Onhan niitä useita vaihtoehtoja kehitetty ("Kissapiirit", custom APU't konsoleihin, Bulldozer-johdannaiset, näytönohjainpiirejä, Zen jne).
Täysin päinvastoin, mikään seikka ei puolla väitettä "Zen2 suunniteltiin Zen1:n päälle". Esitäppä todisteita tuon asian puolesta, olen esittänyt todella monta vastakkaisen asian puolesta.
Et ole esittänyt yhtään todistetta. Olet vaan höpötellyt jotain omaa mutuasi.
K8:n arkkitehtuuri oli valmis vuonna 2000.
ehkä, tosin se mitä tiedetään oli, että x86-64-käskykanta-arkkitehtuuri oli valmis 2000.
K8-prosessorin arkkitehtuuritason suunnittelu on sitten täysin eri asia, eikä sen valmistumisaikataulusta ole varmuutta.
Siitä kun arkkitehtuuritason suunnittelu on valmis menee kuitenkin käytännössä vähintään pari vuotta tuotteen julkaisuun, koska välissä pitää myös tehdä se varsinainen piirisuunnittelu(RTLn kirjoittaminen), sen jälkeen layoutata piiri jollekin valmsitustekniikalle ja sitten vielä testata.
Koska Athlon julkaistiin kesällä 1999, sen arkkitehtuuri oli valmis joskus 1998.
Ei, vaan viimeistään 1997, ehkä jo 1996.
Sen RTL ja layout oli valmis viimeistään 1998, mutta arkkitehtuuritason suunnittelun valmistumisesta RTLn ja layoutin valmistumiseen menee
vähintään vuosi, käytännössä usein selvästi kauemmin. Ja näistä julkaisuun vähintään toinen vuosi.
Olet pihalla kuin lumiukko siitä mitä vaiheita mikropiirin suunnittelussa, ja vaikka yritän sitä selittää niin mitään ei tunnu menevän kaaliin.
Eli karkeasti parissa vuodessa kehitettiin K7:n pohjalle Hyper Transport, x86-64, integroitu muistiohjain, pidempi liukuhihna, SSE2 jne. Vähän liian nopeaa toimintaa.
Edelleenkin olet täysin pihalla siitä mitä arkkitehtuuritason suunnittelulla tarkoitetaan, ja mitä vaiheita on mikropiirin suunnittelussa.
Ja siitä, millainen homma rinnakkaistuu, ja millainen homma ei.
On aina paljon helpompaa ja nopeampaa ottaa valmis toimiva ratkaisu kuin alkaa kehittämään jotain uutta tyhjän päältä.
Jim Keller, joka oli yksi K8n pääarkkitehdeista, liittyi AMDlle vasta vuonna 1998
Siitä kun K7n arkkitehtuuritason suunnittelu oli valmis, meni yli kuusi vuotta K8n julkaisuun.
Kuten yllä sanoin, AMD teki todella lyhyessä ajassa massiivisen suuria muutoksia, mikäli tuo K8 rakennettiin puhtaasti K7:n päälle pitää paikkaansa.
Kun korjataan vuosiluvut oikeiksi, ei ole mitään "todella lyhyttä aikaa".
Eikä ollut mitään "massiivisia muutoksia". Yhtään kun katsoo ytimien sisuskaluja niin mikroarkkitehtuuri on hyvin samanlainen, hyvin suoraan K7n pohjalta kehitetty.
Ja "lyhyt aika"kin (joka tosin ei tässä päde) olisi nimenomaan argumentti sen puolesta, että kehotettiin vanhan pohjalta. Lyhyessä ajassa nimenomaan ei olisi aikaa tehdä tyhjältä pöydältä, mutta on aikaa modata jo toimivaa.
K6-3:ssa ei paljoa kehittelemistä ollut, L2 välimuistia prosessoriin eikä muuta.
Niin, sen takia se saatiin ulos nopeasti "hätäratkaisuna".
... paitsi että se homma jossa mielestäsi "ei paljoa kehittelemistä ollut", L2n lisääminen prosessoripiirille osoittautui selvästi luultua vaikeammaksi. K6-3n saannot ja kellotaajuudet oli surkeat.
Korjaisin tuota toista AMD riviä seuraavasti:
AMD suunnitteli K7:n ja K8:n. K7:sta jatkokehitettiin siitä Thunderbird/Spitfiren, Palomino/Morganin. K8:sta jatkokehitettiin Phenom ja Phenom II. Perusteluna yo. aikataululliset syyt.
HUOH. Voisitko nyt yrittää oppia ja ymmärtää jotain tuon asioiden omastapäästäkeksimisesi sijaan. Mikään missän (piirien mikroarkkitehturii, niiden kehitysaikataulut, AMDn kommentit) ei tue näitä päähänpinttymiäsi.
Athlon64 menee ihan eri kategoriaan kuin "viilattu malli", jos verrataan Bulldozer/Piledriver.
Nyt taas olkiukkoilet. En ole missään väittänyt Athlon 64sta/K8a "viilatuksi K7ksi" vaan NIIDEN JATKOKEHITELMÄKSI.
Jatkokehitelmä. K8 on Samantasoinen jatkokehitelmä K7sta kuin esim. core2 on P6sta.
Arkkitehtuuri voidaan joko kehittää käytännössä täysin puhtaalta pöydältä, tai se voi olla selvä jatkokehitelmä vanhasta, tai se voi olla vain pikkuviilaus.
Joidenkin huhujen mukaan niitä K9-arkkitehtuureita oli useampiakin kuin yksi. Samat huhut kertovat Bulldozerin olleen vasta kolmas yritys. Saattavat olla täysin keksittyjä. K10 kehitettiin vain paikkaamaan K9 epäonnistumisten aukkoja, se on selvä.
AthlonXP aikana Athlon64:lle oli jo todellinen tarve.
2001 jolloin se julkaistiin, athlon XP pärjäsi erinomaisesti, eikä mitään tarvetta athlon64lle ollut. Sen sijaan thunderbird EI enää pärjännyt erinomaisesti ja athlon XP nimenomaan tarvittiin sen takia.
Athlon XP alkoi jäädä intelille 2002 kun intel sai julkaistua nopeammalla kellolla ja nopeammalla väylällä vartustettuja northwoodeja.
Mutta athlon XP, palomino-ydin (ja siitä shrinkatut throughbred ja barton) olivat markkinoilla
yli kaksi vuotta AMDn nopeimpina kuluttajaprossuina.
Mikäli valmistusteknisistä syistä Athlon64 olisi voitu julkaista AthlonXP:n sijaan, se olisi julkistettu.
Tämä on saman tason väite kuin että "mikäli AMD olisi voinut vuonna 2014 julkaista 6 GHz ryzen-prosssorin, sen ei olisi tarvinnut julkaista excavatoria."
Athlon64:a ei pystytty tekemään (semiluotettavien lähteiden mukaan integroitu muistiohjain oli ongelma) joten piti väsätä AthlonXP. Myöskään Mustangia (jota ei koskaan julkaistu sellaisena kuin piti) ei olisi julkaistu ollenkaan mikäli Athlon64 olisi pystytty tekemään huomattavasti nopeammin. AMD todennäköisesti tiesi Athlon64:n ongelmat etukäteen.
HERÄTYS: palominolla ja clawhammerilla oli
YLI 2 VUOTTA VÄLIÄ.
AMDllä ei ollut
mitään edellytyksiä julkaista K8a vuonna 2001. Jos kaikki olisi mennyt AMDn kannalta oikein optimaalisesti ja mitään myöhästelyäj (joita käytännössä AINA tapahtuu) K8 olisi voitu julkaista loppuvuonna 2002, vuosi athlon XPn jälkeen.
Tämän vuoden ajankin AMD todellakin tarvitsi Athlon XP:tä, thunderbird sai selvästi köniin silloisilta P4lta.
Nimenomaan, siksipä Zenin arkkitehtuurista prosessoriksi vaihe kestikin vuosia. Zen arkkitehtuurin suunnittelu alkoi elokuussa 2012, Zen2:n arkkitehtuuri oli valmis syyskuussa 2015. Tuossa ei juurikaan jää aikaa suunnitella Zen1:n pohjalta Zen2.
Ei sitä aikaa tarvita vuosia kun
SE JATKOKEHITETÄÄN SEN POHJALTA. Ymmärrätkö niinkuin YHTÄÄN miten YHTÄÄN MINKÄÄN ASIAN tuotekehitys toimii?
Sen jälkeen kun zen1n mikroarkkitehtuuri oli valmis AMDllä oli
toimiva x86n toteuttava arkkitehtuuri.
Se, että sinne
jo toimivaan arkkitehtuuriin speksataan uusi koko jollekin käskypuskurille on asia jonka voi tehdä vaikka 5 minuutissa. Ja sen jälkeen voi olla jälleen uusi toimiva arkkitehtuuri
(jonka RTL on toki toteuttamatta, mutta se tehdään eri vaiheessa).
Tai se, että speksataan uusi leveys vektoriyksikölle tai sen haarautumisennustuspuskurin kokoa vaihdetaan on paljon yksinkertaisempi homma että tyhjästä kehitetään arkkitehtuuri joka toteuttaa x86n
Käytännössä siitä arkkitehtuurista jota kehitetään jatkuvasti pystyisi melkein
koska tahansa "ottamaan ulos uuden mallin, ja alkaa toteuttamaan sille RTLää. (hyvä tapa tuotekehityksessä on, että pidetään AINA tuoreinta toimivaa kehitysversiota "päähaarassa" , ja "rikkovat muutokset" tehdään omissa haaroisssaan, jotka mergetetään päähaaraan vasta kun ne on saatu toimimaan)
Nämä arkkitehtuuritason muutoksen sitten vaativat sen, että osa RTLstä on koodattava uusiksi. Se RTL voidaan koodata uusiksi myöhemmin. Arkkitehtuuritason suunnittelu voi olla valmis vaikka RTL ei ole valmis.
Se, mitä AMDllä nimenomaan ei ole on työvoima moneen rinnakkaiseen projektiin.
Esimerkkiaikataulu siitä miten käytännössä homma todennäköisesti suurinpiirtein mennyt (raven ridge tosin jätetty tästä pois)
Q3-2012 -> Q2-2014 zen1n arkkitehtuuritason suunnittelu
Q2-2014 -> Q3-2015 zen2n arkkitehtuuritason suunnittelu
Q3-2015 -> Q4-2016 zen3n arkkitehtuuritason suunnittelu
Q4-2016 -> Q1-2018 zen4n arkkitehtuuritason suunnittelu
Q1-2018 -> zen5n arkkitehtuuritason suunnittelu
Q4-2013 -> Q4-2015 zenin RTL ja sovitus "14m" prosessille (RTL-kehitys voidaan aloittaa siinä vaiheessa kun arkkitehtuurikehitys on hiukan kesken, mutta se pääsee kunnolla vauhtiin kun arkkitehtuuri on lyöty lukkoon)
Q4-2015 -> Q2-2017 zenin testaus ja valmistelu julkaisua varten
Q4-2016 -> zen1n massavalmistus
Q1-2017 ensimmäisten zen1n julkaisu
Q1-2017 -> Q2-2017 zenin sovitus "12nm" prosessille ja mahdollisten bugikorjausten ja kriittisten polkujen optimointien RTL-implementointi (zen+n synty)
Q2-2017 -> Q2->2018 zen+n testaus ja valmistelu julkaisua varten
Q1-2018 -> zen+n massavalmistus (pullonkaulana pinnacle ridgellä "12nm" prosessin odottelu?)
Q2-2017 ensimmäisten zen1n julkaisu
Q3-2015 -> Q4-2017 zen2n RTL ja sovitus "7nm" valmistusprosessille. (hitaampi kuin zen1in kanssa, koska 1) aluksi suurin osa RTL-insinööreistä teki zen1stä jotta se saadaan pihalle aikaisin 2) 7nm valmistustekniikka on upouusi, ja sitä pitää odotella)
Q4-2017 -> Q4-2018 zen2n testaus ja valmistelu julkaisua varten
Q3-2018 -> zen2n massavalmistus
Q4-2016 -> zen3:n RTL ja sovitus "7nm+" valmistustekniikalle
Q1-2018 -> zen4:n RTL
Tästä päästäänkin asiaan: mikäli Zen2 suunniteltiin Zen1:n päälle, AMD:lla on ollut vajaat 3 vuotta aikaa ottaa Zen2:n parannuksia Ryzen 2000-sarjaan. Mitä otettiin? Ei mitään.
Edelleenkään et ymmärrä mikä ero on arkkitehtuuritasolla ja RTL-tasolla. Puhut piirin arkkitehtuurista ymmärtämättä, mitä se tarkoittaa.
Ei otettu mitään zen2n arkkitehtuurista koska päätettiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa että arkkitehtuuri pidetään täysin samana, tehdään vain pienet bugikorjaukset.
Se arkkitehtuuri pitää TOTEUTTAA sillä laitteistonkuvauskielelllä RTL-tasolla ja zen2sta on olemassa RTL-toteutus vain optimoituna 7nm prosessille.
ja lisäksi, kun pidetään arkkitehtuuri samana, niin
1) piirin ja ytimen layout voidaan pitää täysin samana. Säästetään paljon työtä kun ei tarvi tehdä uutta layouttia
2) kun piirin layout pysyy samana, ei tarvi pelätä että jostain hyökkää joku uusi kriitinen polku joka hidastaa piiriä selvästi.
3) kun piiirn arkkitehtuuri pysyy samana, ei luoda siihen uusia bugeja, Saadaan paljon toimivampi piiri paljon pienemmällä testaamisella.
Tuon teorian pitäessä paikkaansa AMD olisi voinut helposti julkaista Zen1.5:n. Mitään sellaista ei ilmeisesti tule vaan hypätään suoraan Zen2:n. Siinä on olemassa riski koska valmistustekniikka vaihtuu.
Välissä tuli zen+, bugikorjattu ja valmistustekniikkaviilattu zen1. EIkä ole mitään "suoraan hyppäämistä" kun zen2 on zenin jatkokehitelmä.
Olen esittänyt perusteluita arkkitehtuurisuunnittelun suhteen jotka pätevät aikataulullisesti hyvin yhteen. Sinä olet esittänyt periaatteessa hyviä teorioita mutta niiden osalta voidaan todeta AMD:n olevan välillä uskomattoman nopea ja välillä aivan uskomattoman hidas. Juuri sen takia en niihin usko.
Olet lähinnä esittänyt sen, että kuinka pihalla olet siitä miten mikropiirejä suunnitellaan.
Sen lisäksi olet esittänyt täysin virheellisiä aikatauluja, johtuen juuri siitä että et ymmärrä mitä tietyt termit tarkoittavat.
Sinun teoriasi ja aikataulusi eivät sovi yhtään yhteen kun ymmärtää miten asiat oikeasti toimii ja mitkä ne TODELLISET AIKATAULUT ovat olleet.