Kirjoitellaanpa vähän omia kokemuksia uuden pannun kanssa ja oma kokemus "rasvapoltosta", näin amatöörin silmin.
Täältä foorumilta bongasin hetki sitten tämän tarjouksen, 39eur
Ammattikokin paistinpannu erinomaisilla paisto-ominaisuuksilla ja lähes ikuisella käyttöiällä! Hiiliteräspannu on hyvä vaihtoehto teflonpannuille, ja valuraudan tapaan vaatii pientä hoitoa. Hyvin hoidettuun hiiliteräspannuun muodostuu rasvan ja hiilen muodostama luonnollinen non-stick -pinta...
www.verkkokauppa.com
Mulla on ennestään yksi hiiliteräspannu ja valurautapannu käytössä, mutta kun tuota oli täällä kehuttu aiemmin niin tilasin testimielessä.
Eka hämmästys pannun saavuttua oli että, hitto tämähän on paksu ja painava. Tuo aikaisempi hiiliteräspannu oli sellaista ohutta mustaa peltiä, mutta tämähän oli painolta ja paksuudelta ihan valurautapannun mitoissa.
Hetken ihmettelin ja sitten tutkin ohjekirjaa mikä oli tullut verkkiksestä sähköpostilla. Siellä kerottiin että pestään pannu, kuivataan ja sitten öljyn kanssa liedelle. Ohjeissa sanottiin että öljyä laitetaan 1mm paksuudelta. Tätä ihmettelin kun täällä on sanottu että tooooooooodella pieni kerros.
Hetken raavin päätä ja lorautin paistoöljyä pannulle. Laitoin vähän vähemmin, mutta kun pannu lämpesi, öljy levisi koko pannun alalle.
Ohjeissa sanottiin että kuumennetaan kunnes tulee vähän savua. Näin tein ja sitten sammutin levyn. Huomasin että parista kohtaa öljy oli muuttunut tummemmaksi.
Ohjeiden mukaan kaadoin ensin liiat öljyt pois ja loput pyyhin talouspaperilla.
Ja sitten huomasin virheen tapahtuneen... Pannu oli tosi tahmea noista kahdesta tummasta kohtaan. Toinen lähti kun talouspaperilla hankasi vimmatusti ja toinen tarvitsi hieman teräksisen paistinlastan apua.
Pienen ihmettelyn ja kirosanojen jälkeen pesin pannun fairylla uusiksi ja aloitin alusta.
Nyt laitoin vähän enemmin öljyä ja seurasin lämpenemistä. Huomasin että öljy "karkasi" noista kahdesta tummasta kohdasta ja ohuempi öljykerros uhkasi palaa siihen. Kallistelin pannua aika-ajoin että öljyä oli kaikkialla. Sitten kun savua (tai höyryä) alkoi tulemaan, sammutin levyn. Sitten hetken kuluttua kaadoin öljyt pois ja pyyhin pannun talouspaperilla. Pannu oli todella liukas ja ei ollut tahmeita kohtia.
Olin huomannut että pannun "käärepaperissa" oli vähän erilainen ohje kuin sähköpostilla saapuneessa käyttöohjeessa. Siellä sanottiin että pyyhkimisen jälkeen lämmitä pannua vielä levyllä 2 minuuttin ajan ja pannu on käyttövalmis. Näin tein.
Sitten päätin samantien testata pannua. Takaisin levylle ja lämpimäksi. Nokare voita joka ruskistui samantien, eli pannu oli kuuma. Rikoin kananmunan paistumaan. Ja katsos ville pirua, ei tarttunut yhtään. Toimi loistavasti.
Tästä oppineena en tee pannuille enää mitään pitkiä rasvapolttoja vaan lämmitän siinä öljyä ja lopetan kun savua alkaa tulemaan. Tuo homma ei kestä kuin muutama minuuttia.
Ja loppukaneettina mainittakoon että kananmuna oli hiton paljon paremman makuinen kuin teflonpannulla kuivatettu.