Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Meneekö oikein: Hintakiinnityksen kohdalla vaikutusta on vain jos poikkeaa kyseisen tunnin kohdalla pörssihinnasta? Eli kuvitteellinen skenaario, jossa sähkö maksaisi koko ajanjakson alle kiinnityshinnan (8,860 snt/kWh) talvella niin saisiko siitä koko ajan hinnan alennusta? Ja vastaavasti, jos hinta pörssissä kalliimpaa niin sitten kannattaa hieman muutella lämmityksiä ajankohtien mukaan mikäli jaksaa.
Ei. Kulutusvaikutuksella kiinnitetään pörssin keskihinta, vaihtelun pysyessä samana.
Soppareista tuntuu kuitenkin löytyvän paljon raja-tapauksia, joissa ei mene näin yksiselitteisesti
Parikkalan Valolta kannattaa laskea tarjous, se kun on henk.koht. Itse laskin kokeilumielessä alla olevan 6kk sopparitarjouksen ja voittaa ainakin tuon Helenin.Helen on tänään pudottanut 6 kk kiinteän sopparin hintaa. Vanha hinta 12,39 snt/kWh, uusi hinta 11,59 snt/kWh. Kuukausimaksu 5,99 e/kk.
![]()
Perussähkö 6kk tai 12kk tai 24kk | Määräaikainen sähkösopimus | Helen
Kiinteähintaisen ja määräaikaisen sähkösopimuksen hinta pysyy samana koko 6, 12 tai 24 kuukauden sopimuskauden, vaikka sähkön markkinahinta muuttuisi. Lue lisää!www.helen.fi
Lukitsisin itse, sillä tuskin tuo merkittävästi laskee. Itse en pystynyt lukitsemaan, kun sopimus PKS:n kanssa alkaa 1.10. jälkeen (tai ainakin luulisin, että johtuu tuosta).Kannattaiskohan lukita tuo 5.7c/kwh PKS:ltä 1.10-31.12? Laskeekohan tuosta vielä jne.
Kilpailuttaja.fi:n kautta sai päivä-pari sitten 12kk 8,65c/kWh jos joku haluaa pilkkoa senttejä.Lumpeen hinnat laski.
12 kk määris 3.99 ja 8.7 kWh
24 kk määris 3.99 ja 8.6 kWh
Osaatko sanoa paljonko kulutusvaikutus voi pahimmillaan olla tai vastaavasti alimmillaan eli sellainen kärjistetty esimerkki: käyttäisi sähköä pelkästään yöllä niin paljonko olisi vähemmän kuin 9,088 snt/kWh?Tuli kiinnitettyä talveksi (1.1.2024 - 31.3.2024) PKS Priiman 8,638 snt/kWh (+0,45 snt/kWh marginaali) eli 9,088 snt/kWh + 4,5 €/kk +- kulutusvaikutus. Ehkä tuo on ihan kohtuullinen, kun ei tarvitse sitoutua kuin 3 kuukaudeksi ja omalla kulutusprofiililla varmistettu alle 10 snt/kWh sähkönhinta tuolle välille.
Osaatko sanoa paljonko kulutusvaikutus voi pahimmillaan olla tai vastaavasti alimmillaan eli sellainen kärjistetty esimerkki: käyttäisi sähköä pelkästään yöllä niin paljonko olisi vähemmän kuin 9,088 snt/kWh?
Vaikea tuohon on heittää mitään, kun se riippuu niin paljon kulutusprofiilista sekä kuukauden keskihinnasta. Laskin Liukurilla kahden edellisen kuun käyttöni ja tulokseksi tuli +1,86% / +0.11 snt/kWh. Worst case scenario itselläni olisi ehkä jotain sentin luokkaa ja parhaimmillaan voisi tulla puoli senttiä hyvää.Osaatko sanoa paljonko kulutusvaikutus voi pahimmillaan olla tai vastaavasti alimmillaan eli sellainen kärjistetty esimerkki: käyttäisi sähköä pelkästään yöllä niin paljonko olisi vähemmän kuin 9,088 snt/kWh?
Tänne lähti PKS Priima, jo otetun Helenin pörssisähkön tilalle. Voi sitten ite päättää milloin tekee 1-3kk "määräaikaisia" soppareita ja näin ollen pääsee pahimman talven yli "edullisesti" jonka jälkeen antaa mennä pörssillä kevät kesänMiksi edes harkitsisi jotain ~10snt/kwh 12kk sopparia kun tälläisiäkin on olemassa
![]()
Oletko katsonut Liukurista paljonko oma kulutusvaikutus on ollut aiemmin talvella? Jos se on max +1-2c luokkaa, niin ottaisin kyllä Priiman talveksi ja huhtikuussa pörssiin. Toki Priimalla sen alkukevään voi kiinnittää myöhemmin, jos siltä tuntuu.Oisko se fiksu kiinnittä Priimalla nyt talvi ja jatkaa sitte kevällä taas pörssissä..? Rivitalo, suora sähkölämmitys, vuosikulutus n. 10k ja talvikuukausina ~1500kWh.
Onko joku esim. suunnilleen vastaavilla specseillä laskeskellut? Toinen vaihtoehto on ottaa Lumpeelta 8,7snt/kWh 12kk määris.. tässä vaan se että keväällä (ja kesällä etenkin) todennäköisesti sitte harmittais maksella.. tosin eipä kesän kulutus niin isoa oo. Pörssiin en ite viiti jäädä talveks, riskit niin isoja verrattuna mahdolliseen hyötyyn.
P.S. ei oo relettä tms., Eli varaaja ja sähkölämmitys pöhisee yöt päivät.
Oletko katsonut Liukurista paljonko oma kulutusvaikutus on ollut aiemmin talvella? Jos se on max +1-2c luokkaa, niin ottaisin kyllä Priiman talveksi ja huhtikuussa pörssiin. Toki Priimalla sen alkukevään voi kiinnittää myöhemmin, jos siltä tuntuu.
Mutta jos tuo kulutusvaikutus on tosi iso, niin sitten puhdas kiinteä varteenotettava vaihtoehto. Taitaa olla 11c luokkaa ne 6kk pätkät (en ole hetkeen tarkistanut, mutta muistaisin jonkun postanneen).
Tuo nyt on hiukan kuin pakkasella housuun kusisi lämmittääkseen, alentaa hiukan talveksi ja sitten maksaa keväällä ylihintaa? Aloita lämpöpumpun hankkimisesta, jos tosiaan on suora sähkölämmitys eikä lämpöpumppua, sillä on talouteen ja asumismukavuuteen isoin vaikutus.En oo kattonut. Mitenkäs sitä ajetaan, onko linkkiä
Jep, toi 6kk on kyllä sen verran suolanen ettei taida olla varaa maksella tolla energianhinnalla pakkaskuukausia.. Siks oon miettiny tota 12kk.
Tuo nyt on hiukan kuin pakkasella housuun kusisi lämmittääkseen, alentaa hiukan talveksi ja sitten maksaa keväällä ylihintaa? Aloita lämpöpumpun hankkimisesta, jos tosiaan on suora sähkölämmitys eikä lämpöpumppua, sillä on talouteen ja asumismukavuuteen isoin vaikutus.
Olen miettinyt miten ihmiset suhtautuvat riskeihin ja miten niiltä suojaudutaan. Milloin vakuutuksen ottaminen on sen arvoinen? Jos omistaa 1000 euron arvoisen auton, milloin sille kannattaa ottaa kolarointivakuutus (kasko) sen sijaan, että laittaa säästyneet rahat jemmaan, ja on tarvittaessa itse oma vakuutusyhtiönsä?Oisko se fiksu kiinnittä Priimalla nyt talvi ja jatkaa sitte kevällä taas pörssissä..? Rivitalo, suora sähkölämmitys, vuosikulutus n. 10k ja talvikuukausina ~1500kWh.
Onko joku esim. suunnilleen vastaavilla specseillä laskeskellut? Toinen vaihtoehto on ottaa Lumpeelta 8,7snt/kWh 12kk määris.. tässä vaan se että keväällä (ja kesällä etenkin) todennäköisesti sitte harmittais maksella.. tosin eipä kesän kulutus niin isoa oo. Pörssiin en ite viiti jäädä talveks, riskit niin isoja verrattuna mahdolliseen hyötyyn.
P.S. ei oo relettä tms., Eli varaaja ja sähkölämmitys pöhisee yöt päivät.
Olen miettinyt miten ihmiset suhtautuvat riskeihin ja miten niiltä suojaudutaan. Milloin vakuutuksen ottaminen on sen arvoinen? Jos omistaa 1000 euron arvoisen auton, milloin sille kannattaa ottaa kolarointivakuutus (kasko) sen sijaan, että laittaa säästyneet rahat jemmaan, ja on tarvittaessa itse oma vakuutusyhtiönsä?
Joskus tuntuu, että tappion pelko on niin suuri, että mieluummin otetaan todennäköinen (mutta määrältään pienehkö) tappio kuin mahdollisuus säästöön, johon sisältyy pieni riski kohtuulliseen tappioon (ja hyvin pieni riski isompaan tappioon).
Tappion pelkäämistä perustellaan usein vähävaraisuudella. Sinänsä se on ok peruste, mutta jos rahaa on vähän, niin onko silloin varaa ostaa turvallisuudentunnetta, etenkin jos ei ole näkyvissä konkreettista uhkaa, vaan pelko perustuu johonkin menneeseen poikkeustilanteeseen, jonka toistuminen on hyvin epätodennäköistä?
En tiedä onko tämä sähkösopimuksiin liittyvä turvallisuushakuisuus jotain sukua sille, että makuutetaan rahaa korottomalla/huonokorkoisella tilillä sen sijaan, että sijoitettaisiin esim. kuukausittain indeksiin osakemarkkinoille, jolloin pitkällä aikavälillä tuotto on todennäköisesti aivan mukavaa luokkaa. Tuottomahdollisuuksien sijaan nähdään vain pörssikurssien heilunta ja tappion mahdollisuus.
Kannattaa edes yrittää arvioida paljonko määräaikaisen tarjoamalle suojalle tulee hintaa, millaiselta menetykseltä se voi suojata ja millä todennäköisyydellä riski realisoituu. Sitten voi miettiä ottaisiko vastaavaa vakuutusta muuhun asiaan liittyen.
Vaikka jotkut ovat panikoineet viimeisen kuukauden aikana kun sähköhinta on välillä ollut korkeammalla, ei keskihinta todellisuudessa ollut edes korkea. itsellä elokuun keskihinta marginaalin kanssa 7,23 snt/kWh ja tässä kuussa reilu viisi senttiä. Huoltoja ja verkkorakentamista on tarkoituksella ajoitettu juuri tähän ajankohtaan.
Vaikka sähkön keskihinta ei esim. kerrostaloasujaa juuri lohduta, niin paljon (tasaisesti) kuluttavalla sähkölämmittäjällä keskihinta on talvella hyvin oleellinen asia. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä ensi talvelle mitään isoa hintariskiä, joten kuinka paljon sitten haluaa maksaa pienempien ohimenevien riskien vakuuttamisesta.
En sano mikä sopimus kunkin pitäisi ottaa, mutta kuinkahan moni miettii noita riskejä realistisesti, eikä vain esim. viime syksyn kauhukuvien pohjalta. Sähköpörssissä historia on historiaa kuten osakepörssissäkin.
Tuolta löytyy laskuri + ohjeet.En oo kattonut. Mitenkäs sitä ajetaan, onko linkkiä
Olen miettinyt miten ihmiset suhtautuvat riskeihin ja miten niiltä suojaudutaan. Milloin vakuutuksen ottaminen on sen arvoinen? Jos omistaa 1000 euron arvoisen auton, milloin sille kannattaa ottaa kolarointivakuutus (kasko) sen sijaan, että laittaa säästyneet rahat jemmaan, ja on tarvittaessa itse oma vakuutusyhtiönsä?
.....
Ei. Totesin nimenomaan, etten sano mikä sopimus kunkin pitäisi ottaa. Pohdin vain että perustuvatko päätökset perusteettomaan pelkoon realismin sijaan.Tälläisissä viesteissä paistaa aina tämä ihmiskunnan ratkiriemukas-persoona, jonka mielestä se oma tapa on ainoa oikea tapa toimia ja kaikki muut ovat väärässä.
Tästä ollaan sentään samaa mieltä, että historiallisten lukujen käyttäminen toimii heikosti ennustamiseen.Pörssisähkön historiallisten lukujen käyttäminen tulevaisuuden ennustamiseen toimii myös aika heikosti, koska tässä on jo ennen Venäjän hyökkässotaa nähty sitä, että pörssisähköhintojen volatiliteetti on nykyään ihan älyttömän paljon korkeampi kuin aiemmin. Johtuuko se sitten tuurivoiman kasvaneesta osuudesta vai NordPoolin muista oikuista, mutta ei sanotaanko vaikka viitisen vuotta sitten nähty juuri ikinä mitään useiden kymmenien senttien heiluntoja yhden vuorokauden aikana, siinä missä nykyään ne ovat ihan arkipäivää.
Juuri näin. Meillä kulutus vuodessa 20000kWh paikkeilla, 75m2 yhdessä tasossa ja 2 sähköautoa. Kodinkoneet uudenkarheita ja laadukkaita, ajastetaan yölle. Vanhojen osin rikkinäisten lattialämmitystermostaattien tilalle se 12kpl Themoja jo ekana syksynä muuton jälkeen jne. Lämminvesivaraaja on ollut toistaiseksi klo 23 perinteisessä yösähköohjauksessa, siihenkin on kyllä rele hommattuna.@BongisKhan
Kulutus mulla n. 15 MWh vuodessa. Ymmärrän siis millaisia laskuja teoriassa voi tulla. Tiedän myös että viime syksyn perusteella ei pidä arvioida ensi talvea. Viime talven säästöt on viime talven säästöjä.
Nimenomaan jatkuva sähkölämmitys vetää maksetun sähkön keskihintaa väkisin kohti pörssin keskihintaa lämmityskaudella. Mitä kylmempää, sitä vähemmän muulla kulutuksella on väliä.
Ja koska öisin on kylmintä ja muu kulutus vähäisintä, niin silloin lämmitystarve on suurin (jollei sitten älytermostaateilla optimoida lämpötiloja). Eli sekin laskee keskihintaa hiukkasen.
Klo23 on mielestäni liian aikainen jos manuaalilla pidät sen ajastettuna. Toki riippuu varaajan koosta. Itsellä ajastin 02-06 jolloin sähkö on ympäri vuoden käytännössä ilmaista.Juuri näin. Meillä kulutus vuodessa 20000kWh paikkeilla, 75m2 yhdessä tasossa ja 2 sähköautoa. Kodinkoneet uudenkarheita ja laadukkaita, ajastetaan yölle. Vanhojen osin rikkinäisten lattialämmitystermostaattien tilalle se 12kpl Themoja jo ekana syksynä muuton jälkeen jne. Lämminvesivaraaja on ollut toistaiseksi klo 23 perinteisessä yösähköohjauksessa, siihenkin on kyllä rele hommattuna.
Yölle vietävissä 75%-85% kulutuksesta, pystymme ottamaan oikeasti todella ison hyödyn kulutusvaikutuksella varustetusta sopimuksesta. Lukitsemalla hinnan PKS Priimassa pääsee talvella halvemmalla kuin pörssisopimuksella, olettaen että hinnoissa on vain riittävästi päiväkohtaista vaihtelua. En tasaiseen alle kiinnityshinnan alle jäävään pörssihintaqn oikein jaksa uskoa. Mieluiten tietenkin se 8snt/kWh keskimäärin eroa päivä vs. yö niin ei tule sitten sähkön myynnistä laskua ollenkaan.
@BongisKhan
Nimenomaan jatkuva sähkölämmitys vetää maksetun sähkön keskihintaa väkisin kohti pörssin keskihintaa lämmityskaudella. Mitä kylmempää, sitä vähemmän muulla kulutuksella on väliä.
Ja koska öisin on kylmintä ja muu kulutus vähäisintä, niin silloin lämmitystarve on suurin (jollei sitten älytermostaateilla optimoida lämpötiloja). Eli sekin laskee keskihintaa hiukkasen.
Tästä ollaan sentään samaa mieltä, että historiallisten lukujen käyttäminen toimii heikosti ennustamiseen.
Ei siis pidä pelätä viime syksyn takia. Isompi heilunta on tosiasia tällä hetkellä, ja vaikuttaa enemmän niihin, jotka eivät lämmitä sähköllä.
Juu, siis tuo on ihan huoneiston vakiotoiminnallisuus, tariffinohjaus sähkölaitokselta. Otan ohjauksen releellä ehkä oikeastaan mieluummin Themon uudella palikalle haltuun myös tässä syksyn mittaan.Klo23 on mielestäni liian aikainen jos manuaalilla pidät sen ajastettuna. Toki riippuu varaajan koosta. Itsellä ajastin 02-06 jolloin sähkö on ympäri vuoden käytännössä ilmaista.
Olen miettinyt miten ihmiset suhtautuvat riskeihin ja miten niiltä suojaudutaan. Milloin vakuutuksen ottaminen on sen arvoinen? Jos omistaa 1000 euron arvoisen auton, milloin sille kannattaa ottaa kolarointivakuutus (kasko) sen sijaan, että laittaa säästyneet rahat jemmaan, ja on tarvittaessa itse oma vakuutusyhtiönsä?
Joskus tuntuu, että tappion pelko on niin suuri, että mieluummin otetaan todennäköinen (mutta määrältään pienehkö) tappio kuin mahdollisuus säästöön, johon sisältyy pieni riski kohtuulliseen tappioon (ja hyvin pieni riski isompaan tappioon).
Oletko katsonut Liukurista paljonko oma kulutusvaikutus on ollut aiemmin talvella? Jos se on max +1-2c luokkaa, niin ottaisin kyllä Priiman talveksi ja huhtikuussa pörssiin. Toki Priimalla sen alkukevään voi kiinnittää myöhemmin, jos siltä tuntuu.
Mutta jos tuo kulutusvaikutus on tosi iso, niin sitten puhdas kiinteä varteenotettava vaihtoehto. Taitaa olla 11c luokkaa ne 6kk pätkät (en ole hetkeen tarkistanut, mutta muistaisin jonkun postanneen).
Pelkäänpä ettei sinun kulutusprofiili ei taida vastata keskivertoa sähkölämmittäjää, joka luultavasti ei veivaa lämmityksen lämpötilapyyntejä päivän mittaan.Tämä ei kyllä ainakaan omalla kulutusprofiililla (pieniä lapsia, etätyöt) pidä yhtään paikkansa, vaan kylmimpäänkin aikaan isoimmat tehopiikit (pl. LVV) tuppaavat ajoittumaan niihin aikoihin kun pörssisähkö on kaikista kalleinta, eli aamupäivälle ja alkuiltaan.
En väittänyt yhtään missään että tulevaisuudessa heiluntaa olisi vähemmän. Totesin vain faktan, eli tällä hetkellä heiluntaa on enemmän.Aika kova luotto kyllä siihen, että heilunta on isoa vain tällä hetkellä, vaikka nimenomaan viime vuosina on nähty koko ajan isompaa heiluntaa ihan ilman mitään hyökkäyssotiakin
En tiedä mihin tarkalleen viittaat, mutta sähkösopimuskeskusteluun liittyy oleellisesti se, että millä perusteilla tietty sopimustyyppi kannattaa valita.Alkaa taas menemään sivuraiteelle. Tämä ketju on vain sähkösopimuksille.
Milläs jäsenyydellä moista alennusta tarjotaan?Itse tartuin Oomin 12kk määräaikaiseen, eipähän tarvi stressata sähkön hintaa ensi talvena.
Oma kulutus on about 600-800kwh/kk talvella, kesällä vähemmän.
![]()
Sähköosuuskuntien henkilöjäsenet saavat Oomi Energialta ostamastaan sähköenergiasta jäsenalennusta Oulun Seudun Sähkön toimialueella sijaitsevaan käyttöpaikkaansa.Milläs jäsenyydellä moista alennusta tarjotaan?
Tuon Priiman demon kiinnityshinnat ovat paikkansa pitäviä?
Sisältyykö PKS:n marginaali hintakiinnitykseen vai tuleeko se vielä tuohon päälle? En tuota bongannut tuosta oppaasta.
Milläs jäsenyydellä moista alennusta tarjotaan?
Juurikin tuolla oss jäseneksi liittymällä niinkuin Surina sanoikin.Sähköosuuskuntien henkilöjäsenet saavat Oomi Energialta ostamastaan sähköenergiasta jäsenalennusta Oulun Seudun Sähkön toimialueella sijaitsevaan käyttöpaikkaansa.
Jäsenedut - Liity jäseneksi - Oulun seudun sähkö
Jäsenalennus on 20 % Oulun Seudun Sähköltä ostetusta sähkö- ja lämpöenergiasta. Tarjoamme Suomen halvinta energiaa jäsenille. Liity jäseneksi!www.oulunseudunsahko.fi
Eli 8.7 kiinnityshinta on oikeastaan 9.15. Ja kulutusvaikutuksellinen.
Kilpailuttaja.fi 12 kk määräaikainen
Tuote:
Ilmasto Mix 12 kk
Sopimuksen kesto:
Määräaikainen 12 kk
Hinta, Yleissähkö:
8,55 snt / kWh
Perusmaksu:
3,99 € / kk
Vattenfall. Lumpeella 8.7 snt/kWh. Muuten sama.
Meillä oli 2 vuotta sitten vastaava tilanne. Soitimme Vattenfallille ja he sanoivat että ei tälläistä sopimusta ole edes olemassa. Saimme kuitenkin puhelimessa neuvoteltua lähes vastaavan sopparin. Silloin sanoivat tyyliin että eivät voi vaikuttaa kyseisen sivun sopimuksiin mitenkään tms.Offtopiccina täältäkilpailuttaja.fi:lle ja Vattenfallille . Tilasin meille elokuussa Vattenfallin sähkösopparin tuota kautta ja kun sopimuksen alkamiseen olisi ollut enää 4 päivää kävi ilmi, että Vattenfallilla ei ollut mitään tietoa sopimuksesta. Kilpailuttaja.fi aspan mukaan vika oli Vattenfallin tietojärjestelmissä ja Vattenfallin asiakaspalvelija taas kertoi asian olevan juuri päinvastoin...
Kiinnityshinnalla ei ole mitään tekemistä kulutusvaikutuksen kanssa.Miten tuo kuluvaiktuus toimii, sanotaanko nyt että jonkun ihmeen kaupalla päivälläkin sähkö olisi halpaa alle tuon kiinnityshinnan. Laskisiko kuluvaikutus silloin sähkön hintaa?