Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Tällasille pannuille olis varmaan ihan hyvää keskustelua? Mulla on debuyerin hiiliteräs ja joku random valurauta. Oon harkinnut myös rosterista. Rosteria ei rasvapolteta joten siinä pientä tartuntaa seuraa fondin muodostuminen pohjalle joka voidaan sitten glaseerata kastikkeeksi.

Itse rasvapolttoon mulla on jopa kyssäri. Valuraudassa onnistui ihan hyvin, mutta hiiliteräksessä ei useidenkaan kertojen jälkeen onnistu. Oon hionutkin pannun kertaalleen. Oon tehnyt ton uunissa, koska induktioliesi ei saa pannun pohjasta kunnolla tasalämpöstä kovin helposti. Jos rasvaa käyttää aivan minimaalisesti ei oikein mitään rasvapolttokerroksia ilmene. Jos taas vähänkään enemmän niin rasvapoltosta seuraa sellasia "laikkuja".

Ongelmana on se, että rasvapoltettu pinta lähtee joko hilseilemään pannusta tai sitten se esim kastiketta vääntäessä "kuluu" pois paljastaen metallia.

Oon kokeillut tehdä rasvapoltot n. 200 asteessa ja n. 250 asteessa ja aina sen 5-10 polttoa ennen käyttöä. Rasvoina on kokeltu pellavansiemenöljyä ja muurikan silavaa tuloksetta. Oisko vinkkejä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
247
Mulle on myös nuo hiiliteräspannut osoittauneet jotenkin haastaviksi. Käytössä on ollut Debuyeria ja Lacoria, enkä ole kummastakaan saanut tyydyttävää pannua. Ovat siis jääneet pölyttymään jonnekin kaapin perukoille. Sen sijaan valuraudan kanssa en ole sen suurempia ongelmia kokenut rasvapolton kanssa. Jostain syystä nuo hiiliteräspannut vaikeampia saada toimimaan :dead: Valurautapannuissa on toki tehtaalla tehty esikäsittely, joten vaikuttaisiko sitten tuo asiaan..?
 

Focus0

System Specialist
Tukijäsen
Köyhä
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
1 882
Onko jollain enemmän käyttäneellä antaa vihjeitä käyttöön kun minulla on semmoinen Scanpan Fusion teräspaistinpannu(kannellinen) niin miten ihmeessä sen saisi "toimimaan" järkevästi?
Olen hakenut sopivaa paistolämpötilaa pannulle 1,5vuotta mutta aina vaan se paistettava läskinpala tai kana tms.. tarraa kiinni pintaan vaikka öljyä on pinnassa.
Saisko ihan yleistä ohjeistusta tuohon kun hemmetin hyvä pannu kaikinpuolin mutta tuo paistolämpötilan säätäminen keraamisella liedellä on melkoista tuskaa.
Normaali päivittäis käytössä minulla on Tefalin titanium pannu.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
@minix mulla ainakin oli saatu valurautapannu ruosteessa niin hankasin vanhat pois kaikkinensa ja poltin raakaan rautaan uudet rasvat ja heti lähti skulaamaan. Putsasin samalla ton debuyerin nyt huolella ja alotin rasvapoltot uunissa 225 asteessa aivan minimimimäärällä rasvaa. Tein eilen pari kierrosta ja nyt alkaa tasaisen kullanruskea väri näkymään, koitan jatkaa samaa ja raportoida miten lähtee. Nyt rasvapoltossa käytössä silava.

@Focus0 sulla on käytössä rosteripannu. Siihen ei rasvapolttoa käsittääksen voi edes tehdä. Rosterilla homma toimii niin, että jos paistat pihviä, kanaa tms niin se tuote irtoaa pannusta kun maillardin reaktio on tapahtunut kauttaaltaan eli kun paistopinta on ruskistunut. Tuosta on etunsa, jos teet vaikkapa jotain kastiketta, pataa tms niin voit ruskistaa aluksi lihat. Pannun pohjaan tarttuu lihasnesteitä tms. Isket sinne sitten sipuleita jne kuullottumaan ja lopuksi glaseeraat, jolloin syntynyt käristynyt liha (englanniksi fond) sekoittuu kastikkeeseen antaen makua.

Mitä tulee paistolämpöön niin infrapunamittari halvalla ebaysta on hyvä kertomaan pannun lämmön. Parissa sadassa asteessa alkaa karkeasti öljyt savuamaan ja niillä lämmöillä mulla menee pihvit pannulle.
 

Focus0

System Specialist
Tukijäsen
Köyhä
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
1 882
@minix mulla ainakin oli saatu valurautapannu ruosteessa niin hankasin vanhat pois kaikkinensa ja poltin raakaan rautaan uudet rasvat ja heti lähti skulaamaan. Putsasin samalla ton debuyerin nyt huolella ja alotin rasvapoltot uunissa 225 asteessa aivan minimimimäärällä rasvaa. Tein eilen pari kierrosta ja nyt alkaa tasaisen kullanruskea väri näkymään, koitan jatkaa samaa ja raportoida miten lähtee. Nyt rasvapoltossa käytössä silava.

@Focus0 sulla on käytössä rosteripannu. Siihen ei rasvapolttoa käsittääksen voi edes tehdä. Rosterilla homma toimii niin, että jos paistat pihviä, kanaa tms niin se tuote irtoaa pannusta kun maillardin reaktio on tapahtunut kauttaaltaan eli kun paistopinta on ruskistunut. Tuosta on etunsa, jos teet vaikkapa jotain kastiketta, pataa tms niin voit ruskistaa aluksi lihat. Pannun pohjaan tarttuu lihasnesteitä tms. Isket sinne sitten sipuleita jne kuullottumaan ja lopuksi glaseeraat, jolloin syntynyt käristynyt liha (englanniksi fond) sekoittuu kastikkeeseen antaen makua.

Mitä tulee paistolämpöön niin infrapunamittari halvalla ebaysta on hyvä kertomaan pannun lämmön. Parissa sadassa asteessa alkaa karkeasti öljyt savuamaan ja niillä lämmöillä mulla menee pihvit pannulle.
Niin siis joo rosteripannu :p

Eli kiinni tarttuminen ei sinällään ole ongelma vaan se kuuluu tuon pannun materiaalin luonteeseen?
Olen siis ollut vain liian hätäinen tuon kanssa koska lihat loppujen lopuks irtoaa kiltisti kun tuo reaktio on tapahtunut.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Niin siis joo rosteripannu :p

Eli kiinni tarttuminen ei sinällään ole ongelma vaan se kuuluu tuon pannun materiaalin luonteeseen?
Olen siis ollut vain liian hätäinen tuon kanssa koska lihat loppujen lopuks irtoaa kiltisti kun tuo reaktio on tapahtunut.
Joo, näin on. Sama jos rasvapoltto ei oo kunnollinen hiiliteräksessä/valuraudassa. Jos se tarttuu, se ei oo valmista. Tohon toki kunnon lämmöt että liha tosiaan ruskistuu eikä kiehu.
 

Focus0

System Specialist
Tukijäsen
Köyhä
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
1 882
Joo, näin on. Sama jos rasvapoltto ei oo kunnollinen hiiliteräksessä/valuraudassa. Jos se tarttuu, se ei oo valmista. Tohon toki kunnon lämmöt että liha tosiaan ruskistuu eikä kiehu.
Olisiko vielä vinkkiä heittää millä tuo pannun pinta kannattaa puhdistaa? vai haittaako se yleensäkään kun pinta on käytössä hieman harmaantunut.

Lisäys: normitiskiharjalla saa kyllä puhtaaksi mutta kuivuttua näkee että pinnassa on jotain töhkää.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Olisiko vielä vinkkiä heittää millä tuo pannun pinta kannattaa puhdistaa? vai haittaako se yleensäkään kun pinta on käytössä hieman harmaantunut.

Lisäys: normitiskiharjalla saa kyllä puhtaaksi mutta kuivuttua näkee että pinnassa on jotain töhkää.
Toi on ihan normaalia, jos joskus ahdistaa pinnan likaisuus niin hiekkapaperi, esim joku 3-400 karkeuksinen vesihiomapaperi toimii tossa.

Itsellä seuraavaksi hankinnassa rosteri juuri siitä syystä, että esim possunlihoilla jne saa pannukastikkeen kätevästi pannuun tarttuneesta fondista pyöräytettyä. Ainakaan hiiliteräs ei rasvapoltettuna kauheasti tykkää siitä, että siinä keitetään kastiketta.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
491
Mulla oli joskus paljon hypetetty debuyerin hiiliteräspannu enkä saanut sitä toimimaan. Monista rasvapolttokokeiluista huolimatta kaikki paloi kiinni. Pannu oli jo alun alkaenkin aavistuksen kupera pohjasta, millä saattoi olla tekemistä asian kanssa (hot spotit), mutta se ei paranna yhtään käsitystä kyseistä valmistajasta. Heitin sen lopulta roskiin, ostin tilalle ruotsalaisen valuraudan ja siihen loppui ongelmat.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Mulla oli joskus paljon hypetetty debuyerin hiiliteräspannu enkä saanut sitä toimimaan. Monista rasvapolttokokeiluista huolimatta kaikki paloi kiinni. Pannu oli jo alun alkaenkin aavistuksen kupera pohjasta, millä saattoi olla tekemistä asian kanssa (hot spotit), mutta se ei paranna yhtään käsitystä kyseistä valmistajasta. Heitin sen lopulta roskiin, ostin tilalle ruotsalaisen valuraudan ja siihen loppui ongelmat.
Noissahan on huolto-ohjeena että voi vasaralla napauttaa suoraksi ja omaankin oon vähä vasaroinut kun induktiolla ylikuumeni kerran kuperaksi
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
491
Noissahan on huolto-ohjeena että voi vasaralla napauttaa suoraksi ja omaankin oon vähä vasaroinut kun induktiolla ylikuumeni kerran kuperaksi
No ei epäilystäkään etteikö se olisi pitänyt takoa kokonaan uusiksi, että siitä olisi saanut edes jotenkin toimivan.
Tuollaista 'huoltotoimenpidettä' ei kuitenkaan mainittu mukana tulleessa pikkuvihkosessa, ainakaan silloin ~6 vuotta sitten.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
59
Minulla on ollut pari vuotta De Buyerin hiiliteräspannu ja olen ollut erittäin tyytyväinen.

Rasvapoltto tuotti aluksi ongelmia eikä kunnon pinnoitetta meinannut muodostua vaikka poltin aika monta kerrosta rasvaa. Mutta pannua normaalisti käyttäessä pinnoite alkaa kyllä nopeasti parantua eli ei muuta paistelemaan.

Kaikki happamat aineet saavat sitten pinnoitteen irtoamaan eli mitään etikkaa tai sitruunaa ei pannulle kannata lisätä ja tomaattipohjaiset kastikkeetkin kannattaa melkein tehdä muissa pannuissa.

Mutta joka tapauksessa paistamiseen erittäin hyvä ja kestävä pannu.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
913
Kaikki happamat aineet saavat sitten pinnoitteen irtoamaan eli mitään etikkaa tai sitruunaa ei pannulle kannata lisätä ja tomaattipohjaiset kastikkeetkin kannattaa melkein tehdä muissa pannuissa.
Ja muistaa että pannun putsaamiseen esimerkiksi kananmunien paistamisen jälkeen riittää ihan vain paperilla pyyhkäisy.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
94
Tuli hommattua hiiliteräspannu black friday tarjouksista. Ollut jo pitkään suunnitelmissa heittää noi nykyiset teflonipinnoitteiset pois, kun ne naarmuuntuu eivätkä ne lämpene yhtä hyvin kuin valurauta/hiiliteräs. Täytyy vaan tehdä toi rasvapoltto huolella alussa.

Joskus ulkomailla asuessani minulla oli valurauta wokkipannu, johon en jaksanut tehdä mitään käsittelyjä ja pesin sitä pesuaineella, mutta se toimi silti hyvin eikä siihen jäänyt mitään kiinni. Lämmöllä muistelen miten se lämpeni tasaisesti ja sillä oli kiva tehdä ruokaa. :)
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
408
Tuli hommattua hiiliteräspannu black friday tarjouksista. Ollut jo pitkään suunnitelmissa heittää noi nykyiset teflonipinnoitteiset pois, kun ne naarmuuntuu eivätkä ne lämpene yhtä hyvin kuin valurauta/hiiliteräs. Täytyy vaan tehdä toi rasvapoltto huolella alussa.

Joskus ulkomailla asuessani minulla oli valurauta wokkipannu, johon en jaksanut tehdä mitään käsittelyjä ja pesin sitä pesuaineella, mutta se toimi silti hyvin eikä siihen jäänyt mitään kiinni. Lämmöllä muistelen miten se lämpeni tasaisesti ja sillä oli kiva tehdä ruokaa. :)
Aika saattaa myös kullata muistoja, koska rautainen pannu lämpenee huonommin kuin alumiinirunkoinen teflonpannu. Johtuen ihan yksinkertaisesti raudan heikosta lämmönjohtavuudesta. Alumiinilla se kun on noin neljä kertaa parempi.

Näiden rautaisten pannujen ilo on siinä, että raudan tiheys on niin korkea. Alumiinin ominaislämpökapasiteetti on aika tarkkaan tuplat rautaan verrattuna kun taas raudan tiheys melkein kolme kertaa alumiinia korkeamin. Eli kunhan sen rautapannun sitten joskus saa lämpimäksi, niin se pysyy vähän paremmin kuumana kun sen pihvin sille iskee.
 

Pertti Kosunen

Basic Input/Output System
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 108
Induktioissa taitaa riittää hyvin potkua lämmittämään raudankin nopeasti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
345
Kaikki happamat aineet saavat sitten pinnoitteen irtoamaan eli mitään etikkaa tai sitruunaa ei pannulle kannata lisätä ja tomaattipohjaiset kastikkeetkin kannattaa melkein tehdä muissa pannuissa.

Mutta joka tapauksessa paistamiseen erittäin hyvä ja kestävä pannu.
Onko nämä oikeasti näin herkkiä hapoille. Käytännössähän tuo melkein meinaa että kaikki kastikkeet joutuu tekemään muilla pannulla, kun nuo hapot on maun kannalta suht tärkeitä? Itse ainakin tykkään usein keittää tilkan viiniä ja etikkaa "kastilepohjiksi".
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Onko nämä oikeasti näin herkkiä hapoille. Käytännössähän tuo melkein meinaa että kaikki kastikkeet joutuu tekemään muilla pannulla, kun nuo hapot on maun kannalta suht tärkeitä? Itse ainakin tykkään usein keittää tilkan viiniä ja etikkaa "kastilepohjiksi".
Jos teet kastikkeita on rosteripannu ihan hyvä valinta, koska kerryttää fondia pohjalle.

Kategorisoisin itse nämä aikalailla niin, että valurauta sopii hyvin perinteisiin pihveihin, lettuihin jne. Hiiliteräs on välimallin pannu, pihvit menee hyvin mutta painavammalla valuraudalla paremmin. Hiiliteräksellä on hyvä vääntää wokkeja, kasviksia jne koska ei pala kiinni, mutta ei kuitenkaan pannusta irtoa mitään teflon muoveja. Jos taas haluaa tehdä jonkun pannukastikkeen pihvinpaiston jälkeen tai kokata kastikkeita muuten niin rosteri on ihan hyvä valinta, koska sitä ei ole tarkoituskaan rasvapolttaa ja kastikkeen tekeminen irroittaa pannuun tarttuneet partikkelit kuitenkin.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
408
Jos teet kastikkeita on rosteripannu ihan hyvä valinta, koska kerryttää fondia pohjalle.

Kategorisoisin itse nämä aikalailla niin, että valurauta sopii hyvin perinteisiin pihveihin, lettuihin jne. Hiiliteräs on välimallin pannu, pihvit menee hyvin mutta painavammalla valuraudalla paremmin. Hiiliteräksellä on hyvä vääntää wokkeja, kasviksia jne koska ei pala kiinni, mutta ei kuitenkaan pannusta irtoa mitään teflon muoveja. Jos taas haluaa tehdä jonkun pannukastikkeen pihvinpaiston jälkeen tai kokata kastikkeita muuten niin rosteri on ihan hyvä valinta, koska sitä ei ole tarkoituskaan rasvapolttaa ja kastikkeen tekeminen irroittaa pannuun tarttuneet partikkelit kuitenkin.
Johon voikin todeta, että jos pihveistä tykkää niin rosteri on silloin oikea valinta. Yleensä hyvän ja erinomaisen pihvin ero on nimenomaan siinä, heittääkö sen kaiken herkun sieltä pannun pohjalta (fondin) viemäriin vai lautaselle.
 
Liittynyt
21.11.2018
Viestejä
1 252
Mulla on debuyerin hiiliteräspannu ollut nyt parisen vuotta. Ihan pikimusta pinta, eikä tartu mikään.

Pellavaöljyllä tein polttoni aikoinaan. Tälle pannulle ei mene mitään missä on vähänkään happoa. Ainoastaan öljy, voi ja paistettava tuote. Kastikehässäkät paistuu ikean teflonilla.

Hiiliteräspannulle paras ohje: käytä sitä. Kyllä se mustuu siitä :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
946
Valuraudan käsittelystä: Chemistry of Cast Iron Seasoning: A Science-Based How-ToSheryl's BlogSheryl's Blog

Teflonit heivasin jo ajat sitten mäkeen ja vaihdoin valurautaan. Silkkaa rahan tuhlausta moisia ostella. Eikä kuumentaessa hilseilevää polytetrafluorieteeniä ole muutenkaan hyvä syödä...

Sen sijaan ostin kokeen vuoksi ison rosteripannun kannella lähinnä hiljakseen kypsennettäviä kastikkeita yms. varten. Tässä tarkoituksessa toimii mukavasti mutta paistamisesta ei tule mitään vaikka kuinka uittaisi rasvassa.

Pitkä penni säästetty ajan saatossa kun ei tarvi pannuja vaihdella.
 

gb1

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
202
Kolme paistoastiaa vakiokäytössä:

- Valurautapannu, joku halpis ruotsalainen, yli 12 vuotta vanha
- Emaloitu 4.5 litran valurautapata, Lidlistä kampanjatuote, uusin tulokas ja hyvin tuntunut kestävän käyttöä (puuvälineet)
- korkealaitainen hiiliteräspannu, DeBuyer "country fry pan", 5 vuotta käytössä

Kaikkia suosittelen ja jokaisella paikkansa, mutta emaloitu rautapata varmastikin monikäyttöisin (lihan ja kasvisten ruskistus samassa astiassa kuin mihin pataruoan tekee, risotot, leivät, tomaattiset/happamat kastikkeet ym., harvaa ruokaa tässä ei voisi tehdä). Koetan muistaa sipaista kevyet öljyt aina valuraudan ja hiiliteräksen pintaan käytön jälkeen, mutta muuten eivät ole kovin aktiivista huoltoa kaivanneet.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
210
Mummon varastoista kaivoin esille vanhan valurautapannun, joka siis ollut käyttämättä vuosikymmeniä. Teräsharjalla puhtaaksi kauttaaltaan ja lopuksi vielä pesu tiskiaineella. Tuosta tuntuu irtoavan ikuisesti jotain mustaa tiskiveteen, mutta tuskin haittaa. Nyt pitäisi vielä rasvapoltto tehdä.
Netin ohjeista helpoimmalta tuntuu että n. 200C uuni ja siellä puolisen tuntia. Päällä ohut kerrot silavaa. Onko tässä menetelmässä jotain vikaa vrt. liedellä polttamiseen? Kannattaako silavaa levittää myös pannun ulkopuolelle, vai tuleeko siitä vain enemmän sotkua kuin hyötyä?
 
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
297
Silavaa kaikille puhdistetuille metallipinnoille syntyvä "fosfatointi", miksi tulosta täsdä nimitän ei jälkeenpäin tahmaa. Rasvan voi pestä pois pinnoituksen päältä. Ja käytä oikeaa silavaa, eli sian käsittelemätöntä rasvaa, muurikat ym. sisältää myös kasvisrasvoja jotka eivät sinänsä auta valuraudan rasvapolttoa.


Itse yhden punaiseksi läpeensä ruostuneen ja sammalta kasvaneen pannun kiillotin hiekalla, hiomapaperilla ja merisuolalla. Alla omia ajatuksia.

Ensin keitin reippaasti pesuainevedessä pannusta liat pois. Merisuola oli ehdottomasti paras hiomamateriaali, rätti ja työhanskat apuna. Suolakide on kovempaa kuin valurauta, joten sai suht helpolla koko pannun kiiltävälle kirkkaalle raudalle. Hiekkapuhallus olisi ollut varmaan jees, mutta suolallakin onnistuu. Sitten kun pannu on sileä ja kiiltävän puhdas, liotus puhtaassa vedessä jotta pannun huokosista saa ruostuttavan suolan ja pesuaineen pois.

"Öljypolton" tein hiilloksella. Savuton ja riittävä lämpö. Lukemani mukaan paras tulos tulee sinihehkussa, eli käsittääkseni kolmen sadan asteen tuntumassa. Ensin lämmitys ja sitten puhtaan silavan pintaan hieromista. Sinihehkussa rauta reagoi silavan rasvahappojen kanssa, ja tuloksena eläinrasvan fosfaatit luovuttavat fosfatoinnin raudan pinnalle. Lopputulos on sileä, sininen ja liukas pinta. Kun rasvan pesee pois tuntee, kuinka liukas ihan se varsinainen pinnoituskin on. Vastaavaa pintaa on kaupan uusissa valurautatuotteissa, mutta omassa hiottu pinta on ehkä sileämpi ja vähemmän huokoisempi.

Silava kannattaa laittaa vasta kun pannu on kuuma, jotta rasva ei voi reagoida liian kylmän pannun kanssa muodostaen jotain muuta.

Hyvin rasvapoltettu pannu kestää pesua sitten oikein hyvin. Itse vääräoppisesti pesen pannun joskus fairylla, kun haluaa palaneen ruoan kunnolla irti. Ei mitään ongelmia pinnassa, kunhan huuhtoo pannun tulikuumalla vedellä ja kuivaa heti. Ja kevyt ruokaöljy sitten pinnoille ettei pääse ruostumaan. Kun rasva poistetaan fairylla pannu ruostuu helposti. Samasta syystä kaupan pannuille valmistaja antaa täyskiellon pesuaineen käytölle.
 
Liittynyt
27.07.2018
Viestejä
290
Fiskars Norden valurautapannuista kokemuksia? Mikä tuo Thermium-käsittely oikein on?

 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 048
Fiskars Norden valurautapannuista kokemuksia? Mikä tuo Thermium-käsittely oikein on?

Töistä sain joululahjaksi Thermium-pinnoitetun teräspannun, ja siitä olen ainakin tykännyt kovasti. Ei ole aavistustakaan, mikä tuo käsittely on olevinaan, mutta siihen ei ainakaan uutena tartu mikään. Pinnoite on alkanut jo kulumaan reunoilta, varmaankin kolhiintunut tiskialtaan pohjaan tai johonkin. Pinnoitteen pois kulumisen jälkeen jäljelle pitäisi jäädä perus teräspannu. En tiedä johtuuko pinnoitteesta vai mistä, mutta rasva ei meinaa lähteä pesussa kovin helposti pois, vaan kerääntyy pannun pintaan kalvoksi. Valurautapannun kanssa siitä ei ainakaan pitäisi olla haittaa. Teräksessä tuntuu enemmän siltä, että pitää saada kokonaan pinta rasvattomaksi.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
2 320
Fiskars Norden valurautapannuista kokemuksia? Mikä tuo Thermium-käsittely oikein on?

Meillä on Fiskars Brasserie, en tiedä onko ihan sama pinnoite mutta ainakin helpottaa puhtaanapitoa ja huoleton huollettava.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Töistä sain joululahjaksi Thermium-pinnoitetun teräspannun, ja siitä olen ainakin tykännyt kovasti. Ei ole aavistustakaan, mikä tuo käsittely on olevinaan, mutta siihen ei ainakaan uutena tartu mikään. Pinnoite on alkanut jo kulumaan reunoilta, varmaankin kolhiintunut tiskialtaan pohjaan tai johonkin. Pinnoitteen pois kulumisen jälkeen jäljelle pitäisi jäädä perus teräspannu. En tiedä johtuuko pinnoitteesta vai mistä, mutta rasva ei meinaa lähteä pesussa kovin helposti pois, vaan kerääntyy pannun pintaan kalvoksi. Valurautapannun kanssa siitä ei ainakaan pitäisi olla haittaa. Teräksessä tuntuu enemmän siltä, että pitää saada kokonaan pinta rasvattomaksi.
pitää siihen teräkseenki saada se rasva palamaan
 
Liittynyt
13.11.2017
Viestejä
363
Eikös pitänyt olla niin, että valurautapannu levittää lämmön tasaisesti, eikä siitä sen kummemmin löydy hot spotteja tai viileitä kohtia? Keraamisella liedellä olen käyttänyt Lodgen valurautapannua ja perhana, että paistaa epätasaisesti. Pannun olen alkuun kuumentanut kunnolla, ennen kuin olen lisännyt rasvan ja paistettavan pöperön, mutta keskellä kaikki tyyliin palaa ja reunoilla ei saa paistettua kunnolla mitään. User error vai mikä?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Eikös pitänyt olla niin, että valurautapannu levittää lämmön tasaisesti, eikä siitä sen kummemmin löydy hot spotteja tai viileitä kohtia? Keraamisella liedellä olen käyttänyt Lodgen valurautapannua ja perhana, että paistaa epätasaisesti. Pannun olen alkuun kuumentanut kunnolla, ennen kuin olen lisännyt rasvan ja paistettavan pöperön, mutta keskellä kaikki tyyliin palaa ja reunoilla ei saa paistettua kunnolla mitään. User error vai mikä?
Noinhan sen pitäis mennä, toki jos pannu käytössä jäähtyy niin sieltä se eniten lämpiää mistä kuumentuu. Itellä ei ainakaan induktiolla oo ollut mitään ongelmia rautapannujen kanssa vaan tasasesti paistavat.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 807
Eikös pitänyt olla niin, että valurautapannu levittää lämmön tasaisesti, eikä siitä sen kummemmin löydy hot spotteja tai viileitä kohtia? Keraamisella liedellä olen käyttänyt Lodgen valurautapannua ja perhana, että paistaa epätasaisesti. Pannun olen alkuun kuumentanut kunnolla, ennen kuin olen lisännyt rasvan ja paistettavan pöperön, mutta keskellä kaikki tyyliin palaa ja reunoilla ei saa paistettua kunnolla mitään. User error vai mikä?
Keikkuuko pannu levyllä yhtään?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 546
Fiskars Norden valurautapannuista kokemuksia? Mikä tuo Thermium-käsittely oikein on?

26cm versio tuli hankittua Iittala Outletista viime vuoden puolella ja en tiedä onko tuon käsittelyn ansiota, mutta ainakin tuntuu olevan helppo pitää puhtaana. Kevyt pyöräytys tiskiharjalla lämpimän veden alla riittää pahempiinkin jälkiin.
Tätä kuten muitakin valurauta-asioita kannattaa tosin käyttää ja huoltaa suositusten mukaan, eli pesu vain vedellä, kuivaus pesun jälkeen, riittävä rasvaus jne.
Kahva tosiaan irtoaa tarvittaessa, niin tuota voi käyttää uunissakin.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 108
Ei lainkaan. Levy toki hiukan pienempi kuin pannu, mutta kuvittelin, että lämpö valuraudassa jakautuisi tasaisemmin materiaalin vuoksi.
Kyllähän se jakautuukin, mutta se vaatii hetken aikaa, esim kun käytän rautapannuja niin isken lieden yleensä vähän reilu puolitehoon alkujaan ja sitten kun lämmin niin toinen steppi lämpöjä ja sitten odottelua, että pannu on kuuma. Kyllähän se keskeltä eniten kuumenee silti, mutta gradientti on pienempi, kun pannu on kunnolla kuuma.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
408
Tietotekniikkafoorumille sopivasti voi vaikka miettiä, miksi prosessoreiden coolerit rakennetaan alumiinista (ja kuparista) eikä valuraudasta. Valuraudan lämmönjohtavuus on välillä 50-80 W/(K*m), alumiinin 236. Valurautapannu kuumenee huomattavasti epätasaisemmin, teflon jossa on sisäänleivottu alumiinilevy.

Malttia se vaan vaatii ja odottelua.

E: Joskus olen niksinä kuullut myös sen, että pannun voi esikuumentaa uunissa jos ei ole kiire mihinkään. Onpahan varmasti kauttaaltaan samanlämpöinen.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
432
De Buyerin hiiliteräs on täälläkin ollut ajossa nyt 2,5 vuotta ainoana paistinpannuna ja olen kyllä tykännyt. Hintaisekseen erinomainen nimenomaan asioiden paistamiseen. Kestävää rasvapolttoa en meinannut induktiolla saada aikaiseksi ja suurin ongelma taisi olla liian suuri määrä rasvaa. Kaasuliedellä tai grillissä voisi tulos olla eri. Uuniakin kokeilin, mutta ei vakuuttanut. Käytössä oli sekä silava että pellavansiemenöljy, mutta sama lopputulos. Lopulta jonkinlainen pinta kehittyi vain normaalin käytön myötä ja nykyisin tuolla pystyy paistamaan kananmunasta lähtien kaikki ongelmitta.

Kastikkeita, tomaatteja ja muita happamia tuotteita varten mulla on sitten joku Fiskarssin päällystetty wokkipannu, joka on liian ohuen pohjansa takia kyllä ihan perseestä. Kunhan kuluu puhki, niin sitten jotain laadukkaampaa tilalle.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
48
Onko kellään kokemusta tai osaisitteko ehdottaa grillikäyttöön valurautapannua, jollaisia oli paljon joskus 2000-luvun alkupuolella. Sellainen, josta kahvan saisi helposti irti, isossa osassa noista joita nuoruudesta muistan oli vain sellainen ehkä 3 mm:n rosterilangasta tehty kahva, jonka sai kahvaa puristamalla irti pannusta. Täytyisi vielä olla sellainen, jonka paistopinta olisi mielellään tasainen yleisen raitapinnan sijaan, jotta saisi kunnon paistopinnan täräytettyä.

Vähän niinkuin tuo, mutta ei kuitenkaan, mikäli selityksestä jotain onnistuitte ymmärtämään.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
106 447
Viestejä
2 144 988
Jäsenet
43 576
Uusin jäsen
Podde

Hinta.fi

Ylös Bottom