Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Edelleen mites tuo kilpailuttaja-sivuston kautta ku vaihtelee vuosikulutusta, saa eri hinnat.
Onko kokemuksia jos kulutus onkin ilmoittamasta yli puolet enemmän. (Itsellä siis kaksaika päivä 8500 yö 5000). Mutta jos ilmoittaa kulutuksen vaikka aikasähkönä yht 6000 niin saaisi paremman hinnan. Haittaaks se! Tuleeko sanktiota lopuista kilowateista! 2-v sopparissa ?
No kiitos, yli60€ säästö vuodessa tuntuu pieneltä, mutta sillä lentää 2henk. wizzairilla Gdanskiin jää vielä rahaa taksiin !Se Kilpailuttaja antaa parhaat hinnat muistaakseni kun merkkaa siihen alle 4000 kWh kulutuksen.
Joku oli toisella palstalla kysynyt sitä Fortumilta niin ei kuulostanut kiinnostavan paskaakaan mitä se talo tai huoneisto oikeasti vie sähköä vaan hinta on se minkä se kilpailuttaja tarjoaa.
Älä näsäviisastele. Ei varmaan ole joka mökillä mutta sopivasti ylimitoittu että saadaan tuotot maksimoitua. Aika vahvat on perustelusi miksi tuo ehdotukseni ei toimisi.Ei niitä ole joka mökillä.
En sanonut että se on hyvä asia, vaan sanoin että tuo sinun ehdotelmasi ei yksinkertaisesti toimi.
Olen ihan pihalla joten auttakaapa. Olen muuttanut uuteen asuntoon ja sähkösopimus pitäisi vaihtaa omalle nimelle. Mitä palvelua nykyisin suositaan? Mikkeliin olisin muuttamassa. Onko kaikissa sopimuksissa yleensä tuo perusmaksu? Onko esim. 4,99c/kWh paljon vai vähän? Mistäs sen sähkön siirron hinnan näkee tuohon päälle?
Mikä on perusihmisen keskikulutus yleensä? Televisio, tietokone ja muine kamppeineen? Lisäksi mikä sopimus on paras vuokra-asumiseen?
Mutta eihän maakaapelointi ole mitenkään toivottava ilmiö. Ilmakaapelit toimivat riittävän hyvin, kunnes sijoittajavetoisesti tahallaan aiheutettiin maksimimäärä häiriöitä. Elinkaarikustannuksissa ei monin paikoin ikinä päästä maakaapeleilla samaan kuin ilmakaapeleilla. Ne ovat kuitenkin enimmäkseen metsissä, joita on muutenkin hoidettava. Ensinnäkin metsien hoitamatta jättäminen on yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisuvastuu olisi julkisella taholla, joka myös oletuksena ja alunperin olisi sähkönjakeluinfran omistaja. Toiseksi varsinkin isompien linjojen osalta se haittapuun korjuu on peräti voitollista toimintaa ja hyöty saadaan sosialisoida, mikäli maanomistaja ei suostu yhteistyöhön.Joopa joo.
Kummasti ne sijoittajavetoiset on jo kaapeloinnissa eellä.
Nykysysteemi on paras järkevästi toteutettavissa oleva vaikka lieveilmiöitäkin on.
Tätä tehomaksua ei ollut kerrostaloissa juuri sen takia että tunnin kulutus voi pienessäkin kerrostaloasunnossa olla suuri. Esim. sauna, kuivausrumpu, imuri ja liesi kaikkki päällä yhtäaikaa. Tällainen kuluttajien eriarvoiseen asemaan laittaminen asumis- tai lämmitysmuodon perusteella tuskin kestäisi oikeudessa. Kyse on kuitenkin välttämättömyyshyödykkeen toimittamisesta monopoliasemassa joten olettaisin että kaikkia asiakkaita on palveltava samoin ehdoin.Näinollen se 28m2 yksiössä asuva henkilö saa ihan yhtä suuren lisän sähkölaskuun tekemällä ruokaa sillä 11kw induktioliedellä kun mitä minä sähkölämmitteisessä talossa.
Toki jos ei ole haisua verkon rakentamisesta ja kustannuksista, niin se voi tuntua tyhmältä.
...
Tämä kommentti oikeen alleviivaa vielä asiaa.
Viimeksi kun tarkastin, niin sähköyhtiö lupasi toimittaa 3x63A asti. Olettaisin, että silloin mitoitukset ovat tuolle tasolle asti kunnossa, koska muuten myydään jotain mitä ei pystytä toimittamaan.Kai sä ymmärrät että se sun taloasi syöttävä johto, jakokaappi, runkojohto, jakelumuuntaja sekä vielä se kj-haara ei ole koko Suomen sähköverkko ja sen mitoitukseen vaikuttaa nimenomaan se sun hitsauskoneesi eikä muun Suomen kulutus?
Edit: typot
Kuka tässä mitään siitä puhui, että kaikki saa samalla kertaa?Kannattaa perehtyä vähän tarkemmin sähköön siinä tapauksessa.
Haluatko arvata paljonko sun liittymän hinta ja siirtomaksut olisi, jos verkon komponentit mitoitettaisiin niin että kaikki saa kerralla sen 3xPääsulake verran virtaa ongelmitta?
Viimeksi kun tarkastin, niin sähköyhtiö lupasi toimittaa 3x63A asti. Olettaisin, että silloin mitoitukset ovat tuolle tasolle asti kunnossa, koska muuten myydään jotain mitä ei pystytä toimittamaan.
Nämä tehomaksujen käyttöönotot mitä nyt on olleet ovat ensimmäinen askel noin 5+ vuoden muutoksessa, jossa tarkoituksena olisi siirtää sähköverkkojen tariffirakenne vastaamaan kustannusrakennetta.Toivottavasti tämä on vain ensimmäinen implementaatio ja saadaan joku fiksumpi tehopörssi aikaiseksi.
Miksi nimenomaan yksilötasolla sähkön kulutuksen optimointi on parasta? Eikö fiksumpaa olisi tyyliin muuntamotasolla huutokaupata se kapasiteetti loppukäyttäjille tuntien tai minuuttien tarkkuudella?Piikkikulutus on nimenomaan se minkä perusteella verkko mitoitetaan, joten tottakai siitä pitää laskuttaa. Optimitilannehan olisi ettei olisi siirtomaksua vaan laskutettaisiin pelkkää tehomaksua jonka kokoon voi vaikuttaa itse olemalla fiksu ja tasoittamalla omaa kulutustaan. Tällöin sähköyhtiökin pääsee halvemmalla ja se tuossa on motiivina.
Juhannuksena on suomen sähkönkulutus alhaisimmillaan. Miksi minun kulutspiikki silloin aiheuttaa yhtä suuren investointi paineen kuin esim. huomen aamulla?Siksi koska se hetkellinenkin (tunnin keskiarvo) kulutus täytyy kuluttajan saada vaikka mikä olisi. Verkon rakennetta ei siis todellakaan määritä se koko vuoden yhteiskulutus vaan hetkellinen piikki. Mitä korkeammalle tasolle mennään (pj-verkosta esim. kj-verkkoon) niin sitä vähemmän sillä toki on merkitystä.
Ehkä hienoin esimerkki tästä on se, että kun suunnitellaan saneerausta ja katsotaan kulutuslukemia niin joudutaan valitsemaan isompi jakelumuuntaja ja järeämpi kaapelointi.
Oliko riittävän selvästi ilmaistu vai jäikö jotain arvailtavaa?
Kyse ei ole sähkön tuotannon kustannusten laskuttamisesta käyttäjiltä, vaan sen sähköverkon muutamien viimeisten kilometrien laskuttamisesta. Tyyliin jos sen viimeisen jakelumuuntajan kapasiteetin riittävyydestä ja jakamisesta sadoille tai tuhansille kotitalouksille.Juhannuksena on suomen sähkönkulutus alhaisimmillaan. Miksi minun kulutspiikki silloin aiheuttaa yhtä suuren investointi paineen kuin esim. huomen aamulla?
Nämä tehomaksujen käyttöönotot mitä nyt on olleet ovat ensimmäinen askel noin 5+ vuoden muutoksessa, jossa tarkoituksena olisi siirtää sähköverkkojen tariffirakenne vastaamaan kustannusrakennetta...Tahtoa on kyllä luoda siirtohinnastoja, jotka ovat reiluja ja kustannukset kohdistuu niitä aiheuttaviin asiakkaisiin. Sen laskentainsinöörin ja kuluttaja hinnan välissä on vaan monta hyppyä hypättävänä.
Yritätkö sanoa että lähimuuntajani kuormitus huippu on juhannus yönä jos satun kuluttamaan silloin paljon sähköä? Tuskin naapurit keksivät tehdä samoin. Käytäisin muuten tyhjillään olevaa sähköverkkoa joten tämä ei millään aiheuta minkään laista investointi painetta kenellekkään. Miksi siitä pitäisi maksaa koko vuosi sakkoa että olen käyttänyt tyhjää verkkoa?Kyse ei ole sähkön tuotannon kustannusten laskuttamisesta käyttäjiltä, vaan sen sähköverkon muutamien viimeisten kilometrien laskuttamisesta. Tyyliin jos sen viimeisen jakelumuuntajan kapasiteetin riittävyydestä ja jakamisesta sadoille tai tuhansille kotitalouksille.
Älykkään sähkölämmityksen käyttäjiä tuo vaan rankaisee kun lämmitysaikojen keskittäminen matalimpiin kuormitushetkiin saa tehomaksun pomppaamaan. Parempi lämmittää vaan samalla teholla kuormahuiput ja kuopat läpi.Etenkin kun se ohjaa sitä suurta massaa sähkölämmittäjiä ja muita ihmisiä oikeasti miettimään mitä kulutusta he voisivat siirtää muuhun ajankohtaan, jotta piikit tasoittuisi.
Kyllä se älykäs sähkölämmittäjä on omasta mielestä tässä juurikin se "voittaja" jos niin voidaan puhua. Ei mikään sähkölämmitysmuoto revi sieltä verkosta sitä 15kw+/h paitsi hetkellisesti ja keskitetysti jota tässä pyritään juurikin välttämään. Vuorokaudessa kun kuitenkin tarvitaan sitä lämpöä joka tunnille, riittää kun ne lämmitykset on ohjattu pois päältä klo 7-9 aamulla ja klo 15-18 illalla missä ne muiden kodin sähkölaitteiden huippupiikit ainakin meillä on.Älykkään sähkölämmityksen käyttäjiä tuo vaan rankaisee kun lämmitysaikojen keskittäminen matalimpiin kuormitushetkiin saa tehomaksun pomppaamaan. Parempi lämmittää vaan samalla teholla kuormahuiput ja kuopat läpi.
Viestistäni unohtui mainita varaava sähkölämmitys. Tehomaksun kanssa massaan ei voikaan enää lyödä halvan pörssihinnan aikoihin (kun kapasiteettia pitäisi periaatteessa riittää) mielivaltaista tehoa.Kyllä se älykäs sähkölämmittäjä on omasta mielestä tässä juurikin se "voittaja" jos niin voidaan puhua. Ei mikään sähkölämmitysmuoto revi sieltä verkosta sitä 15kw+/h paitsi hetkellisesti ja keskitetysti jota tässä pyritään juurikin välttämään. Vuorokaudessa kun kuitenkin tarvitaan sitä lämpöä joka tunnille, riittää kun ne lämmitykset on ohjattu pois päältä klo 7-9 aamulla ja klo 15-18 illalla missä ne muiden kodin sähkölaitteiden huippupiikit ainakin meillä on.
Vielä voi ovelasti jakaa tuon kiukaan tehon kahdelle tunnille laittamalla kiuas päälle puolelta.. Tehomaksuhan perustuu tunnin keskitehoon (tulevaisuudessa 15min), eikä oikeaan piikkitehoon.Kyllä se älykäs sähkölämmittäjä on omasta mielestä tässä juurikin se "voittaja" jos niin voidaan puhua. Ei mikään sähkölämmitysmuoto revi sieltä verkosta sitä 15kw+/h paitsi hetkellisesti ja keskitetysti jota tässä pyritään juurikin välttämään. Vuorokaudessa kun kuitenkin tarvitaan sitä lämpöä joka tunnille, riittää kun ne lämmitykset on ohjattu pois päältä klo 7-9 aamulla ja klo 15-18 illalla missä ne muiden kodin sähkölaitteiden huippupiikit ainakin meillä on.
Mutta miettikääs sitä onnekasta jolla on "edullinen" maalämpö vaikka 3,5kw kompressorilla ja 6kw lisävastuksella. Se kun yhden kerran saunoessa ottaa sen täyden 9,5kw tehon, saunan huutaessa 9kw ja wingsien paistuessa uunissa 1,8kw, voi tulla ihmettelyä miten 20kw/h on voitu saavuttaa "maalämpötaloudessa"
Maalämpö kannattaakin mitoittaa sen verran reiluksi, että tuota 6-9kW lisävastusta ei tarvita koskaan kovallakaan pakkasella. Itsellä 10kW Nibe vie noin 2.5kW maksimissaan (tunnissa). Vielä jos sauna olisi puulämmitteinen, niin piikki kulutus pysyisi alhaisena. Ja toki maalämpöpumpun kompurankin saisi sammutettua esim induktion tai kiukaan ajaksi. 400L lämmityksen puskurivaraaja kumminkin tasaa lämpöä, eli kompura on välillä sammuksissa aika pitkänkin ajan.Kyllä se älykäs sähkölämmittäjä on omasta mielestä tässä juurikin se "voittaja" jos niin voidaan puhua. Ei mikään sähkölämmitysmuoto revi sieltä verkosta sitä 15kw+/h paitsi hetkellisesti ja keskitetysti jota tässä pyritään juurikin välttämään. Vuorokaudessa kun kuitenkin tarvitaan sitä lämpöä joka tunnille, riittää kun ne lämmitykset on ohjattu pois päältä klo 7-9 aamulla ja klo 15-18 illalla missä ne muiden kodin sähkölaitteiden huippupiikit ainakin meillä on.
Mutta miettikääs sitä onnekasta jolla on "edullinen" maalämpö vaikka 3,5kw kompressorilla ja 6kw lisävastuksella. Se kun yhden kerran saunoessa ottaa sen täyden 9,5kw tehon, saunan huutaessa 9kw ja wingsien paistuessa uunissa 1,8kw, voi tulla ihmettelyä miten 20kw/h on voitu saavuttaa "maalämpötaloudessa"
Ompas mennyt sivuraiteille juttu.
Tuollahan tuo uutisessa on lopussa tuo syy mainitty selkeällä suomenkielellä:
"Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan."
Vaikuttaa kyllä tietyllä tavalla sellaiselta hinnoitteluautomaatilta, että vanhan talon omistajalla ei ole juuri muita mahdollisuuksia kuin laittaa kättä taskuun ja maksaa pyydetty summa. Eri asia jos talo on uusi ja kaikki on valmiiksi taloautomaation perässä...
Voi kytkeä vaikka niin, että kun kiuas lämmittää, niin vesivaraajan (talon lämmitys ja käyttövesi) vastukset on silloin pois päältä. Kun taas kiukaan termostaatti sammuttaa kiukaan, niin vesivaraajan vastukset kytkeytyy takaisin päälle.Mahtavaa, ja se rele osaa itse kytkeä itsensä oikeaan aikaan päälle & pois - niinpä niin...
IMO tuo täytyy lukea niin, että verkossa on enemmän kuluttajien omia aurinkosähkö- ja tuulivoima voimaloita, joilla he tuottavat omaa sähköä/lämpöä/lämmintä vettä. Käytännössä tämä merkitsee sitä asiakkaille ei tarvitse myydä enään niin paljoa sähköä/vuosi, jolloin siirtomaksujen osuus pienenee ja kuukausimaksujen osuus/merkitsevyys sähköverkkoyhtyön tuloista kasvaa. Tuollaiset omat voimalat ei useinkaa toimi hyvin kovilla pakkasilla (ei tuulta, eikä aurinkoa), joten tälläiset käyttäjät käyttää silloin paljon ulkopuolista sähköä -> heillekin saa nostettua sähkönhintaa.Ompas mennyt sivuraiteille juttu.
Tuollahan tuo uutisessa on lopussa tuo syy mainitty selkeällä suomenkielellä:
"Helenin mukaan tehomaksulla varaudutaan siihen, että verkossa on tulevaisuudessa yhä enemmän tuuli- ja aurinkosähköä, jonka tuotanto vaihtelee säiden mukaan."