Uusi EU-sääntely saattaisi pakottaa jättirekkojen omistajat uudistamaan kalustoaan. Nykyisen kokoiset jättirekat eivät olisi enää sallittuja Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä.
Päivän politiikan aiheet kätevässä paketissa - Tilaa Uuden Suomen maksuton uutiskirje
Komissio on päivittämässä mitta- ja massadirektiiviä. Se on direktiivi, joka määrittää kuorma-autojen ja linja-autojen suurimmat sallitut mitat ja painot.
Asialla on Suomelle merkitystä, sillä Suomen teillä ovat viime vuosina yleistyneet erityisen pitkät ja painavat jättirekat. Muualla Euroopassa rekan suurin sallittu paino on yleensä 40–44 tonnia. Suomessa se on 76 tonnia.
Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin rajan yli voidaan ajaa 4,4 metriä korkeilla yhdistelmillä, mutta komission ehdotus rajaisi korkeuden tasan neljään metriin.
Komission ehdotus voisi johtaa tilanteeseen, jossa tavaraa voitaisiin kuljettaa suurilla rekoilla Suomen ja Ruotsin rajojen tuntumaan, mutta ei rajan yli samalla kulkuneuvolla.
Kuorma jouduttaisiin purkamaan ja siirtämään pienemmillä rekoilla toiselle puolelle rajaa, jossa vastassa voisi olla toinen jättirekka.
Asian parissa työskentelevä europarlamentaarikko
Elsi Katainen (kesk) on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että esitystä saadaan järkevöitettyä parlamentin ja neuvoston käsittelyssä. Suomen ja Ruotsin välinen liikenne voisi saada poikkeuksen.
”Meidän neuvotteluryhmässä ainoastaan vihreät vastustavat poikkeuksen myöntämistä. Heidän näkemyksensä on, että harmonisointi on hyvä asia, ja kaikilla pitää olla samat säännöt”, Katainen sanoo.
Katainen uskoo, että direktiivin päivitykseen saadaan parlamentin kanta vielä tällä lainsäädäntökaudella, ennen kesän eurovaaleja. Asia ei herätä parlamentissa samanlaisia suuria intohimoja kuin esimerkiksi luonnon ennallistamisasetus.
”Arvioisin, että valmista tulee aikaisintaan maaliskuussa.”
Suomella ja Ruotsilla on vanhastaan poikkeus
Euroopan komission ehdotusten tavoite on lisätä liikenteen tehokkuutta ja turvallisuutta. Komissio haluaa myös vähentää liikenteen päästöjä.
Fakta
Mitat ja massat
Euroopan komissio julkisti heinäkuussa nipun ehdotuksia liikenteen tehokkuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi sekä päästöjen vähentämiseksi.
Komissio haluaa päivittää mitta- ja massadirektiiviä.
Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin rajan yli voidaan ajaa 4,4 metriä korkeilla yhdistelmillä, mutta komission ehdotus rajaisi korkeuden tasan neljään metriin.
Tämä vaikeuttaisi rajan ylittäviä kuljetuksia.
Euroopan parlamentti ja EU:n jäsenmaiden neuvosto muodostavat parhaillaan direktiivin päivitykseen kantojaan.
Katainen sanoo ymmärtävänsä komission ajattelua tietyiltä osin.
”Siinä on ihan hyvä ajatus siitä, että kun kontit ja vaunut ovat mahdollisimman yhteensopivia, niitä voidaan siirtää rekasta toiseen tai rekasta laivaan vähän niin kuin palapelin palasia.”
Hän ei kuitenkaan ymmärrä, miksi Suomen ja Ruotsin välinen liikenne ei voisi jatkua entisellään.
Suomi ja Ruotsi ovat aikanaan osana EU-jäsenyysneuvotteluja sopineet oikeudesta käyttää kansallisesti muuta Eurooppaa suurempaa kuljetuskalustoa.
Saatua poikkeuslupaa on sovellettu myös Suomen ja Ruotsin väliseen kansainväliseen liikenteeseen.
Katainen sanoo, että jättirekat ovat pienempiä yhdistelmiä kustannustehokkaampi ja ympäristöystävällisempi kuljetusmuoto.
”Lisäksi meillä on yleiseurooppalainen kuljettajapula. Jos meillä olisi pienempiä rekkoja, tarvittaisiin lisää kuljettajia. Se ei pelitä. Ei missään päin Eurooppaa.”
Direktiivin päivitys ei ole vaikuttamassa Suomen sisäiseen jättirekkaliikenteeseen.
Aktiivista vaikuttamistyötä
Katainen sanoo, että suomalainen kuljetusala on ollut lakihankkeen käsittelyssä mukana valvomassa etujaan. Myös liikenneministeriön virkamiehet ja suomalaiset ja ruotsalaiset mepit ovat olleet asiassa aktiivisia.
”On ollut mukava tehdä pohjoismaista yhteistyötä yli puoluerajojen.”
Kataisen mielestä olisi kuljetusyrittäjille täysin kohtuutonta, että he joutuisivat vaihtamaan kalustoaan pienempiin rekkoihin.
Hänen mielestään mitta- ja massadirektiivin päivitys on hyvä esimerkki EU-lainsäädännöstä, jossa näennäisen pienillä asioilla voi olla kohtuuttoman suuri vaikutus yksittäiseen jäsenmaahan tai toimialaan.