Itse itseänhän ne britit rankaisevat. He sanoivat, että haluavat ulos ECJ:stä ja tullialueesta. Lopputulos sitten on, että tavara ei enää liiku. Aivan 100%:sesti saavat mitä haluvat. Jotain ulinaa tulee, että ei me haluta tullirajaa, mutta halutaan se.
Brexitin kannattajat Iso-Britanniassa tulivat luvanneeksi kaikkea mahdotonta kansanäänestyskampanjoissaan.
Isoimmat lupaukset taisivat olla siinä, että jatkossa työvoiman vapaa liikkuvuus loppuu Iso-Britanniaan, ei tarvi jatkossa ottaa mitään lakeja Brysselistä ja EU-tuomioistuimen toimivaltaa hyväksyä ja maksut EU:lle loppuvat. Lisäksi lupasivat että tavaroiden vapaa liikkuvuus säilyy EU:n suuntaan ja maa pysyy sisämarkkinoilla.
Käytännössä nuo ovat toisensa pois sulkevia asioita kun EU:n perusperiaate on työvoiman, pääoman ja tavaroiden vapaa liikkuvuus. Niiden toteutumiseksi pitää hyväksyä ne EU-lait ja EU-tuomioistuimen toimivalta tulkitsemaan riitatilanteet ja lakien soveltaminen.
Ilmeisesti Iso-Britannia haluaisi nyt että tavaroiden vapaa liikkuvuus säilyisi, mutta maksut EU:lle loppuisivat ja Britannia saisi säätää omat lait eikä tarvisi välittää EU-tuomioistuimesta ja vapaa liikkuvuus loppuisi.
Mikäli tuollaiseen suostuttaisiin, niin se olisi kyllä koko EU:n loppu kun en ymmärrä miksi kukaan maa pysyisi sen jälkeen EU:n jäsenenä kun kaikki edut saisi ilman antamatta mitään vastineeksi eroamalla EU:sta.
Pohjois-Irlannin kysymys on sitten oma lukunsa kun mitään fyysistä rajaa siihen sen ja Irlannin rajalle ei saisi pystyttää eikä alkaa periä tulleja ja alveja siinä rajalla eikä toisaalta Iso-Britannian ja Pohjois-Irlannin välille saa muodostua myöskään mitään tuollaista rajaa. Minä en osaa kuvitella miten tuollainen voisi onnistua kun Iso-Britannia lähtee pois EU:n sisämarkkinoilta. Joko se raja tulee siihen Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin tai sitten Pohjois-Irlannin ja muun Iso-Britannian väliin.
Karvasta kalkkia brexit tulee olemaan Iso-Britannian väestön enemmistölle. Puolet suunnilleen kannatti brexittiä ja puolet taas ei. Niistä eroa kannattaneista puolet kannatti jotain Norjan tyyppistä mallia jossa vapaa liikkuvuus olisi säilynyt ja maa sisämarkkinoilla ja puolet taas kovaa brexittiä. Lopputulos tulee olemaan että kolme neljästä britistä ei kannata sitä brexit mallia johon loppulta päädytään.
Minun mielestäni Iso-Britannian tavoitteet ja vaatimukset brexit neuvotteluissa ovat sellaisia ettei asiassa ole mitään neuvoteltavaa. Ainoa neuvoteltava asia taitaa olla olla siinä siirretäänkö brexit päivää esimerkiksi vuodella eteenpäin ensi keväästä. Tosin se vain pitkittää sitä epävarmuuden aikaa.