Minusta vähän turhan vahva yleistys, että refleksi on aina parempi kuin suljettu.
Tässä käsiteltiin mahdollisesti hankittavaa subwooferia tietyllä musa/leffa/peli olevalla jakaumalla EIKÄ yleisellä tasolla...
Refleksi yleisesti ottaen toistaa matalemmalla vs. samankokoisen kartion omaava suljettu, tällöin se mielestäni puoltaa paikkansa esim. jakaumalla elokuvat 40%, musa 40% ja pelit 20% + tällöin saadaan hyvä dB -suhde sijoitetulle rahamäärälle. Ja kuten sanoit refleksistä saa tulppaamalla suljetun, vaikkei se oliskaan optimaalinen QTC -arvon omaava, silti se voi olla varsin toimiva. Suljetusta et saa refleksiä millään ilmeellä.
Subi kannattaisi minusta valita huoneen koon ja ominaisuuksien mukaan, eikä minkään refleksiputken. Esimerkiksi omassa käytössä pienessä huoneessa suljettu on paljon parempi, koska en tarvitse niin suurta äänenpainetta ja pieni koko helpottaa subin sijoitusta. Suljettu subi voi myös olla ääneltään kontrolloidumpi, koska refleksiputki aiheuttaa omat ongelmansa. Jos katsoo monen valmistajan huippumalleja niin ne ovat usein suljettuja järkyttävän tehokkailla vahvisitimilla. Suljettu ei tietenkään aina automaattisesti ole parempi ääneltään kuin refleksi, mutta fyysisesti pienempi se on.
Subwoofer valitaan aina tilanteen mukaan, monella se "tilanne" on nimenomaan a) hellasärö b) rahapussi.. eikä mikään muu. Moni tosin kieltää vaihtoehto a:n olemassaolon..
Oikeassa
kunnon sokkotestissä EI havaittu eroja suljettu vs refleksi vs passiivi vs torvi, joten on aivan turha väittää että joku tietty toteutustapa (refleksi, suljettu etc) olisi ylivoimainen johonkin muuhun nähden. Jos tästä vielä haluaisi vääntää niin voisi sanoa että Rythmik Audion ja Velodynen servo-ohjatut subwooferit pieksevät kontrolliltaan 100-0 "tavan" suljetut vaikkakin olisi refleksiviritteisessä kotelossa.
Toki on hieno asia jos pieni subwoofer riittää ja monesti näin onkin musakäytössä.. MUTTA , ei vara venettä kaada, sen lisäksi isomman kartion omaava subwoofer soi aina paremmin (pienempi särö, syö tod. näk. vähemmän tehoja) pikkuveljeensä verrattuna. Sellainen äärirajoilla vatkaava pienikartioinen lotkotin ei oikein mahdu kontrolloidun kanssa samaan lauseeseen.
Kunnon valmistajilla on kyllä tuo valikoima laidasta laitaan. Suomessa ei ole varmaan ainuttakaan kunnon subwoofer valmistajaa, täällä edes hädintuskin myydään oikeasti järeitä tuotteita. Meren takana on asiat tämän suhteen
hieman toisin.. siksi monesti kannattaa vilkuillakin DIY -henkisen menon suuntaan.
Tietysti kun hintaluokka on matala, niin refleksillä saa yleensä aina enemmän sitä bassoa. Eli jos tavoitteena on saada mahdollisimman matalalle menevä toisto tai suuri äänenpaine pienellä rahalla, niin isompi refleksikotelo on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Moni tulisi kuitenkin käytännössä toimeen myös suljetulla varsinkin pienessä huoneessa.
Jep, refleksillä parempi dB / € -suhde. Tosin meidän on mahdoton määrittää millä kukakin tulee toimeen. Aivan turha ostaa mitään suljettua 10" -tuumaista pöhisijää jos päätarkoitus on katsoa leffoja ja OIKEASTI nauttia niistä 20hz taajuuksista.
Nurkkasijoitusta kannattaa minusta välttää jos ei ole huonekorjausta käytettävissä.
Kuten tuossa sanottiinkin, mitään sijoitusta ei kannata välttää. Yleensä nurkka kompensoi suljetun laskevaa vastetta kaikista parhaiten.
Suljetut subit ovat siitä hyviä, että niitä voi usein pienemmän koon takia hankkia useamman, jolloin bassotoiston saa huoneessa subien oikealla sijoittelulla tasaisemmaksi.
Valitsee sitten suljetun tai refleksin, niin kannattaa pitää huoli siitä, ettei osta liian halvalla mölyävää lisäbassoa vaan ihan kunnon subin.
Muunmuassa joo.. Mutta DIY -torvi esim. haukkaa lattialta (monesti) saman alan mitä suljettu (toki se on korkea). Myös passiiviviritteiset syö reilusti vähemmän tilaa mitä refleksit ja silti toistaa matalemmalla mitä suljetut ja aivan yhtälailla näitäkin voi hankkia useamman.
Oikeaoppisella usean subwooferin sijoituksella saa bassotoiston kyllä hyväksi. (itselläni on 4
lilwreckeriä ollut, ja nyt on 3kpl 18" )
Viimeisen lauseen toki allekirjoitan.