Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Liittynyt
27.03.2024
Viestejä
12
Kopion tähän mun aiemman kommentin samasta pannusta toiselle käyttäjälle:

Ikean Sensuell pannu vaikuttaisi turvallisemmalta hankinnalta, kun tuossa Hemkonstissa ei ole paljoa painoa 28 pannuksi. Mutta ellei pannu väänny käytössä voihan se olla ihan hyväkin.
Niillä ei tällä hetkellä ole tommosta.. Eli tuo on jykevämpi ja kalliimpi? Onkohan poistunut kokonaan valikoimasta.

Mutta joo, yhtäkään vääntyilevää pannua en halua enää vaan nyt olis melkeenpä ensimmäinen prioriteetti sille pannulle se että se ei muuttelis muotoaan kokkaillessa.

Olin just tänään menossa Hemkonstia hakemaan, hyvä kun mainitsit että tällänen riski olemassa.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
917
Loistavaa että onnistui. Monesti jos on pannun pinta esim jonkun kastikkeen tms jäljiltä vähän heikko saatan tehdä niin, että kuumennan öljyä kunnolla savuavaksi, pannu hetkeksi liedeltä pois ja kärynneet öljyt kaadan pois, sit kuumalle pannulle vaan ture öljy ja paistamaan. Sen verran otan pannua liedeltä pois ettei uus öljy savua aivan laakista. Noin ei tuu ehdointahdoin kokattua pilatulla öljyllä mut saa rasvapintaa vähän freesattua.
Tässä on hyvä keino mikä jeesaa teräspannujen kanssa.
 
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Kiitokset, mietin sopisiko tuo mini kamadon alle. :hmm:

Olisko antaa vinkkiä/linkkiä mistä kannattaa hankkia?
Amazonista (espanja) ostin sattui sieltä saada -10€ alennuksen, painon takia ei taida amazonista saada suoraan vaan siellä olevilta myyjiltä joiden postikulut usein paljon isommat mitä itse maksoin ja oli myyjän viimeinen Petromax Fe45 nimikkeellä.
 
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
581
Kirjoitellaanpa vähän omia kokemuksia uuden pannun kanssa ja oma kokemus "rasvapoltosta", näin amatöörin silmin.

Täältä foorumilta bongasin hetki sitten tämän tarjouksen, 39eur
Mulla on ennestään yksi hiiliteräspannu ja valurautapannu käytössä, mutta kun tuota oli täällä kehuttu aiemmin niin tilasin testimielessä.
Eka hämmästys pannun saavuttua oli että, hitto tämähän on paksu ja painava. Tuo aikaisempi hiiliteräspannu oli sellaista ohutta mustaa peltiä, mutta tämähän oli painolta ja paksuudelta ihan valurautapannun mitoissa.

Hetken ihmettelin ja sitten tutkin ohjekirjaa mikä oli tullut verkkiksestä sähköpostilla. Siellä kerottiin että pestään pannu, kuivataan ja sitten öljyn kanssa liedelle. Ohjeissa sanottiin että öljyä laitetaan 1mm paksuudelta. Tätä ihmettelin kun täällä on sanottu että tooooooooodella pieni kerros.
Hetken raavin päätä ja lorautin paistoöljyä pannulle. Laitoin vähän vähemmin, mutta kun pannu lämpesi, öljy levisi koko pannun alalle.
Ohjeissa sanottiin että kuumennetaan kunnes tulee vähän savua. Näin tein ja sitten sammutin levyn. Huomasin että parista kohtaa öljy oli muuttunut tummemmaksi.
Ohjeiden mukaan kaadoin ensin liiat öljyt pois ja loput pyyhin talouspaperilla.
Ja sitten huomasin virheen tapahtuneen... Pannu oli tosi tahmea noista kahdesta tummasta kohtaan. Toinen lähti kun talouspaperilla hankasi vimmatusti ja toinen tarvitsi hieman teräksisen paistinlastan apua.

Pienen ihmettelyn ja kirosanojen jälkeen pesin pannun fairylla uusiksi ja aloitin alusta.
Nyt laitoin vähän enemmin öljyä ja seurasin lämpenemistä. Huomasin että öljy "karkasi" noista kahdesta tummasta kohdasta ja ohuempi öljykerros uhkasi palaa siihen. Kallistelin pannua aika-ajoin että öljyä oli kaikkialla. Sitten kun savua (tai höyryä) alkoi tulemaan, sammutin levyn. Sitten hetken kuluttua kaadoin öljyt pois ja pyyhin pannun talouspaperilla. Pannu oli todella liukas ja ei ollut tahmeita kohtia.
Olin huomannut että pannun "käärepaperissa" oli vähän erilainen ohje kuin sähköpostilla saapuneessa käyttöohjeessa. Siellä sanottiin että pyyhkimisen jälkeen lämmitä pannua vielä levyllä 2 minuuttin ajan ja pannu on käyttövalmis. Näin tein.
Sitten päätin samantien testata pannua. Takaisin levylle ja lämpimäksi. Nokare voita joka ruskistui samantien, eli pannu oli kuuma. Rikoin kananmunan paistumaan. Ja katsos ville pirua, ei tarttunut yhtään. Toimi loistavasti.

Tästä oppineena en tee pannuille enää mitään pitkiä rasvapolttoja vaan lämmitän siinä öljyä ja lopetan kun savua alkaa tulemaan. Tuo homma ei kestä kuin muutama minuuttia.

Ja loppukaneettina mainittakoon että kananmuna oli hiton paljon paremman makuinen kuin teflonpannulla kuivatettu.
 
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Kyllä oikealla wok-polttimella ruoka saa aivan eri maun ja uusi taso riitti juuri ja juuri että pystyin melko suoralla selällä kääntelmään ruokaa nopeasti. Seuraavaksi täytyy kokeilla alustaa pöydällä jos onnistuisi pienemmällä määrällä riisiä jonka jaksaa heittää pannulla.
IMG_20240511_163944.jpg
IMG_20240511_182630.jpg
 
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Onko mietteissä jos lyhennät jalkoja niin saat hieman polttimen alemmas?
Kävi kyllä mielessä, mutta kokeilen ensin pöydän päällä. Työskentelykorkeus jalkojen kanssa on noin 87 cm ja wok-polttimen kanssa olisi työskentelykorkeus paras olla noin 10-20 cm alemmalla tasolla kuin tyypilliset keittiötasot (noin 85 cm) itselleni (170 cm). Mittasin just että mun takassa jalustan taso on 63 cm kohdalla eli vain noin 2-12 cm liian matala.

Mutta kun lähemmäs 2 kg pannuun laittaa paljon ruokaa painaa se varmaan ainakin 3 kg jota ei heiluttele paljoa ellei ole harjoitellut salilla tai muuten vaan ole melkoisen vahva. Kaduilla kun aasiassa wokkaavat tekevät usein vain yhden ihmisen annoksia niin on kätevämpää heittää ruokaa wokissa. Mutta oikeasti lasta on ihan yhtä hyvä ruuan kääntämisessä kun käytössä on kunnon iso wok-lasta/kauha.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Pohjastaan vähän vääntynyt UPO 30cm valurautapannu (mun painavin 2,7 kg pannu) toimii loistavasti wok-polttimella burgerpihvien kanssa:
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
883
Hyvin Upo paistaa, tulee ihan nälkä videota katsellessa. :)

Aika jämäkän oloinen tuo Petromaxin jalusta tuossa ilman pitkiä jalkoja. Kätevä kun ovat tehneet jalat irroitettavaksi niin että jää kuitenkin nuo lyhyet jalat käyttöön. :thumbsup:
 
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Kiinalainen wokki ilman pannua tilkalla öljyä hiiliteräslevyllä:


Itsekin mietin jos hiiligrilliin joskus löytäisi sopivan ison hiiliteräslevyn.
 
Liittynyt
14.04.2022
Viestejä
265
Löytyykö täältä kokemuksia ja suosituksia irtokahvaisista valurautapannuista? Olisi mukavampi uunikäytössä, kun kahva ei jää kuumaan uuniin. Kooltaan pannu voisi olla jotain 20...25 cm, mutta huomioin täysin myös muut koot.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
917
Kiinalainen wokki ilman pannua tilkalla öljyä hiiliteräslevyllä:


Itsekin mietin jos hiiligrilliin joskus löytäisi sopivan ison hiiliteräslevyn.
Paitsi ettei ole wokki (se paistoväline) koska on teräslevy jossa ruoka tehdään. Eikä sen nimistä ruokaa ole kuin wokki. Tuossa tehtiin ensin paistetut nuudelit kasviksilla ja sitten paistettua riisiä kasviksilla. No joo, sori, kunhan leukailen :).

Hienosti pyörii ruoka levyllä ja välillä tuntuu että ne jotka osaa, tekee välineillä kuin välineillä tuota ruokaa. Wokkia ei tarvitse varsinaisesti kuin stir fryihin jossa ihan överit kuumuudet, varmaan kaikki muu paistaminen onnistuu tuollaisella levyllä tai paistinpannulla kunhan kuumenee kunnolla. Tuossa oli mielenkiintoinen rakenne, jossa levyn alla on jonkinlainen kaasupoltin. Mielestäni osa katukeittiöistä Aasiassa käyttää muurikkatyylistä pannua (hiiliteräs tai valurauta) jossa kaasupoltin alla.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 768
Kokemuksia tuosta ekasta hiilaripannusta (noh parilaversio aiemmin hankittu), tyytyväinen ollut tuohon carbone plussaan rosterikahvalla. Voi vääntää vaikka pikapizzan siihen ja työntää sitten grillivastuksen alle hetkeksi ja muuta "hölmöä" eikä tuo ole siitä välittänyt. Kuvankaunis rasvapaistopinta nyt ei aina pysy, mutta kaikkea tuolla voi paistaa. Ja jos tarttuukin, niin chainmaililla lähtee.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Suosittelen kaikille ongelmia kokeville monikerrosrasvapolttelijoille menemään tämän ohjeen mukaan kertaalleen. Unohtakaa ne turhat värien keräämiset niihin pannuihin, ne tuppaa vaan lohkeilemaan irti.

 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
917
Suosittelen kaikille ongelmia kokeville monikerrosrasvapolttelijoille menemään tämän ohjeen mukaan kertaalleen. Unohtakaa ne turhat värien keräämiset niihin pannuihin, ne tuppaa vaan lohkeilemaan irti.

Hyvä video. Induktiolla tosin laidat ei kuumene kuten videossa mutta ei sillä väliä.
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Hyvä video. Induktiolla tosin laidat ei kuumene kuten videossa mutta ei sillä väliä.
Riittävä määrä öljyä pyöriteltävänä helpottaa sen suhteen paljon. Ja kannattaa sitä pannuakin vähän pyöritellä siinä tason päällä niin, että se induktiodonitsi ei istu koko ajan samassa kohdassa pohjaa.
 
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
581
Jos tomaattista pastakastiketta ei halua korventaa teflonpannulla niin eikös silloin oikea (ja ainut) vaihtoehto ole rosteripannu? Onko vinkata jotain hyvää korkeareunaista rosteria, mikä olisi kohtuuhintainen?
Tai jos joku muu tyyppi on parempi, niin sitten sellaista?
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Jos tomaattista pastakastiketta ei halua korventaa teflonpannulla niin eikös silloin oikea (ja ainut) vaihtoehto ole rosteripannu? Onko vinkata jotain hyvää korkeareunaista rosteria, mikä olisi kohtuuhintainen?
Tai jos joku muu tyyppi on parempi, niin sitten sellaista?
Teräskattila on ihan hyvä vaihtoehto pastakastikkeen haudutteluun ja saattaa löytyä kaapista jo valmiiksi. Jos kuitenkin kaipaa pannuntapaista siihen niin Ikeasta löytyy ihan hyvä vaihtoehto.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
917
Teräskattila on ihan hyvä vaihtoehto pastakastikkeen haudutteluun ja saattaa löytyä kaapista jo valmiiksi. Jos kuitenkin kaipaa pannuntapaista siihen niin Ikeasta löytyy ihan hyvä vaihtoehto.
Kyllä, kattila on hyvä valinta kastikkeille. Jos edellispäivän pastaa ja tomaattikastiketta haluaa lämmittää niin usein heitän pastat pannulle ja tomaattikastiketta sekaan. Ei ole hiiliteräspannu millänsäkään tuosta, koska aika on lyhyt, joku 5min maksimissaan. Tulee muuten hyvä ruoka noin eikä vastaa lämmitystä mikrossa.
 
Liittynyt
28.12.2018
Viestejä
581
Teräskattila on ihan hyvä vaihtoehto pastakastikkeen haudutteluun ja saattaa löytyä kaapista jo valmiiksi. Jos kuitenkin kaipaa pannuntapaista siihen niin Ikeasta löytyy ihan hyvä vaihtoehto.
Tomaattisoosit tulee kyllä kattilassa hauduteltua, mutta lapsiperheen arjessa tulee käytettyä myös valmiita pastakastikkeita. Olen huomannut, että kun paistan jauhelihan ja sipulit pannulla, ja laitan lopuksi pastakastikkeen hetkeksi muhimaan sekaan, aina hiilipannu on ollut kirkkaampi kokkauksen jälkeen.
Mietin että olisiko rosteripannu parempi näihin hommiin? Ja muutenkin tuollainen paistokasari puuttuu kaapista.
Monasti kaivannut korkampireunaista pannua, kun tuossa lopuksi laittaa pastan pannulle kastikkeen sekaan, on normireunainen pannu aivan täysi, hankala sekoittaa.
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Tomaattisoosit tulee kyllä kattilassa hauduteltua, mutta lapsiperheen arjessa tulee käytettyä myös valmiita pastakastikkeita. Olen huomannut, että kun paistan jauhelihan ja sipulit pannulla, ja laitan lopuksi pastakastikkeen hetkeksi muhimaan sekaan, aina hiilipannu on ollut kirkkaampi kokkauksen jälkeen.
Mietin että olisiko rosteripannu parempi näihin hommiin? Ja muutenkin tuollainen paistokasari puuttuu kaapista.
Monasti kaivannut korkampireunaista pannua, kun tuossa lopuksi laittaa pastan pannulle kastikkeen sekaan, on normireunainen pannu aivan täysi, hankala sekoittaa.
Ehdottomasti rosteripannu on parempi tuohon. Ja vaikka täälläkin kilvan muistetaan varoitella pinnoitettujen pannujen myrkyllisistä yhdisteistä ei se palamisen kautta polymerisoitunut rasvakaan kovin terveellistä tai vähäkarsinogeenistä taida olla, mikä hiiliteräspannun pintaan muodostuu...ja sitten liukenee happaman tomaattikastikkeen sekaan. Joten etenkin kun lapsista kyse niin mieluummin sitä rosteria kehiin.

Kannattaa huomata, että siitä ikean kasarista löytyy myös 28-senttinen versio, jos 24-senttinen meinaa olla ahdas oman porukan tarpeisiin.
 
Liittynyt
31.10.2022
Viestejä
152
Jos tomaattista pastakastiketta ei halua korventaa teflonpannulla niin eikös silloin oikea (ja ainut) vaihtoehto ole rosteripannu? Onko vinkata jotain hyvää korkeareunaista rosteria, mikä olisi kohtuuhintainen?
Tai jos joku muu tyyppi on parempi, niin sitten sellaista?
Emalipinnoitetulla valurautapannulla (tai -padalla) voi huoletta haudutella tomaattikastikketta.
 
Liittynyt
09.10.2020
Viestejä
287
Rosterista on tullut oma suosikki alkuvaikeuksien jälkeen. Monikäyttöinen ja helppo puhdistaa. Mulla on Heirolin 28cm pannu, riittää kahden ihmisen tarpeisiin vaikkei mikään kasari olekaan.
 
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Emalipinnoitetulla valurautapannulla (tai -padalla) voi huoletta haudutella tomaattikastikketta.
Ite en pidä emaloinneista yhtään. Hirveitä pitää puhtaana rosteriin verrattuna, kun aikaa on mennyt jonkun aikaa. Alkaa tarttua kaikki kiinni ihan kuten keraamisiin pannuihin.
 
Liittynyt
13.01.2021
Viestejä
917
Tomaattisoosit tulee kyllä kattilassa hauduteltua, mutta lapsiperheen arjessa tulee käytettyä myös valmiita pastakastikkeita. Olen huomannut, että kun paistan jauhelihan ja sipulit pannulla, ja laitan lopuksi pastakastikkeen hetkeksi muhimaan sekaan, aina hiilipannu on ollut kirkkaampi kokkauksen jälkeen.
Mietin että olisiko rosteripannu parempi näihin hommiin? Ja muutenkin tuollainen paistokasari puuttuu kaapista.
Monasti kaivannut korkampireunaista pannua, kun tuossa lopuksi laittaa pastan pannulle kastikkeen sekaan, on normireunainen pannu aivan täysi, hankala sekoittaa.
Kyllähän se jonkin ajan kuluttua alkaa purra hiiliteräspannuun kun tomaattikastiketta hauduttaa. Rosterikasari on tietysti erittäin hyvä tuohon jos sellaisella tykkää paistella, mutta sillä paistaminen ei ainakaan helpompaa ole kuin hiiliteräspannulla. Olen nuoresta asti käyttänyt valurautaa ja kasarin kanssa meni hermot parikymppisenä kun kaikki räjähti kiinni hetkessä, joten kasari jäi äkkiä kaappiin pölyyntymään. Ehkä vika oli omissa taidoissa.

Jos ei halua hommata lisää välineistöä niin yksi vaihtoehto on kaataa paistetut kamat pannusta kattilaan ja lisätä sitten soosi. Hiiliteräspannu pitää kuitenkin pestä heti pois käsin, ja kattila menee koneeseen tai jääkaappiin joten ei siinä sen enempää tule käytännössä sotkua. Kasarit on niin suuria että niitä ei jääkaappiin viitsi laittaa joten joku astia on liattava kuitenkin jos ruokaa jää.

Jos sitä rosterikasaria himoitsee niin ei se auta kuin ostaa, ei välineiden hankintaan tekosyitä tarvita tässäkään harrastuksessa :)
 
Liittynyt
04.12.2021
Viestejä
268
Tuon Matfer hiiliteräspannujen takaisinvedosta saaman tiedon perusteella raskasmetallejen mahdollisesta irtoamisesta johtuen en kyllä suosittelisi hiiliteräksellä tomaattisia tai muita happamia aineksia käyttämään kuin korkeintaan muutamia minuutteja. Tosin kromiumia lähtenee myös rosteripannuista mutta näitäkään ei olla paljoa tieteellisesti testailtu, tai ainakaan julkaistu asiasta tietoa.

Muutaman vuoden takainen Hong Kongissa tehty testi paljasti vaaroja myös emaloiduilla kattiloilla ja m.m. Lodge valuraudasta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.06.2017
Viestejä
4 558
Kyllähän se jonkin ajan kuluttua alkaa purra hiiliteräspannuun kun tomaattikastiketta hauduttaa. Rosterikasari on tietysti erittäin hyvä tuohon jos sellaisella tykkää paistella, mutta sillä paistaminen ei ainakaan helpompaa ole kuin hiiliteräspannulla. Olen nuoresta asti käyttänyt valurautaa ja kasarin kanssa meni hermot parikymppisenä kun kaikki räjähti kiinni hetkessä, joten kasari jäi äkkiä kaappiin pölyyntymään. Ehkä vika oli omissa taidoissa.

Jos ei halua hommata lisää välineistöä niin yksi vaihtoehto on kaataa paistetut kamat pannusta kattilaan ja lisätä sitten soosi.
Ihan turhaa tuo pannusta kattilaan siirtäminen minusta, jos kattilassa on vaan riittävästi pohjapinta-alaa paistamiseen. Jos sinne pohjaan jotain jää paistaessa kiinni niin se irtoaa sieltä hetkessä, kun sinne lisää nestettä ja tekee kastikkeen päälle.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
243 250
Viestejä
4 242 945
Jäsenet
71 326
Uusin jäsen
attemoooh

Hinta.fi

Ylös Bottom