Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Tuolla hintaa olisin itsekin tilannut Tefalin rosterin, tuo malli vaan on liian iso omaan käyttöön kun sähköliedessäni suurin levy on 18cm halkaisijalla.
24cm pannu olisi ollut sopiva. Black friday toki lähenee koko ajan, jos sieltä sitten löytyisi sopivalla halkaisijalla. Tosin sekin alkaa olemaan täysin pilalla, ennemminkin black-kolme-viikkoa ja kaikki tarjoukset on samaa tasoa kuin muissakin alennusmyynneissä.
 
Minulla on Heirolin pannu käytössä, tykkään. On tosin ainoa rosteripannu mitä olen käyttänyt niin voi vain olla että en tiedä paremmasta.

Teräspannu vaatii vähän harjoittelua, ei kannata katua ostostaan heti ensimmäisen käyttökerran jäljiltä jos tulee haasteita.
Onhan toi Heirolin Steely laadukkaan oloinen että tuskin sitä sen kummempaa alle satasen luokassa löytyy.
 
Tyhmyyttäni ja eritoten mielenkiinnosta, mitkä ovat ne erot rostereissa, jos verrataan 10€ tai 100€ pannuja?
Veikkaisin että materiaalipaksuudet, kahvan rakenne ja kiinnitys, pohjan rakenne sekä ihan vaan brändi. Jos vertailisi halpiskattilaa ja kallista kattilaa voisi saada osviittaa jos rosteripannuja ei ole saatavilla käpisteltäviksi.
 
Veikkaisin että materiaalipaksuudet, kahvan rakenne ja kiinnitys, pohjan rakenne sekä ihan vaan brändi. Jos vertailisi halpiskattilaa ja kallista kattilaa voisi saada osviittaa jos rosteripannuja ei ole saatavilla käpisteltäviksi.

Siis pelkkää veikkausta eli mennään brändillä.
 
Siis pelkkää veikkausta eli mennään brändillä.
Kyllä noissa esim pohjan rakenteissa on varmasti eroa eli käytännön vaikutus vaikkapa tasaiseen lämpeämiseen. Se onko oleellista eroa 50 ja 100€ pannulla lienee jo vaikeampi kysymys ja brändi maksaa siinä jo varmasti sen eron suht paljolti, mutta halpiksissa joudutaan tinkimään jo tuotteestakin.
 
Kyllä noissa esim pohjan rakenteissa on varmasti eroa eli käytännön vaikutus vaikkapa tasaiseen lämpeämiseen. Se onko oleellista eroa 50 ja 100€ pannulla lienee jo vaikeampi kysymys ja brändi maksaa siinä jo varmasti sen eron suht paljolti, mutta halpiksissa joudutaan tinkimään jo tuotteestakin.
Heirolin pannu ei ole halpis joten varmasti ihan laadukad. Tefalin hintaa en edes katsonut. Heirolia olen kaupassa käsitellyt ja vaikutti kaikin puolin laadukkaalta ja olisi oma valintani jos rosteripannua hommaisin.

Edit: et väittänytkään että olisi halpis, tämä oli vain yleinen huomio.
 
Heirolin pannu ei ole halpis joten varmasti ihan laadukad. Tefalin hintaa en edes katsonut. Heirolia olen kaupassa käsitellyt ja vaikutti kaikin puolin laadukkaalta ja olisi oma valintani jos rosteripannua hommaisin.

Edit: et väittänytkään että olisi halpis, tämä oli vain yleinen huomio.
Joo siis alkuperäsessä kyssärissä kysyttiin 10€ ja 100€ pannun eroa ja siihen käyttäjä juhaa veikkasi sun valistuneella arvauksella, että hintaero johtuisi brändistä ja huomautin vaan siihen, että noin iso kymmenkertainen hintaero kertonee jo laadustakin, etenkin kun jotkut ikeankin edulliset keittokalusteet maksaa enemmän kuin 10€. Sitten sellasessa normi hintaluokassa ei välttämättä 100€ pannu aina suoraan ole parempi kuin 50€ pannu vaan noissa hintavaihteluissa voi hyvin olla brändistäkin kiinni hintaerot.
 
Tänään jo saapui Black Star pannu ja olen tosi tyytyväinen kun pannussa on vain hyvin pieni kosmeettinen "viiva" pannun sisällä jota ei kameraankaan helposti saa kuvaan (kun kyseessä asiakaspalautus joka oli ollut jo kuukausia saksan amazonissa myytänänä). Jännä että reilun 4kg painoinen pannu tuntuu paljon kevyemmältä kun siinä on kaksi kahvaa.

IMG_20250915_173209_edit_4058227823859.jpg
 
Entäs jos tartut niistä vain toiseen?
Heh taitaa riippua hetkittäisestä kunnosta kun työpäivän aikana innoissani kaivoin pannun yhdellä kädellä laatikosta mutta nyt kun yhdellä kädellä kokeilen töitten jälkeen tuntuu vähän turhan painavalta.

Mutta siis syy miksi hankin kahdella kahvalla saman pannun on että pannu mahtuu uuniin kun yhden kahvan versiossa on kahva liian pitkä meidän uuniin. Tosin pitkä sen pitääkin olla että saa kahdella kädellä kunnon otteen. Nyt voi sitten tehdä vaikka kaksi pannu pizzaa kerrallaan (mulla myös vielä vähän isompi Darto 35 pannu kahdella kahvalla ja senkin sain aikoinaan noin puoleen hintaan tosin tämä Darto on liian iso liedelleni kun taas Black Staria voin käyttää myös liedellä).
 
Viimeksi muokattu:
Joo siis alkuperäsessä kyssärissä kysyttiin 10€ ja 100€ pannun eroa ja siihen käyttäjä juhaa veikkasi sun valistuneella arvauksella, että hintaero johtuisi brändistä ja huomautin vaan siihen, että noin iso kymmenkertainen hintaero kertonee jo laadustakin, etenkin kun jotkut ikeankin edulliset keittokalusteet maksaa enemmän kuin 10€. Sitten sellasessa normi hintaluokassa ei välttämättä 100€ pannu aina suoraan ole parempi kuin 50€ pannu vaan noissa hintavaihteluissa voi hyvin olla brändistäkin kiinni hintaerot.
Hintaerot pannuissa johtuvat varmaan paljolti mainituista mutta jotkut brändit pyytävät kovaa hintaa kiinassa valmistetuista pannuista kun taas toiset brändit myy kiinassa valmistettuja halvemmalla. Sitten jos pannu on tehty länsimaissa tai vastaavassa kalliimman työvoiman maassa voikin yhtä laadukas pannu maksaa huomattavasti enemmän vaikka välttämättä rakenne ei olisi sen kummempi.
 
Viimeksi muokattu:
Onhan toi Heirolin Steely laadukkaan oloinen että tuskin sitä sen kummempaa alle satasen luokassa löytyy.
Hankin äidilleni Heirolin pienen Steely pannun kesällä kun hän tykästyi käyttämään mun Demeyere Industry pannua. En ole itse päässyt vertaamaan noita mutta uskon että ovat hyvinkin samanlaisia käytännössä (itse asiassa Heirol muistaakseni pienessä koossa jopa paksumpi rakenne). Kun äidilleni tuon Heirolin tilasin niin en laadukkaamman oloista tuossa hintaluokassa edes löytänytkään.
 
Tyhmyyttäni ja eritoten mielenkiinnosta, mitkä ovat ne erot rostereissa, jos verrataan 10€ tai 100€ pannuja?
Itselleni se tärkein ero on kestääkö pannu keraamisella liedellä ilman että pohja taipuu. Minulla moni pannu vääntynyt sähkökeraamisella liedellä enkä itse uskaltaisi enää ostaa pannua joka ei ole riittävän paksupohjainen (rakenteesta ja koveruudesta riippuen pitäisi olla lähempänä 3mm).
 
Tuotaaa, sellaista että jynssäsin valurautapannua sellaisella vähän hiovalla sienellä, vaikutti että olisi hiotunut kirkkaammaksi paistopinta... Onko tämä paha?
 
Tuotaaa, sellaista että jynssäsin valurautapannua sellaisella vähän hiovalla sienellä, vaikutti että olisi hiotunut kirkkaammaksi paistopinta... Onko tämä paha?
No hioit siitä sen polymerisoituneen pinnan pois. Ei siinä muuta kuin kovaa käyttöä tai teet rasvapolton.
 
Valmistajan video ihan jännä mun mielestä vaikka nopsaan vaan näyttää pannun viimeiset tuotantovaiheet:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://youtube.com/shorts/rO-vGLO3tDI?si=RccCMiyxD3Yat4RV

Mun mielestä tossa ei oo mitään järkeä. Pannu ei siitä muutu riippumatta onko sen tehnyt De Buyer tai joku taikametallivalmistaja. Hinta vaan on kovasti eri. Sama koskee valurautaa eikä se parane siitä tavallisesta valukappaleesta taikomalla tai muuten hypettämällä jos muuten homma kunnossa alkuperäisessä valmistuksessa.
 
Valmistajan video ihan jännä mun mielestä vaikka nopsaan vaan näyttää pannun viimeiset tuotantovaiheet:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://youtube.com/shorts/rO-vGLO3tDI?si=RccCMiyxD3Yat4RV

Eli tekevät mitä? Hitsaavat kahvat, mutta sen jälkeen epäselvää mitä ruiskuttaa ja miksi yksitellen?
 
Eli tekevät mitä? Hitsaavat kahvat, mutta sen jälkeen epäselvää mitä ruiskuttaa ja miksi yksitellen?
Se Kuhn Rikonin hiiliteräspannujen rasvapoltto poikkeaa käsitykseni mukaan muista esipoltetuista hiiliteräspannuista, siksi mielenkiintoista mielestäni. Eli esipoltettu pinnoite on verrannollista valurautapannujen esipoltolle joka kestää usein paljon paremmin kun muiden tehtaiden esipoltot hiiliteräkselle.

Myös Kuhn Rikonin kahvan hitsaus on erikoinen kun on paksuhko valurautakahva joka hitsattu hiiliteräspannuun.

Eivät vaan ilmeisesti halua liikaa näyttää tekniikoitaan videossa niin voi olla vaikea ymmärtää videon kiinnostavuus jos ei itse tuota omista..
 
Se Kuhn Rikonin hiiliteräspannujen rasvapoltto poikkeaa käsitykseni mukaan muista esipoltetuista hiiliteräspannuista, siksi mielenkiintoista mielestäni. Eli esipoltettu pinnoite on verrannollista valurautapannujen esipoltolle joka kestää usein paljon paremmin kun muiden tehtaiden esipoltot hiiliteräkselle.

Myös Kuhn Rikonin kahvan hitsaus on erikoinen kun on paksuhko valurautakahva joka hitsattu hiiliteräspannuun.

Eivät vaan ilmeisesti halua liikaa näyttää tekniikoitaan videossa niin voi olla vaikea ymmärtää videon kiinnostavuus jos ei itse tuota omista..
Ei noille esipoltoille kannata antaa mitään arvoa koska kaikki pinta kuitenkin häipyy melko nopeasti ja jäljelle jää vain käyttöpinta joka rakentuu ja lähtee tuon tuosta.

En keksinyt mitään arvoa valurautaisille kahvoille teräspannussa, tai ehkä ne aavistuksen hitaammin kuumenee muttei merkittävästi. Yhtä hyvin ne voi olla teräksestä ja hitsattu kiinni eikä ainakaan murru iskusta kuten valurauta saattaa tehdä ohuena.
 
Ei noille esipoltoille kannata antaa mitään arvoa koska kaikki pinta kuitenkin häipyy melko nopeasti ja jäljelle jää vain käyttöpinta joka rakentuu ja lähtee tuon tuosta.

En keksinyt mitään arvoa valurautaisille kahvoille teräspannussa, tai ehkä ne aavistuksen hitaammin kuumenee muttei merkittävästi. Yhtä hyvin ne voi olla teräksestä ja hitsattu kiinni eikä ainakaan murru iskusta kuten valurauta saattaa tehdä ohuena.
Tämän Black Star pannun kahvat kuumenevat nopeasti mallissa jossa kaksi kahvaa ja pienessä 19cm pannussa mutta 28cm ja 32 cm pannujen kahvat kuumenevat hitaammin (kahvan yläosasta) koska ovat pitkiä ja mukavia/ergonomisia käteen.

Olin jo ehtinyt unohtaa Black Star pinnoituksesta kun satuin tekemään virheen ja paistoin kosteaa riisiä uudella vain muutamia kertoja käyttämällä pannullani. Riisi tahmasi niin kunnolla pohjaan että esipoltettu pinta vaurioitui ja piti rasvapolttaa uudelleen koska pintaruostetta alkoi heti esiintyä ja riisikin tuli ihan ruskeaksi ja joutui roskiin. Myöhemmin vasta muistin että poistin 28 cm pannunkin esipolton melko lailla ja vasta sen jälkeen alkoi muodostua tarttumattomampi pinta mitä enemmän pannua käytin. Mutta näissä pannuissa vaikka esipoltto hälvenee se ei kokonaan häviä ja jo yksi pannun rasvapoltto riittää että pinta on taas hienon musta. Esteettisesti tykkään pinnan väristä, ei toki käytännön väliä pannun ulkonäöllä.
 
Tämän Black Star pannun kahvat kuumenevat nopeasti mallissa jossa kaksi kahvaa ja pienessä 19cm pannussa mutta 28cm ja 32 cm pannujen kahvat kuumenevat hitaammin (kahvan yläosasta) koska ovat pitkiä ja mukavia/ergonomisia käteen.

Olin jo ehtinyt unohtaa Black Star pinnoituksesta kun satuin tekemään virheen ja paistoin kosteaa riisiä uudella vain muutamia kertoja käyttämällä pannullani. Riisi tahmasi niin kunnolla pohjaan että esipoltettu pinta vaurioitui ja piti rasvapolttaa uudelleen koska pintaruostetta alkoi heti esiintyä ja riisikin tuli ihan ruskeaksi ja joutui roskiin. Myöhemmin vasta muistin että poistin 28 cm pannunkin esipolton melko lailla ja vasta sen jälkeen alkoi muodostua tarttumattomampi pinta mitä enemmän pannua käytin. Mutta näissä pannuissa vaikka esipoltto hälvenee se ei kokonaan häviä ja jo yksi pannun rasvapoltto riittää että pinta on taas hienon musta. Esteettisesti tykkään pinnan väristä, ei toki käytännön väliä pannun ulkonäöllä.
Hiiliteräspannuihin harvemmin tulee kovinkaan musta pinta. Valuraudassa se on tyypillisempi. Hiiliteräksessä musta on poltettu liian pitkälle ja lähtee sitten irtoilemaan.
 
Syy miksi teflon pannut tulivat markkinoille oli varmasti juuri alku kärsivällisyyden puutteelle. Tämä video (englanniksi) päättyy juuri siihen sanomaan että kunhan silmillään vaan jaksaa katsoa vähän kauemmin niin tarttuvuuden kanssa ei ehkä tule onglmia:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://youtu.be/ApavXawkM4w?si=zkwu5be1YOgtl-sw


Ps: hyvä esimerkki oli itselläni kun myöhään väsyneenä paistoin riisiä väärin -aina ei ole vain tietämyksestäkään kiinni...
 
No nyt on hiiliteräs wokkikin, noin 32cm tyttären vaatimus. Ensimmäinen "wokki" tehty keraamisella liedellä. Tuli syötävää mutta lämpöä ei kyllä ollut lähellekään tarpeeksi. Pintakin alkaa toki vasta muodostua.

Ja etnisestä noin 20€ 🤦🏻
1000011785.jpg
 
Syy miksi teflon pannut tulivat markkinoille oli varmasti juuri alku kärsivällisyyden puutteelle. Tämä video (englanniksi) päättyy juuri siihen sanomaan että kunhan silmillään vaan jaksaa katsoa vähän kauemmin niin tarttuvuuden kanssa ei ehkä tule onglmia:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://youtu.be/ApavXawkM4w?si=zkwu5be1YOgtl-sw


Ps: hyvä esimerkki oli itselläni kun myöhään väsyneenä paistoin riisiä väärin -aina ei ole vain tietämyksestäkään kiinni...

Hmm, yleensä pannujen ohjeissa mainitaan, ettei tyhjää pannua saisi kuumentaa, mikä leikkaisi tuon kakkosvaihtoehdon pois. Pitänee ostaa taas teräspannu ja kokeilla auttaako tuo kärsivällinen esilämmitys; tähän asti kaikki kokeilemani on yleensä tarttunut ikävästi kiinni.

Onkos raadilla suosituksia teräspannulle? Aiemmin minula oli joku Tefal, mutta heitin roskiin kun tortillalättyjä paistaessa pannu kävi niin kuumana, että muovilasta suli pannuun kiinni eikä sitä muovijäämää saanut rapsuteltua pannusta juuri millään irti.
 
Mulla on ainakin toiminut tuo esilämmitys ja vesitesti varsin hyvin. 6-asteisella liedellä kolmosella/nelosella lämpöä kunnes vesikikka toimii ja sitten öljyä reilusti pannulle.
 
Hmm, yleensä pannujen ohjeissa mainitaan, ettei tyhjää pannua saisi kuumentaa, mikä leikkaisi tuon kakkosvaihtoehdon pois. Pitänee ostaa taas teräspannu ja kokeilla auttaako tuo kärsivällinen esilämmitys; tähän asti kaikki kokeilemani on yleensä tarttunut ikävästi kiinni.

Onkos raadilla suosituksia teräspannulle? Aiemmin minula oli joku Tefal, mutta heitin roskiin kun tortillalättyjä paistaessa pannu kävi niin kuumana, että muovilasta suli pannuun kiinni eikä sitä muovijäämää saanut rapsuteltua pannusta juuri millään irti.
Puhutko nyt hiiliteräksestä vai ruostumattomasta?

Kyllä pinnoittamattomia pannuja on aivan pakko lämmittää tyhjänä tai tarttuminen on varmaa.

Oleellista on opetella se oman lieden + oman pannun yhteispeli ja pitää lämmöt sopivina + käyttää öljyä / rasvaa.

Jos pinnoittamaton teräspannu käy liian kuumana paistaessa, sulla on vaan liikaa tehoa liedessä käytössä suhteessa pannulla olevan ruoan määrään.

Riippuu myös aika paljon paistettavasta asiasta ja siitä mitä ylipäätään valmistetaan, että miten pannua pitää lämmittää. Esim. Kun itse ruskistan lihapadan lihat ruostumattomalla teräksellä, niin mä suorastaan haluan että ne tarttuvat vähän siihen pannuun. Kun lihat on ruskistettu ja siirretty emaloituun valurautapataan (jossa ne kyllä voisi myös ruskistaa jos haluaisi), niin pannun tarttuneet uskomattoman maukkaat aromit pestään punaviinillä + lihaliemellä mukaan ja kipataan lihapataan kastikkeeksi.

Sama homma jos paistetaan pihvejä - jos tarkoitus on tehdä myös pannukastike, niin pieni lihan tarttuminen on vaan pelkkää plussaa. Samoin esim. Jauhelihakastikkeen tapauksessa on ihan jees jos jauhelihaa vähän tarttuu pannuun ja sitten rapsuttelet ne irti liemeen kun lisäät nestettä.
 
Viimeksi muokattu:
Puhutko nyt hiiliteräksestä vai ruostumattomasta?

Kyllä pinnoittamattomia pannuja on aivan pakko lämmittää tyhjänä tai tarttuminen on varmaa.

Oleellista on opetella se oman lieden + oman pannun yhteispeli ja pitää lämmöt sopivina + käyttää öljyä / rasvaa.

Jos pinnoittamaton teräspannu käy liian kuumana paistaessa, sulla on vaan liikaa tehoa liedessä käytössä suhteessa pannulla olevan ruoan määrään.

Riippuu myös aika paljon paistettavasta asiasta ja siitä mitä ylipäätään valmistetaan, että miten pannua pitää lämmittää. Esim. Kun itse ruskistan lihapadan lihat ruostumattomalla teräksellä, niin mä suorastaan haluan että ne tarttuvat vähän siihen pannuun. Kun lihat on ruskistettu ja siirretty emaloituun valurautapataan (jossa ne kyllä voisi myös ruskistaa jos haluaisi), niin pannun tarttuneet uskomattoman maukkaat aromit pestään punaviinillä + lihaliemellä mukaan ja kipataan lihapataan kastikkeeksi.

Sama homma jos paistetaan pihvejä - jos tarkoitus on tehdä myös pannukastike, niin pieni lihan tarttuminen on vaan pelkkää plussaa. Samoin esim. Jauhelihakastikkeen tapauksessa on ihan jees jos jauhelihaa vähän tarttuu pannuun ja sitten rapsuttelet ne irti liemeen kun lisäät nestettä.
Ruostumatonta meinasin siis. Ja joo, ihan oma moka se oli, että liian kuumana käynyt pannu. Ohjeissa vaan oli, että tortillalättyjä paistaessa pannu mahdollisimman kuumaksi ja induktioliedellä täysillä ties kuinka pitkään… nooh, virheistä oppii.

Pitääkin nyt perehtyä aiheeseen enemmän. Pinnoitetut, niin ”teflon” kuin keraamisetkin kuluu käytössä suhteellisen nopeeta niin pitkäikäinen pannu olisi kiva.
 
Mulla on ainakin toiminut tuo esilämmitys ja vesitesti varsin hyvin. 6-asteisella liedellä kolmosella/nelosella lämpöä kunnes vesikikka toimii ja sitten öljyä reilusti pannulle.

Lopputulema on todennäköisesti aikalailla sama, mutta ite olen tehny tän taas niin, että levy "täysillä" ja kunnes vesikikka toimii niin lasken lämmön about puoleen väliin asteikkoa.Tämä siis keraamisellaliedellä mikä ei nyt hirveästi lämpöä varastoi.
 
Lopputulema on todennäköisesti aikalailla sama, mutta ite olen tehny tän taas niin, että levy "täysillä" ja kunnes vesikikka toimii niin lasken lämmön about puoleen väliin asteikkoa.Tämä siis keraamisellaliedellä mikä ei nyt hirveästi lämpöä varastoi.
Olen pitänyt tehot pienellään pannun vääntymisen pelossa ja myös siksi, että hella on vanhaa valurautamallia jota ei saa jäähtymään nopeasti. Jos vaan pannu kestää tehoja niin miksi ei noinkin.
 
Olen pitänyt tehot pienellään pannun vääntymisen pelossa ja myös siksi, että hella on vanhaa valurautamallia jota ei saa jäähtymään nopeasti. Jos vaan pannu kestää tehoja niin miksi ei noinkin.

Joo, piti lisätäkin tuo jos on ns. perinteinen valurautanen liesi niin tuommonen kyllä varaa hyvin lämpöä. En oo kyllä huomannu pannussa mitään "kieroutumia" ja käytössä ollu tuommonen Lidlin pannu. Nyt kesällä ostin tuon korvaajaksi huomattavasti isomman kun oli paikallisella FB-kirpparilla. Ihan kovin montaa kertaa en ole tuota vielä käyttäny, mutta näppituntumalla pohja on about saman paksuinen tuohon Lidlin pannuun verrattuna.

ps. haluaako joku tuommosen de Buyer 28cm hiiliteräspannun? Pitäny tuo laittaa kiertoon, mutta niin vain unohtunu koko pannu tuonne kattilakaappiin. Tuo ostettu joskus -22 muistaakseni enkä tuota koskaan saanu toimimaan edes hyvin ja nyt tuo RST-pannu on täysin syrjäyttäny ton pannun kun on vaan niin helppo käyttönen. Jos kiinnostelee niin jatketaan YV:n merkeissä :tup:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
289 724
Viestejä
4 965 306
Jäsenet
79 670
Uusin jäsen
Vilho17

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom