Väliraporttia/pohdintaa.
Muutettiin tuossa viime vuoden kesä-heinäkuussa tällaiseen n. 190 neliöiseen paritalon puolikkaaseen, jossa on suora sähkölämmitys (kivilattiassa vastukset). Talo kokonaan Siporexiä, rinteessä, koneellinen poisto, kaksi aikuista ja kaksi vaippaikäistä lasta. Edellisen omistajan koko vuoden kulutus vuodelle 2021 oli ollut huimat 30 MWh. Tähän muutettuamme asennutin ensi töikseni kaksi ilmalämpöpumppua (Panasonic HZ25XKE). Lisäksi tiivistin ulko-ovet ja vaihdoin terassin oven kokonaan uuteen koska vanhasta kirjaimellisesti paistoi karmin ja ovilehden välistä päivä läpi. Kämpässä on massiivinen varaava takka, mutta en pahemmin jaksanut polttaa sitä koska tuntui, että mätetyn puun määrä suhteessa tuotettuun lämpöön ja vaivaan ei vaan ollut sen arvoista. Lasten makuuhuoneissa pidin pieniä 500W pattereita kylmpimpinä pakkasöinä päällä ja kylppärin lattialämmitys on päällä koko ajan (mittaavan termarin mukaan tammikuussa siihen meni 170 kWh, kesäkuussa 77 kWh). Kellaritilaa on yhteensä melkein 35 neliötä ja koska siellä on myös harrastustilaa ja herkempää säilöttävää, pidin sielläkin lämmöt n. 18 asteessa läpi talven. Kellarin lattiassa vastusta yhteensä varmaan parin tuhannen watin edestä.
Nyt ensimmäisen asumisvuoden aikana (heinäkuusta heinäkuuhun) näiden toimien ansiosta vuosikulutus on pudonnut noin 17 MWh:n. Aiemmasta yli 4 MWh huippukuukaudesta (tammikuu) leikkautui aika tasan puolet pois ja nyt kovin kokonaiskulutus oli helmikuussa karvan yli 2 MWh. Olen jo tähän erittäin tyytyväinen ja tiedostan, että ILPit olivat varmasti aikalailla ne kustannustehokkain juttu mitä tähän pystyi tekemään ja ns. baby gainsit on nyt saavutettu. Tästä eteenpäin pitää aika tarkasti miettiä jatko- ja lisätoimien takaisinmaksuaikoja, koska varsinkaan tyyriimmät ratkaisut eivät hyvin todennäköisesti tulisi maksamaan itseään ikinä takaisin, minkä takia olen rajannut kokonaisvaltaisemmat MLP/VILP-rempat pois, varsinkin nykyisillä työn hinnoilla.
Jotain rajatumpaa ja mahdollisimman kustannustehokasta lämmitysremppaa olisi kuitenkin tässä pikkuhiljaa työstää. Eniten nyppii käyttöveden teko suorasähköllä ja siihen uppoaakin lähes yhtä paljon, jos ei vuositasolla jopa enemmänkin sähköä kuin lämmitykseen (!). Siksi olisi kiva saada joku lämpöpumppu jeesaamaan käyttöveden tekoon. Bonuksena jos tuosta kolmannesta pumpusta riittäisi lämmintä vettä sen verran, että saisi puhallinkonvektorilla vielä kellariakin lämmitettyä, niin saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Itseasiassa kolmaskin kärpänen olisi tyrkyllä, nimittäin ihan vieressä olisi sitten kodinhoitohuone ja kylppäri, jotka tullaan myös lähivuosina remppaamaan ja lattiat joudutaan joka tapauksessa repimään auki, joten samalla voisi sujauttaa sinne kiertovesiputket. Uskoisin, että varsinkin jos kaikki kolme saisi toteutettua, kokonaiskulutuksesta voisi hyvinkin saada tiristettyä aika reippaastikin pois, koska nuo ovat ne isoimmat jäljellä olevat syöpöt. Täysin abstraktina ja hatusta temattuna tavoitteena olisi päästä tuonne n. 12 MWh tienoille.
Käytännön tasolla vaihtoehtoja on aikalailla kaksi: joku pienehkö PILP tai pieni (halpis) monoblock-VILP. Saatavuus näille Suomessa on valitettavan heikkoa ja kevyimmätkin ratkaisut merkkivalmistajilta maksavat useita tuhansia euroja. PILPeistä käytännössä ainoa järkevän hintainen vaihtoehto olisi
Multiheater Eco ja VILPeistä pitäisi varmaan katsella noita (myönnettäköön, että äärimmäisen epäilyttäviltä vaikuttavia)
Ultimatemarketin monoblokkeja. Ajatuksena oli pitää nykyinen 300 L jäspi LVV vuodelta 2007 ajossa ja käyttää sitä sitten lopulliseen lämmitykseen tai ainakin ajoittaiseen legionella-kärtsäykseen. Eli oli ratkaisu kumpi tahansa, niin jonkin sortin puskurivaraaja pitäisi olla, ainakin jos ajatuksena oli työntää tuota lämpöä käyttöveden lisäksi myös lämmitykseen. Noin muuten ajatuksena oli tehdä mahdollisimman paljon itse ja sitten ottaa tuntitaksalla putkari, sen sijaan että maksaa firmojen poskettomia avaimet käteen -hintoja.
Näistä kahdesta PILP vetoaa ajatuksen tasolla ehkä hieman enemmän, koska onhan sen nyt vähän hassua ensin tyyriisti lämmittää ilmaa ja sen jälkeen ajaa se vaan piipusta pihalle. Se toimisi kivasti koko ajan taustalla ja toteutus olisi kohtuullisen yksinkertainen: katolle huipparia ennen ns. perhosventtiili (eli voisi edelleen käyttää huipparia liesituulettimena) ja sitten kellarin toisesta poistoventtiilistä muutettaisiinkin koko systeemin imuventtiili, josta jäteilma ajetaan PILPiin ja sitten vasta pihalle kun on löysät lämmöt otettu talteen. Tässä olisi ongelmana se, että epäilyttää tuon Multiheaterin imutehon riittävyys ja lämmityskapasiteetti muutenkin. Säätöjä vehkeessä ei myöskään juuri ole. VILPin etu olisi hieman parempi säädettävyys ja reippaasti enemmän tehoa, uhkana taas tuollaisen monoblock systeemin talvikäyttö (vesi kiertää ulkona, eli periaatteessa on jäätysmisvaara ym.) ja SCOP.
Muttajoo, tämä on tosiaan vielä tällaista yleistä pähkäilyä, muitakin ajatuksia otan mielelläni vastaan!
Heitän tähän loppuun vielä pohjakuvan tuosta "erikoisoperaatioalueesta" niin hahmottuu vähän paremmin. Nuo ylemmät "VAR" - huoneet ovat siis lähes kokonaan maan alla ja kylppäri puoli kerrosta ylempänä.