Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>
Oma cv on reikäistä silppua ja duunit ollut 20 vuotta sellaisia että oon vaan päätynyt jonnekin. Nyt sitten yrittäjänä aika kauan, enkä kyllä keksi syitä miksi hakisin ikinä vieraalle palkkatöihin ellen vaihtaisi täysin alaa tai upgreidaisi koulutustani ja muodollista pätevyyttäni helvetisti ylöspäin. Jos tämä yrittäjyys jostain syystä loppuisi, niin 40+ ikävuodesta huolimatta opiskelu olisi ehdoton ykkösvaihtoehto itselleni.Mulla on aika aukoinen cv, jossa yksi iso parin vuoden aukko. Niillä harvoilla kerroilla, kun haastattelija on sitä ihmettellyt, olen vaan vastannut, että olin silloin maailman ympäri -matkalla.
Joo ei se reikäinen CV niin ihmetytä työnantajaa mutta täysin tyhjä CV soittaa hälytyskelloja. Varsinkin sellaisilla aloilla missä on tarpeeksi työvoimaa, miksi riskeerata.Mulla on aika aukoinen cv, jossa yksi iso parin vuoden aukko. Niillä harvoilla kerroilla, kun haastattelija on sitä ihmettellyt, olen vaan vastannut, että olin silloin maailman ympäri -matkalla.
Päättyneen vuosilomakauden vuosilomat joo, tulevia ei. Lomakaudet huomioidaan siis myös, ellei muuta halua sopia.Voiko työnantaja pakottaa irtisanoutumistilanteessa pitämään vuosilomia pois?
Jos tulkitsen vuosilomalakia oikein (Vuosilomalaki 162/2005 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®, §23) työnantajan tulee ilmoittaa vuosilomista vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Tässä tapauksessa siis pakotettunakin, työantaja voisi käskeä lomaa pitämään max 2vkoa kuukauden irtisanomisajasta.
Voiko työnantaja pakottaa irtisanoutumistilanteessa pitämään vuosilomia pois?
Jos tulkitsen vuosilomalakia oikein (Vuosilomalaki 162/2005 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®, §23) työnantajan tulee ilmoittaa vuosilomista vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Tässä tapauksessa siis pakotettunakin, työantaja voisi käskeä lomaa pitämään max 2vkoa kuukauden irtisanomisajasta.
Voiko työnantaja määrätä, että minun täytyy pitää vuosilomani pois irtisanomisaikana?
Vuosiloma
Työnantaja voi työntekijää kuultuaan ja vuosilomalain mukaista ilmoitusmenettelyä noudattaen määrätä pitämään päättyneen vuosilomakauden vuosilomat irtisanomisaikana. Kesälomaa tämä koskee siltä osin, kun irtisanomisaika osuu lomakaudelle (2.5.–30.9.) ja muuta lomaa siltä osin, kun irtisanomisaika osuu ajalle 1.10.– 30.4. Sen sijaan uusia, kuluvan lomamääräytymisvuoden aikana kertyviä lomia työnantaja ei voi määrätä pidettäväksi irtisanomisaikana, vaan niistä tulee sopia erikseen.
Sekä päättyneen lomamääräytymisvuoden että kuluvan vuosilomamääräytymisvuoden vuosilomapäivien pitämisestä irtisanomisaikana voidaan kuitenkin sopia työnantajan ja työntekijän välillä. Sopimus on syytä tehdä kirjallisesti molempien osapuolten oikeusturvan vuoksi.
Mun käsittääkseni lomatukselta voidaan pyytää takaisin, mutta ei voi käskeä. Ja lomautuksen aikana jos löydät uuden työpaikan niin sinne vaan ja kaikki kertyneet edut vanhassa paikassa tulee niinkuin normaalissakin irtisanoutumisessa.Mites jos lomautuksen aikana kutsutaan takaisin töihin ja sulla olisi jo uusi työpaikka.Onko työkutsuun vastattava positiivisesti ilman pelkoa ettei menetä esim: ansaittuja lomapäiviä?
No juu tohon en osaa sanoa.Eli jos työnantaja pyytää takas töihin ja samana päivänä irtisanoudut niin silloin sun ei tarvitse noudattaa irtisanomisaikaa?
Mites jos lomautuksen aikana kutsutaan takaisin töihin ja sulla olisi jo uusi työpaikka.Onko työkutsuun vastattava positiivisesti ilman pelkoa ettei menetä esim: ansaittuja lomapäiviä?
Lomauttamisessa noudatettavista toimintatavoista ja määräajoista on säädetty työsopimuslaissa ja työehtosopimuksissa.
Jos ei tuota mitään "fyysistä" eli ei ole mitään varsinaista valmistusta niin tuo on aika vaikea mitattava. Monet firmat ovat bonusohjelmissa kokeilleet eri tapoja, mutta lasketaanko vaikka koodarin tuottavuus koodiriveissä, suljetuissa ticketeissä vai aikataulussa pysymisessä?Miten muuten itse kukin kokee oman työnsä tuottavuuden kehityksen? Sehän ei työntekijän vastuulla (ainakaan pelkästään) ole että paljonko hänen työtuntinsa tuottaa, mutta yrityksen tai julkishallinnollisen tahon kannattavuuden kannalta se on aika olennaista että mitä työtunnissa saadaan aikaan.
Eli onko osaamisen kehittymisen, parempien prosessien tms. kautta oma työn tuottavuus parantunut hyvää tahtiin, ja onko siitä saanut korvauksen? Vai junnaako tuottavuus paikallaan syystä tai toisesta, vai onko tyhmät muutokset jopa leikanneet tuottavuutta?
Omalta osaltani olen maatalousyrittäjä, ja sillä sektorilla tuotetaan aika sama määrä lopputuotteita kuin 40 vuotta sitten mutta varmaan noin kolmanneksella 40 vuoden takaisesta työtuntien määrästä. Ihan lähivuosina ei ehkä niin dramaattisia tuottavuusloikkia ole otettu mutta sanosin että ainakin 20% kehittyy tuottavuus aina 10 vuoden jaksolla edelleen. Ei ehkä kannattavuus mutta tuottavuus.
Siksikin että se on tietyillä aloilla vaikea mitattava, kysyin sitä omaa kokemusta, eli voi ihan mutulla sanoa että saako samassa ajassa enemmän vai vähemmän (ja about minkä verran) aikaan kuin 2 tai 5 tai 10 vuotta sitten?Jos ei tuota mitään "fyysistä" eli ei ole mitään varsinaista valmistusta niin tuo on aika vaikea mitattava. Monet firmat ovat bonusohjelmissa kokeilleet eri tapoja, mutta lasketaanko vaikka koodarin tuottavuus koodiriveissä, suljetuissa ticketeissä vai aikataulussa pysymisessä?
Vähentämällä häiriötekijöitä ja raivaamalla enemmän aikaa varsinaiselle työnteolle – itseni tapauksessa esim. jos olisi vähemmän käsienheiluttelupalavereita, jäisi koodaamiselle enemmän aikaa. Tai jos lähihoitaja saisi keskittyä hoitotyöhön eikä pyykinpesuun. Tai tutkija tutkimiseen eikä sihteerin hommiin. Jne.Miten työskentelet tehokkaammin jos teit jo aiemmin parhaasi?
Voiko työnantaja pakottaa irtisanoutumistilanteessa pitämään vuosilomia pois?
Jos tulkitsen vuosilomalakia oikein (Vuosilomalaki 162/2005 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®, §23) työnantajan tulee ilmoittaa vuosilomista vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Tässä tapauksessa siis pakotettunakin, työantaja voisi käskeä lomaa pitämään max 2vkoa kuukauden irtisanomisajasta.
Nyt kun rakentaminen on taas hiipunut, olen alkanut miettimään hommien vaihtoa. Vaikka tämäki ala joskus taas herää, niin silti se,että tietää työn jatkuvan vain talon kerrallaan alkaa jo tympimään. Kokemusta myös lähärin töistä, joista palasin raksalle palkan takia.
Mitä työtä siis etsisi/alkaisi opiskella.. vuorotyö käy, mieluusti semmosta missä saa kokoajan jotain puuhata muttei juosta kieli maata viistäen. Hyvä palkka toki aina iso asia. Sekä se, että niitä töitä olisi..
Eli onko niin, että molempien kohtien on täytyttävä jotta täyden lomanmääräytymiskuukauden saa?
Vai riittääkö, että on työssä vain 35h kuukaudessa ja loput vaikka virkavapaalla?
Vai pitääkö olla palvelussuhteessa sen lisäksi vähintään 16 arkipäivää? Eli ei pelkät tunnit riitä?
Käytännön kannalta mietin, että jos haluaa optimoida ja saada maksimilomat, niin onko jaksotettava siten, että on 16 kalenteripäivää (varmaan viikonloput lasketaan) töissä, ja loput vapaalla/opintovapaalla/hoitovapaalla?
Vai voisiko tehdä niin, että varmistaa että 35h tulee täyteen kuukaudessa ja on esim. joka kolmas päivä töissä tms.. että täyttääkö tuo sitten ehdot?
Kyllä täytyy molempien kohtien tayttyä, jotta saat täydet lomat, eli kohta 1, 35h/kk tai 14työpäivää/kk ja kohta 2 palvelussuhde vähintään 16 kalenteripäivää/kk.
Niin tuolla lukee, että ja jonka aikana yhtäjaksoinen palvelussuhde on kestänyt vähintään 16 kalenteripäivää, eli esim. kolmena työpäivänä kuukaudessa, jolloin teet tuon 35h ja palvelussuhde on ainoastaan tuon 3 päivää, niin ei oikeutta lomiin.
Käytännön kannalta toi on ihan vitun huono diili työnantajan kannalta, joten voi olla hieman vaikeaa päästä tuohon tilanteeseen, mutta se onkin jo toinen juttu. Käytännössä sinulle riittää, että olet palvelussuhteessa, eli sinulla on esim. määräaikainen työsoppari 4kk:n ajalle, niin silloin sinulle riittää 35h/kk ja pam, lomat napsahti.
Ehdot täyttyvät niiltä kuukausilta jolloin sinulla on palvelussuhde, työsoppari tai jotain muuta vastaavaa sen 16kalenteripäivää/kk ja vähintään 35työtuntia/kk, muuten se ja sama miten, missä ja miten päin noi tekee.
Eli kun henkilö on vakituinen, niin hänen jotenkin pitäisi olla palvelussuhteessa se 16 kalenteripäivää kuukaudessa. Olikos mitkä vapaat palvelussuhdetta ylläpitäviä vapaita? Muistaako joku?
Ainakin opintovapaa rinnastetaan palvelussuhteeseen melko varmasti, samoin vanhenpainvapaa.. Mutta hoitovapaa ei? Eikä palkattomatkaan tai harkinnanvaraisetkaan virkavapaat?
Onkohan mitään vapaata/poissaoloa, joka rinnastettaisiin palvelussuhteeseen - opintovapaan lisäksi? Nuo työtunnit ja enemmänkin saa helposti täyteen; suunnilleen 72h-96h voisi kuukaudessa töitä tehdä, ja työpäiviäkin voisi olla mahdollista saada riittävästi, mutta yhdenjaksoisesti 16pv töitä aiheuttaa haasteen.....
Onkohan mitään mahdollisuutta esim näin.
1. Kalenterikuukauden aikana tekee työtunnit täyteen (check - helposti ja ylikin).
2. Tekee vaikka 8pv kalenteripäivää töitä + opintovapaata 8-10 kalenteripäivää --> 16-18päivää palvelussuhdetta täyttyy
3. Täydet lomat.
Vai onko tuohon palvelussuhteen yhtäjakoiseen jatkamiseen mitään vinkkiä?..
Vai olisiko tähän variaatio saada jokin prosenttityöaika, jolloin palvelussuhde ei käytännössä katkea ollenkaan, jolloin 16 kalenteripäivää yhtäjäjaksoista palvelussuhdetta täyttyy automaatiolla, ja tällöin ainoastaan tunnit on se mikä merkkaa tämän jälkeen? Eikö niin?
Eli jos esim. 50% työajallakin saisi 35h/kuukausi täyteen, niin kuuluisi täydet lomat?? Ja nimenoman tunnit on mitkä merkkaa, eikä työpäivien lukumäärä (kunhan palvelussuhde jatkuu)?
Eli työntekijän kannalta optimi olisi sopia prosenttityöaika niin alas, että 35h kuukaudessa täyttyy mutta kuitenkin palvelussuhde jatkuu? Toki tämä ei ole subjektiivinen oikeus tuo tuntien vähentämisen oikeus.
Juu, saa täydet lomat, mutta lomalta maksettava vuosilomapalkka on myös 50%.Palvelusuhde on voimassa vaikka olet vapaalla. Pitää vain saada ne tunnit tai työpäivät. Jos tekee 50% työ saa täydet lomat.
Juu, saa täydet lomat, mutta lomalta maksettava vuosilomapalkka on myös 50%.
Kvtes:
2 mom.
Mikäli viranhaltijan/työntekijän säännöllinen työaika ja vastaavasti palkka ovat muuttuneet lomanmääräytymisvuoden aikana tai lomanmääräytymisvuoden päätyttyä ennen vuosiloman alkamista, päättyneeltä lomanmääräytymisvuodelta ansaitun vuosiloman vuosilomapalkan perusteena oleva kuukausipalkka määräytyy kertomalla lomallelähtöhetken täysi varsinainen kuukausipalkka lomamääräytymisvuoden keskimääräisellä työaikaprosentilla.
Esimerkki
Viranhaltija/työntekijä on työskennellyt lomanmääräytymisvuoden aikana 7 kuukautta 60 %:n työajassa ja 5 kuukautta 100 %:n työajassa. Hänen keskimääräinen työaikaprosenttinsa on näin ollen (7 * 60 + 5 * 100)/ 12 = 76,7 %. Henkilön täysi (100 %) varsinainen palkka on 2 500 €/kk. Vuosilomapalkka lasketaan kuukausipalkasta, joka on 76,7 % * 2 500 € = 1 917,50 €/kk, riippumatta siitä mikä henkilön työaikaprosentti on loman alkaessa.
Eli kyllä tesseissä lähtökohtaisesti on huolehdittu työnantajan eduista sikäli, ettei noilla ns kikkailuilla tai työaikamuutoksilla nyt perusteetonta etua saa.
Palvelusuhde on voimassa vaikka olet vapaalla. Pitää vain saada ne tunnit tai työpäivät. Jos tekee 50% työ saa täydet lomat.
Hyvä tietää tämäkin. Raha nyt ei sinänsä kiinnosta, vaan ne vapaat.
Onko varmasti näin? Erikseen on mainittu, että hoitovapaa ei kerrytä loma-oikeutta.. Mutta kuitenkin jos vaivautuu 35h edestä työmaalle, niin yht-äkkiä saakin täyden lomakuukauden?
Eli onko niin, että henkilö A voi olla vaikkapa hoitovapaalla 24 kalentripäivää kuukaudesta, ja käy sitten 5-7 päivää töissä ja tekee silloin sen 35h töitä, niin hän on oikeutettu täyteen lomanmääräytymiskuukauteen? Hoitovapaa olisi siitä syystä kätevä vapaa, että se on kait pakko myöntää, kunhan vapaa käytetään lasten hoitoon (kuten se käytettäisiinkin).
Toki lomapalkassa häviää ja rahassa, mutta loma ts. vapaa-aika olikin se tarkoitus.
Kunhan olet töissä 35 tuntia niin saat lomaa.
Sitten hoitovapaasta, ainakin kvtes:
"Vapaa voidaan pitää enintään 2 jaksossa, ellei toisin sovita. Jakson vähimmäispituus on 1 kuukausi, ellei toisin sovita."
Perhevapaataulukoihin on koottu tietoa perhevapaista
Perhevapaataulukkoihin on tiivistetty tietoa eri perhevapaamuodoista, niiden myöntämisestä ja hakemisesta, ehdoista, pituudesta ja palkallisuudesta…www.kt.fi
Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Onko puhtaasti luottamuksen mukaan, sovituissa palavereissa paikalla ja puhelimitse saavutettavissa, vai miten vapaasti voitte toimia?
Tosi vapaasti. Käytännössä mitään velvoitteita ei firman tasolla ole (minullakin useampi kuukausi viime visiitistä toimistolle), mutta suositeltavaa toki oman projektin dailyihin edes jotain itsestään ilmoitella ja muutenkin arvostetaan jos on aktiivisesti mukana jutuissa.Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Onko puhtaasti luottamuksen mukaan, sovituissa palavereissa paikalla ja puhelimitse saavutettavissa, vai miten vapaasti voitte toimia?
Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Onko puhtaasti luottamuksen mukaan, sovituissa palavereissa paikalla ja puhelimitse saavutettavissa, vai miten vapaasti voitte toimia?
Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Onko puhtaasti luottamuksen mukaan, sovituissa palavereissa paikalla ja puhelimitse saavutettavissa, vai miten vapaasti voitte toimia?
Mitä ootte mieltä, et jos on ohjelmoija, mut tietää sit muistakin asioista, kuten vaik kauppatieteistä, tietojärjestelmätieteesta, tai vaik kasvatustieteistä, ni onko ylikoulutettu ohjelmoijaksi? Pitäiskö noita osaamisalueita piilotella työpaikalla ja keskittyä vain ohjelmoimaan?
Kahdessa eri työpaikassa jossa olen ollut IT-alalla on kummassakin vaadittu että työtunteja pitää olla kirjattu se sovittu määrä keskimäärin joka päivä. On siis ok tehdä joku päivä 6 tunnin päivä ja toinen päivä 9 tunnin päivä, mut keskiarvo pitää olla se 7.5 per päivä.Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Kahdessa eri työpaikassa jossa olen ollut IT-alalla on kummassakin vaadittu että työtunteja pitää olla kirjattu se sovittu määrä keskimäärin joka päivä. On siis ok tehdä joku päivä 6 tunnin päivä ja toinen päivä 9 tunnin päivä, mut keskiarvo pitää olla se 7.5 per päivä.
Itse olen sitä mieltä että jos minkäänlaista seurantaa käytetyistä tunneista ei ole niin homma menee helposti siihen että joku tekee jatkuvasti ylitöitä ja joku toinen sluibailee ja tekee lyhyitä päiviä.
Toki sekin oli kummassakin firmassa tiedossa että ei aina töitä oikeasti ole olemassa tuolle täydelle ajalle, niin oli olemassa Education&Learning tyylinen kirjauspaikka jonne voi merkitä päivän puuttuvat tunnit vaikka oikeasti olisi vain lukenut 2 tuntia iltasanomia.
Tuossa on sitten sellainenkin puoli että harvi ihminen jaksaa tehdä 100% työajasta töitä. Ainakaan itse en laskuttaisi asiakkaalta luppoaikaa.Etenkin kun ei ole tullut vielä kertaakaan vastaan tuollaista tilannetta, että työt oikeasti loppuisivat tekemällä kesken.
Miten työpaikallanne valvotaan etätyöskentelyä?
Onko puhtaasti luottamuksen mukaan, sovituissa palavereissa paikalla ja puhelimitse saavutettavissa, vai miten vapaasti voitte toimia?
Tuossa on sitten sellainenkin puoli että harvi ihminen jaksaa tehdä 100% työajasta töitä. Ainakaan itse en laskuttaisi asiakkaalta luppoaikaa.
Vasta jutellut tästä asiasta työterveydessä, ihan siellä sanoivat että aivotyöskentelyssä on se että ei aivoja voi pakottaa tekemään töitä 7.5h päivässä 100% teholla, tulee nopeasti uupumus tuolla tahdilla. On aivan normaalia lukea päivän viimeinen tunti iltasanomia tai jotain muuta turhaa jos siltä tuntuu ja työtilanne sen mahdollistaa.