MAAILMAN tunnetuimpiin golfvalmentajiin kuuluva englantilainen
Pete Cowan kertoo kieltäytyneensä useiden naispelaajien tekemistä yhteistyöaloitteesta. Syyksi Cowan kertoo pelon häirintäsyytteistä.
Cowan kertoo
Global Golf Postin kolumnistin Lewine Mairin haastattelussa ohjaavansa valmennettaviaan tavalla, joka ei ole mahdollista ilman fyysistä kontaktia. Hän esimerkiksi näyttää kädestä pitäen missä vaiheessa kehon on oltava swingin eli lyönnin eri vaiheessa.
Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä
Golfpiste-verkkosivusto.
Cowanin mukaan häirintäkeskustelun myötä ilmapiiri on käynyt kuitenkin sellaiseksi, että hänen ei kannata ottaa riskiä väärinkäsityksen pelossa.
”Kaikki tämän päivän poliittinen korrektius on monella tapaa hyvä asia, mutta yleisesti ottaen naisten urheilulle ja erityisesti naisten golfille uutinen on huono”, Cowan sanoo.
”Työnnän tai vedän opetuksessani koko ajan oppilaita siihen suuntaan, missä heidän pitää olla kussakin vaiheessa swingiä. Tässä ajassa en voi ottaa riskiä, että tekisin niin opettaessani tyttöä.”
COWAN huomauttaa, että väitteet leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa, ja leima on lyöty iäksi, vaikka se olisikin perusteeton. Häntä itseään ei ole epäilty häirinnästä.
”On tapauksia, joissa tyttöjen tekemille valituksille on perusteet, mutta useimmissa tapauksissa opettaja on sataprosenttisesti syytön. Surullista on, että vaikka syyttömyys on todistettu, se ei poista ihmisten epäluuloja.”
Cowanin oppilaisiin kuuluu muun muassa
Lee Westwood,
Graeme McDowell,
Sergio García ja
Henrik Stenson.
Britannian ammattipelaajien yhdistys on jo reagoinut tilanteeseen. Järjestö suosittelee, että opetustilanne tapahtuisi aina julkisessa tilassa ja että oppilaalle kerrotaan aina etukäteen, mitä opettaja on tekemässä.
”Oppilaalta voi esimerkiksi kysyä, että sopiiko sinulle, että näytän, kuinka käytät lantiotasi paremmin lyönnissä”, golfin US Openin ja British Openin voittanut ja nykyisin opettajana toiminut
Alison Nicholas kertoo Global Golf Postin haastattelussa.
SUOMEN golfissa häirintäsyytteitä ei ole esiintynyt, eikä asia ole ollut Golfliiton toiminnanjohtajan
Juha Korhosen mukaan muutenkaan tapetilla. Hänelle Cowanin päätös oli ikävä uutinen.
”On harmi, että asia on kääntynyt tähän suuntaan”, Korhonen sanoo HS:lle.
Korhonen pitää Britanniassa opetustilanteesta annettua suositusta hyvänä.
”Golfliitossa asiassa ei ole ollut esillä, mutta Britanniassa annettu suositus kuulostaa hyvältä ja sitä kannattaa pohtia meilläkin.”
Golfpisteen haastattelema valmentajakouluttaja
Henrikki Tolonensanoo, että jo nyt koulutuksessa käydään läpi mikä on sopivaa toimintaa ja mikä ei.
”Tilan loukkaamattomuus on yksi esille otettavista asioista.”