osaaminen ei riitä ja se ei oo kannattavaa kenenkään kannalta".