1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Työmarkkinakierros 2019/2020

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja GuntherPrien, 04.12.2019.

 1. GuntherPrien

  GuntherPrien

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nyt kun postin tes-neuvottelut ovat uuden pääministerin valintaa vaille valmiit, niin voitaneen aloittaa keskustella laajemmin meneillään olevasta työmarkkinakierroksesta.

  Sähköliiton neuvottelut:
  Sähköliiton pääasiallinen tavoite on saada oma edustus teollisuusliiton alaisten sopimusaloille sähköliiton jäsenille. Julistanut lakon alkavaksi 21.11, mutta teollisuus ja elinkeinoministeri siirtänyt lakkoa kahdella viikolla eteenpäin alkavaksi 5.12.
  Sähköliitto oikaisee taas väittämiä ja toistaa: Haluamme olla osa ratkaisua

  Teollisuusliiton neuvottelut:
  Teollisuusliitto käy neuvotteluja kolmella eri sektorilla:Teknologia teollisuuden, mekaaninen metsäteollisuus ja kemian perusteollisuus.

  Teollisuusliiton lakot alkavat 9.12 ja ovat kestoltaan kolme vuorokautta. Mekaanisessa metsäteollisuudessa on työnantaja julistanut lakkojen jälkeen alkavaksi kahden viikon työsulun. Lakon piirissä on teollisuusliiton mukaan n. 35 000 työntekijää.

  Uutisten mukaan kaikesta muusta on saatu sovittua lukuunottamatta palkankorotusten suuruutta. Teollisuusliiton mukaan työnantaja olisi tarjonnut 0.5% korotusta.

  YTN neuvottelut.Kopioitu suoraan ytn:n sivuilta

  31.10.2019 päättyneet työehtosopimuksemme:

  • Arkkitehtisuunnittelualan ylempien toimihenkilöiden TES
  • ICT-alan ylempien toimihenkilöiden TES
  • Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden TES
  • Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden TES
  • Tietotekniikan palvelualan työehtosopimus
  • Viestinvälitys- ja logistiikka-alan ylempien toimihenkilöiden TES
  30.11.2019 päättyy sopimus kemianteollisuudessa ja joulukuussa yrityskehitysorganisaatioissa. Tammikuun lopussa umpeutuvat sopimukset energia- ja rahoitusalalla, EPA-alalla sekä talokohtaisia sopimuksia järjestöalalla. Ylemmillä toimihenkilöillä ei ole omaa työehtosopimusta elintarvike-, vakuutus-, metsä- tai kaupan alalla.

  Neuvottelutilanne:

  Neuvottelut ovat kesken kaikilla aloilla, joilla työehtosopimukset ovat päättyneet. Lisäksi neuvottelut ovat käynnistyneet kemianteollisuudessa ja rahoitusalalla. Päivitämme kootusti tietoa tilanteen etenemisestä tälle sivulle.

  YTN julisti ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot 20.11.-20.12.2019 väliselle ajalle teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle vauhdittamaan neuvotteluja. Molempien alojen neuvottelut eivät edelleenkään ole tuottaneet tulosta ja YTN jätti 24.11.2019 lakkovaroituksen teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

  Teknologiateollisuuden ja suunnittelualan neuvottelut jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla. Teknologiateollisuudessa ensimmäinen sovittelu oli 1.12. Seuraavan kerran osapuolten oli määrä tavata keskiviikkona 4.12., mutta tapaaminen peruttiin sovittelijan toimesta. Suunnittelualan ensimmäinen sovittelu oli 2.12. ja se päättyi tuloksettomana.


  YTN julistanut lakon ajalle 9.-11.2019. Lakon piirissä YTN:n ilmoituksen mukaan 50 000 työntekijää.


  PRO:n neuvottelut: Lainattu Pro:n sivuilta

  Pro aloittaa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla. Ylityökielto Pron teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla jatkuu 11. joulukuuta saakka. Lisäksi Pro aloittaa kolmen päivän työnseisauksen 11. joulukuuta ja uudelleen 16. joulukuuta alkaen suunnittelu- ja konsulttialalla.

  Ammattiliitto Pron ilmoittama työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä erikseen nimetyissä yrityksissä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Yritykset ja toimipaikat ovat listattuina lakossa.fi-sivulla.

  Kolme päivää kestävä työnseisaus koskee 9.12.2019 kello 0.00 – 11.12.2019 kello 23.59 välillä alkavia työvuoroja.

  Samalla Pro ilmoitti teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalan koko alaa koskevasta ylityökiellosta sekä vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon jatkamisesta 11.12.2019 kello 24.00 saakka.

  Lisäksi Pro on ilmoittanut kahdesta muusta työnseisauksesta suunnittelu- ja konsulttialalla. Molemmat kestävät kolme päivää ja koskevat 11.12.2019 kello 0.00 – 13.12.2019 kello 23.59 välillä alkavia työvuoroja ja 16.12.2019 kello 0.00 – 18.12.2019 kello 23.59 välillä alkavia työvuoroja.

  Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus ry ovat neuvotelleet työehtosopimuksen uusimisesta syyskuusta alkaen. Pro ja Kemianteollisuus sekä Pro ja Kemianteollisuus/Lasikeraaminen LT ja Kumiteollisuus ry ovat neuvotelleet työehtosopimuksien uusimisesta lokakuun puolesta välistä asti.

  Pron ehdoton tavoite on kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista. Palkkaratkaisusta ei ole päästy keskustelemaan lainkaan.
   
  taxman tykkää tästä.
 2. vaappu79

  vaappu79

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  23.05.2017
  Sieltä lähdettiin työnantaleiristä niin järjettömillä tavoitteilla liikkeelle, että onnistuttiin vain hermostuttamaan työväestö ja saamaan ytn, Pro ja teollisuusliitto jopa tekemään hieman yhteistyötä.

  Valtakunnansovittelijan 0,5% on lähes vittuilua ja todella huono avaus, eikä muuta tee kuin vahvistaa lakkohaluja.
  Samaa kikymantraa hoettu nyt 3vuotta ja saatinhan niitä osinkoja isommiksi.
  Toinen mantra on tuo työllisyys mitä halutaan kasvattaa, jossa ei tietenkään mitään väärää ole, muttei hinnalla millä hyvänsä.
   
  Craphe ja skiip tykkäävät tästä.
 3. GuntherPrien

  GuntherPrien

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No, teollisuusliitto laski tuon "korotuksen" rahalliseksi arvoksi jumalalliset 13e/kk. Tuon suuruinen korotusehdotus on lähinnä rienausta.
   
 4. Zelll

  Zelll

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
 5. Artsi_

  Artsi_

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Julkisella puolella kiky toimii ihan hyvin kun verovaroista rahoitetaan kaikki, yksityisellä puolella firman omistajat käärivät hyvät rahat eikä ole lisännyt milllään lailla työllisyyttä. Pikkufirmat taas eivät koko kiky touhuun lähteneet ollenkaan. Loppujen lopuksi lakkojen jälkeen palkat voivat nousta 0.7% ja kikyt pois. Oma firma ei ole lakoissa mukana.
   
 6. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 510
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on kummallinen näkemys.

  Jos Suomessa tehdään politiikkaa, jonka ansiosta yritysten voitot kasvavat, niin miksi ulkomaalaiset yritykset eivät laajentaisi Suomeen näiden läskien voittojen perässä? Tämä tietysti parantaa työllisyyttä.

  Vai meinaatko, että ahneet kapitalistit jättävät helposti saatavat voitot keräämättä?
   
 7. Artsi_

  Artsi_

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Oma näkemys vain on että tuolla on saatu teetätettyä ylitöitä ilman ylityökorvauksia ja näillä säästöillä on saatu ilmaista työvoimaa ns, ei ole tarvinnut palkata uutta väkeä vaikka miehistövajetta olisi eikä työntekijä ole tästä kostunut mitenkään - omistajat käärivät kikyillä isoissa firmassa helposti 200ke ylimääräistä rahaa. Juuri sitä että voitot talteen. Joka paikassa vain jaksetaan jauhaa kikyjen hyötyä vaikka samaan hengenvetoon olisi nousukausi menossa.
   
 8. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Maanantai voikin olla vähän hiljaisempi päivä työmaalla. Kun ei kuulu liittoon niin voikin tehdä omat ratkaisut töissäkäynnin suhteen.
   
  Walla tykkää tästä.
 9. Tlapio

  Tlapio

  Viestejä:
  647
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  • Käyttäjälle annettu varoitus tai huomautus: Huomautus - jätä tällaiset onelinerit kirjoittamatta, jos ei ole muuta annettavaa ketjuun
  Hyvä et lakkoileevat.
   
 10. Fribo-71

  Fribo-71 Amatööri Tukijäsen

  Viestejä:
  1 572
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  No jokainen tyylillään, rikkurithan ovat aina olleet hyvässä huudossa työmailla...
   
  P.a.s.i tykkää tästä.
 11. idkf

  idkf

  Viestejä:
  283
  Rekisteröitynyt:
  17.09.2017
  Kun on saatavissa hyvää tuottoa niin silloinhan sinne kannattaa laittaa lisää rahaa, että saadaan tehtyä vieläkin enemmän voittoa.
   
 12. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  Eri asia olla kuulumatta liittoon, kun olla rikkuri. Tyhmäähän se on olla kuulumatta liittoon ihan omakohtasesta kokemuksesta olen sitä mieltä.
   
 13. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Niin, liittoon kuulumaton ei ole rikkuri ja liittoon kuulumattomuudessa ei ole mitään tyhmää. Ansiosidonnaista maksaa kassat eikä liitot.
   
  Mongolian presidentti tykkää tästä.
 14. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  Unohtuu aina, että täällä iotechissä on sen verran kovat jätkät, että osaavat itse palkkansa ja työehtonsa neuvotella. Mitä etuja ne kassat on neuvotellut?
   
  Trotor tykkää tästä.
 15. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Ensimmäinen ay-aktiivi näköjään ilmottautui. Siitä ne tunnistaa ettei ihmiset saisi päättää omista asioistaan. Lammaslauma tarvitsee paimenensa, minä en.
   
  Mongolian presidentti ja emviiex tykkäävät tästä.
 16. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  1 081
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yleissitovuus hoitaa palkankorotukset, kassa maksaa ansiosidonnaisen ja lakimiespalvelu hoitaa onan osansa. Liitolle ei jää tilaa minun ruokapöydässä, sillä on ollut vähemmän hampaita meidän alan etuja ajaessa kuin venäjän mummolla.
   
  Mongolian presidentti, Juustokupu ja emviiex tykkäävät tästä.
 17. IhmeellinenJuttu

  IhmeellinenJuttu

  Viestejä:
  655
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Et tietenkään, yksin elinkeinoelämän pamppujen kanssa neuvottelet varmaan reippaan kädenväännön merkeissä palkastasi. Lähdet ison hauiksesi kanssa palkkakilpailun voittajana, 20% korotus palkkakuitissa lampaiden määkiessä katsomossa ihastuksesta ja kateudesta. Vai oletko sittenkin uljas konsultti, joka kirkkaalla älyllään häikäisee asiakkaansa ja laskuttaa kymppitonnin per tunti.
  Tai sitten oletkin vain liittojen neuvotteleman yleisen palkkatason vapaamatkustaja, todennäköisesti vielä nuori ja itsestään liikoja luuleva.
   
  Pahviukko, haggis, Himmler ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 18. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Ay-aktiivi nro.2 taisi juuri ilmottautua. Liitoilla on kyllä paikkansa ja se on juurikin niiden vässyköiden asiaa ajamassa jotka eivät osaa tai uskalla pitää puoliaan. Itse nykyisessä työpaikassa 7v. En edes hakenut sinne töihin vaan soitettiin ja kysyttiin. Mihin vittuun minä liittoa tarvitsen kun työkokemus(+20v. työelämässä) ja osaaminen puhuu puolestaan? Lampaille ja laiskoille tarpeellinen, muille ei niinkään. Mutta itse asiaan niin toivottavasti lakko ei mene hukkaan ja palkansaajapuoli saa enemmän kuin 1% korotukset(tuskin saa paljoa yli).

  Ps. Palkasta ei neuvotella ek:n pamppujen kanssa vaan sen työnantajan. Kyllä, juuri sen joka sinulle siitä työpanoksesta maksaa kohtuullisen korvauksen.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2019
 19. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jokainen saa päättää omat valintansa ja jokainen on myös oikeutettu muodostamaan mielipiteensä niistä toisten valinnoista :) Tämä jostain syystä unohtuu monelta.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2019
 20. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Itseasiassa määritelmän mukaan jokainen joka tekee lakonalaista työtä on rikkuri. Rikkuri on lyhennys lakon rikkojasta. Rikkureiksi ennen vanhaan nimenomaan otettiin niitä liittoon kuulumattomia, saattoivat jopa ihan kiertää työmaalta toiseen.

  Sinänsä jokainen saa tehdä miten tekee, mutta pitää kehdata edes sanoa asiat niinkuin ne on eikä kaunistella.

  ps. Noin promille väestöstä ovat niitä jotka "eivät tarvitse liittoa". Loput kuvittelevat olevansa.
   
  haggis tykkää tästä.
 21. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Varmaan samasta syystä miksi Suomessa ylipäänsä on vielä työpaikkoja?

  Talousteoriassa on sellainen ongelma, että todellinen maailma ei ole excel taulukko eikä noudata talousteoriaa vaan on moninkertaisesti monimutkaisempi kuin putkinäköiset talousteoreetikot kuvittelevat.
   
  haggis tykkää tästä.
 22. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Niin, tuohan on se AY-liikkeen näkemys asiasta. Toisaalta koska en ole liiton jäsen enkä ole liiton kanssa sopinut yhtään mitään mistään asiasta niin silloin en voi myöskään rikkoa heidän järjestämää lakkoakaan. Minulla on tasan yksi sopimus ja se on tehty työnantajan kanssa. Suomessa on oikeus järjestäytyä tai sitten olla järjestäytymättä. Tuo viimeinen vaihtoehto tuntuu olevan ylitsepääsemätön ongelma ay-änkyröille.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2019
  Mongolian presidentti, Juustokupu, emviiex ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 23. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyseessä on itseasiassa ihan suomen kielen näkemys asiasta.

  Tottakai jos sinä rikot heidän järjestämäänsä lakkoa olet lakon rikkoja. Ei kovin monimutkaista.

  Se mitä mieltä sinä olet lakon rikkomisesta tai sen oikeutuksesta on sitten ihan toinen kysymys, mutta se ei silti millään tavalla muuta sitä tosiasiaa, että lakkoa siinä rikotaan ja lakon rikkomiseen osallistuva henkilö on rikkuri.
   
  taxman tykkää tästä.
 24. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  En riko kenenkään lakkoa silloin kun en ole liitossa enkä lakkovelvollinen. Tottakai liitot haluavat tuota termiä käyttää kun se on olemassa. Voisinhan minä teiltäkin vaatia yhtä ja toista mistä ei olla sovittu ja sitten rikkureiksi huudella kun ette suostukaan. Järkevää eikö totta? Samanlaista sanoilla pelleilyä tuokin että julistetaan työt lakkoon. Liitot eivät niitä töitä omista vaan työnantajat, jotka siitä palkkaakin maksavat. Mutta edelleen, lampaille ja laiskoille hyvä juttu, muille ei niinkään.
   
  Mongolian presidentti tykkää tästä.
 25. Raaka

  Raaka

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2018
  Kannattaa muistaa, että jollain aloilla ( yleensä toimihenkilöt jne.) ne palkat &työehdot joutuu / pääsee neuvottelemaan joka tapauksessa kuului liittoon tai ei.
  Sitten työnantaja arvioi, että vastaako toive tuotua hyötyä firmalle. Eikä tämä tarkoita automaattisesti 6-numeron vuosituloja. Yhtä hyvin sieltä neuvottelusta voi jäädä mustapekka kouraan.
   
 26. Artsi_

  Artsi_

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  On liitoista apua esimerkiksi pienituloiset alat hyötyvät siittä että työntekijä saa edes jonkinlaista palkkaa, ilman liittoja ja tessejä mikään ei estä maksamasta työntekijälle vaikka 8e tunti ja siinä se. Kaikki kovat jätkät yli 200ke vuosituloilla huutelee liitot on lampaille ym, mutta loppujen lopuksi niistä on vain hyötyä. Miksi liittoon kuulumattomalle pitäisi maksaa samaa palkkaa kuin liittoon kuuluvalle? Eikä näitten pitäisi itse neuvotella omat huippupalkat.
   
 27. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 510
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ansiosidonnaisen maksaa veronmaksaja. Kassoilla ei ole varaa noita maksella, vaan ne vana lähettävät laskut suoraan valtiolle, joka kuittaa ne.
   
 28. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 510
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja samalla tavalla liitoista on haittaa työttömille, koska jos palkat olisivat aavistuksen alempana, niin työpaikkoja olisi enempi.

  Kysyntä ja tarjonta kohtaavat työelämässäkin. Jos työllistäminen on työnantajalle kannattavaa, niin kyllä se työllistää. Jos työllistäminen on hinnoiteltu kannattamattomaksi, niin miksi sitä ottaisi työntekijän.

  Kannatan sinun tavoin ehdottomasti yleissitovuudesta luopumista. Liittoon kuulumattomat neuvotelkoon itse ja liittojen ja työnantajien väliset sopparit sitten eivät sido heitä.
   
 29. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  Tuo ei pidä paikkaansa että työtä ois enempi jos palkat on pienempiä.
   
  haggis tykkää tästä.
 30. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Kannattaa muistaa että liitot ovat ne jotka eivät yleissitovuudesta halua luopua. Toisin sanottuna ay-änkyrät aina valittavat että liittoon kuulumattomille ei kuulu samat edut kuin liittoon kuuluville ja sitten kuitenkin haluavat pitää yleissitovuudesta kiinni. Ei mitään järkeä tuossa touhussa. Tuleekin lähinnä naurettua noille änkyröille aina kun eivät selvästikään itse ymmärrä puheiden ja tekojen ristiriitaisuutta. Itse kannatan yleissitovuutta juurikin niiden takia ketkä eivät omaa palkkaansa osaa neuvotella, itse en sitä tarvitsisi.
   
  Mongolian presidentti tykkää tästä.
 31. superg

  superg

  Viestejä:
  161
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2018
  Totta kai olisi enemmän työpaikkoja. On olemassa paljon matalan tuottavuuden töitä jotka muuttuisivat kannattavaksi jos ne olisi edullisempi teettää. Periaatteessa kaikki Aasiassa tehtävät tehdastyöt voisi siirtää takaisin länsimaihin jos palkkataso olisi sama.

  Itsekin palkkaisin saman tien yritykseeni useamman työntekijän jos se olisi reilusti halvempaa. Samaten ulkoistaisin ruoanlaiton ja siivoamisen jos se olisi tarpeeksi edullista.
   
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Valitettavasti suomen kieli ja tosiasiasiat eivät nyt muutu miksikään vaikka kuinka valittaisit. Tämähän on juuri sitä sanoilla pelleilyä, kun et kykene edes myöntämään rehellisesti tosiasioita.

  Kyllä lampaat aina lumihiutaleet voittaa.
   
 33. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tosin näin itsekin palkkani neuvottelevana niin kyllä se yleinen palkkataso ja yleiset työehdot kuitenkin sanelee silti aika pitkälti mikä menee läpi ja mitä voi pyytää. Todella harva on oikeasti siinä asemassa, että voi täysin vapaasti sanella mitä tykkää.
   
 34. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Toisaalta kuluttajien (=se palkansaaja) ostovoima on tärkein työllistäjä yhteiskunnassa. Etenkin ulkomaille valuva pääomatuotto ei hyödytä kotimarkkinoita (eikä juurikaan edes verottajaa) millään tavalla, toisin kuin kotimaahan maksettu palkka. Tällöin yhteiskunnan etu on, että mahdollsimman suuri osuus työn arvosta saadaan palkkoina kuluttajille.
   
  haggis tykkää tästä.
 35. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  taxman tykkää tästä.
 36. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  3 418
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tottakai työpaikkoja olisi enemmän. Mutta kuka niitä töitä haluaa tehdä jos palkalla ei elä? Sitten naristaan työvoimapulaa kun kukaan ei suostu tekemään työtä kolmen euron tuntipalkalla.
  Mutta kun se ei ole työntekijälle kannattavaa niin kuka ne työt tekee?
  Niin, miksi työntekijä tulisi tekemään töitä joka ei ole sille itselleen kannattavaa? Siksi että se on työnatajalle kannattavaa mutta duunarille ei tarvitse olla?
   
 37. vaappu79

  vaappu79

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  23.05.2017
  Yleissitovuuden poisto tarkoittaisi, ettei pienten tai yleensäkin järjestäytymättömien työnantajien tarvitsisi noudattaa minkäänlaista työehtosopimusta.
   
 38. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  3 418
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jep, ja useasti unohtuu että on olemassa pilvin pimein työpaikkoja joissa ei paljon neuvotella. Se on joko se mitä työnataja sanelee tai duunari vaihtoon. Vai luuletteko että joku sairaanhoitaja, lähihoitaja, palomies, poliisi tai vaikka perus hitsari tai koneistaja sun muut paljon neuvottelee palkkojaan? Duunariportaassa ei monesti palkkoja neuvotella jos haluaa jotain töitä tehdä. Mutta eihän täällä palstalla duunareita toki olekkaan.
   
  haggis tykkää tästä.
 39. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Ennemmin rikkuri kuin kommunisti.
   
 40. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 510
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se myös tarkoittaa, ettei kenelläkään ole pakkoa mennä sinne töihin jos ehdot eivät kelpaa.

  Työsopimusten minimiehtoja säätelee silti esim. työaikalaki.
  Meillä on kymmeniä tuhansia pitkäaikaistyöttömiä joiden suurin työllistymisen este on se, ettei kukaan luota heihin. Esim. mamuilla on valtavia vaikeuksia päästä nykyisillä työehdoilla töihin. Moni tinkisi mielellään työehdoista vuodeksi pariksi saadakseen työkokemusta alle, jonka jälkeen on paljon paljon paremmat mahikset päästä sinne parempiin töihin.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2019
 41. vaappu79

  vaappu79

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  23.05.2017
  Nyt kyllä heitellään kommunisti leimaa ymmärtämättä mitä oikea kommunismi on.
  Tosin noiden muidenkin kommenttien perusteella tarkoitus on vain hämmentää, eikä edistää keskustelua aiheesta millään lailla.
  Kommunismista ja sen perimmäisestä tarkoituksesta voi vaikka hieman lukea, ennenkuin heittelee sitä vain vittuilu tarkoituksessa.
  Samalla voi myös lukea miksi ammattiliitot yleensäkin syntyivät, mitä etuja ne työväestölle, myös nykyään ei liittoon kuuluville ovat saaneet neuvoteltua.
  Voi myös samalla vilkaista maita missä ei juuri ole järjestäytynyttä työvoimaa ja katsoa millainen on työväen asema siellä, kun on ihan itse saanut neuvotella.
   
  haggis tykkää tästä.
 42. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 190
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei se varsinaisesti edellytä mitään muuta kuin että ei ole amis. Normihommissa palkka joko neuvotellaan itse tai saa pyytämättä ja yllätyksenä palkankorotuksen. Aina ihmetellyt miten Suomen julkinen työmarkkinakeskustelu on niin amis-keskeistä ikään kuin kaikki olisi osa jotain suurta duunariperhettä.
   
  vipe tykkää tästä.
 43. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 188
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  No sä voit varmaan esimerkin vuoksi kertoa mitä ne normi hommat on?
   
  FireFly Renaissance tykkää tästä.
 44. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 190
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Googletuksen perusteella 41% väestöstä on "korkeakoulutettuja", joten melko varmasti siis työssäkäyvistä yli 50% (ainakin jos tempputyöllistetyt jätetään pois).
   
 45. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 173
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Näinhän sitä puhutaan, mutta miten se mahtaa mennä todellisuudessa?

  "Yleiskorotus on viime vuosina ollut yleisin syy palkankorotukselle TEKin työmarkkinatutkimusten mukaan."

  TEK: diplomi-insinöörien palkat jämähtivät lähes paikoilleen – "paras palkkakehitys on niillä, jotka vaihtavat työpaikkaa"

  Ja näistä merkittävä osa työskentelee suurissa yrityksissä tai julkisella sektorilla, jossa se henkilökohtainen neuvottelu ei ole ihan niin suoraviivaista kuin annat ymmärtää.
   
 46. Millennium edition

  Millennium edition

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  22.11.2016
  En ymmärtänyt täysin mistä entisen metalliliiton 1,5% muodostui joten aikanaan siitä erosin.

  Tässä takaisin liittymistä välillä miettinyt, mutta melko kalliin tuntuista edunvalvontaa. Ennen perusteltiin kassalla, vaan sen saa pienellä hinnalla joten mihin ne loppurahat käytetään?

  Ihme teatterin saavat kyllä aikaiseksi joka 2-3vuoden välein. Ei sillä että työantajan edustajatkaan vaikuttaisi kovinkaan järkeviltä. Haluavat lähinnä romuttaa työmotivaation.

  Kyllä avaimet on valtion käsissä, jonka pitäisi yrittää tehdä yritysten elinympäristön eteen töitä. Aasian maiden kanssa ei voi eikä pidäkään kilpailla. Pöljä on se joka kuvittelee pienen maan joka on puolivuotta lumen ja rännän alla pystyvän kilpailemaan palkoilla.

  Energian hinnalla, verotuksella, eläkeuudistuksilla, kulkuyhteksillä, vakaudella voidaan kuitenkin kilpailla. Palkka on aika pieni osa kuluja, jos kaikki muu on yrityksessä ja ympäristössä kunnossa.
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2019
 47. Propatria

  Propatria

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2018
  Liittojen jäsenistä 90% on onneksi ihan järkevää porukkaa eikä niitä kiinnosta onko joku liitossa ja käykö järjestäytymättömät töissä lakon aikana. Se loppu 10% on sitten niitä änkyröitä jotka ovat kalsareita myöten pukeutuneet neuvostoliiton punaiseen väriin. Onneksi ne on vähemmistössä ja niille voi nauraa paskaista kun ne laulavat työväen marssilaulujaan.

  Ps. Olen hyvin tietoinen kommunismista. Noita leimoja voi onneksi tänä päivänä heitellä melko vapaasti kuten rasistin ja natsinkin kohdalla on huomattu.
   
 48. GuntherPrien

  GuntherPrien

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Teollisuusliiton jäsenmaksu jakautuu seuraavasti:

  • ammattiosaston osuus 0,18 %,
  • työttömyyskassan osuus 0,45 %,
  • liiton osuus 0,82 %.
   
 49. Freeze

  Freeze Elitisti Team Ryzen Team NVIDIA

  Viestejä:
  1 081
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuule ... minä olen valtiolla töissä, joten maksan itse oman palkkanikin :cigar2:
   
 50. Overgeneralizer

  Overgeneralizer

  Viestejä:
  85
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Voisi väittää, että kommunismin ehkäisy on eräs olennaisimmista vaikutuksista joita ammattiyhdistysliikkeellä on.