Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”
Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.
Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.
Marjo Valtavaara HS
Julkaistu: 7.12. 2:00 , Päivitetty: 7.12. 6:10
Verensiirto kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.
Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.
Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.
Jehovan todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.
”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja
Joni Valkila.
Joni Valkila (KUVA: Liisa Takala)
Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.
”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”
Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.
”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”
Verikielto kuitenkin jäi, ja 2000-luvulla lääketieteen ja hoitojen kehittyessä Jehovan todistajat ovat kehittäneet siihen uusia sääntöjä.
Veren osia on ruvettu jakamaan paikoin keinotekoisestikin ryhmiin, joista osa on ehdottomasti kiellettyjä ja osa jäsenen itsensä päätettävissä.
”Tilanne on Jehovan todistajien jäsenelle vaativa: hänen pitäisi tutustua erilaisiin valmisteisiin ja lääketieteellisiin toimenpiteisiin sekä ottaa selvää siitä, ovatko nämä ehdottomasti ja yhteisöllisten rangaistusten uhalla kiellettyjä, ja jos eivät, salliiko hänen omatuntonsa näiden tuotteiden tai toimenpiteiden käytön”, Valkila kuvaa.
Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.
Jehovan todistajien tiedottajan
Veikko Leinosen mukaan liikkeen näkemykseen on tehty täsmennyksiä viidentoista viime vuoden aikana lääketieteen kehittyessä.
”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”
Veikko Leinonen (KUVA: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)
UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhteydessä ylilääkäreille tehty kysely osoitti, että Suomessa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.
Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa optimaalisesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.
”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.
Verisäännön noudattamista vahditaan uskonyhteisössä tarkasti. Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.
UUT:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien järjestö on viime vuosina vain lisännyt yhteisön jäsenten valvontaa verituotteista kieltäytymisessä.
Selvitys mainitsee, että järjestö kehotti muutama vuosi sitten seurakuntia pitämään rekisteriä jäsenistä, jotka saattaisivat tarvita verituotteita lähiaikoina. Käytännössä tämä tarkoitti myös muun muassa raskaana olevia naisia.
”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.
Selvityksen mukaan hoitotahtoja säilytetään seurakunnissa, mikä on lisännyt seurakunnan vanhimpien mahdollisuutta valvoa jäseniä. Sairaalayhteyskomiteat päivystävät ympäri vuorokauden ja ovat valmiina lähtemään paikalle, kun Jehovan todistaja joutuu sairaalaan.
”Ne tuovat tietoa vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä. Ne eivät ole poliiseja, jotka vahtivat, että pysytään uskossa.”
Verensiirtokielto ei voi Suomessa koskea alaikäisiä. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että lapset hoidetaan tarvittaessa vanhempiensa tahdosta riippumatta.
Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä hpv- eli papilloomavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Se annetaan tytöille 11–12 vuoden iässä.
Hpv-rokotekattavuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan erityisen heikko Pohjanmaan rannikkoseuduilla. Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Raahessa rokotteen on saanut vain kolmannes ikäluokasta, jos niinkään moni. Koko maassa kattavuus yltää keskimäärin noin 70 prosenttiin.
Maan suurimman herätysliikkeen, vanhoillislestadiolaisten, joukossa kieltäydytään laajasti rokotteesta. Moni mieltää sen rokotteeksi sukupuolitautia vastaan, joten rokotteen ottaminen tulkitaan arvopohjaiseksi kannanotoksi.
Lestadiolaisen Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri
Juha Kaarivaara sanoo, ettei hpv-rokotuksista ole käyty yhteistä keskustelua.
”Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa suhtautumisessa rokotuksiin”, Kaarivaara muotoilee.
Moni on kuitenkin arvostellut sitä, ettei koulussa julkisesti annettava rokote tarjoa lestadiolaisperheille mahdollisuutta yksityiseen ratkaisuun.
Fakta
Rokotuksista ja hoidoista kieltäydytään katsomuksen tähden
Pohjanmaalla pieni joukko ihmisiä on viime vuosina kieltäytynyt kaikista rokotteista. Paikalliset vaikutusvaltaiset henkilöt ovat levittäneet toimintatapaa.
Rokotekielteisyyttä on muuallakin. Rokotuksiin on suhtautunut epäillen esimerkiksi pieni Kristillinen tiede -yhteisö, jonka toimitilat sijaitsevat Helsingissä,
Hpv-rokotteen kattavuus on jäänyt pieneksi lestadiolaisen herätysliikkeen vahvimmilla kannatusalueilla.
Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat jäävät osalta raskaana olevista usein väliin uskonnollisista syistä.
Verensiirtoihin ja verituotteiden käyttöön liittyviä kieltoja ja ohjeita ovat luoneet itselleen Jehovan todistajat. Liikettä johdetaan Yhdysvalloista.