Ehkä ennemminkin ”työntekijät joiden lähtö aiheuttaisi isompia ongelmia korvata / isoja menetyksiä” kuin puhtaasti ”enemmän arvoa tuottavat”. Kaikki voivat tuottaa reilusti arvoa, mutta joitakin on vaikeampi korvata.Noinhan se meneekin suorittavassa duunariportaassa. Sitten taas firmalle enemmän arvoa tuottavat osaajat, asiantuntijat palkitaan bonuksilla, koska heidät halutaan pitää talossa eikä siirtyvän kilpailijalle.
Toki tossa on monesti mukana vaan kylmä ”kaikki jonkun työtason yläpuolella” kriteeri, mutta usein sen päälle dynaamisempi osuus jossa pyritään tunnistamaan tekijöitä (joko niitä jotka tekee reippaasti valittamatta niitä vaativampia hommia tai joilla on tietoa / taitoa jota ei helposti löydy). Kumma juttu on, että Yhdysvalloissa optioita / osakepalkkioita jaetaan paljon laajemmin.
Toki noissa palkkioissa pitää huomioida että suomessa korkeampien vaativuustasojen palkat ovat aika paskoja. Kenties Yhdysvalloissa noi on enemmän palkitsemista (”firmalla meni hyvin”), kun täällä sitouttamista (”jos pysyis meillä paskasta palkasta huolimatta”). En tiedä mitä tuo kertoo sosialismista vs kapitalismista.