Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

4G:hen voidaan mennä mutta voit kuvitella että 4G mastossa sitten nopeus on se 5Mbps per käyttäjä sopimuksen alarajan mukaan. Jaat yhteyden koko taajaman kesken, sen tuhannen käyttäjän. Kaikkihan tietää että edes 1Gbps yhteys ei riitä tuhannelle oikein kun Netflixiä tykätään katsoa, tietenkin 4K:na vaan. Nautitaan 100mbps aamulla ja 1-2Mbps illala nopeudesta. Niin kauan kun nopeudet kohtuulisia eihän tossa mitään vikaa ole :)
TÄMÄ.

Itse investoin 200e antenneihin ja modeemiin 4G varten kun tänne mettään sai vain 8M ADSL.

No homma pelitti aika hyvin jonkun vuoden. Nopeudet oli ~40/40M mikä oli paremmin kuin mitä odotin.

Nyttenpä on alkanut käymään niin että tuo tukiasema ruuhkautuu iltaisin niin sieltä saa pahimmillaan vain alle 10M.

Eihän tuossa ole järkeä. Jos tuosta 4G:stä meinataan tehdä defacto niin sitten niissä tukiasemissa pitäs olla tarpeeksi kapasiteettia.

Tuo tukiasema sijaitsee kylän keskustassa (kunnassa asuu 15k ihmistä).

No vaihdoin taajuuden 800Mhz ja ottaa nyt yhteyttä toiseen tukiasemaan.. max nopeus huonompi (jotain 25M), mutta eipä sentään putoa alle 10M.

Kuulemma olis vielä yksi tukari toisessa suunnassa mitä voisin kokeilla. En viitti nyt lumen aikaa kiipeillä katolle säätelee noita antenneita.. keväällä voi kokeilla vielä sen.

Eniveis olis voinut vaikka 2000e laittaa valokuituun, jos sellaisen tänne tuohon hintaan olisi saanut..
 
No homma pelitti aika hyvin jonkun vuoden. Nopeudet oli ~40/40M mikä oli paremmin kuin mitä odotin.

Itsellä oli edellisessä kämpässä vaihtoehtona joko ailahteleva max. 10/0.5 Mbps adsl tai 4G.
4G toimi ensimmäisen kaksi vuotta kuin unelma, koko ajan sai hyvää vauhtia, jotain 65/35 Mbps ja elämä hymyili. Sitten sata ja viiskymmentä muutakin ihmistä siitä kulmilta otti neljägeen ja alkoi katsomaan netflixiä sitä kautta, ja kas kun nopeudet romahti jonneki 5-10 megan tienoolle ja striimien pätkintä alkoi.

Oli pakko vaihtaa takaisin huomattavasti kalliimpaan adsl:ään koska tuosta 4G:stä tuli itselleni käytännössä käyttökelvoton, se ailahteleva adsl oli kuitenkin huomattavasti vakaampi kuin katkova 4G vaikka uploadissa olikin hitaampi huonojen linjojen takia.

4G:n tilanteessa myös radiotien kapasiteetti alkaa tulla jossain vaiheessa vastaan, vaikka tukiasemalla kapasiteettia olisikin. Sinne taajuuskaistoille ei mahdu kuin tietyn verran dataa kerralla liikkeelle ja se kapasiteetti jaetaan käyttäjien kesken.
 
Joo se on hienoa kun vetää speedtestin missä 5/40? mikä mättää ? :) 4G yleistyi.. jipii!

Toi toinen tukiasema on paljon syrjemmässä.. toivotaan että siitä irtois vauhtia taas.
 
Nettioperaattorit panostavat 4G yhteyksiin, mutta yksittäisille tukiasemille ei tahdota saada riittävästi jaettavaa kaistaa. Tilanne on ollut sama jo 3G ajoista asti. Yleistän ongelmaa nyt hieman, mutta on siinä totta toinen puoli.
Tuttava asuu rivitalossa lähellä opiskelija-asuntoja. Netti mateli ja kun koitti koulujen loma-aika - toimi netti tosi hyvin. Nykyään ongelmaa ei enää juuri ole, kun opiskelija-asuntoihin laitettiin valokuitunetti, joka sisältyy vuokraan. Tietääkseni suurin osa opiskelijoista siirtyi käyttämään ilmaista kuituyhteyttä.
 
Jonkinlaista lakimuutosta ollaan suunnittelemassa laajakaistatuen suhteen
Eniten tässä tapauksessa jaksaa ihmetyttää, että miten operaattoreilla ei ole tietoa vedetyistä kaapeleista. Luulisi, että mahdolliset kaapelit olisi selvitetty jo aikoja sitten. Ilmeisesti operaattoreilla on kuitenkin samat tiedot kuin Johtotiedolla?
Tuosta Vilkakaisen tapauksesta vielä sen verran, että mihin käyttöön ne oli alunperin mahdollisesti vedetty? :confused:
Viljakaisen kirjoitus on herättänyt myös joukon jatkokysymyksiä. Monia on kiinnostanut esimerkiksi se, minkä operaattoreiden kaapelit Viljakainen maasta kaivoi ylös?

”Soneran kaverit sen kaivoivat. En minä itse lähde toisten kaapeleita kaivelemaan.”

Mitä kaapeleita nämä tarkalleen ottaen olivat?

”Uskon, että ne olivat DNA:n ja Mikkelin Puhelimen vanhoja kaapeleita, joita ei oltu tarkoitettu tietoliikennekäyttöön.”

"Tilasin yhteyden Telia Soneran yritysmyynnistä. Ei siinä ollut mitään erikoista.”

Miten operaattorit selittivät Viljakaiselle sen, etteivät itsekään tiedä, missä kaapelinsa menevät?

”Ne perustelivat asiaa kertomalla, että maahan on kaivettu oman aikansa tekniikka ja työn takana ovat olleet eri liiketoimintayksiköt kuin nykyään noita töitä tekevät. (linkki)”
 
Liian lähellä tukiasemaa.
4km

Aiemmassa viestissäni selvitin jo tilanteen. Eli alkuun toimi nopeasti, mutta taisi 4G yleistyä vuoden sisällä sen verran että download nopeudet putoavat pahimmillaan tuonne 5M ruuhka-aikaan. Tuohon tukiasemaan siis. Nyt on toinen käytössä missä hitaammat maksimit, mutta nopeus ei putoa niin pahasti.
 
Tuntuu siltä myös jos uutta taloo rakentaa uudelle asuntoalueelle niin ei silloinkaan voi olla varma että saako kuitua. Erikoista toimintaa isp:ltä.
 
Tuntuu siltä myös jos uutta taloo rakentaa uudelle asuntoalueelle niin ei silloinkaan voi olla varma että saako kuitua. Erikoista toimintaa isp:ltä.

Pienemmillä paikallisilla operaattoreilla tuntuu olevan suuremmat intressit kuiduttaa pientaloalueita kuin noilla kolmella suurella. Ainakin täällä meidän nurkilla tuntuu Lounea olevan koko ajan rakentamassa kuitua milloin missäkin sähköverkon kuoppauksen yhteydessä tai uudelle pientalokorttelille, kun taas kolme suurta loistavat poissaolollaan.

Mikäli asuu alueella, jossa ei kiinnostunutta paikallisoperaattoria ole, niin saattaa kuitukin jäädä saamatta vaikka taloja nousisi kymmeniä pienelle alueelle ja kuidut voisi vetää samalla sähköjen kanssa valmiiksi tonteille/taloihin pienillä kustannuksilla.
 
Pienemmillä paikallisilla operaattoreilla tuntuu olevan suuremmat intressit kuiduttaa pientaloalueita kuin noilla kolmella suurella. Ainakin täällä meidän nurkilla tuntuu Lounea olevan koko ajan rakentamassa kuitua milloin missäkin sähköverkon kuoppauksen yhteydessä tai uudelle pientalokorttelille, kun taas kolme suurta loistavat poissaolollaan.

Lounean ainut keino saada asiakkaita on rakentaa sinne kuitua. Ei kolmen suuren tarvi tuohon ruveta, koska heillä on jo langattomat liittymät joita tarjota.
 
Ei kolmen suuren tarvi tuohon ruveta, koska heillä on jo langattomat liittymät joita tarjota.

Mä vielä jotenkin ymmärrän sen logiikan myydä niitä langattomia ns. vanhoille alueille, joissa jouduttais päivittämään olemassa olevaa tekniikkaa, aukomaan katuja tekemään muitakin sirkustemppuja jotta kuituja voitais tarjota, koska se on operaattorille halpaa, mutta uusien asuinalueiden jättäminen kuiduttamatta on vaan ihan täysin järjetöntä tulevaisuuden kannalta. Siellä on joka tapauksessa kadunposket auki kun sähköt ja vedet vedetään alueelle, siinä se kuitukin menis samalla minimaalisilla kustannuksilla samaan syssyyn ja sen jälkeen saisit parhaimmillaan paikallisen monopolin kiinteän yhteyden tarjoamiseen. Tämä siis olettamalla, että jonkinlainen operaattorin keskus/runkoyhteys on järkevästi saatavilla, kuten useimmiten on koska yhdyskuntarakenteen tiivistäminen kaavoituksellisin keinoin.

Vaikka moni vielä tälläkin hetkellä niillä 4G-murkuloilla surffaileekin, niin alkaa se karu todellisuus ihmisille niistä pikkuhiljaa paljastua. Siinä vaiheessa kun perheessä on parikin vekaraa juutupettamassa ja spotifyttämässä ja vaimo katsomassa netflixiä samalla kun isä yrittää katsoa formulakisaa livenä netistä niin 4G:n rajallisuus alkaa tulemaan vastaan. Netin tarve tulee suurenemaan tulevaisuudessa joka tapauksessa, ja kiinteistöön tulevan kiinteän yhteyden kysyntä kasvamaan, niin ne kannattaisi rakentaa valmiiksi samalla kun asuinalueelle talot nousee. Jokaiseen periferian torppan ei kannata kuitua rakentaa, mutta jos nyt taajama-alueista puhutaan niin kuitujen jättäminen tekemättä on puhdasta idiotismia.

Edit: Tosin aina ei saatavuuskaan takaa sitä, että ihmiset ottaa sen kuidun. Meidänkin korttelissa monet taitaa käytellä 4G:tä, minkä takia iltapäivisin ja iltaisin nopeudet siellä onkin jopa päätähuimaavalla 3-4 Mbps tasolla. Syyksi veikkaan sitä 1700 euron liittymismaksua, mutta luulen itse sen saavani pois jos tuon talon joskus myyn.
 
Tulipa tarkastettua saanti kotitalolle, missä porukat vielä asuvat. Anvia on ainut, joka tarjoaa johtoja pitkin saatavaa liittymää. Siitäkin tasan yksi nopeus 5/1. Lähetysnopeuden selvittämiseksikin jouduin lataamaan jonkin palvelukuvaus-pdfn. Vaihteluvälitkin ovat ihan kohtuulliset, DL 3-6/UP 0,4-1. Hinta 24kk määräaikaisella 30e/kk, ilman 41e/kk. Jatkakoot ruuhkaisella 4G liittymällä vielä vuoden noilla samoilla nopeuksilla, sen jälkeen saa vaihtaa takaisin 3G liittymään, joka on itsellä puhelimen kautta nopeampi kuin tuo.

Saa olla kiitollinen, että asuu opiskelijapaikkakunnalla ja vuokraan kuuluu 100/100 yhteys.
 
Operaattorin kannalta tässä koko kuituhommassa on parikin sellaista keskeistä tekijää.

Ensimmäinen on se että viestintaviraston taajuusluvissa jotka operaattorit on ostaneet on määritelty verkoille peittoastevaatimus. Tästä syystä niitä tukiasemia on pakko rakentaa se tietty määrä vaikka se ei olisikaan taloudellisesti kannattavaa. Kuitenkin operaattorin kannalta olisi hyvä että tukiasemien käyttöaste pysyisi korkeana (ts. alueella olisi maksavia asiakkaita) ja kaikenlaiset kiinteän verkon liittymät kilpailevat yrityksen omien tuotteiden kanssa keskenään. Eli suoraan sanoen kiinteän liittymän hommanneet ovat todennäköisesti suoraan pois mahdollisista mobiililaajakaistan asiakkaista.


Toisaalta taas operaattorit joilla ei ole riittävää verkkoinfraa alueella kiinteiden kuluttajaliittymien tarjontaan mutta jotka tarjoavat mobiililaajakaistoja taas kauppaavat kyseisiä härpäkkeitä kiivaasti alueille joissa kilpailija tarjoaa kiinteistä laajakaistoja koska se on heidän ainoa järkevä keino kilpailla noilla alueilla. Kilpailevien asiakas kuituverkkojen rakentaminen kuluttajille ei vain ole yleensä kannattavaa mitenkään päin koska kustannukset ovat yleensä korkeat. Samoin jos vuokrattaisiin se taloon menevä kuitu toiselta operaattorilta niin hommasta tulisi taas sen verran kallista että kuluttaja todennäköisesti ottaisi sen halvemman, kaapelin omistajan tarjoaman liittymän.


Mitä taas tulee kaupunkien keskusta/lähialueisiin niin mikäli nopea kiinteä liittymä on mahdollista tarjota jollain vaihtoehtoisella jo olemassa olevalla tavalla (VDSL, kaapelimodeemi) niin yleensä siellä ei hevillä aleta kuiduttamaan pientaloja koska tämä jättäisi operaattorin jo olemassa olevan infran turhaksi ja kaksi tekniikkaa taas kilpailisi keskenään. kuitenkin taajama alueella kaapelointityöt maahan ovat todellakin kalliita suorittaa johtuen raskaasta lupahärdellistä ja muista kuluista. Maalla taas yleensä se on helpompaa pl. haastavat, kivikkoiset maastot tai muut. Siellä kun yleensä voidaan auraamalla se kaapeli vetää niin se on keskustojen työhön verrattuna melko edullista ja nopeaa.


Harva tavan käyttäjä kuitenkaan tarvitsee mitään gigaisia nettejä ja vielä harvempi on valmiita maksamaan niistä jopa yli 100EUR kuukaudessa.



Edit: Yksi ratkaisukeino tähän ongelmaan voisi olla että kiinteistötekniikan rakentamisen/uusimisen yhteydessä esim kaupunki tms. taho vetäisi aina kaikkiin alueen taloihin kuidun ja vuokraisi sitä esim jollain laissa säädetyllä hinnalla halukkaille operaattoreille. Näin kaikki operaattorit asettuisivat samalle linjalle koska kukaan heistä ei omistaisi kuitua ja siten saisi hyötyä asemastaan.


Edit2: Lisäksi, huomatkaa että tämä kuidunetsijä herra oli hankkinut liittymänsä yrityspuolen myynnistä. Niillä on usein parempi saatavuus kuin kuluttajanpuolen liittymillä ja niin on kyllä sitten kuukausimaksukin. Eli ei pidä sekoittaa yritys ja kuluttaliittymiä keskenään.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa satuttiinkin mainitsemaan Helsingin osalta Pakila, jossa itsekkin asun (kehä ykkösen sisäpuolella). Ei tänne saa muuta kuin Soneralta hikistä ADSL:ää. DNA:lta ei yhtään mitään. Elisalta hidas 30/5 Mbit VDSL2CO. Jos talo olisi aivan Pakilantien vieressä, niin silloin voi 100/10 Mbit VDSL2CO onnistua. En tiedä mikä siinä on niin vaikeeta hieman laittaa dslämejä muualle ja vetää niihin kuituja.

Ennen 4G:tä meillä oli Nebulan ADSL, joka oli käytännössä 11/1,5 Mbit ja aina välillä pätki (ja se häiritsi). Siitä tosin on jo aika kauan aikaa.
 
En näkisi tuota XG-Fast mitenkään vallankumouksellisenä tekniikkana. Siinä on oikeastaan samat ongelmat mitkä noissa nykyisissäkin kiinteistö DSLAM toteutuksissa.

Isompien rakennusten (kerrostalot) tapauksessa sinne on kuitenkin tultava se kuitu rakennukseen. hyvänä puolena se että VDSL:n verrattuna ainakin luvatut nopeudet on huomattavasti korkeammat kuin nykyisillä tekniikoilla.

Pientalojen tapauksessa pitäisi melkein joka korttelissa olla oma laite. Vähän verkon rakenteesta riippuen esim jakokaapin korvaaminen aktiivilaitekaapilla sopivassa kohtaa voisi mahdollista tuon mutta kun kyseessä on aktiivilaite niin sinne pitäisi vetää myös sähköliittymä (sen kuidun lisäksi). Kaikkialla ei ole edes käytetty jakokaappeja vaan verkkoa on hyvinkin saatettu toteuttaa maanvaraisilla jatkoksilla tai jatkoskaivoilla tms. Eihän se tuollainenkaan mahdoton ole aktiivilaitekaapiksi vaihtaa mutta siitä helposti tulee kallista verrattuna siihen mitä noissa kuluttajaliittymissä on katetta saatavilla.

Lisäksi tuo arveltu matka on varmasti hyvälaatuisessa kaapelissa ja operaattorin osalta esim paperikaapelit ja nelikierre on varmasti aika myrkkyä. Joka tapauksessa ei tuo tuone mitään mullistavaa edullista tapaa tuoda nopea internet parikaapeliverkkoa pitkin ihmisille.
 
Joo, voi toimia joissain pienkerrostaloissa, mutta ei omakoti/pientaloalueella. XG-Fast on ilmeisesti vieläkin nirsompi pituuden suhteen kuin VDSL.
 
Täällä vedetään just myös sähköverkkoa maan sisään. Ovat alittaneet tiet kaivamatta niitä auki, joten eiköhän sen kuidunkin voi pujotella repimättä katua auki.
 
Täällä vedetään just myös sähköverkkoa maan sisään. Ovat alittaneet tiet kaivamatta niitä auki, joten eiköhän sen kuidunkin voi pujotella repimättä katua auki.

Olisi fiksua vetää samaanaikaan mutta yleensä se kuidunkaan tullaan perässä :)

Muuten mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan kuidusta asennuksineen?
 
Olisi fiksua vetää samaanaikaan mutta yleensä se kuidunkaan tullaan perässä :)

Muuten mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan kuidusta asennuksineen?

Tää on jotain 60/70 luvun aluetta missä ilmajohdot ilmeisesti tuli tiensä päähän. En tiedä miten helposti onnistuisi, yhden kuituvedon tuossa näin se pujotettiin putken sisään. Sähköjohdot taas on roiskittu maahan sellaisenaan.
 
Sähkönsiirron maakaapelit on rakenteeltaan paljon paksumpia ja vaativampia käsitellä kuin valokuitu maakaapelit. Tämä on suurin ero. Mitään estettä niiden rinnakkaisasennukseen ei tietääkseni ole.
 
Sähkönsiirron maakaapelit on rakenteeltaan paljon paksumpia ja vaativampia käsitellä kuin valokuitu maakaapelit. Tämä on suurin ero. Mitään estettä niiden rinnakkaisasennukseen ei tietääkseni ole.

Sitä just toive että rakennettaisiin samaanaikaan maanalle. Kuitu metrihinta on niin halpaa että kannattaa laittaa mutta ei siinä järkeä uudelleen kaivaa ojaa sitä varten.

Isot teleyritykset monopolisoineet tämän kuitutoiminnan ja ei millään pienitoimija oikein alle 50€/kk hintaan mitään nettiä pysty myymään ja sitten se että runkoyhteys pitää aina ostaa isommalta joka hinnoittelee itsensä korkealle koska monipoliasema. Eiköhän se kuluttaja 4G valitse kun maksaa 20€ vs 50€ valokuidun. Tiedän että täälä on porukkaa ketä haluaa laadukkaan kuidun ja valmis maksamaan mutta itse tiedän että se on vaikea tulla mukaan. Ainoa missä järkevästi voi tarjota on ostaa runkoyhteyden ja myydä sitä mutta sitä pitää myydä aika paljon että se maksaa edes takaisin. Äkkiä tollainen linja tuhat euroo maksaa kuukaudessa niin kyllä sielä pitää kaverit maksaa. Luvat päälle ja kaikki hommat niin ei oo halpaa.

Pieniä puhelinyhtiöitä kun joskus oli ja nyt isommat ostaneet rakentaneet hyvät puhelinkaapelit jotka eivät enään nykyajassa niin hyviä niin pitäisi uusia tulla ketkä rakentaa kuitua.
 
Elisa on tehnyt lukuisia todella röyhkeitä yrityskaappauksia; kuten Telekarelia, PPO ja viimeisimpänä Anvia yhtiöt. Nämä kaapatut pienet teleyhtiöt ovat rakentaneet kuituyhteyksiä ja muuta "infraa" alueilleen. Kaksi ensin mainittua ovat Elisan hallintaan tultua paljon huonontuneet laadultaan. Yhteyksien nopeudet ovat tippuneet ja vasteajat ovat kasvaneet. Anvian yhteydet on toistaiseksi toimineet vielä oikein hyvin. Pelkään pahoin, että Anvian yhteyksille käy vielä samoin. Sopii tietysti toivoa, että Elisa todella panostaa tietoliikenteen laatuun ja ennen kaikkea korjaa Telekarelian ja PPO:n yhteydet erinomaiseen kuntoon. Toivossa on hyvä elää.:D
 
Elisa on tehnyt lukuisia todella röyhkeitä yrityskaappauksia; kuten Telekarelia, PPO ja viimeisimpänä Anvia yhtiöt. Nämä kaapatut pienet teleyhtiöt ovat rakentaneet kuituyhteyksiä ja muuta "infraa" alueilleen. Kaksi ensin mainittua ovat Elisan hallintaan tultua paljon huonontuneet laadultaan. Yhteyksien nopeudet ovat tippuneet ja vasteajat ovat kasvaneet. Anvian yhteydet on toistaiseksi toimineet vielä oikein hyvin. Pelkään pahoin, että Anvian yhteyksille käy vielä samoin. Sopii tietysti toivoa, että Elisa todella panostaa tietoliikenteen laatuun ja ennen kaikkea korjaa Telekarelian ja PPO:n yhteydet erinomaiseen kuntoon. Toivossa on hyvä elää.:D

Näin sitä on tapahtunut monessa paikkaa. Pieniä valokuituyrityksiä on vielä mutta aika harva enään tekee kuluttajille. Varmaan yksi suurinsyy on se että kate on niin älytön pieni että mahdoton toimintaa pitää ylhäällä. Toki jos olet ainoa kuitua tarjoava ja alueella sitä ostetaan vs 4G:tä. Sanonpa että kuka valitsee kuidun 50€/kk, avaus 1-2K€ tai 4G:n joka maksaa 20€/kk ja 200€ purkin? Lisäksi tietenkin kuidussa määräaikaisuus 24kk tietenkin ettet noin voi vain lähteä siitä koska ei me yrityksenä ainakaan haluta että joudumme maksamaan se itse.
 
Ite työkseni kaivelen sähkökaapeleita maihin (Carunan kaapeleita). Ja todella vähissä on kuidut mitä samoihin ojiin laitetaan. Yleensä tulee kuituporukka sitten erikseen. Sähkökaapelin ja kuidun asennustavassa on merkittävä ero. 95% kuitukaapeista aurataan maan sisään, varsinaisesti kaivamatta. Sähkökaapeleiden suuremmasta paksuudesta johtuen, tämä asennustapa ei ole mahdollinen kuin pienjännite kaapeleissa.

Tässä videossa esimerkki tuosta auraamisesta:


Teiden alitukset on tosiaan mahdollista tehdä tunkkaamalla tai suuntaporaamalla putket sinne, jolloin tien pintaa ei tarvitse särkeä.
 
Ite työkseni kaivelen sähkökaapeleita maihin (Carunan kaapeleita). Ja todella vähissä on kuidut mitä samoihin ojiin laitetaan. Yleensä tulee kuituporukka sitten erikseen. Sähkökaapelin ja kuidun asennustavassa on merkittävä ero. 95% kuitukaapeista aurataan maan sisään, varsinaisesti kaivamatta. Sähkökaapeleiden suuremmasta paksuudesta johtuen, tämä asennustapa ei ole mahdollinen kuin pienjännite kaapeleissa.

Tässä videossa esimerkki tuosta auraamisesta:


Teiden alitukset on tosiaan mahdollista tehdä tunkkaamalla tai suuntaporaamalla putket sinne, jolloin tien pintaa ei tarvitse särkeä.


Eikö olisi fiksua vetää niin kuidut että te varmaan Carunan alihankkijana kuitenkin vedätte sähköä niin kuitu vedettäisiin samaanaikaan niin ei turhaan tarvitsisi tulla perässä. Tämä olisi minusta juuri se fiksuin tapa saada asuinalueella kuitua joka taloon omakotitaloalueella ja sitten tietenkin se runkoyhteys toinen haaste koska tietenkin se pienenä operaattorina pitää ostaa muualta tai isoimmat sitten omaa verkkoa käyttää. Tässä ei muu ongelma ole kuin se että alueella ottaa vaan oikeasti tarpeeksi käyttöön ja maksaa sen avausmaksun jne. Tolla tavalla avausmaksunkin saisi varmaan puolitettua kun kustannus jaetaan sitten sähköyhtiön kanssa sekä se että ei tartte rikkoa niitä asfaltteja :) Se just kallista.
 
Eikö olisi fiksua vetää niin kuidut että te varmaan Carunan alihankkijana kuitenkin vedätte sähköä niin kuitu vedettäisiin samaanaikaan niin ei turhaan tarvitsisi tulla perässä. Tämä olisi minusta juuri se fiksuin tapa saada asuinalueella kuitua joka taloon omakotitaloalueella ja sitten tietenkin se runkoyhteys toinen haaste koska tietenkin se pienenä operaattorina pitää ostaa muualta tai isoimmat sitten omaa verkkoa käyttää. Tässä ei muu ongelma ole kuin se että alueella ottaa vaan oikeasti tarpeeksi käyttöön ja maksaa sen avausmaksun jne. Tolla tavalla avausmaksunkin saisi varmaan puolitettua kun kustannus jaetaan sitten sähköyhtiön kanssa sekä se että ei tartte rikkoa niitä asfaltteja :) Se just kallista.

Kyllähän noita yhteiskaivuita tehdään osassa työmaita ja kyllä sillä voidaan tietenkin säästä maanrakennustöistä aiheutuvissa kuluissa. Monesti ihmisillä vain on sellainen hieman virheellinen käsitys että eihän se ole kuin vetäistä se kaapeli (kuten joissain noissa linkatuissa uutisissa. "Vanha teleäijä sano että eihän se ole kuin tunnin homma kiskasta se kaapeli") , mutta ei, siinä paljon muutakin mitä on tapahduttava ennenkuin kaapeli laskeutuu monttuun. Se ei ole se kuitukaapeli mikä on kallista vaan se työ.

Näin karkeasti kuitenkin tuollaiseen kuituverkon rakentamiseen liittyy huomattava määrä suunnittelutyötä(kuitukaapelien sijainti, verkon rakenne, jatkoksien ja kaappien paikat, aktiivilaitteiden sijoittelu yms yms). Kiinteistösuunnitelmat: varsinkin isommissa rakennuksissa pitää suunnitella mihin kuitu vedetään yms yms. Lupahärdelli: Sijoitusluvat kaapeleille ja sijoitusopimukset Näihin liittyy myös mahdolliset katupintojen korjauksista sopiminen(maanomistaja/kaupunki/ELY) sekä myöskin näihin mahdollisesti liittyvät katselmukset. Mahdolliset töiden aikaiset poikkeavat liikennejärjestelyt ja niiden suunnitelmat ja luvat.

Vasta tuon jälkeen aikaisintaan päästää varsinaisesti töihin. Lisäksi verkon tulevasta rakenteesta riippuen voidaan joutua kaapelien vedon yhteydessä tekemään maanvaraisia jatkoksia tai kaivoja sekä asentamaan jakokaappeja. nämä kun on kuitenkin tehtävä siinä vaiheessa kun kaivannot on vielä auki. Jokainen tälläinen lisää työn kustannuksia ei pelkästään materiaalin hankintahinnalla vaan sen asentaminen maksaa myös. Tästä syystä ei usein voida tyytyä pelkkiin kaapelivetoihin vaan täytyy rakentaa muutakin pelkkien kaapelien lisäksi.

Sitten kun verkko on paikallaan on tietenkin vielä kuitututkaukset, kaapelien kartoitus, mahdolliset loppukatselmukset sekä loppudokumentointi.

Eli jopa tuollaisen verkon rakentaminen myöhempää käyttöä varten tulee maksamaan paljon ja sitten kun siihe vielä lisätään ne verkon aktiivilaitteet (jotka myöskin vaativat oman suunnittelun ja dokumentoinnin) niin kyllä niitä kustannuksia tulee melkoisesti. Valitettavasti (tai osalta kuluttajan onneksi) kilpailu on ajanut kiinteiden kuluttajaliittymienkin hinnat melko mataliksi ja kaikkien kulujen jälkeen se operaattorille jäävä kate niistä ei ole suuren suuri.
 
Kyllähän noita yhteiskaivuita tehdään osassa työmaita ja kyllä sillä voidaan tietenkin säästä maanrakennustöistä aiheutuvissa kuluissa. Monesti ihmisillä vain on sellainen hieman virheellinen käsitys että eihän se ole kuin vetäistä se kaapeli (kuten joissain noissa linkatuissa uutisissa. "Vanha teleäijä sano että eihän se ole kuin tunnin homma kiskasta se kaapeli") , mutta ei, siinä paljon muutakin mitä on tapahduttava ennenkuin kaapeli laskeutuu monttuun. Se ei ole se kuitukaapeli mikä on kallista vaan se työ.

Näin karkeasti kuitenkin tuollaiseen kuituverkon rakentamiseen liittyy huomattava määrä suunnittelutyötä(kuitukaapelien sijainti, verkon rakenne, jatkoksien ja kaappien paikat, aktiivilaitteiden sijoittelu yms yms). Kiinteistösuunnitelmat: varsinkin isommissa rakennuksissa pitää suunnitella mihin kuitu vedetään yms yms. Lupahärdelli: Sijoitusluvat kaapeleille ja sijoitusopimukset Näihin liittyy myös mahdolliset katupintojen korjauksista sopiminen(maanomistaja/kaupunki/ELY) sekä myöskin näihin mahdollisesti liittyvät katselmukset. Mahdolliset töiden aikaiset poikkeavat liikennejärjestelyt ja niiden suunnitelmat ja luvat.

Vasta tuon jälkeen aikaisintaan päästää varsinaisesti töihin. Lisäksi verkon tulevasta rakenteesta riippuen voidaan joutua kaapelien vedon yhteydessä tekemään maanvaraisia jatkoksia tai kaivoja sekä asentamaan jakokaappeja. nämä kun on kuitenkin tehtävä siinä vaiheessa kun kaivannot on vielä auki. Jokainen tälläinen lisää työn kustannuksia ei pelkästään materiaalin hankintahinnalla vaan sen asentaminen maksaa myös. Tästä syystä ei usein voida tyytyä pelkkiin kaapelivetoihin vaan täytyy rakentaa muutakin pelkkien kaapelien lisäksi.

Sitten kun verkko on paikallaan on tietenkin vielä kuitututkaukset, kaapelien kartoitus, mahdolliset loppukatselmukset sekä loppudokumentointi.

Eli jopa tuollaisen verkon rakentaminen myöhempää käyttöä varten tulee maksamaan paljon ja sitten kun siihe vielä lisätään ne verkon aktiivilaitteet (jotka myöskin vaativat oman suunnittelun ja dokumentoinnin) niin kyllä niitä kustannuksia tulee melkoisesti. Valitettavasti (tai osalta kuluttajan onneksi) kilpailu on ajanut kiinteiden kuluttajaliittymienkin hinnat melko mataliksi ja kaikkien kulujen jälkeen se operaattorille jäävä kate niistä ei ole suuren suuri.

Tossa laskee tunteja pelkälle suunnitelulle jo niin mennyt jo sievoinen summa :)
 
Joo kyllähän nämä kaupungit ja niiden vanhat omakotialueet ovat tässä paitsiossa. Asun tampereen keskustasta n. 4,5 km linnuntietä ihan tässä jäähallin lähellä.

KaapeliTVn kaapeli menee kuulemma 100 m päästä, ei jatketa alueelle kun "ei ole tarpeeksi tilaajia"
Valokuitu???!!! näkis vaan, mutta kun ei
4G juu elisa antaa joskus jopa yli 20 megaa... sonera jopa 30...35 megaa, siis silloin kun ei ole kauheasti käyttäjiä.
Yleensä siis käytän ADSLää jonka elisa myynyt 20 megaisena (hyvä kun 10 megaa kättelee).

Pitää siis käyttää tuota ADSLää joka kuitenkin tarjoaa melko vakaasti sen 10 megan nopeuden. :mad:
 
Eikö olisi fiksua vetää niin kuidut että te varmaan Carunan alihankkijana kuitenkin vedätte sähköä niin kuitu vedettäisiin samaanaikaan niin ei turhaan tarvitsisi tulla perässä. Tämä olisi minusta juuri se fiksuin tapa saada asuinalueella kuitua joka taloon omakotitaloalueella ja sitten tietenkin se runkoyhteys toinen haaste koska tietenkin se pienenä operaattorina pitää ostaa muualta tai isoimmat sitten omaa verkkoa käyttää. Tässä ei muu ongelma ole kuin se että alueella ottaa vaan oikeasti tarpeeksi käyttöön ja maksaa sen avausmaksun jne. Tolla tavalla avausmaksunkin saisi varmaan puolitettua kun kustannus jaetaan sitten sähköyhtiön kanssa sekä se että ei tartte rikkoa niitä asfaltteja :) Se just kallista.
Siihen tosiaan liittyy paljon muitakin asioita kun kaapelin vetäminen. Aiemmissa viesteissä tuli jo hyviä pointteja.

Suunnitelmat ja luvat laahaa jäljessä. Kun meidän urakkaan kuuluu kj-kaapeliden, eli 20kv linjojen uusiminen, niin usein muuntajalta talon seinään jää vielä viimeinen osio ilmalinjaksi. Kuitu taas pitää tuoda kokonaan talon sisälle asti.

Kyllä paljon järkevöittämissä näissä urakoissa on. Todella halvalla yritetään tehdä ja säästää jokapaikassa. Suunnittelussa ja rakentamisessa ja muussakin materiaaliissa. Muuntajat esimerkiksi tuodaan Turkista.

Itsestäni järkevä idea voisi olla ulkoistaa suunnittelu kokonaan jonnekin firmaan joka on paneutunut molempiin asioihin ja osaisi suunnitella ja sopia asioita maanomistajien kanssa järkevästi. Samalla urakoitsija voisi saada vähän suuremman korvauksen ja kaikki kaapelit, jakokaapit, muuntajakopit, kuitukaivot ja kuitukeskukset saataisiin perustettua samalla mylläyksellä.

Nykytilanne suunnittelun osalta on se että joku insinööri toimistolla piirtelee viivoja karttoihin ja todellisesta suunnittelusta ja lupien kyselystä puolet työnnenään urakoitsijalle. Viime viikolla vasta tapaus kun maanomistaja tulee kyselemään että mitäs täälä kaivellaan, kun hänelle ei ole informoitu asiasta mitään.
 
Siihen tosiaan liittyy paljon muitakin asioita kun kaapelin vetäminen. Aiemmissa viesteissä tuli jo hyviä pointteja.

Suunnitelmat ja luvat laahaa jäljessä. Kun meidän urakkaan kuuluu kj-kaapeliden, eli 20kv linjojen uusiminen, niin usein muuntajalta talon seinään jää vielä viimeinen osio ilmalinjaksi. Kuitu taas pitää tuoda kokonaan talon sisälle asti.

Kyllä paljon järkevöittämissä näissä urakoissa on. Todella halvalla yritetään tehdä ja säästää jokapaikassa. Suunnittelussa ja rakentamisessa ja muussakin materiaaliissa. Muuntajat esimerkiksi tuodaan Turkista.

Itsestäni järkevä idea voisi olla ulkoistaa suunnittelu kokonaan jonnekin firmaan joka on paneutunut molempiin asioihin ja osaisi suunnitella ja sopia asioita maanomistajien kanssa järkevästi. Samalla urakoitsija voisi saada vähän suuremman korvauksen ja kaikki kaapelit, jakokaapit, muuntajakopit, kuitukaivot ja kuitukeskukset saataisiin perustettua samalla mylläyksellä.

Nykytilanne suunnittelun osalta on se että joku insinööri toimistolla piirtelee viivoja karttoihin ja todellisesta suunnittelusta ja lupien kyselystä puolet työnnenään urakoitsijalle. Viime viikolla vasta tapaus kun maanomistaja tulee kyselemään että mitäs täälä kaivellaan, kun hänelle ei ole informoitu asiasta mitään.

Kyllä tietoverkkopuolella nykyisin yleensä luvitus ja sopimusasiat tekee joku urakoitsijan suunnittelija jotka tekevät siis yleensä noita ihan työkseen ja operaattorien lakimiehet ovat yleensä tehneet valmiit yleiset sopimuspohjat käytettäviksi. Samoin ELYn ja kaupunkien hakemukset on aika pitkälti valmiita kaavakkeita ohjeistuksineen. Eli nuo julkiset luvat ovat lähinnä sitä pakollista hakemuksien ja selvityksien tekemistä eli peruskauraa joka ei sinäänsä ole vaikeaa mutta vie aikaa samoin kuin hakemusten käsittely siellä toisessa päässä.

Se yksityinen maanomistaja taas yleensä on se ongelmallisempi puoli. Mitä erinäisimmistä syistä ei haluta antaa lupaa kaapelin sijoittamiselle tai sitten siitä halutaan järjettömiä korvauksia tai ollaan muuten vain hankalia kun siihen on mahdollisuus. Ja jos kaapelin reitin varrelle sattuu useiden maanomistajien maita niin niitä ärkyröitä voi olla sitten useampia. Sähkölinjoille ja niiden infralle on kuitenkin laissa määritelty paremmat vapaudet yhtiöille sijoittamiselle kuin televerkoille. Sama juttu kiinteistönomistajien kanssa joskus.

Käytännössä monet operaattorit ovat ulkoistaneet suunnittelunsa ainakin osittain(esim. raakasuunnittelun voi tehdän operaattori ja kaiken muun urakoitsija) tai projektit kilpailutetaan könttäjä joka sisältää suunnittelun, luvituksen, toteutuksen, dokumentoinnin yms. eli urakoitsija hoitaa operaattorin yleisesti määrittämin periaattein koko projektin alusta loppuun.
 

Näinhän sen pitäisi olla mutta käytännönasiat itse työssä ja kuokan varressa ovat paljastaneet karun todellisuuden. Ehkä telepuolella asiat on sitten paremmin hanskassa kun sähkön parissa, en osaa sanoa, molempia kaapeleita olen asentanut ja samanlaisiin ongelmiin törmännyt. Kuitujen kanssa kylläkin vähemmän, koska sijoituspaikka on useimmiten tien sisäluiska, joka kuuluu ely-alueeseen, ja sieltä saa luvat yksinkertaisesti kymmenien kilometrien matkalle. Sähkökaapeleiden kanssa ei ole ihan näin yksinkertaista.
 
Tuttavavani asuu Etelä-Pohjanmaalla eräällä pienellä kylällä; paikassa, jossa kännykät eivät kuulu kuin tehokkaalla ulkoantennilla. Käytössä heillä on pöytämallinen GSM-puhelin, joka on liitetty ulkoantenniin. Nettiyhteys tulee erikoisjärjestelyin niin ikään ulkoantennilla. Jo kauan sitten lankapuhelimen ilmalinjat ja pylväät on poistettu.
Sähkönsiirron ilmalinjat on sentään vielä olemassa. Menee vielä määräämättömän ajan ennen kuin ne korvataan maakaapeloinnilla. En tiedä; olisiko valtion mahdollista velvoittaa sähköyhtiötä yhdessä Soneran , DNA:n tai Elisan kanssa rakentamaan kuituyhteys alueen asukkaille?
 
Tässä ihan reaalimaailman esimerkki millainen tilanne nykyään on:

Pieksämäellä Soneralla on keskustassa kuidutettuja kiinteistöjä jokunen ihan ydinkeskustan alueella, eikä heillä ole minkäänmaailman aikomustakaan laajentaa saatavuutta koska NYKYINEN TILANNE täyttää NYKYLAIN VAATIMUKSET!

MPY rakentaa Pieksämäen keskustan ja Naarajärven alueelle kuituverkon vuoden 2019 loppuun mennessä, joten toivoa on.

Linkki aiheeseen: https://www.mpy.fi/ajankohtaista/2016-08/mpy-palvelut-toteuttaa-pieksamaen-keskustan-ja-naarajarven
 
Meillä menee Soneran kuitu kadulla, mutta Sonera ei myy meille sitä kun ei heidän "aluettaan". Elisalta saisi huokeaan 12200€ hintaan valokuidun... Siis Tampereella 70-luvun omakotitalo. Kaiken lisäksi oli tässä meidän tontilla vedetty sähköt maahan jokunen vuosi sitten, ei kuitua tietenkään. Että on perseestä. Onko tuo aluejako jotenkin laillista? Siis tuolla perusteella Elisa on ainoa toimija ja hinta sen mukainen. Tässä meidän aluella menee kyllä heidän kuiu yhdellä kadulla ainakin, noin 200-300m metrin päässä.
 
Tuo on kyllä niin kaukainen haave, että saisi kuidun käyttöön millään kohtuullisella korvauksella. Mobiilikaistat on kovassa huudossa ja tulevat olemaan vielä pitkään, kun operaattorit ovat niihin panostaneet kunnolla. Mahdollinen roaming maksuhässäkkä tietää vain lisää rahaa operaattoreille, niin miksi tarjota vaihtoehtoa mobiilikaistalle?
Mitä se sinua kiinnostaa millä tekniikalla tai kaapelilla se netti tulee? Minua kiinnostaa vain nopeus :)
 
Täällä on sitten se viivojen piirtelijä toimistolta... :D Itse suunnittelen sähköä ja kuitua, pari vuotta sitten vielä kupariakin.

Tosiaan sähköverkkoyhtiöt lykkää nykyään koko köntän urakoitsijalle ja verkko toimitetaan avaimet käteen-pakettina. Urakoitsija vielä kyselee ojakumppanit reitille, ja usein teleoperaattoreita ei voi vähempää kiinnostaa jos ilmoitellaan että pylväitä lähtis pois 100km ja kuparit jää yksin niihin nököttämään. Tai siis sen verran kiinnostaa että purkavat ne viimeisetkin pois, etteivät vaan saa pylvästä kontolleen. Ojakumppaniksi harvoin lähtevät - syykin siihen tuossa jo aiemmin tuli.

Kuidun pystyy (suurimmilta osin) auraamaan, kun sähkökaapeli täytyy usein kaivaa. Joitain pelto-osuuksia voidaan aurata tarpeeksi järeillä koneilla, mutta usein menevät kaivuuksi nekin kun on tarpeeksi järeää kaapelia vedettävänä. On siis halvempaa aurata se telekaapeli erikseen, kuin lähteä ojakumppaniksi ja maksaa xx% siitä kaivuutyöstä, mitä kuiduttaminen ei edes vaadi. Taajama-alueilla asia on eri, niihin on mahdollista saada yleensä ojakumppanit (katuvalo, paikallisoperaattori). Isoja ei kiinnosta nekään, ellei satu olemaan tukiasemaa vielä ilman kuitua lähettyvillä.

@Diaz\ voi varmaan kanssa tulla kertomaan totuuksia ;)
 
Kyllä, nopeus kiinnostaa mutta myös yhteyden laatu. Mikään mobiilikaista ei takaa laadukasta ja tasaisesti toimivaa kaistaa.
No se on totta. Mutta tuolla toisessa ketjussa porukka ihailee valokuitua ja kuulemma modeemit kotona ovat mennyttä aikaa. No eipä niiden netit ole yhtään parempia kuin muidenkaan.
 
Kiitos tälle ketjulle, tuli tarkastettua saatavuus nykyiseen osoitteeseen ja kuitu oli tullut vaihtoehdoksi. Nopeus nousi 30M-->100M pelkällä puhelinsoitolla :tup:
 
Miksiköhän ilmavalokaapelit eivät ole yleisemmässä käytössä? Suomessa kuitenkin on hyvin laaja avolinjaverkko, johon olisi helppo lisätä valokaapelitkin.
 
Miksiköhän ilmavalokaapelit eivät ole yleisemmässä käytössä? Suomessa kuitenkin on hyvin laaja avolinjaverkko, johon olisi helppo lisätä valokaapelitkin.
Mikä ihmeen laaja "avolinjaverkko"? Suomessa on nimenomaan älytön osa johdoista maan sisässä ja määrä vain lisääntyy.
 
En tiedä, mutta tuskin niitä tehtäisiin jos ne eivät toimisi.
Etelä-Suomesta löytyy kuitenkin paljon sähkölinjaa pelloilta, jonne ilmavalokaapelit sopisivat hyvin.
 
Näiltä pelloiltahan paraikaa kerätään näitä ilmajohtoja pois. Saaristossa pylväissä kulkevat kuidut eivät mikään tavaton ilmiö ole.
 
Ja yritäppä vetää ilmakaapelia taajama-alueelle sieltä ylhäältä? Suurinosa ongelmasta on tilaajalinjassa asuinalueella jossa jo sähkötkin menee maanalla. Mitä järkeä sinne maaseudun mökkiin vetää kuitua jossa asuu se yksi kaveri sielä ja täälä? Useimmat ongelmat on kyllä asuinalueilla jossa on niin paljon käyttöä mutta siltikään ei jostain syystä rakenneta valokuitua.

Mutta itse olen todistanut että alueella on kuitua mutta ei koskaan otettu käyttöön vaikka myydään koska kukaan ei halua maksaa sitä avausmaksua vs 4G:n edullinen hinta. Avoinkuitu on minusta fiksu koska siinä kerätään oikeasti halukkaita ketkä haluavat kuitua ja sitten suunnitellaan ja rakennetaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 836
Viestejä
4 485 329
Jäsenet
74 004
Uusin jäsen
S Mike

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom