Itselläni tietyt chililajikkeet ja/tai chilituotteet saa aikaan närästystä ja/tai mahavaivoja eikä nuo ole edes tulisimmasta päästä mistä noita oireita ilmenee, eli sanoisin että kannattaa kokeilla vähän katsella olisiko joku tietty chililajike tai tietty tuote josta noita oireita tulee. Itselläni esimerkiksi jotkut habanerot närästävät, samoin joku rocoto-soosi ja yksi tietty chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita. Habaneron närästyksen kanssa sentään ei ole sinänsä ongelmaa kun se ei oikein ole omia lemppari-chilejä niin sitä ei niin paljon muutenkaan tule nautittua.Tätä asiaa ehkä kannattaa lähestyä niin että jos voi vetää mitä vain suun puolesta niin onhan se selvä että voi alkaa maha oireilemaan. Itsellä se polte rajoittaa mitä voi syödä, ja pitää samalla mahaoireet poissa. Esim Fire Demon ja Bring the Pain on sitä osastoa että jos niitä laittaa lautaselle ruokaan yhtään liikaa käy se mahan päälle, ja polttaa suussakin liikaa. Ei närästyksenä (koska minua ei koskaan närästä) mutta muulla tavalla alkaa korventamaan. Tuoreet chilit ei tuota tee koskaan.
"Kävin keskiviikkona (11.11.2011) kohtaamassa Jack The Roosterissa "Suomen tulisimman hampurilaisen". Tarjoilija vannotti etukäteen, että minulla ei sitten olisi muuta menoa loppuillalle. Itse burgeri ei kamaluudeltaan eronnut normaalista kotiruoasta, mutta kyseistä naga morich -soosia oli siinä moninkertaisesti enemmän. Syöminen ei siis tuottanut ylitsepääsemättömiä ongelmia ja 30 min aikaraja alittui reilusti.
Tämän haasteen suorittamisesta sain katu-uskottavan paidan ja nimen Hall Of Fameen. Kuuleman mukaan 1/10 onnistuu haasteessa.
Sitten alkoi se kamaluus. Ennen kuin olin päässyt edes ravintolasta ulos, alkoi vatsaa vääntää melkoisesti ja päädyin oksentamaan osan mahtavasta burgeristani pihan kukkapenkkiin. Mahakipu veti miehen kaksinkerroin ja vilunväreet tärisyttivät koko ruumista. Helvetillisen nenässä riehuvan polttelun lisäksi en todellakaan ollut enää liikkumiskunnossa. Onneksi pahimpaan olikin jo valmiiksi varauduttu ja autokyyti odotti pihassa.
Tästä alkoi 12-tuntinen iltaohjelma, joka kesti seuraavaan aamuun. Ei tullut nukuttua sinä yönä, kun keskittymiskyky meni vatsakipujen minimoimiseen. Aamukuuden aikaan kyseinen ruokalaji halusi viimein jättää elimistöni ja viimeisenä tekonaan se vielä opetti minulle todellisen "Ring Of Firen" merkityksen. Klo 7:00 pääsin viimein nukkumaan ja paria tuntia myöhemmin lähdin taas virkeänä opiskelemaan asfalttipäällysteiden mielenkiintoista maailmaa.
Kokemus oli erityisen hauska."
Ilmeisesti nyt tätä on alettu selvittämään suomessakin, eiköhän ne 2x / 3x hot nuudelit poistu kohta myynnistäToivottavasti ei tosiaan tällainen idioottimainen hapatus leviä muualle. Joo, tulinen ruoka on tulista, mutta ei sen pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä ja varsinkaan myrkyllisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Noita Buldakeja tulee ostettua aina silloin tällöin, kun niiden nuudeleissa on paksumpi rakenne kuin tyypillisissä Mama-nuudeleissa jne. Eivätkä nuo tosiaan ole tulisuudenkaan suhteen mitään extreme-kamaa, vaikka tulisia ovatkin.
Toki on mahdollista, että noissa on ollut joissakin tuotesarjoissa vikaa ja sekaan on lipsahtanut joku 100x määrä kapsaisiinia, mutta sitä en oikein usko, kun valmistajakin oli todennut, että "Tanskan elintarvikeviranomainen ei ole tehnyt takaisinvetoa tuotteiden laadun takia vaan siksi, että ne ovat liian mausteisia".
Eli toisin sanoen sun närästykset aiheuttaa jalapeno.chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita.
Jalapeno ei ole ainakaan syyllinen, koska sitä tulee syötyä kohtalaisen paljon eri muodoissa eikä siitä tule närästystä. Oma veikkaus on että kyseisessä chipotle-purkillisessa on jotain maustetta/säilöntäainetta/vastaavaa vaan niin paljon enemmän tai eri tavalla käsiteltynä että se ärsyttää mahaa, tai sitten tuo liittyy jotenkin tuohon savustukseen. Muut chipotlet eivät aiheuta tuota samaa mutta eivät ole yhtä hyviä.Eli toisin sanoen sun närästykset aiheuttaa jalapeno.
Tai sitten se on jokin lisäaine siinä tuotteessa mistä se närästys tulee vaikka olisikin tuoteluettelo sama kuin muissakin.
EU:n yleisen elintarvikeasetuksen 178/2002 mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia. Tällä hetkellä tiedetään, että kapsaisiinimyrkytystapauksia on ilmennyt, kun on nautittu elintarvikkeita, joissa kapsaisiinimäärä on ollut 11,8–59,3 mg annoksessa. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 mg tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Elintarvikealan toimijoiden, jotka saattavat markkinoille erittäin tulisia elintarvikkeita, on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta. Ruokavirasto kehottaa kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia osana toimijoiden valvontaa, kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään toimijalta niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuuden selvittämistä.
Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
- Samyang Buldak ”2 x” Spicy & Hot Chicken -tuotteen kapsaisiinin laskennallinen kokonaispitoisuus 23,1 mg
Tässähän menee kaikki vähänkään tuliset tuorechilit samaan kategoriaan näillä mittareilla. Kielletään kaikki! Kaikki on kielletty!Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.
Erittäin tulisten ruokien suuren määrän nauttiminen kerralla ei ole järkevää
www.ruokavirasto.fi
Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
Tää on vähän sama kuin vanhemmat muistelevat, että miten vielä 90-luvulla oli saatavilla "kunnon" ilotulitteita. Tuolloin joku viskaali totesi, että sellaisethan voivat olla vaarallisia käsissä tai suussa räjäytettynä, joten eiköhän laiteta stoppi oikein isolla kädellä.Tässähän menee kaikki vähänkään tuliset tuorechilit samaan kategoriaan näillä mittareilla. Kielletään kaikki! Kaikki on kielletty!
Laittaisivat vaan jonkun vieläkin suuremman varoitustekstin noihin tulisempiin tuotteisiin tai jotain vaikka K18-ikärajavalvontaa tms. Mielestäni noita ei kuitenkaan saisi kokonaan kieltää, pitää sitä kuluttajallakin jotain vastuuta olla.Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.
Erittäin tulisten ruokien suuren määrän nauttiminen kerralla ei ole järkevää
www.ruokavirasto.fi
Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
Sinähän puhut aivan hulluja, vai että itsellä olisi Suomessa vastuuta. Kyllä se, että yksi (1) sydänvikainen on kuollut ehkä jonkun tulisen haasteen avustuksella ja jonkun mahaa poltellut on ihan hyvä syy kieltää tuliset ruoat vaikka koko maailmalta T. RuokavirastoMielestäni noita ei kuitenkaan saisi kokonaan kieltää, pitää sitä kuluttajallakin jotain vastuuta olla.
Heh, kyllä ne varmaan tullissakin sitten noita valvoisi ettei kukaan kuskaa paria nuudelipussia rajan yli luvattomastiAlkaa käydä raskaaksi tämä Suomessa asuminen jos kohta joutuu hankkimaan jo osan elintarvikkeistakin ulkomailta kaiken muun lisäksi.
Itellä säilykejalapenoviipaleet aiheuttaa välillä koviakin vatsaoireita. Lueskelin netistä etten ole yksin ja syynä voisi olla etikka/etikassa oleva lisäaine. Olen vaihdellut nyt tuotemerkkejä ja viimeisin taisi olla Santamaria. Se ei aiheuttanut väänteitä.Itselläni tietyt chililajikkeet ja/tai chilituotteet saa aikaan närästystä ja/tai mahavaivoja eikä nuo ole edes tulisimmasta päästä mistä noita oireita ilmenee, eli sanoisin että kannattaa kokeilla vähän katsella olisiko joku tietty chililajike tai tietty tuote josta noita oireita tulee. Itselläni esimerkiksi jotkut habanerot närästävät, samoin joku rocoto-soosi ja yksi tietty chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita. Habaneron närästyksen kanssa sentään ei ole sinänsä ongelmaa kun se ei oikein ole omia lemppari-chilejä niin sitä ei niin paljon muutenkaan tule nautittua.
Vastaavasti taas saa kaikenmaailman Fire Demon -soosia käyttää, syödä Carolina Reaperia tai Nagaa eikä niistä tule mitään närästystä tai muutakaan (ellei mene nyt ihan älyttömyyksiin määrien kanssa).
Itselläni tuo oireileva chipotle on tämä: https://www.amazon.in/Costena-Chipotle-Peppers-Adoba-Sauce/dp/B0014CVT6C joka tosiaan pistää pakin ihan sekaisin. Muut chipotlet eivät aiheuta samaa. Harmittaa vaan kun nuo olisivat varsin hyvän makuisia mutta joku noissa kyseisissä on mikä ei itselle sovi. Jalapenoviipaleissa / tuoreessa jalapenossa / jalapenosooseissa mikään ei tee mitään vatsanväänteitä joten ennemminkin taitaa olla tuossa LaCostenan chipotlessa joku savustukseen liittyvä juttu mikä pistää pakin sekaisin.Itellä säilykejalapenoviipaleet aiheuttaa välillä koviakin vatsaoireita. Lueskelin netistä etten ole yksin ja syynä voisi olla etikka/etikassa oleva lisäaine. Olen vaihdellut nyt tuotemerkkejä ja viimeisin taisi olla Santamaria. Se ei aiheuttanut väänteitä.
Nuo nallekarkit sun muut extratuliset karkit monesti ovat vain tappotulisia eikä niissä ole mitään makua joten ne ovat vähän "turhia". Tai ainakin ne chili-nallekarkit mitä itse muutama vuosi sitten söin, olihan ne tulisia mutta eivät maistuneet miltään, pelkkää kapsaisiinia ja jotain sidosainetta suunnilleen. Joissakin nallekarkeissa sentään vähän maistoi jotain muutakin sen pistävän poltteen alta. Sinänsä jos oikeasti tulisuus olisi jollakin chilillä tehty eikä pelkällä kapsaisiinilla ja makuakin olisi muistettu laittaa niin olisi ihan kiva idea mutta...vaikka tässä koittanu toleranssia nostaa tulisilla chileillä niin uskaltauduin viimein kokeilemaan tota 9 miljoonan scovillen nallekarkkia, oli kyllä semmonen kokemus että ei enää, oli sen verran tuskaa ton kanssa ja itse en edes kokonaista semmosta laittanu suuhun, nostan hattua jotka ton kokonaan imeskelee ja nielasee sen....oli kun olis kiehuvaa vettä kaatanu suuhun, sen verran oli poltetta.
Miltä tuntuu hävitä naiselle chilihaasteessa? Kaivahan se chilipää-pipo esiin niin tullaan hakemaan poisvaikka tässä koittanu toleranssia nostaa tulisilla chileillä niin uskaltauduin viimein kokeilemaan tota 9 miljoonan scovillen nallekarkkia, oli kyllä semmonen kokemus että ei enää, oli sen verran tuskaa ton kanssa ja itse en edes kokonaista semmosta laittanu suuhun, nostan hattua jotka ton kokonaan imeskelee ja nielasee sen....oli kun olis kiehuvaa vettä kaatanu suuhun, sen verran oli poltetta.
Itsellä oli joitain vuosia sitten ns. hiljainen refluksi ja kurkkulääkärille kun juuri kerroin, että yleensä välttelen lääkkeitä ja vedän tyyliin yöllä maustamatonta jogurttia närästykseen (kun juuri syönyt tulisempaa tex-mexiä tai pizzaa) niin kuulemma väärä temppu. Voi helpottaa hetkeksi, mutta kuulemma maitotuotteiden proteiini helposti pahentaa vatsalaukun tilannetta.Kyllä maitotuotteet auttaa myös närästykseen.
Miltä tuntuu hävitä naiselle chilihaasteessa? Kaivahan se chilipää-pipo esiin niin tullaan hakemaan pois
Kapsaisiinimyrkytyksen oire, kun on lukenut iltapaskoja. Itse erehdyin joskus syömään siipi ravintolan naga haasteen tyhjään vatsaan, ja tunti siitä eteenpäin oli aika tuskalliset pari tuntia.Minulla ei ole närästys ollut koskaan ongelmana, vaan pikemminkin muutama tunti vahvojen chilien syönnin jälkeen joskus tulevat vatsanväänteet/kouristukset, jotka toistuvat aaltomaisesti jopa useamman tunnin ajan alkamisestaan. Pahimmillaan ne ovat olleet tyhjään vatsaan kunnon chilimössöjä syötynä sitä luokkaa, että siinä karskikin mies makaa lattialla sykkyrässä ja tämä on vähän rajannut kovimpien haasteiden tekemistä. Enkä nyt siis puhu mistään ripulista tai jostakin hassunhauskasta peffareiän jälkipoltosta.
Taisi tuolle olla joku oma terminsäkin ja sitä voi oletettavasti ehkäistä syömällä ensin jotain sopivaa ruokaa/nestettä, mutta siitä huolimatta joskus kun tämä sattuu kohdalle, niin kyllä sen sitten tietää mokanneensa.
Viimeksi näin kävi omalla kohdalla, kun vetäisin vuosia sitten Tampereen Jack the Roosterin Death Burger -haasteen tyhjään vatsaan. Alla oleva ei ole minun tarina, mutta kuulostaa aika tutulta oksentamista lukuun ottamatta:
Tuota muuten päivitettiin viime kuun lopulla.Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.
Erittäin tulisten ruokien suuren määrän nauttiminen kerralla ei ole järkevää
www.ruokavirasto.fi
Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
Ketjun aihetta sivuten, noiden Kimchi nuudelit on omaan makuun todella hyvin toteutettu, pikanodskuksi mainio kimchin maku. Ei noiden tulisimmasta päästä, tokikaan.Muissa EU -maissa ko. tuote on markkinoilla ja myös Suomessa tuote vapautettiin takaisin myyntiin 29.7.2024 väliaikaisesta käyttökiellosta. Perusteena vapautukselle on, ettei kapsaisiinille ole asetettu elintarvikelainsäädännössä sallittua enimmäismäärää. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut myöskään kapsaisiinimyrkytyksiä Suomesta tai muista EU-maista, joissa tuote on myynnissä.
Ruokavirasto suosittelee, että tuotteet, joissa on korkea kokonaiskapsaisiinipitoisuus, merkitään asianmukaisin varoituksin.
Näin refluksia sairastavana voi lähinnä hymähdellä väitteille, että maitotuotteet auttaisi närästykseen. Maito sekä vesi juomana on parempi kuin monet muut vaihtoehtoiset tuotteet eli se auta vaan on se parempi vaihtoehto. Kevyt maito on siis hyvä ruokajuoma. Punaista maitoa juomalla sit saakin vain närästyksen pahenemaan.Itsellä oli joitain vuosia sitten ns. hiljainen refluksi ja kurkkulääkärille kun juuri kerroin, että yleensä välttelen lääkkeitä ja vedän tyyliin yöllä maustamatonta jogurttia närästykseen (kun juuri syönyt tulisempaa tex-mexiä tai pizzaa) niin kuulemma väärä temppu. Voi helpottaa hetkeksi, mutta kuulemma maitotuotteiden proteiini helposti pahentaa vatsalaukun tilannetta.
Itse myös liputan Gavisconia ja tablettimuodossa. Helpompi säilytellä ellei löydä 10ml-pussukkaversioita.
Juu, +10v refluksia sairastaneena ei maito todellakaan auta. Itellä jos oikein käristettyjä ruokia syö, niin ei auta mikään vaikka olisi lääkkeen ottanut normaalisti.Näin refluksia sairastavana voi lähinnä hymähdellä väitteille, että maitotuotteet auttaisi närästykseen. Maito sekä vesi juomana on parempi kuin monet muut vaihtoehtoiset tuotteet eli se auta vaan on se parempi vaihtoehto. Kevyt maito on siis hyvä ruokajuoma. Punaista maitoa juomalla sit saakin vain närästyksen pahenemaan.
Ei olisi todellakaan minun juttu, chilihillot eivät ole ollenkaan mun juttu, jotenkni liika makeus chilin kanssa on ainakin itselleni ehdoton no-no. Samoin ananas on vähän sellainen raaka-aine että omasta mielestä se sopii hyvin harvaan paikkaan. Lemon Drop kyllä kuulostaa hyvältä.Innostunut tekemään omia chlisooseja ja hilloja ja tähän astisista paras on ananasinkiväärihillo jossa tulisuus hoidettu Lemon Drop chileillä. Tuli oikein hyvää ja tietysti makeeta kun hilloa on, mutta jälkimakuna tulee kiva polte eikä maistu liikaa chili läpi. Pitää kokeilla juuston ja keksien kanssa vielä.
Tuolla ohjeella olen salsaa tehnyt, sopii hyvin mm nachojen kylkeen. Chilin määrällähän tuosta sitten saa sen verran tulista kuin itse haluaa Salsakastike - itse tehtynä parempaa ja halvempaaOnko jollain hyvä resepti itse tehdylle tuliselle nachodipille? Voi olla tomaattipohjainen tai esim. juustoinen kunhan sopii nachojen kanssa. Itsellä varsinkin salsa on volyymituote eli voin syödä nachojen painoon verrattuna tuplamäärän salsaa jolloin niitä pestäviä lasipurkkeja + kustannusta kertyy turhan paljon. Voimakkuus saisi olla sellaisella kohtuullisella tasolla. Eli hiukan tulisempaa kuin joku kaupan merkin "extratulinen" mutta ei mitään 9/10 poppamies tasoa.