Tulinen ruoka ja vielä tulisemmat kastikkeet

Tätä asiaa ehkä kannattaa lähestyä niin että jos voi vetää mitä vain suun puolesta niin onhan se selvä että voi alkaa maha oireilemaan. Itsellä se polte rajoittaa mitä voi syödä, ja pitää samalla mahaoireet poissa. Esim Fire Demon ja Bring the Pain on sitä osastoa että jos niitä laittaa lautaselle ruokaan yhtään liikaa käy se mahan päälle, ja polttaa suussakin liikaa. Ei närästyksenä (koska minua ei koskaan närästä) mutta muulla tavalla alkaa korventamaan. Tuoreet chilit ei tuota tee koskaan.
Itselläni tietyt chililajikkeet ja/tai chilituotteet saa aikaan närästystä ja/tai mahavaivoja eikä nuo ole edes tulisimmasta päästä mistä noita oireita ilmenee, eli sanoisin että kannattaa kokeilla vähän katsella olisiko joku tietty chililajike tai tietty tuote josta noita oireita tulee. Itselläni esimerkiksi jotkut habanerot närästävät, samoin joku rocoto-soosi ja yksi tietty chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita. Habaneron närästyksen kanssa sentään ei ole sinänsä ongelmaa kun se ei oikein ole omia lemppari-chilejä niin sitä ei niin paljon muutenkaan tule nautittua.

Vastaavasti taas saa kaikenmaailman Fire Demon -soosia käyttää, syödä Carolina Reaperia tai Nagaa eikä niistä tule mitään närästystä tai muutakaan (ellei mene nyt ihan älyttömyyksiin määrien kanssa).
 
Ruokasooda, ihan tavallinen ja halpa. Lusikallinen sitä ja vettä päälle. Ei auta jo tulehtuneeseen ruokatorveen mutta ärsytyksen poistaa kertaheitolla neutraloimalla hapot.
 
Minulla ei ole närästys ollut koskaan ongelmana, vaan pikemminkin muutama tunti vahvojen chilien syönnin jälkeen joskus tulevat vatsanväänteet/kouristukset, jotka toistuvat aaltomaisesti jopa useamman tunnin ajan alkamisestaan. Pahimmillaan ne ovat olleet tyhjään vatsaan kunnon chilimössöjä syötynä sitä luokkaa, että siinä karskikin mies makaa lattialla sykkyrässä ja tämä on vähän rajannut kovimpien haasteiden tekemistä. Enkä nyt siis puhu mistään ripulista tai jostakin hassunhauskasta peffareiän jälkipoltosta.

Taisi tuolle olla joku oma terminsäkin ja sitä voi oletettavasti ehkäistä syömällä ensin jotain sopivaa ruokaa/nestettä, mutta siitä huolimatta joskus kun tämä sattuu kohdalle, niin kyllä sen sitten tietää mokanneensa. :D

Viimeksi näin kävi omalla kohdalla, kun vetäisin vuosia sitten Tampereen Jack the Roosterin Death Burger -haasteen tyhjään vatsaan. Alla oleva ei ole minun tarina, mutta kuulostaa aika tutulta oksentamista lukuun ottamatta:

"Kävin keskiviikkona (11.11.2011) kohtaamassa Jack The Roosterissa "Suomen tulisimman hampurilaisen". Tarjoilija vannotti etukäteen, että minulla ei sitten olisi muuta menoa loppuillalle. Itse burgeri ei kamaluudeltaan eronnut normaalista kotiruoasta, mutta kyseistä naga morich -soosia oli siinä moninkertaisesti enemmän. Syöminen ei siis tuottanut ylitsepääsemättömiä ongelmia ja 30 min aikaraja alittui reilusti.

Tämän haasteen suorittamisesta sain katu-uskottavan paidan ja nimen Hall Of Fameen. Kuuleman mukaan 1/10 onnistuu haasteessa.

Sitten alkoi se kamaluus. Ennen kuin olin päässyt edes ravintolasta ulos, alkoi vatsaa vääntää melkoisesti ja päädyin oksentamaan osan mahtavasta burgeristani pihan kukkapenkkiin. Mahakipu veti miehen kaksinkerroin ja vilunväreet tärisyttivät koko ruumista. Helvetillisen nenässä riehuvan polttelun lisäksi en todellakaan ollut enää liikkumiskunnossa. Onneksi pahimpaan olikin jo valmiiksi varauduttu ja autokyyti odotti pihassa.

Tästä alkoi 12-tuntinen iltaohjelma, joka kesti seuraavaan aamuun. Ei tullut nukuttua sinä yönä, kun keskittymiskyky meni vatsakipujen minimoimiseen. Aamukuuden aikaan kyseinen ruokalaji halusi viimein jättää elimistöni ja viimeisenä tekonaan se vielä opetti minulle todellisen "Ring Of Firen" merkityksen. Klo 7:00 pääsin viimein nukkumaan ja paria tuntia myöhemmin lähdin taas virkeänä opiskelemaan asfalttipäällysteiden mielenkiintoista maailmaa.

Kokemus oli erityisen hauska."
 
Toivottavasti ei tosiaan tällainen idioottimainen hapatus leviä muualle. Joo, tulinen ruoka on tulista, mutta ei sen pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä ja varsinkaan myrkyllisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Noita Buldakeja tulee ostettua aina silloin tällöin, kun niiden nuudeleissa on paksumpi rakenne kuin tyypillisissä Mama-nuudeleissa jne. Eivätkä nuo tosiaan ole tulisuudenkaan suhteen mitään extreme-kamaa, vaikka tulisia ovatkin.

Toki on mahdollista, että noissa on ollut joissakin tuotesarjoissa vikaa ja sekaan on lipsahtanut joku 100x määrä kapsaisiinia, mutta sitä en oikein usko, kun valmistajakin oli todennut, että "Tanskan elintarvikeviranomainen ei ole tehnyt takaisinvetoa tuotteiden laadun takia vaan siksi, että ne ovat liian mausteisia".

Ilmeisesti nyt tätä on alettu selvittämään suomessakin, eiköhän ne 2x / 3x hot nuudelit poistu kohta myynnistä :confused2:

Ruokavirasto selvittää...
 
chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita.
Eli toisin sanoen sun närästykset aiheuttaa jalapeno.

Tai sitten se on jokin lisäaine siinä tuotteessa mistä se närästys tulee vaikka olisikin tuoteluettelo sama kuin muissakin.
 
Eli toisin sanoen sun närästykset aiheuttaa jalapeno.

Tai sitten se on jokin lisäaine siinä tuotteessa mistä se närästys tulee vaikka olisikin tuoteluettelo sama kuin muissakin.
Jalapeno ei ole ainakaan syyllinen, koska sitä tulee syötyä kohtalaisen paljon eri muodoissa eikä siitä tule närästystä. Oma veikkaus on että kyseisessä chipotle-purkillisessa on jotain maustetta/säilöntäainetta/vastaavaa vaan niin paljon enemmän tai eri tavalla käsiteltynä että se ärsyttää mahaa, tai sitten tuo liittyy jotenkin tuohon savustukseen. Muut chipotlet eivät aiheuta tuota samaa mutta eivät ole yhtä hyviä.
 
Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.
EU:n yleisen elintarvikeasetuksen 178/2002 mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia. Tällä hetkellä tiedetään, että kapsaisiinimyrkytystapauksia on ilmennyt, kun on nautittu elintarvikkeita, joissa kapsaisiinimäärä on ollut 11,8–59,3 mg annoksessa. Ruokavirasto katsoo, että kapsaisiinimyrkytysriski liittyy elintarvikkeisiin, joista annoksesta saatava kokonaiskapsaisiinipitoisuus on 11,8 mg tai yli. Kapsaisiinin turvallisen saannin määrää ei tiedetä.
Elintarvikealan toimijoiden, jotka saattavat markkinoille erittäin tulisia elintarvikkeita, on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia myös kapsaisiinipitoisuuden osalta. Ruokavirasto kehottaa kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia osana toimijoiden valvontaa, kiinnittämään huomiota erittäin tulisina markkinoituihin elintarvikkeisiin ja edellyttämään toimijalta niiden kokonaiskapsaisiinipitoisuuden selvittämistä.
  • Samyang Buldak ”2 x” Spicy & Hot Chicken -tuotteen kapsaisiinin laskennallinen kokonaispitoisuus 23,1 mg
Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
 
Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.



Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
Tässähän menee kaikki vähänkään tuliset tuorechilit samaan kategoriaan näillä mittareilla. Kielletään kaikki! Kaikki on kielletty!
 
Tässähän menee kaikki vähänkään tuliset tuorechilit samaan kategoriaan näillä mittareilla. Kielletään kaikki! Kaikki on kielletty!
Tää on vähän sama kuin vanhemmat muistelevat, että miten vielä 90-luvulla oli saatavilla "kunnon" ilotulitteita. Tuolloin joku viskaali totesi, että sellaisethan voivat olla vaarallisia käsissä tai suussa räjäytettynä, joten eiköhän laiteta stoppi oikein isolla kädellä.

Tällä menolla joku currykastike on vahvinta myrkkyä mitä on saatavilla.
 
Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.



Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".
Laittaisivat vaan jonkun vieläkin suuremman varoitustekstin noihin tulisempiin tuotteisiin tai jotain vaikka K18-ikärajavalvontaa tms. Mielestäni noita ei kuitenkaan saisi kokonaan kieltää, pitää sitä kuluttajallakin jotain vastuuta olla.

Toki nuo varmaan tavallisesta jantterista tuntuvat tappavan tulisilta mutta sellaiselle joka on tottunut tuliseen ruokaan nuo eivät olekaan enää mitään tappotulisia. Itsekin noihin laitan monesti joukkoon jotain, vaikkapa purkin tonnikalaa tai kanaa ja ehkä rehuja ja kummasti alkaa olla jo melko mietoa.

Ihan kaukana ei siis kohta olla siitä mitä joku aikaa jo mietinkin että suola ja pippuri on vahvimmat mausteet ja niihinkin varmaan kohta tarvitaan joku maustamiskurssi että saa maustamiskortin suoritettua viiden vuoden välein tms.
 
Aikamoista pellemaailma touhua kyllä, pahimmillaan johtaa siihen että valmistajat ei uskalla enää tehdä oikeasti tulisia tuotteita kun ei tiedä milloin joku "perusterve nuorimies" sattuu sitä maistamaan ja tuleekin oireita.
Luulisi paketissa tulta sylkevän hahmon olevan riittävä varoitus jos epäilee vähänkään omaa toleranssia, mutta ilmeisesti kohta chilisoosseja saa kysyä samalta tiskiltä tupakkatuotteiden kanssa.
 
Mielestäni noita ei kuitenkaan saisi kokonaan kieltää, pitää sitä kuluttajallakin jotain vastuuta olla.
Sinähän puhut aivan hulluja, vai että itsellä olisi Suomessa vastuuta. Kyllä se, että yksi (1) sydänvikainen on kuollut ehkä jonkun tulisen haasteen avustuksella ja jonkun mahaa poltellut on ihan hyvä syy kieltää tuliset ruoat vaikka koko maailmalta T. Ruokavirasto

Jos nuo oikeasti vedetään myynnistä toiminta on mennyt sairaan yliholhouksen puolelle. Alkaa käydä raskaaksi tämä Suomessa asuminen jos kohta joutuu hankkimaan jo osan elintarvikkeistakin ulkomailta kaiken muun lisäksi.
 
Itselläni tietyt chililajikkeet ja/tai chilituotteet saa aikaan närästystä ja/tai mahavaivoja eikä nuo ole edes tulisimmasta päästä mistä noita oireita ilmenee, eli sanoisin että kannattaa kokeilla vähän katsella olisiko joku tietty chililajike tai tietty tuote josta noita oireita tulee. Itselläni esimerkiksi jotkut habanerot närästävät, samoin joku rocoto-soosi ja yksi tietty chipotle-chili aiheuttaa julmettomat vatsanväänteet. Varsinkin tuo kyseinen chipotle harmittaa kun olisi niin pirun hyvää mutta ei viitsi oikein sitä syödä kun tietää että tulee sellaiset tuskat siitä. Tuokin on jännä että kaikki ainesosat mitä sen tuoteluettelossa on, ovat sellaisia mitä muissakin syömissäni tuotteissa on mutta mistään muusta chipotlesta ei tule vastaavia oireita. Habaneron närästyksen kanssa sentään ei ole sinänsä ongelmaa kun se ei oikein ole omia lemppari-chilejä niin sitä ei niin paljon muutenkaan tule nautittua.

Vastaavasti taas saa kaikenmaailman Fire Demon -soosia käyttää, syödä Carolina Reaperia tai Nagaa eikä niistä tule mitään närästystä tai muutakaan (ellei mene nyt ihan älyttömyyksiin määrien kanssa).
Itellä säilykejalapenoviipaleet aiheuttaa välillä koviakin vatsaoireita. Lueskelin netistä etten ole yksin ja syynä voisi olla etikka/etikassa oleva lisäaine. Olen vaihdellut nyt tuotemerkkejä ja viimeisin taisi olla Santamaria. Se ei aiheuttanut väänteitä.
 
Itellä säilykejalapenoviipaleet aiheuttaa välillä koviakin vatsaoireita. Lueskelin netistä etten ole yksin ja syynä voisi olla etikka/etikassa oleva lisäaine. Olen vaihdellut nyt tuotemerkkejä ja viimeisin taisi olla Santamaria. Se ei aiheuttanut väänteitä.
Itselläni tuo oireileva chipotle on tämä: https://www.amazon.in/Costena-Chipotle-Peppers-Adoba-Sauce/dp/B0014CVT6C joka tosiaan pistää pakin ihan sekaisin. Muut chipotlet eivät aiheuta samaa. Harmittaa vaan kun nuo olisivat varsin hyvän makuisia mutta joku noissa kyseisissä on mikä ei itselle sovi. Jalapenoviipaleissa / tuoreessa jalapenossa / jalapenosooseissa mikään ei tee mitään vatsanväänteitä joten ennemminkin taitaa olla tuossa LaCostenan chipotlessa joku savustukseen liittyvä juttu mikä pistää pakin sekaisin.

Itse tässä jännitän missä vaiheessa tulee "ring of fire" -ilmiö kun emäntä on landella sukuloimassa ja saan nyt laittaa ruokaan "riittävästi" chiliä kun olen yksinään kotosalla :D Chiliä on nyt muutaman päivän aikana ollut käytännössä joka ruoassa, yleensä reippaasti eikä miedoimmasta päästä :D Emäntä ei varmaan olisi pystynyt syömään ensimmäistäkään ruokaa mitä olen viime päivien aikana syönyt, sen verran tuhdisti on tullut noita boostattua eikä hän niin kovin kestä chiliä...
 
vaikka tässä koittanu toleranssia nostaa tulisilla chileillä niin uskaltauduin viimein kokeilemaan tota 9 miljoonan scovillen nallekarkkia, oli kyllä semmonen kokemus että ei enää, oli sen verran tuskaa ton kanssa ja itse en edes kokonaista semmosta laittanu suuhun, nostan hattua jotka ton kokonaan imeskelee ja nielasee sen....oli kun olis kiehuvaa vettä kaatanu suuhun, sen verran oli poltetta.
 
vaikka tässä koittanu toleranssia nostaa tulisilla chileillä niin uskaltauduin viimein kokeilemaan tota 9 miljoonan scovillen nallekarkkia, oli kyllä semmonen kokemus että ei enää, oli sen verran tuskaa ton kanssa ja itse en edes kokonaista semmosta laittanu suuhun, nostan hattua jotka ton kokonaan imeskelee ja nielasee sen....oli kun olis kiehuvaa vettä kaatanu suuhun, sen verran oli poltetta.
Nuo nallekarkit sun muut extratuliset karkit monesti ovat vain tappotulisia eikä niissä ole mitään makua joten ne ovat vähän "turhia". Tai ainakin ne chili-nallekarkit mitä itse muutama vuosi sitten söin, olihan ne tulisia mutta eivät maistuneet miltään, pelkkää kapsaisiinia ja jotain sidosainetta suunnilleen. Joissakin nallekarkeissa sentään vähän maistoi jotain muutakin sen pistävän poltteen alta. Sinänsä jos oikeasti tulisuus olisi jollakin chilillä tehty eikä pelkällä kapsaisiinilla ja makuakin olisi muistettu laittaa niin olisi ihan kiva idea mutta...

No, onhan nuo "hauska" pränkki jossain bileissä kun kaataa johonkin karkkikulhoon kourallisen chilinalleja joukkoon ja katsoo kun ihmiset haukkoo henkeä syödessään yllättäen pirun tulisen karkin mutta ei noita oikein karkkina syö vaikka itse melko tulisista asioista tykkäänkin.
 
vaikka tässä koittanu toleranssia nostaa tulisilla chileillä niin uskaltauduin viimein kokeilemaan tota 9 miljoonan scovillen nallekarkkia, oli kyllä semmonen kokemus että ei enää, oli sen verran tuskaa ton kanssa ja itse en edes kokonaista semmosta laittanu suuhun, nostan hattua jotka ton kokonaan imeskelee ja nielasee sen....oli kun olis kiehuvaa vettä kaatanu suuhun, sen verran oli poltetta.

Miltä tuntuu hävitä naiselle chilihaasteessa? Kaivahan se chilipää-pipo esiin niin tullaan hakemaan pois :)

Ei vaan, tuli mieleen kun superj teki saman ihan vastikään, ei kuulemma non-doable.

 
Kyllä maitotuotteet auttaa myös närästykseen.

Itsellä oli joitain vuosia sitten ns. hiljainen refluksi ja kurkkulääkärille kun juuri kerroin, että yleensä välttelen lääkkeitä ja vedän tyyliin yöllä maustamatonta jogurttia närästykseen (kun juuri syönyt tulisempaa tex-mexiä tai pizzaa) niin kuulemma väärä temppu. Voi helpottaa hetkeksi, mutta kuulemma maitotuotteiden proteiini helposti pahentaa vatsalaukun tilannetta.

Itse myös liputan Gavisconia ja tablettimuodossa. Helpompi säilytellä ellei löydä 10ml-pussukkaversioita.
 
Ei liity erityisen tuliseen sinänsä mutta jos on kyllästynyt srirachaan ja kaipaisi jotain muuta vastaavan tulisuuden kastiketta yhtä kätevässä pullossa niin mitä kannattaisi kokeilla? Esim. poppamiehen reilu puolen litran bbq kastikkeet ovat maultaan toimivia mutta annostelukorkin on suunnitellut joku sadisti. Jos puristat vähän, et saa mitään, ja kun puristat tarpeeksi, saat tyyliin desilitran kerralla.
 
Minulla ei ole närästys ollut koskaan ongelmana, vaan pikemminkin muutama tunti vahvojen chilien syönnin jälkeen joskus tulevat vatsanväänteet/kouristukset, jotka toistuvat aaltomaisesti jopa useamman tunnin ajan alkamisestaan. Pahimmillaan ne ovat olleet tyhjään vatsaan kunnon chilimössöjä syötynä sitä luokkaa, että siinä karskikin mies makaa lattialla sykkyrässä ja tämä on vähän rajannut kovimpien haasteiden tekemistä. Enkä nyt siis puhu mistään ripulista tai jostakin hassunhauskasta peffareiän jälkipoltosta.

Taisi tuolle olla joku oma terminsäkin ja sitä voi oletettavasti ehkäistä syömällä ensin jotain sopivaa ruokaa/nestettä, mutta siitä huolimatta joskus kun tämä sattuu kohdalle, niin kyllä sen sitten tietää mokanneensa. :D

Viimeksi näin kävi omalla kohdalla, kun vetäisin vuosia sitten Tampereen Jack the Roosterin Death Burger -haasteen tyhjään vatsaan. Alla oleva ei ole minun tarina, mutta kuulostaa aika tutulta oksentamista lukuun ottamatta:

Kapsaisiinimyrkytyksen oire, kun on lukenut iltapaskoja. Itse erehdyin joskus syömään siipi ravintolan naga haasteen tyhjään vatsaan, ja tunti siitä eteenpäin oli aika tuskalliset pari tuntia.
Jugurtti on itselle hyvä ottaa pohjille.
 
Odottelinkin milloin heräävät Tanskan surkuhupaisaan ylilyöntiin nuudelien kanssa.

Yrittääkö nämä nyt siis kieltää käytännössä kaiken vähänkään tulisen ruoan? Buldak 2x ei ole minusta kovinkaan hurja ja siinäkin kokonaisuuspitoisuus jo yli tuplat "vaarallisesta".

Tuota muuten päivitettiin viime kuun lopulla.

Muissa EU -maissa ko. tuote on markkinoilla ja myös Suomessa tuote vapautettiin takaisin myyntiin 29.7.2024 väliaikaisesta käyttökiellosta. Perusteena vapautukselle on, ettei kapsaisiinille ole asetettu elintarvikelainsäädännössä sallittua enimmäismäärää. Ruokaviraston tietoon ei ole tullut myöskään kapsaisiinimyrkytyksiä Suomesta tai muista EU-maista, joissa tuote on myynnissä.

Ruokavirasto suosittelee, että tuotteet, joissa on korkea kokonaiskapsaisiinipitoisuus, merkitään asianmukaisin varoituksin.

Ketjun aihetta sivuten, noiden Kimchi nuudelit on omaan makuun todella hyvin toteutettu, pikanodskuksi mainio kimchin maku. Ei noiden tulisimmasta päästä, tokikaan.
 
Itsellä oli joitain vuosia sitten ns. hiljainen refluksi ja kurkkulääkärille kun juuri kerroin, että yleensä välttelen lääkkeitä ja vedän tyyliin yöllä maustamatonta jogurttia närästykseen (kun juuri syönyt tulisempaa tex-mexiä tai pizzaa) niin kuulemma väärä temppu. Voi helpottaa hetkeksi, mutta kuulemma maitotuotteiden proteiini helposti pahentaa vatsalaukun tilannetta.

Itse myös liputan Gavisconia ja tablettimuodossa. Helpompi säilytellä ellei löydä 10ml-pussukkaversioita.
Näin refluksia sairastavana voi lähinnä hymähdellä väitteille, että maitotuotteet auttaisi närästykseen. Maito sekä vesi juomana on parempi kuin monet muut vaihtoehtoiset tuotteet eli se auta vaan on se parempi vaihtoehto. Kevyt maito on siis hyvä ruokajuoma. Punaista maitoa juomalla sit saakin vain närästyksen pahenemaan.
 
Näin refluksia sairastavana voi lähinnä hymähdellä väitteille, että maitotuotteet auttaisi närästykseen. Maito sekä vesi juomana on parempi kuin monet muut vaihtoehtoiset tuotteet eli se auta vaan on se parempi vaihtoehto. Kevyt maito on siis hyvä ruokajuoma. Punaista maitoa juomalla sit saakin vain närästyksen pahenemaan.
Juu, +10v refluksia sairastaneena ei maito todellakaan auta. Itellä jos oikein käristettyjä ruokia syö, niin ei auta mikään vaikka olisi lääkkeen ottanut normaalisti.

Refluksi ja pieni närästys on kaksi täysin eri asiaa.
 
Innostunut tekemään omia chlisooseja ja hilloja ja tähän astisista paras on ananasinkiväärihillo jossa tulisuus hoidettu Lemon Drop chileillä. Tuli oikein hyvää ja tietysti makeeta kun hilloa on, mutta jälkimakuna tulee kiva polte eikä maistu liikaa chili läpi. Pitää kokeilla juuston ja keksien kanssa vielä.
 
Innostunut tekemään omia chlisooseja ja hilloja ja tähän astisista paras on ananasinkiväärihillo jossa tulisuus hoidettu Lemon Drop chileillä. Tuli oikein hyvää ja tietysti makeeta kun hilloa on, mutta jälkimakuna tulee kiva polte eikä maistu liikaa chili läpi. Pitää kokeilla juuston ja keksien kanssa vielä.
Ei olisi todellakaan minun juttu, chilihillot eivät ole ollenkaan mun juttu, jotenkni liika makeus chilin kanssa on ainakin itselleni ehdoton no-no. Samoin ananas on vähän sellainen raaka-aine että omasta mielestä se sopii hyvin harvaan paikkaan. Lemon Drop kyllä kuulostaa hyvältä.

Nyt ei ole itse tullut tehtyä mitään chilisäilykkeitä pariin vuoteen, aikanaan tuli kasvatettua vanhempien pihalla esim Aji Cristalia ja satoisuus jopa yllätti, istutin kasan siemeniä ja niistä kaikki itäneet multaan ja vanhempien takapihalle ja jostain syystä ne tykkäsivät kasvupaikastaan ja tuli oikein ongelma kun satoa tuli niin paljon ettei meinannut yhtenä vuonna saada kaikkia säilöttyä. Kun alkoivat puskea palkoa niin viikottain sain ämpärillisen palkoja keräillä, en ollenkaan ollut varautunut että olisivat niin hyvin kasvaneet ja ajattelin jos nyt kesässä yhden ämpärillisen saisi satoa. No, jos ehkä ensi kesänä uusiksi... Olisi taas vuoden chilit "ilmaiseksi".
 
Onko jollain hyvä resepti itse tehdylle tuliselle nachodipille? Voi olla tomaattipohjainen tai esim. juustoinen kunhan sopii nachojen kanssa. Itsellä varsinkin salsa on volyymituote eli voin syödä nachojen painoon verrattuna tuplamäärän salsaa jolloin niitä pestäviä lasipurkkeja + kustannusta kertyy turhan paljon. Voimakkuus saisi olla sellaisella kohtuullisella tasolla. Eli hiukan tulisempaa kuin joku kaupan merkin "extratulinen" mutta ei mitään 9/10 poppamies tasoa.
 
Kokemuksia Buldak 3X Ramen nuudeleista

Maku todella hyvä.
Eilen klo 18 sellaisen keittelin itselleni. Onhan se tulinen mutta ei mikään aivan tappo.
Maku sellainen hieman suolainen ja hapan (sweet&sour).
Pystyi syömään, tosin join hieman maitoa aterian kanssa.

Nukkumaan siinä 22:30 ja ensimmäisen kerran heräsin 23.17 paskalle kun nousi tuskanhiki.
Toisen kerran heräsin tuskanhikeen 3.41 -> vessaan ja silloin tuli ulos varmaan se vuonna 84 syömäni lego-palikkakin.

Maku 5/5
Kokemus 2/5
 
Silloin tällöin Buldak 3X Ramenin itsekin syön. Muuten ei itsellä jälkireaktioita tee, mutta ureaan siitä tuntuu jotain polttelevaa munuaisten läpi suodattettunakin jäävän, seuraavan puoli päivää polttelee pienemmällä asialla käydessä.

Tuoreista chileistä/chilikastikkeista en muista samaa efektiä tulleen. Paikallisen nepalilaisen raflan "erittäin tulisesta" chilistä öljyssä kylläkin. Se puolestaan näyttäisi kuivatuista chilihiutaleista olevan tehty, en tiedä boostaavatko jollain chilitiivisteellä tms. lisäksi, sillä se on oikeasti tulista.
 
Meilläkin testattiin eilen 2x versio, ja ihan ok makuinen, mutta aavistuksen teollinen tuo kastikkeen maku joka lisättiin valmiisiin nuudeleihin. Tulisuutta oli ihan riittämiin tuossakin versiossa. Jatkoon? En osaa sanoa vielä.
 
Onko jollain hyvä resepti itse tehdylle tuliselle nachodipille? Voi olla tomaattipohjainen tai esim. juustoinen kunhan sopii nachojen kanssa. Itsellä varsinkin salsa on volyymituote eli voin syödä nachojen painoon verrattuna tuplamäärän salsaa jolloin niitä pestäviä lasipurkkeja + kustannusta kertyy turhan paljon. Voimakkuus saisi olla sellaisella kohtuullisella tasolla. Eli hiukan tulisempaa kuin joku kaupan merkin "extratulinen" mutta ei mitään 9/10 poppamies tasoa.

Tuolla ohjeella olen salsaa tehnyt, sopii hyvin mm nachojen kylkeen. Chilin määrällähän tuosta sitten saa sen verran tulista kuin itse haluaa Salsakastike - itse tehtynä parempaa ja halvempaa
 
Lidlissä on ihan hyvä Poppamies tarjous:

1727259629553.jpeg
 
Lidlissä on ihan hyvä Poppamies tarjous:

1727259629553.jpeg
Paljon huonompi kuin sama tarjous aiemmin, ovat nimittäin vaihtaneet Scorpion-soosin Nagasoosiin. Scorpionia oli 57% pullossa, Nagaa vain 23%, joten se on aika lailla tuletonta vesiluirua. Menin itsekin tuohon halpaan ajatuksella "se tulisin näistä on hyvää" ja lähti siten neljä pulloa kotona realisoitunutta pettymystä matkaan.
 

Ihan vaan nimen takia pitää laittaa tilaus sisään. 😁
 
Joo, Lidlin Inferno-pizzakin oli aikanaan tulisempi. Tosin niissä oli tulisuuden osalta aika lailla hajontaa.
Joskus tuli ostettua tuota, kun tuli syötyä aika paljon tulista ruokaa.
Kotona sitten laitoin pizzan uuniin ja sen valmistuttua alkoi maistelu. Hieman yllätti, kun en havainnut yksinkertaisesti minkäänlaista poltetta pizzassa, vaikka ihmiset olivat väittäneet sen olevan suorastaan helvetillisen tulinen. Ei auttanut vaikka kuinka yritti hieroa tuota kitalakeen, ei polttanut yhtään. Luulin jo aluksi, että pizzassa on valmistusvirhe ja chilit puuttuu.
jotain chiliin viittaavaa ruskeahkoa mössöä pizzassa kuitenkin oli joten päättelin siinä kuitenkin chiliä olevan.
Tässä vaiheessa elämäni ensimmäistä kertaa tajusin toleranssin merkityksen tulisessa ruuassa. Toleranssini oli vain yksinkertaisesti niin korkea ettei tuo polte tuntunut enää missään.
 
Joskus tuli ostettua tuota, kun tuli syötyä aika paljon tulista ruokaa.
Kotona sitten laitoin pizzan uuniin ja sen valmistuttua alkoi maistelu. Hieman yllätti, kun en havainnut yksinkertaisesti minkäänlaista poltetta pizzassa, vaikka ihmiset olivat väittäneet sen olevan suorastaan helvetillisen tulinen. Ei auttanut vaikka kuinka yritti hieroa tuota kitalakeen, ei polttanut yhtään. Luulin jo aluksi, että pizzassa on valmistusvirhe ja chilit puuttuu.
jotain chiliin viittaavaa ruskeahkoa mössöä pizzassa kuitenkin oli joten päättelin siinä kuitenkin chiliä olevan.
Tässä vaiheessa elämäni ensimmäistä kertaa tajusin toleranssin merkityksen tulisessa ruuassa. Toleranssini oli vain yksinkertaisesti niin korkea ettei tuo polte tuntunut enää missään.
ja lisäyksenä vielä, samalla opin miten chili voi peittää ruuan maun alleen. Tuo pizza ei ole edes hyvän makuinen, vaan maistuu lähinnä aaltopahvilta, eikä ole edes pakastepizzaksi kovin hyvän makuinen.
Esimerkiksi tabasco-kastike ei todellisuudessa maistu edes hyvältä vaan pelkästään suola-etikka seokselta jos toleranssia on sen verran, että poltetta ei tunne vaikka ruokalusikalla söisi.
Kotimaisen poppamiehen kastikkeista sen sijaan monet ovat oikeasti hyvän makuisia, esimerkiksi barbados ja naga jolokia. Niissä maistuu oikeastikin chili ja mausteet, eikä pelkästään etikka ja suola.
 
Ja kääntäen: jos ei sitä vastetta ole ehtinyt tulla, kaikki tuliset mausteet pilaa ruuan. Yhtä hyvin voisi tosiaan syödä pahvia med chili.
 
Joskus tuli ostettua tuota, kun tuli syötyä aika paljon tulista ruokaa.
Kotona sitten laitoin pizzan uuniin ja sen valmistuttua alkoi maistelu. Hieman yllätti, kun en havainnut yksinkertaisesti minkäänlaista poltetta pizzassa, vaikka ihmiset olivat väittäneet sen olevan suorastaan helvetillisen tulinen. Ei auttanut vaikka kuinka yritti hieroa tuota kitalakeen, ei polttanut yhtään. Luulin jo aluksi, että pizzassa on valmistusvirhe ja chilit puuttuu.
jotain chiliin viittaavaa ruskeahkoa mössöä pizzassa kuitenkin oli joten päättelin siinä kuitenkin chiliä olevan.
Tässä vaiheessa elämäni ensimmäistä kertaa tajusin toleranssin merkityksen tulisessa ruuassa. Toleranssini oli vain yksinkertaisesti niin korkea ettei tuo polte tuntunut enää missään.
Lidlin Inferno pitsoissa on paljon vaihtelua. Mullekki on tullu vastaan pari semmosta jossa ei ole ollenkaan poltetta, ja sitte on tullu niin tulinen ettei sitä oikein voinu edes syödä, yleensä ovat olleet sopivan tulisia silti. En ole ostanut vuosiin ku ihan arpapeliä mitä sieltä tulee. Voi toki olla toleranssiki noussu, mutta veikkaan että sattunu kohdalle tuollanen epäonnistunu kappale.
 
ja lisäyksenä vielä, samalla opin miten chili voi peittää ruuan maun alleen. Tuo pizza ei ole edes hyvän makuinen, vaan maistuu lähinnä aaltopahvilta, eikä ole edes pakastepizzaksi kovin hyvän makuinen.
Esimerkiksi tabasco-kastike ei todellisuudessa maistu edes hyvältä vaan pelkästään suola-etikka seokselta jos toleranssia on sen verran, että poltetta ei tunne vaikka ruokalusikalla söisi.
Kotimaisen poppamiehen kastikkeista sen sijaan monet ovat oikeasti hyvän makuisia, esimerkiksi barbados ja naga jolokia. Niissä maistuu oikeastikin chili ja mausteet, eikä pelkästään etikka ja suola.
Sillä että chili/tulisuus peittää ruuan maun alleen tarkoitetaan sitä, että aivojen kipuärsyke on niin dominoiva, ettei se enää kykene analysoimaan ruoasta makuja, vaikka ne maut siellä olisivatkin. Makuaistimus ja kipuaistimus eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, mutta kipuaistimus menee hälytyssignaalina aivojen IRQ-keskeytyksissä edelle.

Inferno-pizzassahan se tulisuus on haettu lisäämällä kapsaisiiniuutetta tomaattikastikkeeseen, joten varsinaisesti sen kohdalla ei oikein edes voi puhua chilin mausta.
 
Sillä että chili/tulisuus peittää ruuan maun alleen tarkoitetaan sitä, että aivojen kipuärsyke on niin dominoiva, ettei se enää kykene analysoimaan ruoasta makuja, vaikka ne maut siellä olisivatkin. Makuaistimus ja kipuaistimus eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, mutta kipuaistimus menee hälytyssignaalina aivojen IRQ-keskeytyksissä edelle.

Inferno-pizzassahan se tulisuus on haettu lisäämällä kapsaisiiniuutetta tomaattikastikkeeseen, joten varsinaisesti sen kohdalla ei oikein edes voi puhua chilin mausta.
Tuo on varmaan sitten joku uusittu versio Infernosta, itse ainakin muistelisin että itse tomaattisoosissa ei ollut mitään chiliuutteita vaan ihan rehdisti chilinpalasia pizzan päällä. Tosin, eipä ole varmaan ainakaan viiteen vuoteen juurikaan Lidlissä tullut käytyä niin en osaa sanoa. Silloin ainakin jossain vaiheessa tuo Inferno poistui valikoimista mutta ilmeisesti se on tullut takaisin, ilmeisesti vähän erilaisena?

Itse kyllä tykkäsin noista Infernoista, tosin paljaaltaan oli vähän tylsä pizza mutta kun pisti esim edellisen päivän paistetun jauhelihan jämät tms ja vähän juustoa päälle niin tuli ihan hyvä. Käytin siis noita puolivalmiste-pizzapohjina ja lisäilin aina vähän täytteitä päälle.

Chilikastikkeet

Kannattaa katsastaa nämä. Kanuuna ja Mangonero ovat ainakin todella hyviä samoin kuin Habanero salsa
Olikohan viime- vai toissavuonna kun tuli Salakuljettajan kojulta Kansainvälisiltä markkinoilta otettua Kanuuna ja Jallu testiin ja olihan nuo hyviä mutta ehkä vähän miedon puoleisia. Kattoo nyt jaksaako huomenna käydä Keravalla kun olisi taas nuo Kansainväliset markkinat siellä, jos olisivat taas siellä myymässä noita. Voisi jonkun soosin ottaa taas, alkaakin likipitäen kaikki soosit olemaan vähissä kaapista.
 
Tuo on varmaan sitten joku uusittu versio Infernosta, itse ainakin muistelisin että itse tomaattisoosissa ei ollut mitään chiliuutteita vaan ihan rehdisti chilinpalasia pizzan päällä. Tosin, eipä ole varmaan ainakaan viiteen vuoteen juurikaan Lidlissä tullut käytyä niin en osaa sanoa. Silloin ainakin jossain vaiheessa tuo Inferno poistui valikoimista mutta ilmeisesti se on tullut takaisin, ilmeisesti vähän erilaisena?

Itse kyllä tykkäsin noista Infernoista, tosin paljaaltaan oli vähän tylsä pizza mutta kun pisti esim edellisen päivän paistetun jauhelihan jämät tms ja vähän juustoa päälle niin tuli ihan hyvä. Käytin siis noita puolivalmiste-pizzapohjina ja lisäilin aina vähän täytteitä päälle.


Olikohan viime- vai toissavuonna kun tuli Salakuljettajan kojulta Kansainvälisiltä markkinoilta otettua Kanuuna ja Jallu testiin ja olihan nuo hyviä mutta ehkä vähän miedon puoleisia. Kattoo nyt jaksaako huomenna käydä Keravalla kun olisi taas nuo Kansainväliset markkinat siellä, jos olisivat taas siellä myymässä noita. Voisi jonkun soosin ottaa taas, alkaakin likipitäen kaikki soosit olemaan vähissä kaapista.

Samaa mieltä ettei tulisuus ollut ehkä ihan sitä mitä odotin. Maku kuitenkin hyvä.
 
Tuo on varmaan sitten joku uusittu versio Infernosta, itse ainakin muistelisin että itse tomaattisoosissa ei ollut mitään chiliuutteita vaan ihan rehdisti chilinpalasia pizzan päällä. Tosin, eipä ole varmaan ainakaan viiteen vuoteen juurikaan Lidlissä tullut käytyä niin en osaa sanoa. Silloin ainakin jossain vaiheessa tuo Inferno poistui valikoimista mutta ilmeisesti se on tullut takaisin, ilmeisesti vähän erilaisena?
No oon itse pari kertaa ostanut, mutta en niinä ihan ensimmäisinä kertoina, kun ne olivat sellaisessa hypemaineessa, että olivat heti saman päivän aikana loppuneet tultuaan, joten en tiedä onko se jotenkin muuttunut niistä ajoista. Onhan siinä jotain silputtua pepperonichiliä päällä, joka on todella kaukana jostain maailman tulisimmista chileistä, eikä ne ole siitä tulisuudesta pääasiallisessa vastuussa. Vaan selvästi tomaattikastikkeessa maistui kapsaisiiniuutteelle tyypillinen kemikaalinen ja vähän palanut maku ja tulisuutta oli niissäkin paloissa, joissa ei muuten täytteitä juuston ja tomaattikastikkeen lisäksi ollut.

Tuota kapsaisiiniuutteen määrää on sitten mitä ilmeisimmin säädelty edes takaisin, koska omissakin yksilöissä oli huomattavaa tulisuuseroa, kun ne oli ostettu varmaan vuoden tai parin erolla toisistaan. Toinen oli ihan onneton yritys ja toisessa oli sentään vähän jo yritystä, vaikkei omaan makuun vielä kovinkaan kummonen haaste.
 
Samaa mieltä ettei tulisuus ollut ehkä ihan sitä mitä odotin. Maku kuitenkin hyvä.
Tuon on aivan pakko olla sit ollut jokin toinen versio. Nimittäin se mitä itse joskus pari kertaa maistoin niin ol kyllä tulista, sellasella helvetin typerällä tavalla. Eikä makua niin perkele yhtään kiekossa. Pelkkä kapsaisiini ja siinä se. Aivan paska tuote.. :D
 
Tuon on aivan pakko olla sit ollut jokin toinen versio. Nimittäin se mitä itse joskus pari kertaa maistoin niin ol kyllä tulista, sellasella helvetin typerällä tavalla. Eikä makua niin perkele yhtään kiekossa. Pelkkä kapsaisiini ja siinä se. Aivan paska tuote.. :D
Pitää kyllä itsekin taas tutustua tuohon Infernoon monen vuoden jälkeen kun sattuu uusi Lidl aukeavan ensi viikolla työmatkan varrelle. Silloin joskus aikanaan nuo oli tosiaan ihan ok mutta nyt kun tuli vähän googlailtua niin tuo oli tosiaan jossain vaiheessa poistunut valikoimista ja kun tuli uudestaan myyntiin niin oli tuote muuttunut reippasti erilaiseksi. Itsehän noita en ole ainakaan viiteen vuoteen syönyt (koska lähimmät Lidlit eivät oikein osu kulkureittien varrelle, ei ole tullut käytyä) niin todennäköisesti olen sitä aikaisempaa versiota syönyt.
 
Teimme vaihteeksi omenasta oman mosomme. Ei toimi. Kuin chilistä omenahilloa. Palamme vanhaan, paprikapohjaiseen kastikkeeseen.
 
Tuon on aivan pakko olla sit ollut jokin toinen versio. Nimittäin se mitä itse joskus pari kertaa maistoin niin ol kyllä tulista, sellasella helvetin typerällä tavalla. Eikä makua niin perkele yhtään kiekossa. Pelkkä kapsaisiini ja siinä se. Aivan paska tuote.. :D

Viittasin siis Salaneuvoksen chilisoosiin, en Infernoon.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 472
Viestejä
4 539 051
Jäsenet
74 803
Uusin jäsen
Mäntyvirta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom