Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)


Saksalaisen testin (maksullinen pari €) mukaan vieläkin lähes kaikista (testin) emaloiduista pannuista irtoaa Kadmiumia ja monista valurautapannuista irtosi muita haitallisia raskasmetalleja kun valurautapannuissa laboratoriossa keitettiin 0,5% happamoitua vettä tunnin aikana.

Alkaa vaikuttamaan enemmän ja enemmän siltä että Matfer-pannujen skandaali oli vain esimerkki siitä että hiiliteräs ja valurauta pannuja ei tosiaan tulisi käyttää yhtään pidempään ruuanlaittoon mikäli mukana on hapokkaita aineksia. Täytyy yrittää puhua vaimollekin tästä...

Miten siellä Staub ja LC pärjäsi?
 
Miten siellä Staub ja LC pärjäsi?
Staub ja halpis WAS emaloidut pannut taisi olla ainoita joista ei havaittu raskasmetalleja. Muista emalloiduista pannuista tuli ainakin Kadmiumia. "Puhtaista" valurauta pannuista pisti silmään uusi kallis saksalainen merkki josta olen aiemmin maininnut josta myös saattaa muodostua haitallisia määriä
kromia, rautaa, mangaania,vanadiumiua. Joistakin testin valurautapannuista tuli esiin myös arseniikki kuten tietyistä Matfer pannuista oli ranskalaisen labran testin mukaan tullut pitkän hapon keittelyssä.
 
Staub ja halpis WAS emaloidut pannut taisi olla ainoita joista ei havaittu raskasmetalleja. Muista emalloiduista pannuista tuli ainakin Kadmiumia. "Puhtaista" valurauta pannuista pisti silmään uusi kallis saksalainen merkki josta olen aiemmin maininnut josta myös saattaa muodostua haitallisia määriä
kromia, rautaa, mangaania,vanadiumiua. Joistakin testin valurautapannuista tuli esiin myös arseniikki kuten tietyistä Matfer pannuista oli ranskalaisen labran testin mukaan tullut pitkän hapon keittelyssä.
Miten ne metallit pääsee liukenemaan sen emalin läpi?
 
Pitäis alkaa kattelemaan ruostumattomasta teräksestä pannua ni saako suomesta hyvää laatua vai pitääkö alkaa kattelemaan amazonista?
Kokeilin ainakin etsiä onko suomessa myynnissä WMF, Zwilling, Fissler, Made-in merkkejä mitä tuolla netissä suositellaan hyvä laatusina mut eipä taida suomesta löytyä?

Culimat 5-ply

Tämä pannu ollut nyt itsellä käytössä tovin ja ollut erittäin tyytyväinen.
 
Hestan nanobond titanium päällysteiset italiassa valmistut USA pannut ovat keränneet hyviä arvosteluja - nämä varmaan lähemmäs 500€ kappale jos suomesta ostaa jos ei ole rahasta kiinni:
 
Hestan nanobond titanium päällysteiset italiassa valmistut USA pannut ovat keränneet hyviä arvosteluja - nämä varmaan lähemmäs 500€ kappale jos suomesta ostaa jos ei ole rahasta kiinni:


Muistan, että nelisen vuotta sitten kitchenone.fi myi Nanobond 10 piece settiä hintaan 999. Tällä hetkellä 28cm Nanobond pannu näyttäisi olevan siellä tarjouksessa 245 ja tuo setti loppuunmyyty, mutta 1899 hintana tarjouksessa.

Kaippa tuo suht kestävä voi olla mutta pinnoite mikä pinnoite. Pikkuisen helpompi vissiin pestä vs rosteri, mutta en tuossa oikeen juuri muita etuja näe kun astetiikan ja jos nikkelii/kromi rosterissa aiheuttaa päänvaivaa. Takuulla naarmuuntuu jos kovempaa raaputtaa metallilla. Itseä vähän mietityttäisi, että lohkeaako tai kuluuko sieltä aikanaan rosteria alta näkyviin.

Patentit taitaa olla jo vanhentunut, niin näitä vastaavia voi alkaa ilmaantua jos ei ole jo markkinoilla.




Mieluummin ostaisin jonkin täys titaani metallipintaisen pannun.
 
Muistan, että nelisen vuotta sitten kitchenone.fi myi Nanobond 10 piece settiä hintaan 999. Tällä hetkellä 28cm Nanobond pannu näyttäisi olevan siellä tarjouksessa 245 ja tuo setti loppuunmyyty, mutta 1899 hintana tarjouksessa.

Kaippa tuo suht kestävä voi olla mutta pinnoite mikä pinnoite. Pikkuisen helpompi vissiin pestä vs rosteri, mutta en tuossa oikeen juuri muita etuja näe kun astetiikan ja jos nikkelii/kromi rosterissa aiheuttaa päänvaivaa. Takuulla naarmuuntuu jos kovempaa raaputtaa metallilla. Itseä vähän mietityttäisi, että lohkeaako tai kuluuko sieltä aikanaan rosteria alta näkyviin.

Patentit taitaa olla jo vanhentunut, niin näitä vastaavia voi alkaa ilmaantua jos ei ole jo markkinoilla.




Mieluummin ostaisin jonkin täys titaani metallipintaisen pannun.
Nimenomaan näin sanoisin minäkin että tuo titaanipinnoite aikanaan kuluu kuten yhdessä testissä näin että jos oikein kovalla hinkkaa tulee pientä jälkeä mutta helpompi pitää Hestan pannua hionomman näköisenä kuin normirosteripannua jos pitää tärkeänä että rosteripannu näyttää mahdollisimman hienolta. Ja kyllä tuossa mainitsemassani testissäkin kerrotaan että patentti on raukeamassa.
 
Kokemuksia Ikean 365+ rosteripannusta? Pitäisi koittaa ottaa yksi rosteripannu käyttöön. Eikä kuitenkaan mitään älyttömän kallista viitsi ainakaan samantien ostaa.

Liesi on induktio.
 
Made In tuotteista olin jo jonkun vuoden ihaillut heidän hiiliteräs grillilevyään mutta reilun 200€ hinta vaan itselleni oli liikaa.

Nyt näin saksan amazonissa aivan samanlaisen jossa vielä nahkaiset kädensuojat tulevat mukana kun Made In veloittaa niistäkin erikseen.

Lähti tilaukseen sen jälkeen kun mittasin että tämän pitäisi juuri mahtua hiiligrilliini! Eihän tämä noin 90€ mikään halpa ole mutta pitäisi olla hyvä vastine rahalle 61 cm hiiliteräslevylle joka on 4 mm paksu.

Arvostelu saksaksi: Grillplatte von Eisenkopf & Söhne - Testsieger Online

Made In video tästä (edit vaihdoin videon):
 
Viimeksi muokattu:
Made In tuotteista olin jo jonkun vuoden ihaillut heidän hiiliteräs grillilevyään mutta reilun 200€ hinta vaan itselleni oli liikaa.

Nyt näin saksan amazonissa aivan samanlaisen jossa vielä nahkaiset kädensuojat tulevat mukana kun Made In veloittaa niistäkin erikseen.

Lähti tilaukseen sen jälkeen kun mittasin että tämän pitäisi juuri mahtua hiiligrilliini! Eihän tämä noin 90€ mikään halpa ole mutta pitäisi olla hyvä vastine rahalle 61 cm hiiliteräslevylle joka on 4 mm paksu.

Arvostelu saksaksi: Grillplatte von Eisenkopf & Söhne - Testsieger Online

Made In video tästä:


Kerro sitten kokemuksia, kiinnostaa itseäkin tämä
 
Pitäis alkaa kattelemaan ruostumattomasta teräksestä pannua ni saako suomesta hyvää laatua vai pitääkö alkaa kattelemaan amazonista?
Kokeilin ainakin etsiä onko suomessa myynnissä WMF, Zwilling, Fissler, Made-in merkkejä mitä tuolla netissä suositellaan hyvä laatusina mut eipä taida suomesta löytyä?

Heirolilta saa laatukamaa, eikä Fiskarsin rosteripannussakaan valittamista ole.
 
Kerro sitten kokemuksia, kiinnostaa itseäkin tämä
Tänään sainkin tilauksen perumis häslingin jälkeen pannun halvemmalla hinnalla kun liityin ilmaiseen amazon.de prime kokeiluun :D

Ei paha hinta ja tilasin samalla valurauta wokkiini sopivan hiiliteräs työkalun (kiinaksi chuan) ilman postimaksuja kun tilaus noin 100€ :D:


Wok Spatula, 15.47 Inch Iron Spatula with Wooden Handle, Cooking

€25,00
Qty: 1
Sold By: WANGYUANJI-UK

EISENKOPF & SÖHNE Carbon Steel Grill Plate, Plancha,

€71,92
Qty: 1
Sold By: EISENKOPF & SÖHNE
 
Viimeksi muokattu:
Dartot lähtivät eilen tulemaan, 23 päivä lupailevat toimitusta. Myös tullaus näemmä meni ilman mitään lisämaksuja. Saas nähdä mitä noille kakkoskappaleille keksii.
 
Eroaakohan Fiskarsin mallit All Steel Pure ja Norden pinnoittamaton teräspannu toisistaan kuinka? Hintaeroahan näillä on jostain syystä. Norden ovh. 149 euroa ja All Steel Pure ovh. 95 euroa.

Tässäkin ketjussa puhuttu All Steel Puren kolmikerrosrakenteesta alumiinisydämellä, niin ilmeisesti sama kolmikerrosrakenne molemmissa. Kuviointikin hyvin samankaltainen.
 
Eroaakohan Fiskarsin mallit All Steel Pure ja Norden pinnoittamaton teräspannu toisistaan kuinka? Hintaeroahan näillä on jostain syystä. Norden ovh. 149 euroa ja All Steel Pure ovh. 95 euroa.

Tässäkin ketjussa puhuttu All Steel Puren kolmikerrosrakenteesta alumiinisydämellä, niin ilmeisesti sama kolmikerrosrakenne molemmissa. Kuviointikin hyvin samankaltainen.
Tuollaisia hintoja pannuun on sama kuin käyttäisi euron per arkki maksavaa vessapaperia. 20-30 € riittää teräspannuun jolla tulee yhtä hyvää kuin noilla överihintaisilla. Kilpavarustelu kannattaa unohtaa ja keskittyä siihen ruuan laittamiseen.
 
Vastatakseni itselleni, taisin keksiä eron. Nordenissa ilmeisesti kolmikerrosrakenne koko pannussa ja All Steel Puressa vaan kolmikerroksinen pohja isketty kiinni ruostumatonta terästä olevaan pannuun.
 
Vastatakseni itselleni, taisin keksiä eron. Nordenissa ilmeisesti kolmikerrosrakenne koko pannussa ja All Steel Puressa vaan kolmikerroksinen pohja isketty kiinni ruostumatonta terästä olevaan pannuun.

Toinen ero taitaa olla et Nordenissa on joku pinnoite kun All steelissä ei ole, eikö kuitenkin parempi ole näissä teräs ja muissakin pannuissa jos ei ole pinnoitetta?
Jos siis ihan normi kokkailuun ostaa, sit tietenkin tarttumaton pinta johonkin 1 pannuun jota käyttää siihen tarkotettuihin kokkauksiin.
 
Toinen ero taitaa olla et Nordenissa on joku pinnoite kun All steelissä ei ole, eikö kuitenkin parempi ole näissä teräs ja muissakin pannuissa jos ei ole pinnoitetta?
Jos siis ihan normi kokkailuun ostaa, sit tietenkin tarttumaton pinta johonkin 1 pannuun jota käyttää siihen tarkotettuihin kokkauksiin.

Norden nimellä siis 3 eri pannutyyppiä ja tarkoitin tuota pinnoittamatonta rosteripannua Norden teräspaistinpannu 28 cm, pinnoittamaton | Fiskars. Norden-sarjassa on myös valurautapannuja ja tosiaan kolmantena pinnoitettuja teräspannuja. Nordenin pinnoitetuissa on tavallisen keraamisen päällä vielä premium-lisänä mineraalikäsittely. Pinnaltaan sileä karhean sijaan ja pitäisi olla kestävämpi kuin pelkkä keraaminen. Fiskarsin keraamisia pannujahan saa uudelleenpinnoittaa 20 eurolla, mutta uudelleenpinnoituksessa ei saa uutta mineraalikäsittelyä uuden keraamisen pinnan päälle.

Ja toki All Steelissäkin vain All Steel Pure pinnoittamaton.
 
Tämä Tecor muuten varmaan halvin hinnallaan noin 53€ moderneista sileistä valurautapannuista.
Mitä on eroa vanhoilla valurautapannuilla ja "moderneilla" valurautapannuilla?

Olisiko kellään suositella suht edullista (alle 50e) 24cm teräspannua, tällä hetkellä on sitä kokoa oleva lidlistä ja on todella ohkainen ja kevyt pannu, paistaminen on Paljon mukavampaa ikean 28cm teräspannussa jossa on painoa varmaan viideon tollaisen pannun verran ja pinta on jotenkin tasaisempi ja liukkaampi myös, valitettavasti ikeasta ei enää näitä teräspannuja saa ja uusissa näkyy olevan joku ihmeen keinotekoinen peilaava pinnoita.

Katselin myös IKEA 365+ paistokasari, ruostumaton teräs, 24 cm - IKEA tällaista kasaria ikeasta, onkohan tuo mahdollisesti parempi ihan pannukäytössä kuin lidlin vastaava?
 
Mitä on eroa vanhoilla valurautapannuilla ja "moderneilla" valurautapannuilla?
Modernit valurautapannut ovat rosoisia, kun taas perinteiset "vanhat" valurautapannut noin ennen 70-lukua valmistetut olivat ihan tai melkoisen sileitä, eli huomattavasti sileämpiä kuin modernit nopeasti valmistetut valurautapannut. Nyt on saanut taas sileitä kalliita valutapannuja joitakin vuosia m.m. USA:sta ja saksasta tietyiltä pienemmiltä valmistajilta ja tämä Tecor on ensimmäinen tämän kaltainen, jonka itse olen nähnyt, joka on valmistettu varmaan kiinassa ja siksi sen hintakin on huomattavasti halvempi kuin joku Stargazer, Stur, Field, jne uusi sileä valurautapannu.
 
Viimeksi muokattu:
Muutaman vuoden vanha De Buyer -hiiliteräspannun pohja on kupera. Mineral B taitaa olla malli. Eikös noissa ole elinikäinen takuu? Miten noiden takuuasiat hoidetaan?
 
Eipä taida takuut auttaa.. Jos sitä on liian paljon, niin vasaralla suoristaa. Varsinkin induktiolla kannattaa aloittaa lämmitys muulla teholla, kuin 11.
 
Jos reunat vääntää pohjaa jännitteiseksi niin voi olla vaikea saada suoristettua, mutta ei se pahaakaan tee yrittää. Kippo kuumaksi, sitten ylösalaisin työtason reunalle keittiöpyyhkeen päälle ja pohjaan reunat ylittävä ulkoverhousrima tmv. välissä kunnolla moukaria muutamaan eri suuntaan.
 
Muutaman vuoden vanha De Buyer -hiiliteräspannun pohja on kupera. Mineral B taitaa olla malli. Eikös noissa ole elinikäinen takuu? Miten noiden takuuasiat hoidetaan?
Ite oon ihan vasaralla suoristellut nimenomaan tollasta pannua kun aikanaan sen sain induktiolla kieroksi. Hyvin suoristui.
 
Saksalaisen testin (maksullinen pari €) mukaan vieläkin lähes kaikista (testin) emaloiduista pannuista irtoaa Kadmiumia ja monista valurautapannuista irtosi muita haitallisia raskasmetalleja kun valurautapannuissa laboratoriossa keitettiin 0,5% happamoitua vettä tunnin aikana.

Alkaa vaikuttamaan enemmän ja enemmän siltä että Matfer-pannujen skandaali oli vain esimerkki siitä että hiiliteräs ja valurauta pannuja ei tosiaan tulisi käyttää yhtään pidempään ruuanlaittoon mikäli mukana on hapokkaita aineksia. Täytyy yrittää puhua vaimollekin tästä...
Aika tömäkkä happokoe pannuille tehtiin: 0.5% sitruunahappo tai 3% etikkahappo, 95-100 astetta ja kaksi tuntia. On yleisesti tunnettua, että paljas valurauta ei sovi hapokkaille ruuille, joten ei ole kovin yllättävää, että pannuista on jotain lähtenyt. Yhdestä ei lähtenyt, koska hapokkaista ruuista varoitettiin ja testi tehtiin vesijohtovedellä.

Muutenkin olisi kiinnostavaa tietää, irtoaako pannuista haitallisia pitoisuuksia vielä pidemmän käytön jälkeen. Testit kai tehtiin uusille pannuille. Voisi ajatella, että helpoimmin liukenevat aineet lähtevät muutamalla ensimmäisellä käyttökerralla. Toisaalta hapot etsaavat emalia ja muuttavat sen ajan kanssa mataksi -> pinta-ala kasvaa. Myös emalin konepesu voi vaikuttaa.
 
Myös emalin konepesu voi vaikuttaa.
Täällä on päivittäisessä käytössä ollut Staubin emaloitu valurautapata ja se menee oitis tiskikoneeseen joka kerta. On todennäköisesti ollut jo yli 500 kertaa pesukoneessa. Vain reuna, joka koskettaa kantta, on välillä mennyt ruosteiseksi, mutta käytön ja tiskikoneen pesun jälkeen helpottanut sekin. Tomaattikastikkeet, sushiriisit etikassa, kaikki mahdollinen tehdään tuossa ja "väärinkäytetään" joka ikinen päivä. Ostan ehdottomasti toisen kaveriksi, kun tuo on pikkuisen liian pieni kooltaan. Voi olla, että jotain syöpävaarallista irronnut, mutta ei ainakaan ole valmistetun ruoan makuun vaikuttanut...
 
Täällä on päivittäisessä käytössä ollut Staubin emaloitu valurautapata ja se menee oitis tiskikoneeseen joka kerta. On todennäköisesti ollut jo yli 500 kertaa pesukoneessa. Vain reuna, joka koskettaa kantta, on välillä mennyt ruosteiseksi, mutta käytön ja tiskikoneen pesun jälkeen helpottanut sekin. Tomaattikastikkeet, sushiriisit etikassa, kaikki mahdollinen tehdään tuossa ja "väärinkäytetään" joka ikinen päivä. Ostan ehdottomasti toisen kaveriksi, kun tuo on pikkuisen liian pieni kooltaan. Voi olla, että jotain syöpävaarallista irronnut, mutta ei ainakaan ole valmistetun ruoan makuun vaikuttanut...
Itsekin pesen emaloidut astiat aina ja joka kerta koneella. Olettaisin, että tämä on hyvä asia liukenemisten kannalta: pesuliuos on emäksinen ja huuhtelukirkaste hapan. Jos jotain irtoaa, se menee todennäköisesti suoraan viemäriin.

Samaa mieltä kestostakin: ei voi moittia.
 
Tässä mielestäni yksi paras ohjevideo hiiliteräs- ja valurautapannujen rasvapoltosta. Toki joitakin pieniä mitättömiä nyanssivirheitä tässäkin, mutta paras näkemistäni:
 
Kovanaama meni kieroksi ja olen kyllästynyt ostamaan uusia pannuja muutaman vuoden välein. Rupesin miettimään toimisiko rosterinen kuitenkin paremmin omiin tarpeisiin?

Vaikutti, että Demeyere on merkkinä saanut paljon kehuja. Onko 28cm proline liian painava? Multiline kevyempi, mutta maksaa lähes saman verran kuin isoveli?

Punnitsin aamulla valurautapannun jota tulee ajoittain käytettyä. Se painaa ~3KG eikä ehkä ole kovinkaan miellyttävä käyttää. Jos nyt oikein katoin niin Proline olisi sen 700g kevyempi, en tiedä vituttaako kuitenkin loppujen lopuksi?
 
Mulla on ollut 24 cm valurauta todella kevyen tuntuinen ja helppo pyöritellä kädessä, kun taas 28 cm teräspannu on jo selvästi hankalan painava. Tuo teräs on kuitenkin joku 1,7 kiloa. Ehdottomasti sellainen jossa on apukahva, mulla ei ole. Se miten "kevyeltä" paistinpannu tuntuu kädessä on myös pituudesta kiinni.

Sanoisin että kannattaa miettiä jos pärjäisi pienemmällä.
 
Irtoaako muilla valurautapannusta mustaa kun pyyhkii talouspaperilla vaikka pinta näyttää puhtaalta? Tuntuu ettei fairylla pesukaan auta. Varmaan jotain huokosiin palanutta tavaraa mitä tuskin terveelliseksi voi kutsua. En tuosta kyllä olisi yksinään niinkään välittänyt, mutta joka kerta kun tekee kastikkeen niin rasvapoltto häviää sen sileän tien. Rasvapolton kanssakin paistaessa pintaan jää suht helposti vähän sitä sun tätä. Vaikka näillä on kiva hifistellä ja kestävät koko elämän niin miksi kiusata itseään. Parin kuukauden valurautapannun käytön jälkeen oli taas helpotus palata pinnoitetun pariin, pannu on aina puhdas eikä siitä irtoa mitään haitallista ja mikä hauskinta se paistotulos on parempi ja maut pysyy ruuassa eikä mitään jää pannun pintaan. Kolmen-neljän vuoden välein vain ostaa uuden kun ovat kulutustavaraa siinä missä vaikka kengätkin. Joku fiksaatio iski taas itselle ja piti yrittää vaikka aiemmin ollut jo sama kokemus.

Toisaalta jos homman haluaisi toimivan ilman muovia niin kastikkeet aina rosteriin, pelkät paistettavat ilman hapokkaita marinadeja valurautaan/hiiliteräkseen, kalalle, letuille oma pannu jne jos ei haalua raaputella paistettavia taas rosterista eikä kalan makua lettuihin.
 
Tässä mielestäni yksi paras ohjevideo hiiliteräs- ja valurautapannujen rasvapoltosta. Toki joitakin pieniä mitättömiä nyanssivirheitä tässäkin, mutta paras näkemistäni:


Oma hiiliteräspannu on jääny käytännössä käyttämättä kun en vaan onnistu tuossa rasvapoltossa. Mitäs tämä kaveri videossa sanoo kohdassa ~5:20 että uunissa polttamiseen pitäis käyttää 45min-1h aikaa? Vai tarkottaako se siis kokonaisaikaa uunissa kuumakasta kylmäksi? Olen siis ollut käsityksessä, että varsinainen poltto uunissa kestää sen 15-20min?
 
Oma hiiliteräspannu on jääny käytännössä käyttämättä kun en vaan onnistu tuossa rasvapoltossa. Mitäs tämä kaveri videossa sanoo kohdassa ~5:20 että uunissa polttamiseen pitäis käyttää 45min-1h aikaa? Vai tarkottaako se siis kokonaisaikaa uunissa kuumakasta kylmäksi? Olen siis ollut käsityksessä, että varsinainen poltto uunissa kestää sen 15-20min?
Pari kertaa paistat ruokaa reilulla öljyllä/voilla ja se pinta on siinä. Peset vain kuumalla vedellä. Lopeta hifistely ja keskity ruuan laittamiseen. Ihmettelen aina miten yksinkertaisesta asiasta tehdään niin vaikeaa. Minulla on ollut hiiliteräspannu käytössä 10 vuotta ja kiva tumma pinta muodostunut.
 
Viimeksi muokattu:
Pari kertaa paistat ruokaa reilulla öljyllä/voilla ja se pinta on siinä. Peset vain kuumalla vedellä. Lopeta hifistely ja keskity ruuan laittamiseen. Ihmettelen aina miten yksinkertaisesta asiasta tehdään niin vaikeaa. Minulla on ollut hiiliteräspannu käytössä 10 vuotta ja kiva tumma pinta muodostunut.
Juuri näin. Itse en ole rasvapolttanut koskaan valurauta tai hiiliteräspannujani ja ei mitään hajua miten se edes tehdään. Teen vaan ruokaa niillä, enkä ole huomannut mitään "rasvapolton poistumista" mitä ikinä se tarkoittaakaan. Jotenkin vaikuttaa, että itse ruuan laitossa on joku ongelma, lämpötila, liian vähän voita, joku outo menetelmä tms. jos on jatkuvia ongelmia asian kanssa. Siinäkin jos on vedellä pesun jälkeen kuivan näköinen, voi sivellä vähän vaikka oliiviöljyä pannuun niin ei ime seuraavalla käyttökerralla rasvaa ihan hulluissa määrissä.
 
Irtoaako muilla valurautapannusta mustaa kun pyyhkii talouspaperilla vaikka pinta näyttää puhtaalta? Tuntuu ettei fairylla pesukaan auta. Varmaan jotain huokosiin palanutta tavaraa mitä tuskin terveelliseksi voi kutsua. En tuosta kyllä olisi yksinään niinkään välittänyt, mutta joka kerta kun tekee kastikkeen niin rasvapoltto häviää sen sileän tien. Rasvapolton kanssakin paistaessa pintaan jää suht helposti vähän sitä sun tätä. Vaikka näillä on kiva hifistellä ja kestävät koko elämän niin miksi kiusata itseään. Parin kuukauden valurautapannun käytön jälkeen oli taas helpotus palata pinnoitetun pariin, pannu on aina puhdas eikä siitä irtoa mitään haitallista ja mikä hauskinta se paistotulos on parempi ja maut pysyy ruuassa eikä mitään jää pannun pintaan. Kolmen-neljän vuoden välein vain ostaa uuden kun ovat kulutustavaraa siinä missä vaikka kengätkin. Joku fiksaatio iski taas itselle ja piti yrittää vaikka aiemmin ollut jo sama kokemus.

Toisaalta jos homman haluaisi toimivan ilman muovia niin kastikkeet aina rosteriin, pelkät paistettavat ilman hapokkaita marinadeja valurautaan/hiiliteräkseen, kalalle, letuille oma pannu jne jos ei haalua raaputella paistettavia taas rosterista eikä kalan makua lettuihin.
Valurautapannusta irtoaa aina väriä, vaikka olisi pesty. Siksi sitä ei voi kuivata astiapyyhkeeseen vaan paperiin.
 
Kriittisintä rautapannuilla on se, että pannun kuumentaa lämpimäksi ennen kokkausta noin niinkun rasvapolton näkökulmasta. Jos on tullut valurautaa laiminlyötyä ja pannu on sellanen mattapintanen ja kuiva ja vähän ruosteinen niin hinkkaan sen patapadalla tms hankauskamalla puhtaaksi, heitän liedelle lämpenemään öljyn kanssa ja sen annetaan kuumentua sit savuamispisteeseen. Tossa voi sit kärtsänneen öljyn kaataa pois pannulta ja lirauttaa tilkan uutta ja alkaa paistaa niinkun pannu olis 10vuotta nähnyt rasvapolttoa.

Pesen btw rautapannut nykyään ihan vaan fairyllä, se rasvapoltto ei siitä mihinkään irtoa.

Edit: Lisätääs sellanen, että esimerkiksi emäntä on koko ikänsä kokkaillut jollain tefloneilla ja oon ihan viimesen parin vuoden kanssa saanut sitä opetettua kokkaamaan noilla rautapannuilla. Siinä oli tätä perus epäonnistujan meininkiä havaittavissa, eli selkeesti pelätään sitä kuumaa pannua ja saadaan ruuat tarttumaan yms. Tossa pitää vaan yksinkertasesti lämmittää pannu ja antaa ruuan ruskistua ja homma rokkaa ja nyt emäntä kokkailee rosteripannullakin ongelmitta.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa eilettäin otin härkää sarvista ja hinkkasin tuon oman niin puhtaaksi kun sai eli metallille. Tein kolme kertaa rasvapolton uunissa periaatteella pannu kylmään uuniin lämmitys max ja jäähtyy uunissa. No tänään sitten kerkesin tekeen tuon kananmuna testin. Mikähän tuossa voi olla kun munan keskelle pannua rikoin se siihen jämähti heti, mutta reunoilla liukuu kuin jäällä?
 
Ensimmäisenä tuli mieleeni että pannun keskelle jää kylmempi kohta ja sen vuoksi jämähtää siihen. Ihan vaan arvailua omalta osaltani, mutta voisihan sitä kokeilla laittaa pannu levylle vähän sivuun ja kokeilla jääkö kananmuna vieläkin pannun keskelle jumiin.
Saattaa kyllä olla aika kaukaa haettua, luulisi että se lämpö nyt kuitenkin sen verran johtuu siinä pannussa että se keskikohtakin on riittävän kuuma.
 
Juu en tiedä, tais se tämä olla alun alkaenkin se ongelma mitä en koskaan saanu selätettyä. Levy tosiaan oli 1-12 asteikolla kohdassa.
 
Itse tein rasvapolton uunissa rypsiöljyllä, taisin laittaa 220'C lämpöä ja pannu valmiiksi kuumaan uuniin ylösalaisin tunniksi, ja annoin sitten jäähtyä siellä. Öljyä oli pinnassa erittäin vähän, hinkkasin talouspaperilla pois varmaan kolme kertaa niin että näytti siltä ettei siinä pinnassa edes ole öljyä. Mutta kyllä se väri vaan oli silti muuttunut uunin jälkeen. En nyt muista teinkö sen kerran vai kaksi. Sen jälkeen olen vaan käyttänyt ja tältä se näyttää nyt.

de_buyer_mineral_b.jpg
De Buyer Mineral B, 24cm

Pussinsulkija pannulla vaan että värin näkisi paremmin mutta taisin laittaa turhaan, kyllä tuo tummuus tuossa näkyy ilmankin.
Mutta tuollaista keskelle tarttumista ei ole kyllä ilmennyt, ainakaan tuollaisella perus liedellä.

Luulisin että se sinunkin rasvapolttosi on onnistunut kun se kananmuna kerran reunoilla luistelee. Tässä mietin että oliko liikaa tai liian vähän lämpöä paistettaessa, mutta tulee tuo sama taas vastaan että ei se kuitenkaan siellä reunoilla tarraa kiinni. Sama juttu jos ajattelee pannun esilämmitystä.. Omituista kyllä. Jos löytyy infrapuna lämpömittari niin sillä vois katella onko se pannu kauttaaltaan saman lämpöinen.
 
Itse koittaisin siirrellä sitä pannua siinä jotta voi saada lämpöjä tasaisemmiksi, sitten vesitesti, hiukan lämpöä pois, rasva ja muna. Jos vesitesti keskellä toimii, niin ainakaan ei ole liian viileä. Moni ei tykkää pitsireunamunista, joten joko munanrikonnan jälkeen tai ennen hiukan lämpöä pois.
 
Tuossa eilettäin otin härkää sarvista ja hinkkasin tuon oman niin puhtaaksi kun sai eli metallille. Tein kolme kertaa rasvapolton uunissa periaatteella pannu kylmään uuniin lämmitys max ja jäähtyy uunissa. No tänään sitten kerkesin tekeen tuon kananmuna testin. Mikähän tuossa voi olla kun munan keskelle pannua rikoin se siihen jämähti heti, mutta reunoilla liukuu kuin jäällä?
Voi olla käyrä se pannu, keskikohta ylempänä. Hakkaa vasaralla suoraksi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
254 993
Viestejä
4 431 358
Jäsenet
73 462
Uusin jäsen
Reactori

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom