No ihan vakiohan toi nykypäivän kodeissa on ettei NATtia käytetä.
NATia joudutaan nimenomaan käyttään, jos nettin halutaan laitteet.
Se on ihan välttämättömyys , koska kotiyhteyksissä ei yleensä saa 5 julkista IPtä enempää (IPV4), osassa saa vain yhden IPn, ja sekään ei kaikissa julkinen. Eli teknisesti ollaan pakotettu käyttää NATita (yksi julkinen, monta privaattia).
Vaikka IP osoitteita saisi operaattorilta rajattomasti, jokaiseen oman, niin kotilaitteilla sen kotiverkon rakentaminen toisi vähän haasteita.
Kotikäyttäjälle reittimen palomuurin säätäminen on haasteellista, ja jos lähtee NATia poistaan, niin pitää olla tavallista enemmän kykyä sen palomuurinkanssa, etei edes vahinkossa kotiverkkoa avoimena nettiin laita. Ja monessa kotireittimessä palomuurit on aika köykäsiä, joten NAT jo sekin takia tarpeen.
Itselläkin Elisan netti himassa ja laitteta keskimäärin wifissä kiinni 6kpl ja siihen vielä piuhalla pelikone joka on melkein kokoajan päällä viemässä yhden IP osoitteen.
Tässä nyt joku juju , sekaannus tai sitten osa laitteista on vain IPv6 lla, se tosin ei tänäpäivänä noin yleistän riitä nettiin liitettäville laitteilla.
mutta tässä aikasemmmassa tapauksessa ei varmankaan ollut kuudest samanaikasesta käyttäjästä kyse, pelkästään laitteista.
Nettiin kerrotun perusteella , jos yhteys NATtaamaton, niin syy voi olla IP osoitteiden puuttumiseen.
Laitteiden määrä ei selvinnyt ja mahdollisesti käyttäjä ei varma montako laitetta on. Ja ei niiden tarvi juuri samalla sekunilla siirtää dataa, vaan kyse siitä että kaikki vapaat IP varattu, jolloin ei ole antaa uutta. Vielä huomioida se että asetuksista, laitteen toiminnasta riippuen yksittäinen laite on voinut varata useamman IPn.
No en nyt ihan vakiosta puhuisi. Itse en esim. tunne ketään, jolla ei olisi sitä (langatonta) reititintä välissä NATtaamassa.
Totta,
NATittomat kotiverkkot liki järjestäin vahinkoja,.
Ei nyt tule mieleen miksi joku tietoisesti tekisi NATitoman kotiverkon.