Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Kiitän. Kattelen sit 15cm tai 19 cm pohjahalkaisijaltaan wok pannua.
Joo ja jos ei oikeesti oo tarvetta saada niitä asioita sinne reunoille roikkumaan, vaan haluaa vain paistaa nopeasti kovalla lämmöllä rehut rapsakoiksi, niin ihan perinteinen pinnoittamaton paistinpannu on mun mielestä paras siihen hommaan.
 
Jos wokki on normaalilla liedellä ei voida puhua varsinaisesta paistamisesta, aika pienetkin määrät likaa menee helposti keittomoodiin. Monet wokit ovat ohuempaa materiaalivahvuudeltaan kuin vastaavat hiiliteräspannut, jolloin tilanne pahenee entisestään, tuokin De Buyer on vain 2mm kun vastaava 20cm pannu on 2,5mm ja 28cm jo 3mm. Meillä on kohtuudella käytetty Ken Hom wokkia jossa on tuollainen 15-20cm pohja ja 1,5mm teräksen paksuus ja ihan hyvin toimii induktiolla, mutta ei sillä kovin kummoisia paistoja tehdä vaan enemmän tuollaista yleistä ruuan valmistusta kuten kasarissa.
 
Tuli hommattua pinnoittamaton paistinpannu kuukausi takaperin, koska edellinen keraaminen meni käyttökelvottomaksi pihvien paiston yhteydessä. Aiempaa kokemusta löytyy mm. de Buyer Mineral pannuista, enkä todellakaan jaksa sitä "patinointia" ja aikaa vievää hoitamista. Pinnoitetut pannut taas pitää vaihtaa vähintään parin vuoden välein, joten halusin löytää pinnoittamaton pannun, joka olisi myös helppohoitoinen. Tämän takia päädyin kokeilemaan tälläistä pinnoittamatonta pannua:


Vaikka nimi onkin All Steel pure, niin ei pannu ole kyllä rautapannua nähnytkään, se tuli selväksi ekalla kerralla kun pannun nosti ilmaan. Painoa pannulla on 1,1 kiloa ja ulkopinnat ovat kyllä terästä, mutta pannussa on alumiinisydän. Pakko myöntää, että aluksi tämä oli pienoinen pettymys, koska luulin ostaneeni teräspannun. Paisto-ominaisuuksiltaan ja hoitamisen vaivattomuudellaan pannu on kuitenkin osoittautunut tosi hyväksi. Jopa niin hyväksi, että aion ostaa saman sarjan isomman pannun ja luultavasti myös "wokkipannun". Jälkikäteen pannun kevyestä painostakin on tullut plussa, koska pannun käsittely on helpompaa kuin raskaiden valurautojen.

Ruokaa en ole saanut vielä kertaakaan tarttumaan pannuun lukuunottamatta kananmunaa. Mutta se ei haittaa, koska kananmunien paistamiseen menee vain pari hassua minuuttia jonka jälkeen pannun sai pestyä helposti puhtaaksi.

Ainakin omasta mielestä tämä pannu on tosi hyvä. Hintaa about kahden tai kolmen teflonpannun verran, mutta uskoisin että tämä tulee kestämään helposti kymmenenkin vuotta jos pannua käsittelee normaalisti. Paistaminen onnistuu ja puhdistaminen/hoitaminen on helppoa.

Ite ostin Sokoksesta n. 65e hintaan, mutta cdon.fi sivuston kautta taitaa saada n. 57 eurolla (tosin en oo 100-varma koska kuva puuttuu sivustolta ja samalla nimellä myydään myös pinnoitettuja): https://cdon.fi/pienkoneet/fiskars-fiskars-all-steel-pure-24-cm-frying-pan-1057595-p63016146
 
Viimeksi muokattu:
Minusta tuo kerrosrakenne alumiinisydämellä on plussaa, koska rosteri johtaa huonommin lämpöä kuin valurauta ja hiiliteräs joten tuo tasaa lämmön jakaantumista. Tämä on varmasti myös induktiolla toimiva ratkaisu ja vähentää rengasmaista kuumaa aluetta pohjassa. Tuohan on kuten kattila pohjaratkaisultaan, en tiedä miten hyvin se soveltuu kovaan paistamiseen mutta normaaliin rosterihommiin varmasti ihan hyvin.
 
Joo markkinointimateriaaleissa oli kyllä hehkutettu tuon alumiinisydämen hyötyjä, mutta en niistä itse paljoakaan ymmärrä. Lähinnä mainitsin tuon siksi, että jos joku ostaa ja säikähtää pannun lelumaista painoa :D

Aika näyttää mihin kaikkeen tuosta on ja mitä sillä ei voi tehdä. Toistaiseksi kuitenkin n. kuukauden käytöllä kyllä sen verran positiivinen yllätys, että ei varmaan tule olemaan mitään käyttöä teflonille/keraamiselle enää.
 
Mulla on nyt joku sveisiläinen valkoinen sisältä oleva pannu, eikä ole ongelmia ollut minkään kanssa. Helposti irtoaa ruoantähteet.
 
Millaisilla pannuilla tai kasarilla porukka tykkää tehdä monen ihmisen annoksia? Iittalan ikivanhasta kasarista meni pinnoite, joten joku isompi hiiliteräspannu/kasari kiinnostaisi. Opan ja muurikan hiiliteräspannulla tulee tehtyä lihan paistot ja muut ruskistamiset.

Tää olis harkinta listalla De Buyer Mineral B Element -paistinpannu "rustic", hiiliteräs, 28 cm 67,90
Tuossa on profiili sellainen, että pohjan pinta-ala on suunnilleen 24-senttisen pannun tasolla. Ja toisaalta koska hiiliteräs niin vähän huono ratkaisu kastikehommiin. Jättäisin hiiliteräksen pelkästään niille ruskistamisille ja hommaisin tuohon käyttöön rosterisen.
 
Tuossa on profiili sellainen, että pohjan pinta-ala on suunnilleen 24-senttisen pannun tasolla. Ja toisaalta koska hiiliteräs niin vähän huono ratkaisu kastikehommiin. Jättäisin hiiliteräksen pelkästään niille ruskistamisille ja hommaisin tuohon käyttöön rosterisen.
Tässä on totuuden siemen, nimittäin se tumma pinta jota noihin hiiliteräspannuihin tulee lähtee pois pidemmissä haudutteluissa. Jos tuo ei haittaa niin ei mikään estä hiiliterästä käyttetävän, meillä vaimo tekee juuri noin samantyylisellä pannulla kuin tuo De Buyer ja sanoo olevan maailman paras pannu. Itse taas teen niin että paistan ensin valurautapannulla ruuan ja alan rakentamaan kastikkeen siihen (vettä, kermaa, tomaattipyrettä jne.) ja sitten siirrän kattilaan aika ripeasti niin hauduttelu voi jatkua vaikka millä sörsseleillä. Ei olla nähty tarpeelliseksi rosterikasaria, enkä oikein edes pidä sillä paistamisesta.

Tässä rosteri-intoilussa on muuten hyvä muistaa että ruokaa on haudutettu valurautapadassa ties missä nesteissä varmaan parisataa vuotta, eikä ole ollut mitään ongelmia, joten kyllä se onnistuu edelleen. Meilläkin tehdään monia uunissa kypsytettäviä liharuokia padassa, koska ensin otetaan väri pintaan paistamalla siinä padassa ja sitten nestettä perään että irtoaa maut kunnolla, maustaminen ja uuniin - hyvänä esimerkkinä vaikkapa karjalanpaisti.
 
Ei olla nähty tarpeelliseksi rosterikasaria, enkä oikein edes pidä sillä paistamisesta.

Tässä rosteri-intoilussa on muuten hyvä muistaa että ruokaa on haudutettu valurautapadassa ties missä nesteissä varmaan parisataa vuotta, eikä ole ollut mitään ongelmia, joten kyllä se onnistuu edelleen. Meilläkin tehdään monia uunissa kypsytettäviä liharuokia padassa, koska ensin otetaan väri pintaan paistamalla siinä padassa ja sitten nestettä perään että irtoaa maut kunnolla, maustaminen ja uuniin - hyvänä esimerkkinä vaikkapa karjalanpaisti.
Ihan mielenkiinnosta: mikä ongelma rosterin kanssa paistamisessa?

En minäkään näe valuraudan käyttämistä ongelmana kastikkeissa tai haudutteluissa, kun en niihin pyri mitään paskakerr...siis patinoita keräämään. Ainoa ongelma valuraudassa on sen paino. Tuon 28-senttisen Ronnebyn maestron kanssa on jo vanhan saliäijän ranteetkin kovilla, kun sitä ilmassa kääntelee kyljelleen kaapiakseen toisella kädellä pannulta asioita pois. Eikä se tietty pestessäkään kauhean helpolta tunnu. Sen teräskahva tuntuukin jo vähän löystyneen kaikesta siitä rasituksesta, saas nähdä koska jää kokonaan käteen.

24 senttiin asti valurautakama on loistavaa, mutta siitä ylöspäin rosteri alkaa kummasti houkuttaa ottaa käteen sen painoeron takia.
 
Sen mitä olen yrittänyt rosterilla paistaa niin aika helposti palaa kiinni, voi olla käyttäjävikakin, mutta tottunut valurautaan paistaessa ja koen sen paremmaksi niin käytän mieluummin sitä. Toinen juttu on sama kuin kattiloilla, eli jos induktiolidellä teho menee vahingossa P moodiin niin tyhjä kattila on hyvin äkkiä entinen, koska se pannukakkurakenne ei sitä kestä. Käyttäjävirhehän tuo on mutta yksi kattila on tuolleen mennyt pilalle.

Kasarit vie aika paljon tilaa ja koska pärjään paistinpannulla ja kattilalla niin turha olla erillistä laitetta jota ilmankin pärjää. Nämä on taas näitä fiilisjuttuja.
 
Mitä sitä kaupassa on kokeillu jotaki Fiskarsin Norden valurautapannua kädessä. Vaikka ihan 24cm, niin kyllä näin heikkona henkilönä en kyllä käyttäisi päivittäin :lol:
 
Nooh, ei kyllä kestä valurautakaan...


Vähän riippuu pannusta. Tuosta ei nähnyt millainen pannu tuo oli, eikä tuo induktion P-teho millekään keittiövälineelle hyvää tee. Kattiloissakin näkyy pohjan rosteriseen pintaan tulleen sinertävyyttä käämin alueella, joka viittaa todella korkeisiin lämpötiloihin, vaikka kattila ollut aina täynnä vettä P-tehoa käytettäessä.

Huomiona että osa kaupoissa myytävistä valurautapannuista on laadutonta sontaa joten en ihmettele että noin voi käydä kuin videolla. Valuraudan pitää olla tiheää ja materiaalivahvuuden riittävää että se on kunnollista - tällöin pannu tuppaa painamaan. Pari näkemääni halpispannua oli aika kevyitä ja muutenkin ihmeellisiä vempuloita ja huokoisia, enkä ihmettele vaikka olisi valuun jäänyt sisäisiä jännitteitä. Tuollainenhan voi pannun halkaista, samaten kuin vaikkapa pannun pudottaminen lattialle. Tarinan mukaan huonoimmat on niin huokoisia että rasvat valuu läpi, todenperäisyyttä en tiedä.
 
Vähän riippuu pannusta. Tuosta ei nähnyt millainen pannu tuo oli, eikä tuo induktion P-teho millekään keittiövälineelle hyvää tee. Kattiloissakin näkyy pohjan rosteriseen pintaan tulleen sinertävyyttä käämin alueella, joka viittaa todella korkeisiin lämpötiloihin, vaikka kattila ollut aina täynnä vettä P-tehoa käytettäessä.

Huomiona että osa kaupoissa myytävistä valurautapannuista on laadutonta sontaa joten en ihmettele että noin voi käydä kuin videolla. Valuraudan pitää olla tiheää ja materiaalivahvuuden riittävää että se on kunnollista - tällöin pannu tuppaa painamaan. Pari näkemääni halpispannua oli aika kevyitä ja muutenkin ihmeellisiä vempuloita ja huokoisia, enkä ihmettele vaikka olisi valuun jäänyt sisäisiä jännitteitä. Tuollainenhan voi pannun halkaista, samaten kuin vaikkapa pannun pudottaminen lattialle. Tarinan mukaan huonoimmat on niin huokoisia että rasvat valuu läpi, todenperäisyyttä en tiedä.
Tietääkseni aika yleistä tietoa, ettei mitään valurautapannua kannata huudattaa kuumaksi täysteholla (ei kyllä mitään muitakaan pannuja). Induktiolla laadukkaatkin valurautapannut halkeavat helposti juuri tuolla tavalla induktion rengasmaisen lämpölaajenemisrasitteen vuoksi, mutta kyllä tuossa voi onnistua muillakin lämmönlähteillä etenkin, jos levy on oleellisesti pannun pohjaa pienempi ja pannu unohdetaan tarpeeksi pitkäksi aikaa tyhjänä täysillä huutavalle levylle.

Jos kelaat videota muutaman kymmenen sekuntia taaksepäin, niin siinä näkee pannun vähän paremmin ja myös ammattikokin lesoilut miten on tullut pihvejä näillä paisteltua 15 vuotta. Ilmeisesti kuitenkin induktion ja valuraudan yhteispeli oli uusi asia hänelle. Tuohan on kaiken lisäksi pistorasiaan kytkettävä siirrettävä induktiotaso, jossa ei edes ole P-tehoja, vaan maksimit jää kahteen kilowattiin. Ne p-boosterit antaa siihen yleensä vielä puolisentoista kilowattia extraa, mutta en sellaisilla tehoilla esilämmittäisi mitään tyhjiä pannuja. Ei ne boosterit siihen tarkoitukseen ole tehtykään, vaan veden nopeaan kiehuttamiseen.

Induktiotasolla lämmitän itse pannut puoliteholla (1 kW) ja valurautalieden pikalevyllä teholla 5/6, ellei ole perkeleellinen kiire.
 
Tarkoitus oli viestiä alunperin että pannukakkupohjat ei kestä sitäkään vähää tyhjänä mitä valurauta jos menee vahingossa liian kovalle teholle. Yleisesti tuosta P-tehosta en ole ollenkaan varma onko se lopulta kovin järkevä ja aika näyttää mitä noille kattiloiden pohjille tapahtuu jos on tapahtuakseen. Ja en toki käytä tuota P asetusta muuta kuin veden keittämisessä, valuraupannulla jo puoliteho on riittävä nopeaan pannun lämmittämiseen ja paistamiseen, sitä kuumemmalla pannu ei lämpiä enää tasaisesti. Hiiliteräs voi myös ottaa itteensä tuosta liian kovasta tehosta ja muuttaa pohjan kuperaksi.

Oli välineet mitkä vaan niin kaasu olisi se mitä haluaisin itse käyttää, tai sitten jos ei tarvitse sähkölaskua maksaa eikä kuumassa keittiössä olla niin sellainen ravintolakeittiössä käytettävä iso sähkölevy jossa riittää potkua ja mahtuu useampikin pannu ja kattila samalle levylle.
 
Rauta on myös aika paska lämmönjohdin, joten kannattaa lämmittää niitä pannuja maltilla että ne ehtii lämmitä kauttaaltaan. Saa paremman paistotuloksen kun ei pihvi käristy keskeltä ja kiehu reunoilta.
 
Kaasu ei ole mitenkään autuaaksi tekevä lämmitin. Paljon lämmöstä karkaa reunoilta ja lämmittää tehokkaammin pannun reunoja, kuin keskustaa. Matalalla lämmöllä on kyllä tasaisempi, mutta se auttaa lähinnä ohuilla pannuilla. Eli induktio perinteisellä teräs-alumiini-teräs tyyppisellä pohjalla toimii yleensä paremmin.

Hyötysuhde on myös induktioon verrattua paljon huonompi. Olisko 4 kw kaasu vastaava kuin 3 kw induktio.

Melki kaikki normaali paistaminen tulee tehtyä induktiolla. Kaasulla wokkaus ja muut, missä tarvitaan paljon tehoa tai kikkailut mitä ei sähköllä voi tehdä.

Ettei mene liian offiksi, niin kyl tuo iso rosteripannu (Swiss Diamond premium steel 32 cm kasari) on löytänyt paikkansa ja eniten käytössä. Perunoiden ja muiden tarttuvien kanssa pitää varoa tai vielä kaivaa Fiskarssin all steel kasari(jokin keraaminen?). Teflonia en enää ostaisi mihknkään käyttöön. Tosin oman kokemuksen ja mutun mukaan paremmat teflonit on vielä vähän keraamista kestävämpiä.
 
Pitkästä aikaa paistoin vähärasvaista jauhelihaa teflonilla. Olihan se mukavaa kun kepeästi sai mennä menemään ilman tarttumispelkoa, mutta ei se kyllä paistunu.

Pittää varmaan investoida johohonki 26-28 senttiseen teräksiseen jossain välissä. Saisi siinä tehtyä isommat soosisatsit paremmin.
 
Keraamisistahan saa sen seitinohuen silikaattipinnoitteen pilattua yhdellä kevyellä ylilämmityksellä tai pahimmassa tapauksessa puolen vuoden normaalilla käytöllä siinä missä "teflonit" kestää yleensä edes pari vuotta. Kaiken lisäksi sitä silikaatin ruvelle menemistä ei edes yleensä voi nähdä mitenkään, kaikki vaan alkaa yhtäkkiä tarttumaan kiinni kuin liimattuna.
 
Keraamisistahan saa sen seitinohuen silikaattipinnoitteen pilattua yhdellä kevyellä ylilämmityksellä tai pahimmassa tapauksessa puolen vuoden normaalilla käytöllä siinä missä "teflonit" kestää yleensä edes pari vuotta. Kaiken lisäksi sitä silikaatin ruvelle menemistä ei edes yleensä voi nähdä mitenkään, kaikki vaan alkaa yhtäkkiä tarttumaan kiinni kuin liimattuna.
Omalla kolme-neljä kertaa viikossa käytössä olevalla Hackman kovanaamalla menee se keskimäärin pari vuotta. Ja saa ihan paistopinnankin induktiolieden asennolla 13/14.

Sit se on vaan ostettava uusi kun rupeaa tarttumaan.
 
Kaasu ei ole mitenkään autuaaksi tekevä lämmitin. Paljon lämmöstä karkaa reunoilta ja lämmittää tehokkaammin pannun reunoja, kuin keskustaa. Matalalla lämmöllä on kyllä tasaisempi, mutta se auttaa lähinnä ohuilla pannuilla. Eli induktio perinteisellä teräs-alumiini-teräs tyyppisellä pohjalla toimii yleensä paremmin.

Hyötysuhde on myös induktioon verrattua paljon huonompi. Olisko 4 kw kaasu vastaava kuin 3 kw induktio.

Melki kaikki normaali paistaminen tulee tehtyä induktiolla. Kaasulla wokkaus ja muut, missä tarvitaan paljon tehoa tai kikkailut mitä ei sähköllä voi tehdä.

Ettei mene liian offiksi, niin kyl tuo iso rosteripannu (Swiss Diamond premium steel 32 cm kasari) on löytänyt paikkansa ja eniten käytössä. Perunoiden ja muiden tarttuvien kanssa pitää varoa tai vielä kaivaa Fiskarssin all steel kasari(jokin keraaminen?). Teflonia en enää ostaisi mihknkään käyttöön. Tosin oman kokemuksen ja mutun mukaan paremmat teflonit on vielä vähän keraamista kestävämpiä.
Ei kai tässä autuaaksi tekevää lämmön lähdettä olla etsimässäkään :). Mutta vakavasti puhuttuna itse kun tykkään valuraudasta ja hiiliteräksestä niin tuo induktio ei ole optimaalinen varsinkaan tuolle hiiliteräkselle ohuena materiaalina, ja harmittaa sekin että pannun reunat on huomattavan paljon kylmemmät kuin pohja. Jos kaasu olisi käytössä niin en käyttäisi valurautaa siinä, koska kuten itsekin sanoit niin hiiliteräs on omiaan materiaalivahvuutensa puolesta siihen hommaan.

Pieni, tuskin monia haittaava juttu on noiden induktioliesien jatkuva piipitys ja kiertokytkimien puute. Itseä tämä ärsyttää ja näistä pääsisi eroon kaasulla.

Se on totta että pannukakkupohja on induktiolle hyvä, mutta taitaa rajoittua hyvin pitkälle rosterisiin materiaaleihin. Kysymys kuuluu teille rosterimiehille ja -naisille: saatteko samalaisen paistojäljen ko kasareilla kuin valuraudalla tai hiiliteräksellä? Oma kokemukseni on että ei tule samanlainen jälki mutta haluaisin kuulla muitakin kokemuksia.

P.S. Kaasun ja induktion hyötysuhteesta puhuminen tässä kohtaa on vähän turhaa, varsinkin kun kaasu ison osan vuotta lämmittäisi meillä omakotitaloa hukkalämmöllään. Meillä on lämmitys sen verran pienellä että keittiössä on yön jäljiltä aika viileä (18-19 astetta) joten aamumunakkaan paisto toisi mukavasti lämpöä keittiöön, kuten tuo sähköuunikin. Viikonloppuisin sitten käytetäänkin puuhellaa ja se on oma tarinansa se.
 
Aikalailla noissa ammattikeittiöissä on kaasuliedet. Tehoja ja helppoa säätöä. Joku keittiömestari vois tulla kertoo nyt koska täällä niitäkin on varmasti.

Kotiin, jos ei tarvitse pariin kertaa viikkoa kokata 10+ ihmiselle, ottaisin induktion. On se vaan kiva.
 
Aikalailla noissa ammattikeittiöissä on kaasuliedet. Tehoja ja helppoa säätöä. Joku keittiömestari vois tulla kertoo nyt koska täällä niitäkin on varmasti.

Kotiin, jos ei tarvitse pariin kertaa viikkoa kokata 10+ ihmiselle, ottaisin induktion. On se vaan kiva.
Varmasti olis ammattimiehillä kokemusta kertoa tarkemmin. Itsellä on induktio ja alusta asti on ärsyttänyt siitä tietyt jutut, ja paistaminen on monesti valurautaliedellä mukavampaa. Joku ammattimies taisi samansuuntaista jossain ketjussa puhua. Induktio sopii kyllä hätäisen nykyihmisen elämään.
 
Aikalailla noissa ammattikeittiöissä on kaasuliedet. Tehoja ja helppoa säätöä. Joku keittiömestari vois tulla kertoo nyt koska täällä niitäkin on varmasti.

Kotiin, jos ei tarvitse pariin kertaa viikkoa kokata 10+ ihmiselle, ottaisin induktion. On se vaan kiva.
Varmasti olis ammattimiehillä kokemusta kertoa tarkemmin. Itsellä on induktio ja alusta asti on ärsyttänyt siitä tietyt jutut, ja paistaminen on monesti valurautaliedellä mukavampaa. Joku ammattimies taisi samansuuntaista jossain ketjussa puhua. Induktio sopii kyllä hätäisen nykyihmisen elämään.


Kaasun olen kokenut selvästi parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Paras vaihtoehto on "french solid top" 4llä kaasupolttimolla vieressä. 2 pientä ja 2 isoa. Erittäin harvinaisia suomessa, ikävä kyllä. Metos ei taida pitää edes valikoimissaan.

Kotona myos kaasu olisi lemppari, jälleen kahdella pienellä polttimolla ja kahdella isolla. Jos kaasua ei saa niin silloin käytän mieluummin valurautahellaa kuin induktiota. Induktiossa ärsyttää pistelämpö, yleensä pannut ja kattilat eivät lämpene tasaisesti. Ja ennenpitkää joku tekee sen virheen että pannut paukkuvat taikka kattilan alin teräskerros lähtee irti. Tosin olen tavannut kokkeja jotka minulle tuntemattomista syistä pitävät induktiosta.

Töissä hiiliteräspannut ja erikokoiset teräskattilat/kasarit. Samat kotona.
 
Aikalailla noissa ammattikeittiöissä on kaasuliedet. Tehoja ja helppoa säätöä. Joku keittiömestari vois tulla kertoo nyt koska täällä niitäkin on varmasti.
Harvoin on. Ehkä Helsingissä ja Turussa tmv. sellaisilla keskusta-alueilla, joissa on kaasuverkot käytössä noita käytetään, mutta kyllä noissa perus ravintolakeittiöissä enimmäkseen tulee vastaan Metoksen neliskanttista valurautaliettä ja tasoparilaa.
 
Mitä parissa ammattikeittiössä olen ollu, ei ainakaan ne kaasuliedet mitä itse käytin niin tarkkoja säätönsä kanssa ollu. Tuntui ihan selvästi, että oli samanlaiset "tasot" kuin sähköliedellä. Ja pienimmällä liekillä oli pieniä määriä tehdessä se liian paljon.

Isot neliönmuotoiset sähköliedet oli kyllä aika tehokkaita, piti vain olla ekstra tarkka näppien kanssa, ettei vahigossakaan kosketa päällä olevaa hellaa.
 
Kattelin itsekin sillä silmällä noita. Samalta tuntui kuin oma hiiliteräs ja yllättävän kevyt kuin vastaava. Vissin vain poltettiin suojakerros poies, eikä rasvapoltettu, mitä ohjeita vilkuilin.
 
Kannattaa tarkistaa onko siinä mattaemalointi, kuten monissa pannuissa nykyään on. Silloin ei tarvitse rasvapolttaa eikä haittaa tomaattikastikkeet, mutta en ole varma kuinka hyvin pysyy tarttumattomana. Tuon emaloinnin tunnistaa aika huonosti mutta voi yrittää tulkita pinnan väristä. Matta- tai satiiniemalointi tekee pinnasta hieman sumean verrattuan paljaaseen teräkseen.
 
Hitto, olis kyllä hyvä tuo laakea 32cm vaikka hiiligrilliin wokkaamiseen. Pitääkin mennä tutkiskelemaan.
 
Pystyyköhän tota lidlin pannua käyttämään ihan perus keraamisella liedellä missä perus pannuista 28cm on ihan maksimi mutta 26cm optimi, paistinperunoita varten ajattelin ja et saisi sit välillä myös kiikuttaa ulos grillille ton...
 
Pystyyköhän tota lidlin pannua käyttämään ihan perus keraamisella liedellä missä perus pannuista 28cm on ihan maksimi mutta 26cm optimi, paistinperunoita varten ajattelin ja et saisi sit välillä myös kiikuttaa ulos grillille ton...
No eiköhän.
 
Tekisi mieli ostaa rosteripannu, koska pinnoitetut kuluvat loppuun niin nopeasti. Sain kuitenkin kovasti varoittelua että niihin tarttuu aivan kaikki kiinni. Pitääkö paikkansa vai oliko vika käyttäjässä?
 
Sinulta varmasti löytyy rosterisia kattiloita, voit sellaisella testata vaikkapa lihasuikaleiden ruskistusta, niin saat omakohtaisia kokemuksia.
 
Itte tehny pyttipannun pinnoitetulla, kun tykkää potut ja makkarat tarttua niin herkästi. Mutta sitten kun viime aikoina kananmunan paistanut hiiliteräksellä, niin siitä tulee paljota parempi kuin pinnoitetulla... Ei kehtais lisää tiskiä tehdä ihan vain kananmunan takia :D
 
Hiiliteräksellä on menty jo vuosia. Pinta on mitä on ja rasvahan paistamisessa on vain makua (Y)
Eipähän tarvi nieleskellä pinnoitteita, muut karsinogeenit on sitten erikseen.
Aivan paras.
Valurauta on sitten tosi paistamiseen.
 

Liitteet

  • IMG_20210427_172132724.jpg
    IMG_20210427_172132724.jpg
    4,5 MB · Luettu: 299
  • IMG_20210427_175434384.jpg
    IMG_20210427_175434384.jpg
    4,5 MB · Luettu: 308
Tuli nyt mm. kesän grillailuja silmällä pitäen ostettua Lidlistä testiin Grillmeisterin Iron Grill Pan.

fd1e2467976571cff7b67723af7f127c.jpeg


Ohjeissa painotetaan, että pannu on ehdottoman älyttömän järkyttävän tärkeää polttaa sisään käyttämällä tarkoitukseen sopivaa öljyä, perunankuoria ja suolaa. Ja tätä tosiaan painotetaan ohjeessa siihen malliin, että muuten talo räjähtää ja varmaan naapurinkin kissat kärähtää, jos tätä prosessia ei noudata.

Tässä ketjussa nyt on usein saanut lukea, että kaikissa pannuissa ei välttämättä ole ollenkaan tärkeää sitä polttaa sisään, joten ajattelin nyt kokeneemmilta varmistaa, onko se ihan niin tärkeää kuin vihkossa sanotaan? Ihan hyvin voin sen tehdä, mutta on joka tapauksessa kiinnostavaa päästä vähän paremmin perille tämmöisten tuotteiden sielunelämästä. Niin ja noi perunankuoret oli tällä kertaa ihan uusi juttu.
 
Tuli nyt mm. kesän grillailuja silmällä pitäen ostettua Lidlistä testiin Grillmeisterin Iron Grill Pan.

fd1e2467976571cff7b67723af7f127c.jpeg


Ohjeissa painotetaan, että pannu on ehdottoman älyttömän järkyttävän tärkeää polttaa sisään käyttämällä tarkoitukseen sopivaa öljyä, perunankuoria ja suolaa. Ja tätä tosiaan painotetaan ohjeessa siihen malliin, että muuten talo räjähtää ja varmaan naapurinkin kissat kärähtää, jos tätä prosessia ei noudata.

Tässä ketjussa nyt on usein saanut lukea, että kaikissa pannuissa ei välttämättä ole ollenkaan tärkeää sitä polttaa sisään, joten ajattelin nyt kokeneemmilta varmistaa, onko se ihan niin tärkeää kuin vihkossa sanotaan? Ihan hyvin voin sen tehdä, mutta on joka tapauksessa kiinnostavaa päästä vähän paremmin perille tämmöisten tuotteiden sielunelämästä. Niin ja noi perunankuoret oli tällä kertaa ihan uusi juttu.
Polta sisään mahdollisimman ohuella öljykalvolla uunissa kerta pari, enempää turha käryttää ja loppu hoituu käytettäessä
 
Ite poltellu kaasugrillis wokkipannun,puukahva lähtee mulla helposti irti, auringonkukkaöljyt pintaan ohuelti ja tehny niin monta kertaa että silmää miellyttää, noin 200..230 astetta ollu ja joku 10min riittää,pihvipannun tehny kaasuliedellä tarpeen mukaan.
20210606_101245.jpg
 
Okei. Voisi itsekin hoitaa tuon kaasugrillillä. Pääsee tekemään ulkona siltä varalta, jos savua tulee enemmän.
 
Pitkästä aikaa mineral b pro esille ja ei voi taas todeta kuin, että ei nää hiiliteräkset vaan ole mua varten. Ensin yritin paistaa kalaa puolen sentin öljyssä, kiinni jäi niin perkeleesti. Kiehuttamalla ja raapimalla kamat irti ja pesu ilman saippuaa. Sitten kokeilin pakkasesta hampurilaispihviä oivariinissa paistettuna ja jauhelihanahan sen sai tuosta haarukalla kaapien irroitella. Ei vaan voi ymmärtää mikä näissä on niin hienoa rosteriin ja valurautaan verrattuna. Niiden kanssa ei ole koskaan mitään ongelmia eikä tarvii paapoa, nää feilaa mut aina kaikesta paapomisesta huolimatta.


1624550892612.png
 
En tiiä mikä sinun pannussa on vikana, mutta ite olen tällä Opa-Muurikan hiiliteräksellä paistanu lohta, muikkuja, kananmunaa, pihviä, kyljystä, broilerin paistisuikaleita ja hampparipihviä ihan asiallisesti. Taisi hampparipihvi olla ainoa, joka piti metallilastan kanssa saada irti. Lohi tuntui että jää kiinni, mutta pienellä nylkyttelyllä sai ehjänä irti. Kananmunan kanssa ei tarvi hirveänä rasvaa enää käyttää. Viimeinen yllätys oli keitetyt potut, jotka paistoin rapeaksi pannulla, jotka ennen jäi pahasti kiinni, muttei enää. En ole rasvalla lätränny pitkään aikaan.

Taitanu olla vähärasvainen jauheliha (10% nauta) ollu sellasta, että se tarttuu vaikka kuinka rasvaa laittaa.

Hoidon olen ihan kuuman veden kanssa harjalla, joskus sienen karkealla kevyesti. Joskus hieron pienen rypsiöljy tilkan ja laitan takaisin lämpimälle levylle (tai sitten lämmitän jonkin aikaa), jos pannu näyttää "kuivalta"

Hiiliteräs_kesäkuu2021.jpg
 
Pitkästä aikaa mineral b pro esille ja ei voi taas todeta kuin, että ei nää hiiliteräkset vaan ole mua varten. Ensin yritin paistaa kalaa puolen sentin öljyssä, kiinni jäi niin perkeleesti. Kiehuttamalla ja raapimalla kamat irti ja pesu ilman saippuaa.
Meillä oli myös tuollaista alkuun mutta näin tuli hyvä: Pesu ennen pannun jäähtymistä vedet pannussa kiehauttaen, niin vähän tiskiharjaa kuin mahdollista, mieluummin likainen pannu kuin hinkkausta, kevyt kuivaus (lämpö kuivaa loput) ja öljyäminen perään, säilytys öljyisenä seuraavaan käyttöön asti, kuumennus öljyisenä. Enimmäkseen kasvisten paistelua kunnes hyvä pinta, sillä eihän se oikein ota syntyäkseen jos koko ajan palaa jotain kiinni ja hinkataan. Toista luuppi ainakin 100 kertaa. Näkisin että tuossa kuvassasi on ihan hyvä alku, parempi kuin uudessa kaupasta haetussa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 125
Viestejä
4 487 442
Jäsenet
74 158
Uusin jäsen
kharim

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom